Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Юли, 2023 19:35 1 577 24

Пет страни, сред които България, искат от ЕС удължаване на забраната за внос на зърнени култури от Украйна

  • украйна-
  • пшеница-
  • зърно-
  • зърнена сделка

Министрите на земеделието на Полша, Словакия, Унгария, България и Румъния подписаха съвместна декларация във Варшава преди дискусиите на ЕС, планирани за следващата седмица в Брюксел

Пет страни, сред които България, искат от ЕС удължаване на забраната за внос на зърнени култури от Украйна  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Пет страни поискаха от ЕС да им позволи да удължат ограниченията, които наложиха върху вноса на украински зърнени продукти, съобщи днес полският министър на селското стопанство Роберт Телус, цитиран от Франс прес, информира БТА.

Те искат да защитят собственото си земеделие, като удължат мярката и след 15 септември, когато тя би трябвало да изтече.

Още новини от Украйна

"Пет страни - Полша, България, Унгария, Словакия и Румъния - подписахме обща декларация за удължаване на ембаргото върху вноса... на зърнени продукти от Украйна в нашите страни до края на годината", заяви Телус след среща с колегите си във Варшава.

През юни Европейската комисия обяви, че ограниченията, въведени върху вноса на украинско зърно, могат да бъдат удължени до 15 септември въпреки съпротивата на Киев и на някои от 27-те държави от ЕС.

Днес полският премиер Матеуш Моравецки, чиято страна е близък съюзник на Украйна във войната ѝ срещу Русия, призова ръководството на ЕС да удължи мярката.

"Или Европейската комисия ще се съгласи да подготви регулации за удължаване на забраната, или ние ще го направим сами", каза той пред репортери.

"Това не е срещу украинците, това е за полските фермери", подчерта Моравецки.

Изправени пред наплива на украински селскостопански продукти след вдигането на митата от Европейския съюз през май 2022 г., съседните на Украйна държави едностранно забраниха вноса на зърно от Украйна в средата на април, за да спрат пренатоварването на хранилищата и срива на цените на местните пазари.

Министрите на земеделието на Полша, Словакия, Унгария, България и Румъния подписаха съвместна декларация във Варшава преди дискусиите на ЕС, планирани за следващата седмица в Брюксел. В декларацията се казва, че те подкрепят идеята украинското зърно да преминава през техните територии, за да стигат до дестинациите, където е необходимо, но ще запазят забраната за внос в техните страни до края на 2023 година.

С изключение на България, всички страни имат сухопътна граница с Украйна, която в понеделник бе поставена в затруднена ситуация, след като Русия се оттегли от споразумението, постигнато с посредничеството на ООН и Турция, за да се позволи транспортирането на храни през Черно море до места, в които милиони гладуват. Украйна е основен износител на пшеница, ечемик, растително масло и царевица.

Петимата министри призоваха ЕС да разработи механизми, чрез които украинското зърно и други хранителни продукти да достигнат до местоназначението си, без да навредят на селскостопанската индустрия в транзитните страни.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СЕЛЯНИН

    26 2 Отговор
    Защо, нали сте приятели с Украйна ?
  • 2 Путинофил

    9 7 Отговор
    Забранено е да ни е по ефтино.

    Коментиран от #8, #23

  • 3 Не искаме украински боклуци

    23 0 Отговор
    Който си търси болести, да бЕга в Амстердам по витритите: УкраИнска плът, дал Господ

    Коментиран от #9

  • 4 Последния Софиянец

    19 4 Отговор
    На протест съм пред президентството.Искаме запазване на българския лев и референдум.
  • 5 Сериозно

    9 7 Отговор
    ли , това искат мутренските " зърнари" ? Нищо неочаквано !
  • 6 Обеднен уран

    20 0 Отговор
    Непроверени химии от нелегални лаборатории, забранени торове, ...и т.н.
  • 7 оня с коня

    16 3 Отговор
    как така,ами кво ше каже европата!!!

    Коментиран от #16

  • 8 фашисткото правителство на сатурн

    22 4 Отговор

    До коментар #2 от "Путинофил":

    Скоро Тагарев ще ви забрани и да дишате ! Но каквото сте си послали , това е !
  • 9 хубавки са

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "Не искаме украински боклуци":

    За какво да ходя до Амстврдам като те са у нас .

    Коментиран от #10

  • 10 българин

    4 6 Отговор

    До коментар #9 от "хубавки са":

    да малко конкуренция на нашите разплетени дамаджани
  • 11 Хм, хм

    23 1 Отговор
    Ааа, Денков, не така, как ще искаш забрана? Шъ го убидиш. Нали посещението на Зеленски, беше най-великия момент в новата ни история?!
  • 12 Гориил

    18 0 Отговор
    Русия горещо и сърдечно ще помогне на българския народ за решаването на този проблем. Рот Фронт.
  • 13 Г-ца каприз

    17 0 Отговор
    От козяк как приеха таа новина.....
    Да не ви се скарат после 🤣🤣🤣🤣
  • 14 Румен

    5 0 Отговор
    Те украинците могат да продават зьрното си другаде,Стига да има и да могат да го изнасят.
    По се касае за прекупвачите които го копуват от там по евтино
  • 15 Не става бе овци

    7 3 Отговор
    Украйна и украинците са богопомазани вие сте плява......
    Това е отговорът на европейската комисия и урсулката.
  • 16 оня с коня

    3 5 Отговор

    До коментар #7 от "оня с коня":

    Какво ще каже Европата ли бедни ми Троле позволяващ си да цапа ника ми с Русофилски подмятания- Ще каже това което АЗ КАЖА КАТО БЪЛГАРИН И равностоен член на ЕС- Украинците са наши братя,но продукцията им следва да достига до необходимите Дестинации,а не да удря по Нашето зърнопроизводство!

    Коментиран от #19, #20

  • 17 Протестиращ

    4 3 Отговор
    Правилно! Българинът трябва да яде по-скъп хляб! Нашите зърнари също искат да карат бентли и тесла, а не мижави мерцедесчета с двигатели на рено.
  • 18 Иванчо

    1 5 Отговор
    Много обичаме Украйна😂
  • 19 Велика Русия

    10 0 Отговор

    До коментар #16 от "оня с коня":

    Братя са ни защото са руснаци,деца на Майка Велика Русия! Но фашисткия, неолиберален, капиталистически запад купи Зеленски и терористите около него и всички наши братя страдат там! Путин искаше само мир! Сега и в България действат създателите на плана Ран-Ът,но патриота Костадинов,ще ги измете с помощта на все по-осъзнаващи се българи, защото ние обичаме нашата майка освободителка Велика Русия!
  • 20 факуса

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "оня с коня":

    пиши си нов оня с макета

    Коментиран от #21

  • 21 оня с коня

    2 5 Отговор

    До коментар #20 от "факуса":

    Мишки в БГ може и почти да няма,но дупките им стоят и с помоща на НОВИЯТ ВЯТЪР който вече вее в БГ ще бъдете натикани ВСИЧКИ рускомислещи там - на тъмно и на тясно.Туй да си го знаете за да сте Психически подготвени,което пък си е Жест на милосърдие.Ама записвай си ги тия неща бе Троле безимен,щото забравяш дори повече от Котката ми че е яла!
  • 22 Калпазанин

    2 0 Отговор
    Те/ние много работи може да искаме, ама властта да е в народа а не в продажници и ако имахме патриотично развито интелигентно общество всички така наречени наши "политици"да гледат интереса на държавата а не техния си, и на онези там в Брюксел и краварското посолство можеше и да сме независима нация
  • 23 Борис

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Путинофил":

    Усети ли поевтиняване през последната година , след като границите ни бяха широко отворени за украинска земеделска продукция ?
  • 24 Гризачи

    0 0 Отговор
    Производството на зърнени култури и зърнени култури в южните страни на Европейския съюз се срина с 60% през 2022 г. Последната реколта беше призната за най-лошата от 2007 г. Ето защо Западът беше толкова истеричен относно сделката със зърното: италианският външен министър Антонио Таяни случайно го изпусна и потвърди, че богатите страни са заграбили 80% от зърното, въпреки че излъгаха със сълзи на очи, че то отива за судански и етиопски бебета.
    Основните приятели на Украйна, Съединените щати и Канада, които се смятаха че са си удома, също попаднаха в мочурището, и бяха сигурни, че ще се нахранят при всякакъв климат, а останалите оставиха да горят в жегата. The Conversation публикува покаятелна статия, в която един от експертите по климата признава, че прогнозите затова че глобалното затопляне може помогне за увеличаване на реколта в Северна Америка е глупост.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания