Last news in Fakti

24 Юли, 2023 18:39 5 105 27

Стратегически партньори! Пекин изпраща спешна делегация в Северна Корея

  • китай-
  • северна корея-
  • корейски полуостров-
  • си дзинпин-
  • ким чен-ун

Това е първата потвърдена подобна визита, откакто Пхенян затвори границите си заради пандемията от COVID-19

Стратегически партньори! Пекин изпраща спешна делегация в Северна Корея - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Китайска делегация на високо ниво ще посети Северна Корея тази седмица, съобщава "Ройтерс".

Това е първата потвърдена подобна визита, откакто Пхенян затвори границите си заради пандемията от COVID-19.

Официалната информационна агенция на Севера KCNA посочва, че членът на Политбюрото на Китайската комунистическа партия Ли Хонгжун ще участва в честванията по случай 70-ата годишнина от края на Корейската война.

В началото на 2020 г.Северна Корея затвори границите си за всякакъв търговски и дипломатически обмен, дори с основния си икономически и политически съюзник Китай. Не се уточнява дали предстоящото посещение бележи някаква промяна в политиката.

Ли, който е и заместник-председател на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители, ще бъде на посещение, "за да участва в честванията по повод 70-ата годишнина от победата във Великата война за освобождение на Отечеството", съобщава KCNA.

Северна Корея счита 27 юли 1953 г. - датата, на която е подписано примирието, слагащо край на бойните действия в Корейската война, за ден на победата. Тази година се очакват мащабни събития по случай 70-годишнината.

Северна и Южна Корея обаче технически остават във война.

Миналата седмица Северът задържа американски войник, който пресече междукорейската граница, като създаде на Вашингтон ново дипломатическо главоболие.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    8 33 Отговор
    Ориз да носят повечко че стратегическия партньор малко е поизхрътнял.
  • 2 Давай Кими

    35 4 Отговор
    Целият демократичен свят е с теб.
  • 3 КОТарАК

    6 27 Отговор
    приказки под комун. храст

    Коментиран от #6, #7

  • 4 Факт

    9 23 Отговор
    Ким ще прати пак 200 хил роби в китайските фабрики в замяна на няколко вагона сориз.Трябва да останат живи до разпадането на САЩ.

    Коментиран от #9

  • 5 да де

    32 2 Отговор
    Въпроса е този американски войник каква информация може да снесе да не се окаже, че главоболието на краварите им е най-малкия проблем.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Сталин

    30 5 Отговор
    Братята от Северна Корея трябва да запукат западните мародери с ядрено оръжие и веднъж завинаги да заличат тези ционистки криминали от лицето на земята
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ха ха хааа

    8 13 Отговор
    " Ден на победата " ...🤭😁 Къде е Южна Корея , къде е Северна ..

    Коментиран от #15

  • 11 Морски

    25 2 Отговор
    Китайците са големи дипломати. Как само в изявлението си за Украйна в последния абзац хитро и лекичко, казаха, че "цялостта на Украйна е като цялостта на Тайван"???? Цялото изказване е с много скрити послания, предназначени за запада. Изводите и страха ще са за тях.

    Коментиран от #14, #17

  • 12 да питам

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Сталин":

    Нали ни "освободихте" бе .. дедо ти допреди 40 години ходеше с цървули .. за валенки да не казвам
  • 13 И военни кораби

    5 2 Отговор
    Във Владивосток.
  • 14 Няма шанс

    12 2 Отговор

    До коментар #11 от "Морски":

    Китай не би се вързал на подобни действия, защото силите на САЩ след Русия се насочват на там. Истината е, че Китай е главната цел, и това те си го знаят. Просто го поставят като въпрос пред обществото за съпоставяне.
  • 15 Гаргамел

    23 3 Отговор

    До коментар #10 от "ха ха хааа":

    Всъщност какво знаеш за Северна Корея, освен това което са ти спуснали от платените медии? Не знам колко са зле и колко гладни, но факт е че при наложени санкции, Северна Корея удвои жителите си.

    Коментиран от #16, #18

  • 16 Прокопий

    5 17 Отговор

    До коментар #15 от "Гаргамел":

    Спускат ти на теб от руцкото пацолство, ама акъл не могат, щото и там нямат! БВП (GDP) на южна е 57 ПЪТИ повече! Ти това дали въобще можеш да го осмислиш?!?
  • 17 Роко

    2 14 Отговор

    До коментар #11 от "Морски":

    Ма верно ли? Да видим какви са фактите Нанси Пелоси заявява че ще ходи в Тайпе в Пекин изпаднаха в истерия и заявиха че ще гръмнат самолета й, заплашваха и с други безумия. Реакцията на дядо Джо може би забрани на Нансито да ходи в Тайпе? Нищо подобно просто си го премести в другия крачол. Нансито летя за Тайпе свърши си работата и си замина поживо поздраво. През това време другаря Си провеждаше някви супер-бупер учения край бреговете на Тайван на който предсрочно сложиха край две японски фрегати дошли на дружеско посещение в Тайван. След пристигането им китайския флот си събра парцалките и се прибра страхливо в базите си (явно още им държи влага от 37-ма когато за последно се дървиха на япончетата). Та кой викаш ще се страхува?
  • 18 Роко

    1 10 Отговор

    До коментар #15 от "Гаргамел":

    Ма верно ли? И ти това от къде го разбра? Сигурно от същата агенция която каза че северно корейчетата са кацнали на слънцето или че са станали световни шампиони по футбол?
  • 19 Роко

    4 6 Отговор
    Северна Корея смята подписването на мирния договор от 1953 година за победа. Е това ако не е майтап не знам кое е. Война започната от Северна Корея и СССР срещу Южна Корея завършила с преместването на границата с няколко километра на север е наистина велика победа. Всъщност това е войната в която наистина има един победител и той е Китай след нея чак до 1978 Китай е едноличен лидер на комунизма в Азия кво да се прави СССР И КНДР позорно губят войната и само помощта на Мао (същия Мао които унижават само три години по - рано в Москва и не се съмнявам че Мао е припомнил на грузинския сатрап всички унижения и му ги е върнал с лихвите) ги спасява
  • 20 Другият един

    8 0 Отговор
    Въпреки желязната завеса преди пет шес години един холандски журналист разказа колко,, лош"е живота в Северна Корея Предаването щеше да има продължение втора част но втората част не я излъчиха познайте защо Това беше по някоя от трите най гледани български телевизии но коя нямам спомен Тъй че какъв е живота в северна Корея ние не знаем Такъв е какъвто ни го пребутат както и всички сегашни новини

    Коментиран от #26

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Роко

    0 4 Отговор

    До коментар #20 от "Другият един":

    Приятелю пожелавам ти да поживееш "хубавия" живот на севернокорейците само за месец. Пък после ще си говорим за желязно завеси и подлата западна преса която цензурира постиженията на корейската компартия. Приятелю явно си роден след 90-та защото иначе щеше да знаеш че навсякъде където има комунизъм има само мизерия. И нито един човек който не е виждал комунистическа мизерия не може да повярва че такава мизерия може да съществува. В това можеш сам да се убедиш все още има комунистически държави в които можеш да отидеш като турист Куба, Виетнам и т.н. Ежегодно от Северна Корея бягат стотици хора въпреки драновските мерки по границите и всички разказват едно и също за комунистическия рай. Разказите им се различават в подробностите но общото между тях е мизерията и репресиите. Е явно те не са холандски журналисти и на тях не са им показвали Пхенян (града където живеят само членове на партията и семействата им е и обслужващия персонал)
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания