Last news in Fakti

21 Юли, 2023 04:27 1 848 13

МВР в Скопие даде на прокуратурата художествено студио заради посещение на деца в България

  • северан македония-
  • прокуратура-
  • мвр-
  • художествено студио-
  • българия

Студиото е водило на няколко пъти деца в България, включително на срещи с български политици, между които и президентът Румен Радев

МВР в Скопие даде на прокуратурата художествено студио заради посещение на деца в България - 1
Снимка: БНТ

Министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония е изпратило сигнал до прокуратурата в Битоля срещу художественото студио “Малък Битолски Монмартър”. Това е съобщил вътрешният министър на страната Оливер Спасовски, цитиран от в. “Независен”.

“Независен” уточнява, че художественото студио е водило на няколко пъти деца в България, включително на срещи с български политици, между които и президентът Румен Радев. Изданието цитира Спасовски, който е заявил, че знае за тези случаи от медиите, полицията е информирала прокуратурата в Битоля и очаква развитие.

Повод за тези действия са писма от организация, наречена “Първото детско посолство “Мегяши”, която твърди, че децата, водени в България, са политически употребени, били са изпратени там без съгласието на техните родители за програмата им и са се снимали с политици, за да бъдат употребени за пиар и маркетинг цели. Децата са от детското арт ателие “Св. св. Кирил и Методий” и в началото на юли заедно със свои връстници от България рисуваха картина с размери 5 на 6 метра, изобразяваща мечтаното единство между Северна Македония и България пред Народния театър в София, припомня БТА.

Това е третата поред среща на млади художници от двете държави в рамките на кампанията “От двете страни на границата” на д-р Милен Врабевски и Фондация "Българска памет", а президентът Румен Радев прие на „Дондуков“ 2 художниците от България и Република Северна Македония, които участват в инициативата за добросъседство и приятелски отношения между двете държави.

Във фейсбук бившият външен министър и депутат от ГЕРБ-СДС Екатерина Захариева написа: “Правителството на Северна Македония стигна ново дъно: вътрешният министър Оливер Спасовски нареди на полицията да започне досъдебно производство срещу учител, защото завел деца да рисуват в България - пред Народния театър и в Пловдив, а след това посетили българския парламент и президентството.”

Захариева посочва, че “колегите от РСМ не разбират, че сякаш правят отчаяни крачки да се присъединят към един много фамозен световен клуб, но не ЕС, а за все по-намаляващия клуб на тоталитарните режими”. “Всъщност се сещам, че учител може да бъде преследван от полицията за такова деяние само в Русия, Беларус и Северна Корея. А всички си мислехме, че на Балканите сме затворили тази мрачна страница от историята. Жалко, тъжно, подло и абсурдно”, допълва още Захариева.

Източник: БНТ


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бтр

    21 5 Отговор
    А какво казват демократичните американци по този случай или германците с тяхната декларация за защита на РСМ ? А какво казва Киро предателя, който обвини вкупом българския народ , че са руски шпиони , защото са против вдигането на Ветото ? . ПП / ДБ изобщо не взимат отношение за проокраинския тормоз над българите в РСМ , това не им влиза в задълженията като краварски наместници ...на тях им е наредено да пазят окраинците от руснаците , а не да се занимават с българите .

    Коментиран от #11

  • 2 фен

    24 4 Отговор
    Тез, макета, и от украинците по - объркани, горките. Ма то така. Комплексът за малоценност, преминава в мания за величие.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Стига сте хленчили

    7 2 Отговор
    Наложете пълно вето на измислените маклайци. Разберете се със сърбите. От тях идват проблемите. Какво се правите на луди?! За 33 години и пръста си не мръднаха "полютиците" ни по този въпрос, а трябваше още от самото начало да се задействат. Пълни нефелници, слуги на чужди държави и пладнешки крадци. Кирчу Тъпото и цялото пп/дб савиновни за всичките антибългарски изцепки, заедни с геронтофила Макарон. Трябва да им се потърси сметка за това. Ама хаитянецът им е натегнал пружините.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ром от Лом

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "бтр":

    Ми вие си ги избрахте,не хленчете!
  • 12 канас ювиги

    1 0 Отговор
    ЛУДИТЕ ПОЛИТИЦИ ОТ СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ В ЛУДНИЦАТА ДА СЕ НАЛУДУВАТ А ДРУГИ В ЗАТВОРА !!!! И ОСТОВЕТЕ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД НА МИРА НЕ НИ ЗАНИМАВАЙТЕ С МАЛОУМНИЦИ ТАКИВА СИ ГИ ИМАМЕ И УНАС ДАЖЕ МОЖЕ ДА ГИ ИЗНАСЯМЕ ПО ДОГОВОР БЕЗ ПАРИ И ЗАВИНАГИ !!!!
  • 13 ХАСАН

    1 0 Отговор
    A ТОВА МИ Е КАТО БАЙ ТОШЕВОТО ВРЕМЕ САМО ДЕТО СЕ КАЗВАТ МИЦКОВСКИ И ПЕНДАРОВСКИ !! АМИ ТРЕБЕ СЕГА ОРАТА С БЪЛГАРСКО САМОСЪЗНАНИЕ ДА ГИ ИЗПРАТЯТ НА ИЗКУРЗИЯ ?? ГАЧЕ ВИДИМ ЩТО ЩЕ КАЖЕ ЕВРОПАТА ИМА ЛИ ИЛИ НЕМА НАРУШЕНИЕ НА ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА !! ТО И ДЕЦА РАСЛЕДВАТ ТО ТУЙ НЕ ЛИ НАРУШЕНИЕ АДЖЕБА ??? СЪРБИТЕ В ОБЛАСТ МАКЕДОНИЯ ИСКАТ БЪЛГАРИТЕ ТАМ И В БЪЛГАРИЯ МАКЕДОНЦИ ДА СТАНАТ Е КАК КАТО ВЕКЕ СА БЪЛГАРИ ОТ ВРЕМЕ ОНО ??? ПА ИСТОРИЯТА САКАТ ДА ПРОМЕНЯТ И БЪЛГАРСКИТЕ КАНОВЕ И ЦАРЕ ТЕ ЩТОТО СА ТАТАРИ МАКЕДОНСКИ ЧИСТИ ЦАРЕ ДА СТАНАТ А БЕ НЕЧИСТА Е ТАЯ РАБОТА !! СЕВЕРНА КОРЕЯ И ТИЯ МАКЕДОНИСТИ СА СИ ЛИКА ПРИЛИКА
Новини по държави: