Last news in Fakti
  Тема: Украйна

17 Юли, 2023 07:07 3 336 52

ISW: Руската армия страда от неподчинение на авторитетите

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • крим-
  • бахмут-
  • владимир путин

Владимир Путин отрече успехите на Киев в контранастъплението и заяви, че украинските сили не са успели да пробият руската отбрана на 16 юли

ISW: Руската армия страда от неподчинение на авторитетите - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руското Министерство на отбраната (МО) изглежда ускорява отстраняването на командири от някои от най-боеспособните части и формирования на руската армия. Неотдавнашните уволнения на командващия 58-а общовойскова армия генерал-полковник Иван Попов и командира на 106-а гвардейска въздушнодесантна дивизия генерал-майор Владимир Селиверстов доведоха до спекулации за други предполагаеми скорошни уволнения и арести.

Сред тях са командирът на 7-ма дивизия генерал-майор Александър Корнев, командирът на 90-та танкова дивизия (Източен военен окръг) генерал-майор Рамил Ибатулин, командирът на 31-ва бригада Сергей Карасев, командващия генерал-полковник Михаил Теплински и други.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за ситуацията на фронта в Украйна.

ISW не е видял потвърждение, но припомня, че тези твърдения следват предишни, които се оказаха истина.

Тези съединения и части водят отбранителни и настъпателни операции в ключови участъци на фронта в Украйна.

Рокадите и арестите на командири са свързани със случаи на неподчинение и критика решенията на решения на Генералния щаб, което изглежда се разпространява към някои от техните войници.

ISW оцени на 30 април, че Кремъл е понижил няколко командири, като е прехвърлил техните отговорности от Украйна към Сирия или Нагорни Карабах и че тези очевидни понижения оставят отворена възможността тези командири да се върнат в полза на руския президент Владимир Путин.

Хроничното незачитане на руската командна верига от страна и на Кремъл вероятно пречи да установят пълен контрол над руската армия в Украйна. Самият Путин последователно заобикаляше или пренебрегваше установената командна верига с надеждата да осигури бързи успехи на бойното поле по време на войната, с което унижи авторитета на Шойгу и Герасимов.

Необичайно е, но не и уникално за един главнокомандващ да иска мнения за войната от външни експерти. По-проблематично е, макар и все още да не е уникално, за главнокомандващ да поиска мнението на подчинени, които се противопоставят директно на висшето ръководство. Но да се позволи на квази-военен командир като Пригожин да проведе своя собствена кампания, успоредна, но не подчинена на този, който се изпълнява от официалната командна верига, е изключително необичайно и силно разяжда авторитета на официалното военно ръководство.

Путин също така определи руското МО като изкупителна жертва за всички руски военни провали, което натовари Шойгу и Герасимов с репутация на некомпетентност и провал, който те едва ли ще поправят.

ISW по-рано оцени, че Путин редовно предоставя и оттегля подкрепата си за различни командири с надеждата да генерира бързо подобрение във военното състояние на Русия, но без винаги да го прави официално.

Шойгу и Герасимов вероятно са очаквали, че Путин ще възстанови пълната им власт за решенията в руската армия, като се има предвид тяхната лоялност към него след въоръжения бунт на Вагнер на 24 юни. Путин обаче очевидно не го е направил. Вместо това той следва нормалния си модел на стремеж да отклони реакцията далеч от себе си и ротационните командири, вместо директно да ги уволни.

Засилващото се неподчинение и широко разпространеното възмущение в отговор на продължаващата чистка на офицерите може да принуди Кремъл да преразгледа частичната си подкрепа за Шойгу и Герасимов в резултат на бунта на "Вагнер".

Очевидната криза на руската командна верига заплашва да деморализира по-широките руски военни усилия в Украйна. По-нататъшните противоречия вероятно все повече ще достигат до по-широка местна аудитория, тъй като руската ултранационалистическа общност на блогъри продължава да следи отблизо и да разширява тези развития. Провалът на Кремъл да се обърне към тези командири и техния персонал, като същевременно не успя да подкрепи напълно Шойгу и Герасимов, може все повече да подкопае желаната цел на Кремъл да бъде възприеман като ефективен мениджър на войната в Украйна.

Путин отрече успехите на Украйна в контранастъплението и заяви, че украинските сили не са успели да пробият руската отбрана на 16 юли. Путин по-специално каза на журналист, че ще отговори на въпрос за по-нататъшните цели на войната, ако журналистът изключи камерата. Украинските сили обаче са напреднали в Южна Украйна, където руските сили са подготвили най-мащабните укрепления.

От началото на украинската контраофанзива на 4 юни до 9 юли ISW изчисли въз основа на собствените си данни за контрол на терена, че украинските сили са освободили приблизително 253 квадратни километра територия. (Украинските официални данни за освободената територия се различават от тези на ISW, защото Украйна е изчислила първоначалния си контрол върху терена по различен начин. ISW представя свои данни, за да направи съпоставимо сравнение на руските и украинските победи.)

Украински официални лица посочиха, че обширните руски минни полета и недостигът на западно оборудване за разчистване са забавили темпото на украинския напредък в контранастъплението. Командирът на украинската Таврийска група сили бригаден генерал Александър Тарнавски призна в интервю за CNN, публикувано на 14 юли, че темпото на контранастъпателните операции е по-бавно от очакваното, позовавайки се на "сложни и плътни минни полета" в районите, през които украинските сили възнамеряват да се движат.

Washington Post съобщи на 15 юли, че руските сили са минирали силно райони между пет и 16 километра зад фронтовата линия в Запорожка област, което е забавило украинския напредък и е принудило украинските сили да извършват наземни атаки с пехота, а не със западен комплект.

Неназован украински офицер каза пред Washington Post, че руските сили са дали приоритет на унищожаването на по-модерни системи за разчистване на мини пред танковете Leopard. Украйна е получила по-малко от 15 процента от количеството материали за разчистване на мини и инженерни материали, които е поискала преди контранастъплението, като част от оборудването е пристигнало едва миналата седмица.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демократ

    35 19 Отговор
    А пък. На нато им свършиха боеприпасите. От началото на войната си спомням нашите как крещяха русия няма нищо след 1 месец ще спрат патроните. А русия не спира да гърми 24/7 слава на русия
  • 2 Бонев

    35 9 Отговор
    Това isw явно е подразделение на бесарабски фронт.

    Коментиран от #25, #50

  • 3 Демократ

    38 15 Отговор
    Доброто винаги побеждава. Не америка е нападната , а русия. Украйна е просто режим на америланците там няма какво да коментирам. На украинците им е забранено да говорят против единствената партия в страната

    Коментиран от #6, #41

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ТаУмВзе

    15 4 Отговор

    До коментар #3 от "Демократ":

    сега им дават новите автомати от 1940г, американски
    сивилов със сълзи на очите го потвърди
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Тити

    11 19 Отговор
    Рашистите имали армия не думай.

    Коментиран от #47

  • 9 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    13 5 Отговор
    ОТНОВО ФЕЙК АКО ИМА НЕПОДЧИНЕНИЕ ИМА ВЕДНАГА И СИБИР
  • 10 Ццц

    21 9 Отговор
    А от какво страда украинската армия, за да завладее една поляна с цената на много от безаналоговото, модерно западно оръжия? Статиите на ISW стават по-безсмислени и от ковид статистиката, но ги има и двете. Защо?

    Коментиран от #12

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мдаа

    11 21 Отговор

    До коментар #10 от "Ццц":

    "украинската армия, за да завладее една поляна"

    Рузнаците похарчиха десетки танкове и хиляди човешки животи за същата поляна.

    Рузката пропаганда и самия Путлер се пънат да обясняват за 2 западни танка, обаче забравиха за хилядите рузки такива отшли за скрап. А не беше далече времето, когато обясняваше, че рузките железа нямали "аналоге в мира". Нещо в реалността други неща говори.

    Коментиран от #14, #21

  • 13 А дали

    8 16 Отговор

    До коментар #11 от "Ксаниба":

    Ехххх, обаче пак си "объркал" да пишеш в тия "недемократични" медии, а не отидеш в рАзия и там да си пишеш на воля каквото искаш. Или там в "рая" на Путлер за една дума написана на криво вадят секирата?

    Коментиран от #16, #42

  • 14 Мдее

    23 6 Отговор

    До коментар #12 от "Мдаа":

    Руснаците построиха Мариупол на ново, а телеграм, човека снима родният си иград Луганск и е направо шокиран - нов асфальт, стълбове, осветление, такова е нямало 33 години!! Ти, иначе? В окопа край полянка а, или в на ваши е панелката??

    Коментиран от #19

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ксаниба

    14 3 Отговор

    До коментар #13 от "А дали":

    До бие, да не би от окопите ф бафмут ми вещаеш?! Или направо от щаба на Бандера!? Може би с каколите миете кенефите на Слънчака, та си солидарен??
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Мдааа

    7 15 Отговор

    До коментар #14 от "Мдее":

    Хахахаха. Как го "построиха отново", какво му е станало, та се е налагало да го "построят отново"?

    Впрочем, нещо си се объркАл, видеата с третия двойник на Путлер се оказаха снимани в ..... Санкт Петербург.

    Виж, Крим го "построиха наново". Опасаха го целия в окопи, вклюичтелно плажовете и унищожих поминъка на местното население. Същото, което уж "асвабадиха".
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ццц

    14 4 Отговор

    До коментар #12 от "Мдаа":

    Не знам какво си говорите по парадите и с какво се веселите, но си ми добре дошъл, за да те давам за пример защо не трябва да допускаме да ставаме евроатлантици.

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Мдаа

    6 15 Отговор

    До коментар #21 от "Ццц":

    "за да те давам за пример защо не трябва да допускаме да ставаме евроатлантици."

    Защото не обичаш да се говори истината за лъжите на Путлер ли?

    Е нищо де, той само това прави, трябва вече да си свикнал да става за смях. То такава безаналогова излагация няма от времето на Хитлер.

    Коментиран от #32, #48

  • 25 Някой

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Бонев":

    Тц, Бесарабски фронт е подразделение на този "институт". А пък той е пълен с роднини и приближени на заместник секретаря по политическите въпроси на оная територия отвъд голямата локва
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Сандо

    5 3 Отговор
    Руската армия силно пострада през 90-те.Много от нанесените тогава поражения още не са отстранени и това създава и ще продължава да създава сериозни проблеми,на първо място по отношение на дисциплината.Но като че ли няма сериозно желание те да бъдат отстранени.Русия страда и ще продължава да страда за все още прекаления либерализъм,превзел възлови места в управлението на държавата.
  • 29 Някой

    15 3 Отговор
    Контранастъплението претърпя пълен провал и се превърна в месомелачка за украинските мъже, които нямат достатъчно средства да се откупят. И сега трябва да ни занимат с подобни "новини". Най - напред руснаците бяха свършили ракетите, после нямаха оръжие и боеприпаси и се биеха само с лопати. Вече загубих бройката на подобни нелепици.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ДИД

    10 3 Отговор

    До коментар #24 от "Мдаа":

    Не обичам да се говорят нелепици за евроатлантически "ценности". Както много мои познати, които са живели в "западния рай" казват: Добре, че ни разрешиха да поживеем в измислената им цивилизация, за да разберем на място каква всъщност е истината. И преди някой да пусне опорката защо отиват на запад, това става проради две причини. В първите години поради пропагандата, че всичко в западната цивилизация е цветя и рози, а след 97 - ма, защото такива като Костов, царя и Станишев позволиха от същите тези западни партньори да бъде разграбена и унищожена българската промишленост и селско стопанство.

    Коментиран от #33, #36

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ха ха ха

    0 2 Отговор
    Ха ха ха
  • 36 Мдаа

    1 8 Отговор

    До коментар #32 от "ДИД":

    Интересно, защото твоите приятелчета, които така са се разочаровали от Запада, не са отишли да живеят в "рая" на Путин, не работят за рубли, не ползват рузки технологии, не гледат рузки филми и не слушат рузка музика, ами пак са дошли в България, членката на ЕС и НАТО?

    Как все "много искате" да покажете, че рузкия начин е най-правилния, но "нямате желание" да живеете по него?

    Или и това е "опорка"?

    Коментиран от #51, #52

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Механик

    6 1 Отговор
    "ISW: Руската армия страда от неподчинение на авторитетите" и при това сам самичка ви бие (50 държави колективен запад). Ми представяте ли си ако не страдаше?!

    Коментиран от #40

  • 39 Да се посмеем заедно

    5 1 Отговор
    От Байдиту по-голям авторитет няма.Пада,няма връзка с главния и всички медии ни го хвалят.
  • 40 Хммм

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Механик":

    Нали вече нямаше Украйна?

    От сутринта си на амбразурата. Да не те е събудил взрива на Керч?

    Коментиран от #43

  • 41 555555

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Демократ":

    Ето за това сте на това дередже не осъзнавате собственатаСишизофрения.
  • 42 Механик

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "А дали":

    Алоуу! Абе от къде ви взимат такива с бавно мислене, бе?
    Хем твърдиш, че в Русия за една дума срещу Путин те вкарват в Сибир, хем пък твърдиш, че в Русия имало неподчинение на авторитетите ?
    А мислете малко бе!

    Коментиран от #44

  • 43 Българин

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "Хммм":

    Пак сте неподготвени.
    Къде в поста си съм споменал Украйна? Къде?
    Споменавам колективния запад. За украйна и дума на съм написал.

    Коментиран от #45

  • 44 А дали

    0 4 Отговор

    До коментар #42 от "Механик":

    Ти съвсем си скъсал плувката. Къде видя да пиша за "неподчинение на авторитетите"? В Рузия на Путин всяко "неподчинение на авторитетите" завършва с пиене на чай, падане от прозорец, "нещастен инцидент" или влизане в затвора по скалъпени обвинения.
  • 45 Хмм

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Българин":

    Защо, как щеше да се доказва каква щеше да бъде извън контекста на войната в Украйна?

    П.С. Не е за теб тази игра. Не ти достига на втория етаж.
  • 46 факуса

    6 0 Отговор
    страда ама печели,а осраинската организирано все губи,анализирайте това,и колективния запад с толкоз санкции що ли също губи и то много
  • 47 факуса

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Тити":

    хи хи нямат, затуй натю обикаля като помияр наоколо дано изпадне нещо
  • 48 факуса

    5 0 Отговор

    До коментар #24 от "Мдаа":

    с вас атлантиците няма смисъл да се говори

    Коментиран от #49

  • 49 Мдаа

    1 3 Отговор

    До коментар #48 от "факуса":

    Абе, "няма смисъл", обаче няма как да изпълнявате поръчките на рузките ви господари, ако не си "говорите" с нас "атлантиците", тъй че стискай зъби и продължавай да "говориш с неудоволствие". Така си се докарал.
  • 50 Зълва и на Нюланд

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бонев":

    го върти тоя "институт"
  • 51 Сандо

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Мдаа":

    Има много хора,които са отишли да живеят в Русия и изобщо не мислят да се завръщат в добре уредения и осигурен Запад,толкова уреден,че им прилича на затвор.Ще ти дам и още една информацийка:В момента в Подмосковието строят малко кварталче от 500 къщички за американци,на които им е писнала ппреуспялата във всяко отношение Америка.Така че остави всеки да си решава къде и как да живее,нали сте демократи и правата на хората са първата ви ценност.
  • 52 Касапин

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Мдаа":

    НЕ ХАТЕСВАМ РУСКИЯТ НАЧИН НА ЖИВОТ КАКТО КИТАЙСКИЯ ИРАКСКИЯ ЛИБИИСКИЯ ИЛИ СИРИИСКИЯ СЪЩО И УКРАИНСКИЯ И ПРОБЛЕМА НЕ Е ТАМ ПРОБЛЕМА Е ЧЕ НЕ ХАРЕСВАМ ЛЪЖЦИ МАЙДАНСКИ МОШЕНИЦИ ДВОЙНИ СТАНДАРТИ ФАЛШИВА ДЕМОКРАЦИЯ ЯВНА КОРУПЦИЯ НЕЗАЧИТАНЕ ПАРАВА НА МАЛЦИНСТВА БИЛО ТО КЮРДСКИ ИЛИ РУСКИ ВОЕННИ ПРОВОКАЦИИ И СТРЕЛБА ПО ПРОТЕСТИРАЩИ ПОСЛЕДВАНИ ОТ ДВУЛИЧИЕ И ПРЕДАТЕЛСТВО КЪМ ИНТЕРЕСИТЕ НА ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ СОБСТВЕНИЯТ ТИ НАРОД И ЗА ДА ПРО
Новини по държави: