Last news in Fakti
  Тема: Украйна

24 Юли, 2023 13:26 5 223 67

Лотария за оцеляване: руснаци дезертират от Украйна

  • украйна-
  • мобилизация-
  • дезертьори-
  • русия-
  • война-
  • руснаци-
  • владимир путин

От страх, че ще ги изпратят на фронта в Украйна или в затвора, хиляди мъже бягат от родината си

Лотария за оцеляване: руснаци дезертират от Украйна - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Нахлупил е качулка, облечен е по съвсем незабележим начин: Никита непрекъснато се озърта. Ужасно го е страх, че ще го открият. Вече от месеци руснакът живее във вечна боязън, докато се крие в столицата на Грузия Тбилиси. „Никита“ не е истинското му име, той иска да остане в анонимност.

"Подписах от чиста глупост"

Още новини от Украйна

До месец февруари младият човек учи за висше образование в Москва. Сключил е договор с армията, която му плаща образованието – нещо нормално в Русия. Министерството на отбраната дори му гарантира стая в студентско общежитие. В отплата Никита поема ангажимента след дипломирането си три години да работи за армията. „Тогава подписах този договор от чиста глупост. Не разбирах много неща. Окей, ще изкарам три години в армията, какво толкова, мислех си“ – разказва младият човек пред ДВ.

Когато получава повиквателна, Никита решава да откаже. Но армията не приема молбата му да бъде освободен и предлага компромис: „Да ме пратят на някаква щабна позиция, където да върша административната работа на командира. После, през септември, ме преместиха на друго място. Вече работех с военна техника и в случай на нападение трябваше да отблъсна врага“, разказва той.

Тогава Никита осъзнава, че всеки момент могат да го пратят в Украйна и решава да избяга от Русия в съседна Грузия. „Не исках да отивам на война, бягството беше единственият ми шанс. И може би цял живот ще трябва да се крия от Русия и никога няма да мога да се върна там. Защото ме е страх, че може да умра или да ме вкарат в затвора. Аз просто не искам да убивам хора, това е всичко“, казва той.

Над хиляда души са на съд по обвинение в дезертьорство

Никита не е изключение. Правозащитниците съобщават, че вече са в ход над хиляда съдебни процеса заради предполагаемо дезертьорство. Всъщност дезертьорите са много повече, твърди в интервю за ДВ Григорий Свердлин от правозащитната организация „Хващайте гората“. Организацията с това многозначително име помага на руски противници на военната служба да емигрират в чужбина.

Свердлин обяснява, че част от младежите се страхуват от предстояща мобилизация, а друга част вече са били на фронта и не желаят повече да се бият. „Получаваме непрекъснато информации за хаоса, който цари на фронта. Понякога хората дори не знаят къде са командирите им. Други разказват как просто ги стоварили на пустото поле – без никакви указания, без никакво ръководство. Разказват, че никой не учи новобранците на нищо, единствената подготовка била една пробна стрелба с автомат.“

Многобройни видеа с оплаквания

Когато миналата есен започна мобилизацията, мнозина новобранци публикуваха в социалните мрежи видеа за безобразията в подготвителните лагери и на фронта. На Игор Санджиев всичко това му е минало през главата. Той с готовност казва истинското си име пред ДВ, защото иска историята му да получи гласност. Днес 46-годишният руснак живее в Казахстан. През есента го повикали във военното окръжие – уж за сверка на данните. Но в мига, в който прекрачил прага, веднага го мобилизирали. Още същата вечер трябвало да се яви в подготвителния лагер, а няколко седмици по-късно – право на фронта.

Игор усеща, че е попаднал в капан и решава да бяга. „Беше въпрос на живот и смърт. Казах си, че или ще вляза за дълги години в затвора, защото дезертирам – или пък ще са наложи да умра някъде в Украйна. Ами тогава по-добре в затвора. Не ща да поемам рискове, не ща да играя на лотарията „война“, организирана от президента Путин.“ Защото на война се мре и Игор го знае. Според медиите вече са загинали десетки хиляди руснаци, макар че тези данни не могат да се проверят.

"Някои ламтяха за високи заплати"

Мобилизацията от миналата година засегна и много млади бащи. Част от доброволците, особено от по-бедните региони, ламтяха за високите заплати. Признава го и Игор Санджиев, който сам произхожда от Калмикия. „При нас финансовите възможности са ограничени. Заплатите не се изплащат. За мнозина единственият шанс да си пооправят бюджета е като отидат на война. На един дъщеря му се готви за университета, друг изплаща ипотека, трети иска да си купи кола…“

Преди да дойде в Казахстан, Игор се укрива в Беларус. Разказва, че там полицията го открила и пак го пратили в подготвителния лагер, но той успял за втори път да избяга. Молбата му за политическо убежище в Казахстан обаче е отхвърлена, защото неговият случай не покривал критериите за бежанец. Нещо повече: в Казахстан го осъждат на шест месеца лишаване от свобода условно заради незаконно преминаване на границата. Сега над Игор Санджиев е надвиснала опасността от връщане в Русия.

И това не е изолиран случай, казва в интервю за ДВ Денис Живаго, директор на Международното бюро по човешките права в Казахстан. В момента повече от 20 руснаци очакват да бъдат обработени молбите им за убежище. „Те не са минали нелегално границата, те пребивават в Казахстан абсолютно законно. Но някои от тях са обект на издирване, срещу други има наложена забрана за задгранични пътувания. И те търсят пътища, по които да достигнат до някоя трета страна“, казва Живаго.

"Или затвор, или на фронта в Украйна"

Игор Санджиев не храни илюзии за бъдещето си: „Чака ме или затворът или войната в Украйна“. Несигурно е и бъдещето на младия Никита в Грузия. Той се безпокои за сигурността си: „Не защото хората тук са лоши или нещо такова. Грузинците не се отнасят зле с мен, независимо че съм руснак. Но дори тук аз продължавам да се страхувам от руската държава. Понякога сънувам кошмари - как шефът тропа на вратата ми и вика: „Хайде, идвай, намерих те.“

И Игор, и Никита ще направят всичко възможно да останат в чужбина. Поне докато е възможно.

Автор: Мирко Фукс


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дори в България

    48 42 Отговор
    руснаците се представят за украинци!

    Коментиран от #51, #63, #64

  • 2 Простите от ДВ са на линия и пуснаха

    69 53 Отговор
    Фабриката на краварите за лъжи!

    Коментиран от #22, #46

  • 3 И преди войната

    45 37 Отговор
    какво ли не правиха наташките за да избягат от "великата" робсия.

    Коментиран от #66

  • 4 Мдаа

    35 39 Отговор
    КГБиста в Кремъл излъга много рузнаци с такива правни хватки. Не му пука за живота на никого, освен за неговия.
  • 5 0001

    52 27 Отговор
    СТАТИЯ ЗА ДЕЗИОНФОРМАЦИЯ .

    Коментиран от #23, #59

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Левски

    31 17 Отговор
    А, добрият предател всички знаят е, МЪРТВИЯТ ПРЕДАТЕЛ !!!

    Коментиран от #45

  • 8 България е в опасност!

    26 36 Отговор
    Руският зам. председател на руският парламент Пьотр Толстой, за пореден път заплаши България. Каза, че руснаците живеещи в България само чакали сигнал...

    Коментиран от #60

  • 9 Анджело

    46 19 Отговор
    Хаха, че те украинците първи избягаха бе. 6000 евро е подкупа да те напишат негоден за военна служба. И които са извън Украйна не смеят да влязат щото може и да не излязат. Таз Пропаганда Дойче Веле от сънародника си Гьобелс ли се учи а?
  • 10 Ще ми изтрия клипчето да видите

    39 24 Отговор
    В осрайна как гонят и отвличат хората по улиците и ги пращат на фронта тръгнали тука да ми коментират смешници .пълно е в нета дори и най големите лаъци могат да ги гледат
  • 11 Историк

    26 26 Отговор
    Манията за величие на руснаците винаги в историята е завършвала с мизерия!
  • 12 Рускините го измислиха!

    16 26 Отговор
    Рускините си хващат някой германец-пенсионер и го карат да се заселва в България. Той като гражданин на ЕС без проблем може да живее в България, а рускинята като негова жена се урежда с море, пляж, кафешачки, ресторанчики и докладват на путин!
  • 13 Обърнете всичко на обратно, истинста там

    28 11 Отговор
    Тъкър Карлсън за войната в Украйна
     
    2023-07-22 20:24
    Повечето от това, което четете във вестниците, е лъжа. Медиите пренаписват всяко важно събитие, всеки ден от седмицата и всяка седмица от годината. Понякога границата между доброто и злото е много тънка. Но всеки от нас от раждането знае къде се намира. Честните хора са много по-силни от всеки лъжец. И така днес им затвориха устите. Когато решиш да кажеш истината, ти ставаш овластен! Колкото повече истина говорите, толкова по-силен ставате....
  • 14 Глупости

    19 11 Отговор
    Кой иска да бяга от руския Рай?

    Коментиран от #48

  • 15 Странен народ са руснаците!

    29 30 Отговор
    В германските заводи бъхтят около 4 милиона руски роба. В германските бардаци бъхтят още около 1 милион рускини. Карат немски коли. Но иначе развяват руски знамена в Германия и крещят: „ Слава путину“!
    Някаква руска умствена перверзия!
  • 16 Путинофил

    20 30 Отговор
    От войната рускините пак ще останат без мъже и ще тръгнат пак да се омъжват за бг цигани. Пак ще се народят много русофилчета.
  • 17 Ксаниба

    21 7 Отговор
    ма кои русняци, пандизчиите избягали в оркраина след майдана и нацистите вляли се в бандеровските банди азив, десен секто и подобни???
  • 18 дори и тук

    14 18 Отговор
    "дори и тук аз не преставам да се страхувам от руската държава".Тва е да си руснак,роден руснак,израстнал руснак,ударен по главата руснак,далбоко дефектен пак в главата руснак и все руснак.Нек отдадем дълбоко човешко съжаление на тия клети хора
  • 19 Русофила проф. Иво Христов го каза:

    14 22 Отговор
    „Русия навлиза в привичният за нея в исторически план, режим на страна военен лагер. Русия не може да функционира в друго състояние.“
  • 20 пешо

    28 8 Отговор
    дойче зеле , толкова сте жалки , че ми се повръща
  • 21 Ехааа

    22 6 Отговор
    На Тоя Никита ако фамилното беше Хрусчов щях веднага да повярвам, че го има
  • 22 Е ти нали си умен

    8 15 Отговор

    До коментар #2 от "Простите от ДВ са на линия и пуснаха":

    И си фен на бедна държава с ръководител в бункер.
  • 23 знаеш,че е живата истина

    6 3 Отговор

    До коментар #5 от "0001":

    ама нек дезинформираме незнаещите.соуууии,такива няма.умряха.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 DW - Пропаганден машинен

    21 8 Отговор
    Дрън, дрън пропаганди! А бундесвера дори няма да успее да си мобилизира джендъpармето!
  • 26 А други от сащ

    20 3 Отговор
    Бягат в Северна корея
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 УРА,,УРА

    13 13 Отговор
    Този процес ще се задълбочава. На никой не му се умира заради болните амбиции на психо болен индивид. Не знам тук тези, които му симпатизират защо не отидат доброволци? Иначе е лесно да говориш от територия защитена от НАТО и да хвалиш убиец и диктатор.
  • 29 Васил

    7 15 Отговор
    Живота на рашистите изпратени на фронта е два три дни като мухите.

    Коментиран от #40

  • 30 шааа

    15 5 Отговор
    Да, бе, точно в украйна ще бягат. Зелето е по-зле и от бесарабски фронт.
  • 31 Българин

    16 9 Отговор
    Oт такава елементарна пропаганда ставам русофил! Запада демонстрира слабост и липса на достойнство с тези си действия, кой нормален иска да се характеризира с тях!
  • 32 Факт

    8 2 Отговор
    Ако НАТО влезе във война познайте от каква националност ще са воюващите на първа позиция и на каква "позиция" ще са германските граждани!
  • 33 Двоен аршин

    9 2 Отговор
    Дали за някой дойчовец, сключил договор с Бундесвера, драпне и избяга, за да не го изпълни, ще пишат такава сълзлива статия? Гарантирам, НЕ! Ще го търсят с Интерпол, съдят и затворят.
  • 34 Реалист

    6 8 Отговор
    Назрява лавинообразно недоволство от чекистите в кремъл. В Дагестан има размирици и неподчинение срещу московските окупационните служби.

    След августовският пуч в Русия от 1991 г. в опит за отстраняване на Михаил Горбачов минават 4 месеца до разпада, до сгромолясването на СССР.
    Колко ще издържи РФ след авантюрата на Пригожин, като се има впредвид, че СССР беше в пъти по мощен от РФ ?
    3 месеца ? 29 дена минаха. Тик-так, тик-так ...
  • 35 Реалист

    6 1 Отговор
    Никита искал да яде баницата без пари:) след като е казал че ще я плати ако требе:) сега му поискали насрещното и другите виновни:) кът бай ганьо ве..

    Коментиран от #65

  • 36 Р.К.И.

    3 0 Отговор
    На призованите руснаци ще кажа българската поговорка : От роб се връща, от гроб не се връща. По добре в затвора, отколкото в земята.
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 КЪCмek Koneйкин

    9 6 Отговор
    Ама, другари русофили, моля ви се за по-сериозно отношение.
    Преди време помолих тук да изпращате бордера и платежни, от които се вижда, че купуваме рубли и се отърваваме от долнопробните левове, Евро и долари.
    Никой, нищо!
    Ни един, бе, другари?!
    Какво ще си кажат нормалните българи за нас?!
    Тия само плещят за Путин и Русия, а бягат от рублата като дявол от тамян?!
    Ще си кажат нормалните хора, че тия или са платени, или са двулични дeб.или!?
    Моля ви, другари русофили, дайте да дадем, да подкрепим рублата!
    Срамота, другари.
    Комшията купува рубли и ги лепи като тапети.
    По-здрави са, вика, водостойчиви са, и два пъти по - евтино излиза от тапети.
    И друго, другари!!!
    Много от вас изпращат децата си на Запад!
    Срамота, другари!
    Какви русофили сме ний?!
    Вместо да ги приберем тук и да ги пратим в Русия, ний все на Запад ги тикаме.
    Що тъй, бе, другари?!

    Коментиран от #57

  • 39 Тома

    10 1 Отговор
    Само укрите не бягат от фронта защото гледам пълно с джипове лексуси тесли с украйнски номера си джиткат по черноморието
  • 40 Мишо

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Васил":

    И как го разбра бе шпециалистин? Май го изсмука от среднияси пръст.
  • 41 ТаУмВзе

    2 1 Отговор
    Предлагам на Праведната Пропаганда да отвори рубрика наречена Русия Никога не е Съществувала! Бухахахаххха

    Коментиран от #61

  • 42 Ами така е ...

    5 1 Отговор
    Всички руснаци, а и украинци чувствали се като руснаци се изнесоха от укрия....
    Ама те и самите укри се изнесоха... румънците оня ден съобщиха, че при тях са влезли над 5 млн., ами в Полша са 8-10 млн. и за Русия 5 млн. и то не остана пушечно месо... скоро ще преброяването и последния 0краинец!!!
  • 43 А ми

    4 1 Отговор
    всяко стадо си има боклучава мърша. Европа е пълна с млади украински пергиши с луксозни коли, избягали за да не служат.

    Коментиран от #58

  • 44 Kирил

    4 3 Отговор
    Рашистката армия е наемни убийци алкохолици пандизчии, пропаднали провинциалисти, мюсюлмани и дебили
  • 45 555555

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Левски":

    Предател е Путин,за дето прати стотици хиляди руснаци на сигурна смърт в Украйна.
  • 46 аааахахахааа

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Простите от ДВ са на линия и пуснаха":

    А снимките на колони с руски автомобили и хора ходещи пеша в посока Казахстанската граница при предишната мобилизация и те ли бяха от фабриката за лъжи на краварите бе учения?Ами не им се мре на младите руснаци заради някакви изкуфели старчета от Кремъл, не го ли разбрахте това.
  • 47 Дрогба

    4 2 Отговор
    Мирко Фукс знае много за руската армия да...
    Ползва не истинско име понеже пише не истинска история.
    В Грузия никой руснак избягал от мобилизацията не се озърта. МиРКО Фукс е писал глупости за децата.
    Понеже няма начин Русия да ти направи нещо в чужда държава. Освен това Грузия не предава такива беглеци на Русия. Нито един не е предаден засега.
    Затова ако персонажа от разказа на Мирко се оглежда когато е в Тбилиси. Той или е психично болен или Мирко пише статии за пари.
  • 48 Мдааа...

    3 3 Отговор

    До коментар #14 от "Глупости":

    Даже обратното, тълпи от емигранти от целия свят са се насочили към бленувания за тях рай наречен русия!!!
  • 49 начи

    1 0 Отговор
    га едИ кИфтетата не рИва, ся що рИвеш?!?
  • 50 Този Никита

    5 0 Отговор
    Така старателно се крие че руснаците никога няма да го открият обаче Дойче Врлр го е открило о о о
  • 51 Аз познавам

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дори в България":

    Доста украинци от Украйна които са етнически руснаци и въобще не се крият твърдят че са руснаци от Украйна
  • 52 Мирко Фукс

    4 1 Отговор
    що не направи една анкета тука, колко ще останат да защитават родината си, ако обявят мобилизация?!?
  • 53 Г-ца каприз

    3 2 Отговор
    Разказ готов за екранизация 🤣🤣🤣🤣 сърцераздирателна мелодрама.....🤣🤣🤣а автора чак на оскар да не се надява де 😉 среден клас му е творбата 🤣🤣🤣
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Абе

    4 3 Отговор
    Що се не гръмнете! А за тия укро дезертьори дето ни се натресоха и ги храним и поим по Черноморието и цялата страна вече 2ра година тактично нищо не казвате.
  • 56 Груьо

    4 2 Отговор
    АМА ТО УКРАЙНЦИТЕ ХИЧ НЕ БЯГАТ,ТЕ САМО ЕМИГРИРАТ.АБЕ ЩО ЗА ГЛУПОСТИ ПИШЕТЕ.ЕСТЕСТВЕНО Е ,ЧЕ ЩЕ ИМА ИЗБЯГАЛИ И ОТ РУСИЯ И ОТ УКРАЙНА,ЧЕ ДАЖЕ И ТАКИВА ОТ БЪЛГАРИЯ,КОЙТО СА ОТИШЛИ НА ЗАПАД В ПО -РАННИТЕ ГОДИНИ И ДАЖЕ НЕ ИСКАТ ДА СЕ ВЪРНАТ В БЪЛГАРИЯ,ПРИМЕРИ БОЛ.СТАНАЛИ СА ДАЖЕ ЧУЖДИ ПОДАННИЦИ. СТИГА С ТАЯ ПРОПАГАНДА.И НЕ ,ЧЕ ЖИВЕЯТ ТАМ ПО-ДОБРЕ,ПРОСТО ЗАЩОТО СА ПРЕДАТЕЛИ.ТОВА Е.
  • 57 хумористично с тях

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "КЪCмek Koneйкин":

    Ей, така трябва да се пише на другарите.!Те от аргументи
    не се впечатляват.С тях само хумор,сатира и забава.!
  • 58 уточнение

    2 1 Отговор

    До коментар #43 от "А ми":

    Само, че това са руснаци или украинци копейки.!
  • 59 да да

    4 4 Отговор

    До коментар #5 от "0001":

    Разбира се, никой не иска да умира..но така устроен света..Докато има сащ все ще има войни..няма сащ няма войни..проста аритметика..

    Коментиран от #62

  • 60 ПРАВ СИ

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "България е в опасност!":

    Обаче върви разправяй на родните РУСОФИЛИ, за тяхните БРАТЯ.
  • 61 Р.К.И.

    5 1 Отговор

    До коментар #41 от "ТаУмВзе":

    Тя наистина никога не е съществувала. Киевска Рус; Московско княжество; Московия; Руска империя; после ресефесерета и сесерета, та до днешнити рефета. Поправи ме (не ви знам историята), но държава с име "Русия" не е съществувала. Днес тоже не съществува. Вие сте толкова объркани, че и името си не знаете.
  • 62 Р.К.И.

    5 2 Отговор

    До коментар #59 от "да да":

    САЩ са държава от 1776 г. и тогава са обект на Британския империализъм. САЩ ли са измислили войните? Москва мозъците ви е изпила!
  • 63 руски десидент

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дори в България":

    Половината от младите наборници (Непрофесионални войници) изпратени от Путин на фронта в Украйна
    са избити.За това не са виновни украинците защитаващи родината си,а фашистката клика на Путин.
    Затова млади руски наборници дезертирайте за да не убвате украински майки и деца и да не бъдете
    и вие жертва на престъпната путинова шайка..За вас има пълна амнистия във всяка демократична
    страна.Разбира се не и в управляваните от фашисти Беларус и сев.Корея.
  • 64 български интелектуалец

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дори в България":

    Аз лично помогнах на украинец бягащ от войната.Оказа се руски студент(страх го беше да
    каже от къде е).Каза: страхувам се че ще ме мобилизират,ако откажа ще ме арестуват.
    Вече е във Германия.Ще продължи образованието си.Браво за куража му.Ще стане истински
    човек,а не потенциален убиец или жертва ако остане в путинова Русия.
  • 65 Чак в Северна Корея

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Реалист":

    Анджък. Га яде безплатните кИфтета беше добре, а га му искат изпълнение на договора ...Оле майко! В САЩ досега да е е панделката. Те смериканците гонят бегълците от воения закон чак в Северна Корея.
  • 66 арбитар

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "И преди войната":

    Много направиха:Руските Наташки са най добрите и най ефтини проститутки.Знам от личен опит.
  • 67 прочетете биографиите на елита на РФ

    2 0 Отговор
    никой, няма отслужена военна служба на ниво редник. Скатавали са, чрез възможностите на системата - при обучение въ ВУЗ, включително и Шойгу. Империята е прогнила. Всички знаят, но, засега си траят. Идеята - СССР, която трябваше да създаде равенство между човешките същества, се оказа най грозното лицемерие на тая планета!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания