Last news in Fakti
  Тема: Украйна

18 Юли, 2023 22:44 2 407 89

Извършват ли геноцид руснаците в Украйна?

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • геноцид-
  • владимир путин-
  • крим-
  • донбас-
  • купянск

Следователи на Европейската агенция за правосъдие вече работят над предположението за геноцид, юристите смятат обаче, че тази работа ще бъде трудна и продължителна

Извършват ли геноцид руснаците в Украйна? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

"Нима убийствата са нещо нормално? Нима разрушаването на културата е нормално? Нима съсипването на образованието е нормално? И как се нарича това? Нарича се геноцид" - украинците искат Русия да бъде осъдена.

Руснаците нахлуват в украинския град Купянск преди почти година и половина. Превземат го и поставят всичко под свой контрол, включително училищата - така започва репортажът на АРД от града, който е съвсем близо до фронтовата линия. Междувременно руските войски отново напредват към Купянск.

След освобождението на града от украинската армия преди половин години, за директор на гимназията е назначен учителят по история Олександър Пишик. Неговата предшественичка е избягала, тъй като е сътрудничила с руснаците. Директорът сочи купчина руски учебници в коридора: "Отпечатани са току-що - специално за въвеждането на руски стандарти в окупираните територии".

От тези учебници става ясно какъв е бил планът: да се прочистят училищата от украинския език, история и култура. Откакто Купянск е освободен, руската армия всячески се опитва да разруши града - в далечината непрекъснато отеква артилерийска стрелба. А Пишик ръководи училище без ученици. Много от децата са избягали от града заедно с родителите си и сега занятията се водят онлайн.

Директорът на училището: "Това се нарича геноцид"

По време на окупацията Пишик остава без работа, защото отказва да преподава история по руския учебен план. Сега документира месеците на окупация и събира доказателства за извършените от руснаците престъпления. "Това е червената нишка: че Украйна не съществува, не е съществувала и не би тряббвало да съществува. В тези учебници се твърди, че няма украински народ, че съществува единствено един общ руски народ", казва директорът. И обяснява, че така на украинците изцяло им се отнема правото на самоопределение, на собствена история, култура и език.

Оттук Пишик извежда и аргументите си за едно много сериозно обвинение, което постоянно се чува в Украйна: "Нима убийствата са нещо нормално? Нима разрушаването на културата е нормално? Нима съсипването на образованието е нормално? И как се нарича това? Нарича се геноцид".

Русия оспорва правото на съществуване на Украйна

Според юридическото определение геноцидът е умишлено и целенасочено, частично или цялостно унищожаване на една национална, етническа или религиозна група. Геноцидът се смята за едно от най-тежките престъпления, но юридическото му доказване е сложно, припомнят репортерите на ARD.

Мнозина смятат, че войната на Русия срещу цивилните хора в Украйна е средство за постигането на една по-далечна цел: разширяване на така наречения "Руски свят". Напук на всички факти Русия отрича на Украйна правото на съществуване и се опитва да докаже правотата си чрез пропаганда.

Руският президент Владимир Путин наскоро отново повтори обичайното си твърдение, че навремето съветското ръководство е създало съветската украинска държава. Путин поставя под въпрос Украйна като държава, нейните граници, нейната идентичност и история - и пропагандира целостта на всичко "руско".

В държавните медии се говори за ядрени удари, призовава се към атентати срещу цивилни хора и политици. Тонът в руските токшоута е агресивен и изпълнен с омраза. Един от водещите дори призова да се избиват украински деца. "Направо да ги удавим в реката. Тези деца трябва да бъдат издавени", заяви тогавашният шеф на новините на държавния канал Russia Today Антон Кузнецов-Красовски. "Щом някой каже, че руснаците са ги окупирали, трябва веднага да го хвърлим в реката, в най-силния и опасен бързей." Вярно, че за тези думи го разкритикуваха дори в Русия, но те останаха без юридически последствия. В Украйна обаче му е повдигнато обвинение за призиви към геноцид.

"Те унищожават нашата култура"

В Купянск подобни кръвожадни призиви предизвикват истински гняв. През пролетта руска ракета удари градския музей. В този ден Ирина Користина работела там. "Останах до последния момент - докато извадиха трупа на директорката. Ужасно беше! Влязох при нея в 8,40, за да ѝ кажа добър ден, а в 9,05 тя беше вече мъртва!", казва шокираната жена пред АРД.

От началото на руската окупационна война в Украйна са разрушени над 1500 културни средища, много са и разграбените. "Смятаме, че това се върши целенасочено. Те унищожават нашата култура, унищожават нашия народ", заявява Користина пред репортерите на германската обществено-правна медия.

Юристите откриват "данни за геноцид"

В Харков Микола Комаровски се е нагърбил с мисията да изправи извършителите пред съда. Той е член на украинската Хелзинкска група, която документира руските военни престъпления в Украйна. Правозащитниците събират и доказателства за извършен геноцид. "Можем да заявим, че определени действия на Руската федерация покриват състава на престъплението "геноцид", твърди Микола.

В Буча и другаде в Украйна руснаците са убивали хора единствено заради това, че са украинци. Ракетни атаки срещу жилищни блокове, изтезания, избиване на цивилни граждани и масови гробове - това са само част от примерите за зверствата на руснаците в Украйна. Но дали всичко това е достатъчно, за да бъде доказан геноцид?

"Много от жестокостите, които наблюдаваме в Украйна, вече могат да бъдат съдебно наказани въз основа на законите против военните престъпления и престъпленията срещу човечността", обяснява специалистката по международно право Паулина Старски от университета в германския град Фрайбург. "За тези престъпления доказателства се събират по-лесно, отколкото за геноцид. Геноцидът, който е възможно най-тежкото престъпление, изисква недвусмислено да се докаже, че е била поставена тъкмо такава цел."

Ще бъдат ли изправени пред съда виновниците?

Независимо от това няколко парламента, включително на Канада, Литва и самата Украйна, осъдиха руските действия именно като "геноцид". А Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на Владимир Путин заради предполагаеми военни престъпления: твърди се, че той носи отговорност за депортирането на украински деца от окупираните територии към Русия. "Това ни дава основание да помислим сериозно над предположението за геноцид. Защото насилственото депортиране на деца от една общност в друга наистина обективно покрива състава на това престъпление", казва Паулина Старски.

Следователи на Европейската агенция за правосъдие вече работят над предположението за геноцид. Юристите смятат обаче, че тази работа ще бъде трудна и продължителна.

А хората в Купянск продължават да живеят с травмата от руската окупация и страха от всекидневния обстрел. Те искат виновниците за извършените престъпления да бъдат изправени пред съда колкото е възможно по-бързо, четем в края на репортажа на АРД.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    32 52 Отговор
    Където са стъпили руснаците винаги са извършвали геноцид.

    Коментиран от #4, #12, #20, #27, #30, #86

  • 2 Ми не

    44 13 Отговор
    Зелето извършваше, под давлението на шашт и Бай!
  • 3 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    51 15 Отговор
    За България е сигурно, че през последните 33 години се извършва геноцид само за славянското население.

    Коментиран от #16, #26, #32

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Твърдо не

    14 38 Отговор
    Руснаците се н@сират там
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Урюрвкос

    18 11 Отговор
    разрушаването на културата е НЕнормално затова християнските светини от Печорската лавра са извозени на склад в Лувъра и Лондонския исторически музей. Там ще са на сигурно място както и златото на скифите което не се върна обратно в Крим.
  • 8 Уса

    26 15 Отговор
    Според украинците в сащ Русия освобождава Украйна от дивия фашизъм подкрепян от дивия капитализъм с най много клошари на глава от населението

    Коментиран от #50

  • 9 ГОЛАТА ИСТИНА

    44 14 Отговор
    Украинците са избили повече украинци, отколкото руснаците - украинци . Жалко, но е истина !
  • 10 РУСИЯ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ТАЗИ ВОЙНА

    37 18 Отговор
    и всички отговорни за зверствата в ДОНБАС и ОДЕСА ще бъдат съдени. Както и наркомана , който изпраща всеки месец десетки хиляда да загиват на фронта за американски интереси
  • 11 Някой

    31 14 Отговор
    Геноцида го извършва зеленият наркоман, изпращайки на сигурна смърт почти деца в угода на оная територия отвъд голямата локва и в полза на собствевния си джоб.
  • 12 СЪС ТАКИВА КАТО

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    ГЕРБ+СДС ПП+ДБ +. ДПА НЯМА ДРУГ ВАРЯНТ
  • 13 ТрампЛин

    21 31 Отговор
    У нас след 1944 се случи същото! Промяна на азбуката, промяна на правописа, задължително изучаване на руски език, подменена история….промиване на умовете на хората.

    Коментиран от #79

  • 14 Хахахаха

    28 15 Отговор
    Е , какъв геноцид, нали желаят да се бият до последния украинец! Да умират с името Байдън на уста! Няма лошо , природата се чисти от глупаците!
    Аре много поздрави на Навални като го срещнете!
  • 15 ФАЛШИФИКАТЪТ БУЧА

    26 13 Отговор
    отдавна вече се изтърка, Нямаше независимо разследване на постановката. Даже украинците се отвратиха и уволниха министърката, която от сутрин до вечер говореше как руснаците изнасилвали деца в Донбас. Просто такива лъжи трудно се пробутват по света, въпреки мощната русофобска кампания...

    Коментиран от #59

  • 16 ТрампЛин

    15 26 Отговор

    До коментар #3 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    В България славянско население Няма! Има русофилско изповядващо Панславизъм втълпен от ватниците!
  • 17 Уса

    28 9 Отговор
    Зеленски не се извини на Полша за геноцида,който неговия бог бандера е пратил 100 000 поляци,деца и жени наоня свят след страшни извращения
  • 18 Хахахаха

    6 4 Отговор
    Смешнизи
  • 19 Някой

    25 8 Отговор
    Не, не извършват. Руснаците цивилни бе убиват. Убиват само военни. А те не са само украинци, а има доста поляци, прибалтийци, американци и т.н. Т.е., дори и военните не са от един етнос, че да може някой да се хване за това и да каже, че руснаците извършват геноцид.
  • 20 Адрес 4000

    13 19 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Не какъв геноцид ,това не е геноцид
    Само мяткат малко Бомби , мародерстват и изнасилват
    Това са Христиенски , източноправославни ценности
  • 21 Ти ли

    9 13 Отговор

    До коментар #6 от "НЕ. ГЕНОЦИД ИЗВЪРШАТ НАЦИСТИТЕ В КИЕВ":

    Ги брои?Или така ти казаха?
  • 22 Хитлер е

    15 19 Отговор
    Мислел че ще превзиме Русия за три месеца, а нашия калун Путин ,че ще превземе Киев за три дни. Какъв ще изхода според историята ?
  • 23 Обективност

    25 9 Отговор
    Нима защитата на фашизма в Украйна не е престъпление? Нима мълчанието за жертвите в Донецк и Луганск не е престъпление? А какво да кажем за милионите невинни жертви в Югославия, Ирак, Афганистан, Либия, Сирия, Йемен - който предизвика тези конфликти там не е ли военен престъпник? А предизвиканите в резултат вълни от мигранти не е ли престъпление? А безобразното демонизиране на Русия не е ли престъпление? А липсата на дипломация за решаване на конфликтите не е ли престъпление. А едностранното налагане на санкции не е ли престъпление. А смъртта на 500,000 деца в Ирак поради несъществуващи оръжия за масово поразяване не е ли престъпление?

    Коментиран от #48, #51, #53

  • 24 Бах

    16 8 Отговор
    Окраинците обявиха че ще сменят Кирилицата с Латиница както и вярата на окраинците със католическата . Гледате ли ежедневното арестуване и побой на Свещенници в окраина .
    Затова Русия е длъжна да защити своето население и територий дори със Ядрени оръжия . Това ще бъде Вервайте .

    Коментиран от #44

  • 25 Демократ

    10 2 Отговор
    Геноцида се извършваше само към руснаците в източна украйна. Има ши геноцид при улраинците в западна украйна?
  • 26 ТрампЛин

    4 12 Отговор

    До коментар #3 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    То само като ти прочете човек “заглавието” и ще му стане ясно че не си Българин, още по-малко Патриот! Сигурен съм че си от компанията на Динко от Ямбол-Ловеца на бежанци, имаш татуси на Ботев и Левски някъде по месищата си, и си ходил да се наливаш с бира и да кльопаш кебапчета на ПиолнЯ на Рожен.
  • 27 Русофил

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Ти кадето си стъпил само глупости пишеш
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Пха ха ха ха

    2 0 Отговор
    Дв трябва да бъде забранена и осъдена

    Коментиран от #40

  • 30 Русофил

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    Ела да те изгеноцидя шорошче

    Коментиран от #35, #37

  • 31 Няма

    7 7 Отговор
    измъкване. русия ще плаща поне 5 поколения.
  • 32 ХА ХА

    3 7 Отговор

    До коментар #3 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Къде видя славянско население у България?
  • 33 Барометър

    9 2 Отговор
    Едвам дочетох до средата.... много плоско...

    Коментиран от #36

  • 34 007

    7 6 Отговор
    Рашистите въобще не извършват нищо. Те само хвърлят фойерверки! Украинците сами си стрелят детските градини, училищата, болниците,язовирите! Ми кво правят в Украйна. Ми връщайте се в Азия, те украинците ще се самоубиват взаимно и ще си разрушат сами страната!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇲🇺🇦🇧🇬
  • 35 Русофил

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Русофил":

    Къде да дойда?
  • 36 ХА ХА

    2 2 Отговор

    До коментар #33 от "Барометър":

    Е то от блатна подлога не се очаква да каже нещо друго.
  • 37 Барай шпека.

    2 3 Отговор

    До коментар #30 от "Русофил":

    И дебърцина пипкай болшевишка пляво, мама със работническо дело ли те пренесе от уста в инкубатор?

    Коментиран от #46

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Русофил

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Пха ха ха ха":

    Те бе пак ли ти е пълна устата, и стова П гледаш да не изпуснеш и капчица да падне на земята? Ми айде гълтай, кво чакаш?
  • 41 Диди

    1 1 Отговор

    До коментар #39 от "Дойче зеле":

    Доста обективно,браво.😂

    Коментиран от #43

  • 42 Малиии

    3 1 Отговор

    До коментар #39 от "Дойче зеле":

    Много си умен, искам да ми преподаваш.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 ХА ХА

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Бах":

    Бате, имаш нужда от много сериозно лечение; не се шегувам.
  • 45 Ахмадо Сила

    1 0 Отговор
    Ще се разплача като Zeбра…..
  • 46 ХА ХА

    0 1 Отговор

    До коментар #37 от "Барай шпека.":

    Не, събирала го е с лажичка по чаршафа.
  • 47 Анонимен

    4 1 Отговор
    Геноцид е масовото убийство на индианците в Северна и южна америка, извършено от колониалните държави.
    Отвличането на негри и преподаването им в робство,Холандия вече се извини.
    Хвърлянето на атомните бомби над Хирошима и Нагасаки.
    Използването на напалм и касетъчни бомби във Виетнам.
    А такива предполагаеми престъпления, недоказани и все още действаща война, това вече е скалъпено, язък че намесват МНС

    Коментиран от #49, #56, #57

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Хаха

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Уса":

    Какви Украинци , измислени като нашите Копейки ли?
    Направо ти повярвахме .
    Хаха
  • 51 Ти за

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Обективност":

    Коя обективност говориш ,за Кремълската ли ?
    Не се мъчи . Знаем че си Руска подлога
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ХА ХА

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "ФАЛШИФИКАТЪТ БУЧА":

    А блатните роби и тяхните подлоги, как ще се оправите с трите пола в индия и петте пола в индонезия, кво ще играете всеки срещу всеки?
  • 60 ХА ХА

    2 1 Отговор

    До коментар #58 от "Матей":

    Ми руснаците го задминаха само за година и половина не е нужно да го приписваме то се вижда ха ха все пак сме 21 век. Абе ти добре ли си?
  • 61 П.Утин

    1 1 Отговор
    Е не, не.... ама не бе...., не...,е не мога такива неща да правя !
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Матей

    0 0 Отговор
    С гаранция съм по-добре от теб :)

    Коментиран от #65

  • 64 ХА ХА

    2 1 Отговор

    До коментар #58 от "Матей":

    Забравих да кажа, че от 2014 до 2021 в донбас стрелят 69 000 украинци както и 45 000 руснаци, така че не се знае кой точно колко цивилни е убил през това време, а руснаците свалиха и индонезииски самолет с 263 пътника на борда.

    Коментиран от #67

  • 65 ХА ХА

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "Матей":

    Болните никога не си признават, както и лудите.
  • 66 ХА ХА

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "ТрампЛин":

    Ми кво да прай човека, праеше москвичи, са и москвичите му ги прай китай.
  • 67 Матей

    0 0 Отговор

    До коментар #64 от "ХА ХА":

    Случайно да знаеш какво отговарят поляците на Хитлер, когато им казва да не малтретират германците в Гданск (Данциг) ? ....е,почти същото отговаря и Зеленски. Я за всеки случай, когато Хитлер им казва на поляците да не малтретират германците в Данциг,поляците му отвръщат ,"...по този въпрос ще говорим като влезнем в Берлин..."

    Коментиран от #72

  • 68 Матей

    2 0 Отговор
    Горе долу беше същото и когато Милошевич отправяше призиви към албанците да не малтретират сърбите.....протежетата и на поляци и на албанци и на украинци все едно и същи и все войни като резултат
  • 69 Матей

    0 0 Отговор
    ...все едни..
  • 70 ХА ХА

    2 1 Отговор

    До коментар #52 от "да си го кажем":

    Ама що нему каза за изявлението на путин в ефир?
    Путин:ние не искаме да придобиваме територии. И след две изречения.
    Путин:що се отнася до новите територии(спря усмехна се ехидно и задраска изречението в ефир) абе тия мани че вече нищо не могат да направят ами вече и немогат да лъжат като хората.
  • 71 Гробаря

    5 1 Отговор
    Сърцераздирателно и покъртително четиво от прокисналото дойчо зеле... Честно просълзих се, а аз не се просълзявам лесно.
    Но какво да се прави, доста съм чувствителен на тема геноцид... Виж Когато сащ затриха 1 милион в Ирак тогава не се разстроих много. То Тогава НЕ СЕ и ЗАБЕЛЯЗВАХА НИКАКВИ БЕЛЕЗИ НА ГЕНОЦИД, dw така написа тогава... това просто си е в редa на нещата . Дойчо зелето тогава ръкопляскаше на чичоСам и го превъзнасяше като велик миротворец, защитник на демокрацията и чичо Самовите интереси, Е за тая цел 1 милион нищо не е.. Даже е малко.. Чичо им изби с атомни бомби 300 000 японци но и това не е геноцид, чичака просто им е направи услуга на жълтурите да ги разреди малко, че те горките много на гъсто живеят а това не е хуманно... А в луганска и Донецк геноцид изобщо няма и никога не е имало, защото избитите от американскат чвк- ВСУ десетки хиляди цивилно население в това число и дечица е била всъщност просветителска и хуманитарно информационна кампания за изкореняване на рузкоезичното население от териториите считани от векове за руски и нелепо подарени от Хрушчов на украйна... Dw мълчи по тоя въпрос и ще мълчи докато е необходимо, ще мълчи до самия КРАЙ

    Коментиран от #73

  • 72 ХА ХА

    0 2 Отговор

    До коментар #67 от "Матей":

    Сега стана защитник на хитлер ли, не че се чудя ама това от къде го разбра, гьобелс ли ти каза.
    Ми гьобелс беше казал че в дрезден са убити 250 000 па се оказа че били 25 000.
    Не знам наивен ли си или промит.
  • 73 ХА ХА

    0 5 Отговор

    До коментар #71 от "Гробаря":

    Нещо бъркаш, не ти е ясно кво е геноцид, а и в ирак се самоизбиваха ипродължават да го правят и до днес, сащ отдавна не са там.

    Коментиран от #76

  • 74 Матей

    4 0 Отговор
    Промити сте тия където четете и вярвате на глупостите на Иво Инджев и подобните платени драскачи
  • 75 Това дето го плещят тротинетките

    2 1 Отговор

    До коментар #62 от "ХА ХА":

    Това от Посолството ли ти го съобщиха
  • 76 Виждам че много си объркан

    5 0 Отговор

    До коментар #73 от "ХА ХА":

    И че се мъчиш да се изживяваш като голям спец по геноцида. Очевидно редовните промивки с правоверна дойчозелева пропаганда кара лгбт Тротинетките да си мислите че нещо разбирате. За съжаление това не е така. Само веднъж като видиш и чуеш главната тротинетка простокиро и ти става ясно какви сте всички и колко ви разбират кухарките.
  • 77 Всички Знаем Кой прави геноцида

    5 3 Отговор
    АМЕРИКА
    Ти си навсякъде... Ти си всесилна... Ти си страната могъща...
    Тази, която не знае какво е бомба над своята къща.
    Ти си онази, която... защо ли?... отдавна се чувства призвана
    шумно да влезе във чуждата къща – без да получи покана.
    Ти си онази, която не знае още какво е да има
    смърт... студ... и глад... ленинградска обсада... атомен взрив в Хирошима...
    Ти си онази – щедрата майка – свойте деца нещадяща,
    тази, която в Ирак или в Белград сякаш на пикник ги праща.
    Ти се заемаш света да оправиш... Главната твоя задача...
    Колко те мразят... И колко болеше... Двата ти небостъргача...
    Кратка история... Няколко века... И през какво не премина...
    Дива... Колумбова... Все пак Европа е твоята първа родина.
    Все пак успя... Фантастично... Признавам. С толкова мъки безмерни
    Линкълн... И Кенеди... Лутър Кинг... Робсън... Заедно... Бели и черни...
    Ти си приюта на толкова българи... Чух, че живеят щастливо...
    Странно е... Никога не бих поискал аз да те видя на живо.
    Ти си велика... И ти си ужасна... Няма как в теб да се влюбиш...
    Ти ще опазиш от гибел Земята...Или пък ще я погубиш.
    .
    Недялко Йорданов -
    Един достоен бургаски поет!
  • 78 А като?

    5 2 Отговор
    А като не даваш на останалите ти граждани, да говорят на родния си език, като ги палиш живи, като ги караш да говорят език, измислен, архаичен и плоскоземен, говориш с език на омразата, Какъв си бе авторе на този бозъ?
  • 79 У нас,

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "ТрампЛин":

    След 1979г. Стана същото, смениха езика ни, задължително инглиш, само пропаганджа и лъжи в медиите. Те това е димокраси...
  • 80 бг Сталин

    3 3 Отговор
    А от 2014,преврата,до началото на воеената операция,урките какво правиха в Донбас ? Никоя медия нищо не отрази.Корумпирани медиини Американски подлоги.Така че малко им е на урките.
  • 81 Нормален човек

    1 1 Отговор
    Айде да видим как ще реагирате когато войната свърши с победата на Русия. Това е неизбежно защото това е свещена война за защита на руснаците който от 2014 год биват избивани от шепата фасисти турени от Америка на власт. Сценарият е един и същ като при нас циганина Иван Костов и всички останали след това в момента поредните продажни микерета

    Коментиран от #82, #83

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Последният софиянец

    1 0 Отговор
    Аз подкрепям Москва.
  • 85 Голата истина

    1 0 Отговор
    Руснаците са избили украински жени и деца
  • 86 америка даде на украйна

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофил":

    касетъчни бомби. ето това е геноцид.
  • 87 НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ДИША ВЕКЕ ЗЕЛЕНСКИ

    0 0 Отговор
    Володимир Зеленски стана токсичен за Запада
    Опитите на САЩ да се разграничат от терористичните атаки на Украйна показват, че украинският президент Володимир Зеленски "е станал донякъде токсичен ...
  • 88 ГЕНОЦИД ЛИ

    0 0 Отговор
    ХИРОШИМА И НАГАСАКИ - ПОМНЯ ВСЕКИДНЕВНИТЕ ПОЛИВКИ С НАПАЛМ И БОМБИ ВЪВ ВИЕТНАМ НОВИНИТЕ БЯХА ПЪЛНИ С ИЗГОРЕНИ И ИЗБИТИ ЦЕЛИ СЕЛА ЩОТО СА ПОМАГАЛИ НА КОМУНИСТИТЕ ! ЧЕ ТЕ ЩАТИТЕ ИЗГОНИХА И ЧАРЛИ ЧАПЛИН ЩОТО БИЛ КОМУНИСТ ...... А ЩО НЕ ИЗГОНИХА КОМУНИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ МИ ГИ ТУРИХА ВСИЧКИТЕ ДА НИ КРАДАТ И УПРАВЛАВАТ ЧЕ И НА ВАЛУТНИЯ ФОНД ТУРИХА КОМУНИСТКА И НА ООН И НА МВФ СЪЩО - ТЯХ РУСИЯ ЛИ ГИ ТУРИ ?!
  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: