Last news in Fakti

18 Юли, 2023 13:55 3 389 14

Турция: Тройно по-висок данък върху бензина и дизела

  • турска лира-
  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • бензин-
  • данъци-
  • дизел-
  • земетресение-
  • анкара-
  • истанбул

Турция е изправена пред ново поскъпване

Турция: Тройно по-висок данък върху бензина и дизела - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В началото на тази седмица животът в Турция отново поскъпна. Причината - правителството увеличи данъка върху бензина и дизела. Цените на колонките на бензиностанциите в Истанбул се увеличиха с близо една пета - от 27 на 34 турски лири на литър, пише ФАЦ. Това е равностойно на 1,16 евро на литър. Средното възнаграждение в Турция обаче е далеч по-ниско от това в Германия например. Минималната работна заплата, на каквато работят около 40 на сто от турците, е в размер на 400 евро.

Икономистите очакват вдигането на цените на петрола да увеличи отново инфлацията, която за миналия месец беше над 38%. Регламентът има за цел също така косвено да попречи на по-нататъшното увеличаване на бързо нарастващия дефицит чрез ограничаване на търсенето на вносен петрол.

Дефицитът през юни е достигнал 219,6 млрд. турски лири (8,4 млрд. долара) в сравнение с излишъка от 118,9 млрд. лири (4,5 млрд. долара) през предходния месец, според данни, публикувани от Министерството на финансите в понеделник. На годишна база разликата се е увеличила почти седем пъти, уточнява Bloomberg.

Средства за възстановяване след земетресението?

Министерството на финансите обоснова увеличението с необходимостта да се наберат средства за възстановяване след земетресението в началото на февруари. Финансовите последици от бедствието, при което загинаха над 50 000 души, се оценяват на повече от 100 млрд. долара, обяснява ФАЦ. Освен това делът на данъците върху горивата е намалял през последните години спрямо рязкото покачване на цените, се казва още в доклада. Едва в събота парламентът одобри увеличение на текущите разходи с около 41 млрд. евро.

По-високите данъци върху горивата не са първата стъпка към бюджетна консолидация чрез увеличаване на приходите, откакто президентът Реджеп Ердоган спечели парламентарните и президентските избори в края на май. Само преди седмица ДДС беше увеличен с 2 процентни пункта. Редица други данъци и такси също бяха увеличени.

Поредицата от увеличения може да доведе до инфлация от около 60% в края на годината, казва доцентът по икономика в истанбулския университет "Коч" Джем Чакмаклъ пред Bloomberg.

Помощ от страните от Персийския залив

Финансовите и икономическите въпроси са на преден план по време на държавното посещение на Ердоган в страните от Персийския залив. Турция се надява на инвестиции от тези страни в размер на двуцифрено число милиарди долари, пише ФАЦ.

Вицепрезидентът Джевдет Йълмаз, който подготви пътуването заедно с новия министър на финансите Мехмет Шимшек, обяви всеобхватно икономическо сътрудничество. Той заяви, че съществуват възможности за общи проекти в много области - от енергетиката до отбранителната промишленост, туризма и инфраструктурните проекти.

В същото време новият ръководител на турската централна банка направи 180-градусов завой спрямо предишната политика на банката и повиши основния лихвен процент от 8,5% на 15%. Тази седмица се очаква и ново увеличение на основния лихвен процент. Засега лирата остава незасегната от всичко това и в началото на седмицата се търгуваше на исторически ниски нива. В понеделник едно евро струваше 29,40 турски лири, а един долар - 26,18.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    24 15 Отговор
    Хазната празна.Лихвите отиват нагоре.Турция не може да си плаща борчовете.Скоро МВФ влиза.Затуй Ердо пусна Швеция в НАТО.Щот инъче ще го оставят да се удави.

    Коментиран от #8, #13

  • 2 Радо

    38 11 Отговор
    Толкова работливи и скромни хора като турците ще се оправят винаги, ония миндили на запад да му мислят, че квото ги чака!!

    Коментиран от #3

  • 3 Раде ,

    14 20 Отговор

    До коментар #2 от "Радо":

    Напекла те е жегата , баце ...🤭😁
  • 4 Сатана Z

    9 21 Отговор
    Гаджалите ще се преселят обратно в България

    Коментиран от #7

  • 5 евала машала

    4 10 Отговор
    даже е малко
  • 6 Земеделец

    18 5 Отговор
    Предлагам да си закупите / инвестирате / вода и храна за вас и вашите семейства за период от една година.
    След което спирате да РОБОТИТЕ на правителствата. и всичко ще си дойде на мястото :) :) :)

    Голямото пробуждане продължава :)

    Коментиран от #10

  • 7 1453

    13 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сатана Z":

    Ще има пак съжителство май,че няма и кой да ни спасява....

    Коментиран от #12

  • 8 Анонимен

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Това за Швеция е маневра с цел да си получат Ф-16,а що се отнася за окончателно влизане в НАТО трябва да мине през парламента им.А това е най-големият въпросителен понеже Швеция храни много терористи на ПКК.
  • 9 Глупаци

    18 8 Отговор
    Турската лира се обезцени в пъти за последната година , нищо добро не ги чака и турците.
  • 10 ей това е

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "Земеделец":

    А,много добър съвет.!От утре всички копейки за продоволствия .Една година на суха храна и безделие и всичко ще си дойде на мястото.И тогава,тогава другари идва Възраждане.!
  • 11 Чудна работа

    13 4 Отговор
    И след увеличението пак горивата по-евтини от тука при по-висока мин. заплата...

    Коментиран от #14

  • 12 От твоите уши в божиите уста

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "1453":

    Че да живне тоя народе както тогава
  • 13 Пусна ли ги

    8 0 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Швеците в нато ли са вече? То и ти си сложил тигана ама някой трябва да улови рибата 🤣🤣🤣
  • 14 ДанНъци

    7 0 Отговор

    До коментар #11 от "Чудна работа":

    Голямо нещо големи данаци са имали преди.
    Нали?
    Увеличили го с 20 стотинки.
Новини по държави: