Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Юли, 2023 15:04 14 528 96

Гневът в украинския град Одеса расте, след като руски бомбардировки засегнаха любими исторически забележителности

  • одеса-
  • черно море-
  • украйна-
  • русия-
  • ракети

Нито един от ударите обаче не е нанесъл толкова дълбоки поражения, колкото този, който е разрушил катедралата, която е част от сърцевината на романтичното, общоизвестно минало на града и дълбоките му корени и в украинската, и руската култура

Гневът в украинския град Одеса расте, след като руски бомбардировки засегнаха любими исторически забележителности - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ръката на Тeтяна Хлапова трепери, докато прави с мобилния си телефон видеозапис на останките от разрушената катедрала "Преображение Господне" в Одеса и проклина Русия, нейната родина.

Хлапова е израснала в Украйна и винаги си мечтала да живее в крайморския град. Но не и като бежанка от войната, в каквато се е превърнала сега.

Само за седмица Русия изстреля десетки ракети и безпилотни самолети по Одеска област. Нито един от ударите обаче не е нанесъл толкова дълбоки поражения, колкото този, който е разрушил катедралата, която е част от сърцевината на романтичното, общоизвестно минало на града и дълбоките му корени и в украинската, и руската култура.

"Аз съм бежанка от Харков. Преживях този ад и дойдох в слънчева Одеса, перлата, сърцето на нашата Украйна", казва 50-годишната Хлапова, която е прекарала 40 години от живота си в страната. На врата ѝ все още има белег от шрапнел от третия ден на войната, когато апартаментът ѝ бил ударен. На следващия ден избягала в Одеса. Сега тя се е върнала набързо до дома си в Харков, за да вземе зимни дрехи и да изчака края на войната в Ирландия, "защото тук не сме защитени нито за секунда, в който и да е град".

"Във всеки един момент можеш просто да бъдеш ударен и цялото ти тяло да бъде разкъсано", казва тя. "След като войната приключи – а аз вярвам, че Украйна ще победи тази гадост, тези вампири – ще се върна у дома. Ще се върна, независимо от всичко", добави Хлапова.

Откакто Украйна получава независимостта си от Москва през 1991 г., Одеса гледаше на себе си по-различно от останалите големи градове в страната заради дългата си, противоречива история и перспективите, които се простират далеч отвъд границите ѝ.

Миналото на града е преплетено с живота на някои от най-почитаните личности в Русия, включително императрица Екатерина Велика, писателя Лев Толстой и поетесата Анна Ахматова.

Пристанищата на Одеса бяха ключови за миналогодишното споразумение, което позволи на Украйна и Русия да изпращат зърното си към останалата част от света. Православната ѝ катедрала принадлежи на Московската патриаршия. Жителите на града говорят предимно руски. И – поне до незаконното анексиране на близкия Кримски полуостров от Кремъл през 2014 г. – местните плажове бяха любими на руските туристи.

В първите седмици на войната из града се носеха слухове, подклаждани от кремълската пропаганда: Москва никога нямало да удари историческия център, кметът напълнил цяла лодка с рози, за да приветства руските войници, мълчаливо мнозинство от жителите чакало руското "освобождение". Всички слухове обаче се оказаха неверни.

"До ден днешен, ако четете и следите руските канали, всички те са абсолютно убедени, че тук ние ги чакаме", казва Ханна Шелест, изследователка в областта на политиката и сигурността, израснала в Одеса, чийто баща е началник на пристанище.

Регионалната инфраструктура на Одеса беше многократно поразявана от Русия през зимата, за разлика от нейното пристанище. То беше от ключово значение за Черноморската зърнена сделка, която позволяваше безопасното транспортиране по море на селскостопански продукти от двете страни за изхранване на хора по целия свят.

Силозите в областта бяха пълни, когато Русия се оттегли от споразумението в средата на юли. На следващия ден ракети и безпилотни летателни апарати нанесоха удари, взимайки на прицел складове, транспортна инфраструктура и произволни сгради. Противовъздушната отбраната на Украйна отрази повечето удари, но всеки ден по няколко успяваха да пробият.

Миналата седмица за първи път от началото на войната беше засегнат историческият център на Одеса.

Кметът Генадий Труханов беше повече от ясен в яростното си видеопослание, отправено към руснаците след удара по катедралата в неделя, показвайки как спасителните екипи внимателно изваждат от руините повредена икона. "Само ако знаехте колко много ви мрази Одеса. Не само ви мрази. Презира ви. Вие се сражавате с малки деца, с Православната църква. Ракетите ви падат дори върху гробища", каза той. "Сигурно почти не ни познавате, нас, жителите на Одеса. Няма да ни сломите, само ще ни разгневите още повече", добави кметът.

Друга ракета се разби в Дома на учените – имение, което някога е принадлежало на фамилията Толстой, и е превърнато в институция за обединяване на учени и изследователи. Трета ракета порази порази административни и жилищни сгради.

Целите са били на разстояние до 200 метра от пристанището. Шелест смята, че катедралата е била поразена случайно, но това не е утешение на фона на разрушенията.

Откакто през 1794 г. Екатерина Велика превръща Одеса в международно морско пристанище, в основата на идентичността на града стоят морето, космополитната толерантност и вроденото чувство за хумор. В града е живяла една от най-големите еврейски общности в Европа, която преди поредица от погроми съставлявала около една четвърт от населението. Имало е и големи общности от гръцки и италиански моряци, чиито потомци живеят в Одеса и днес.

Продължилите седмица атаки са разклатили тази основа за Ирина Грец, която има поне три поколения роднини в града.

"Всяка сутрин отивам до морето, за да наблюдавам изгрева на слънцето. Но днес нямах сили да отида до морето, защото не сме спали цяла нощ. Виждате ли, не сме спали цяла седмица", казва Грец, която решава вместо това да посети всеки обект, бомбардиран в неделя. Започва от катедралата, която е в центъра на живота в Одеса. Оригиналната сграда е разрушена по времето на Йосиф Сталин през 1936 г. като част от кампанията му срещу религията. Когато Украйна получава независимост, жителите на града се заемат със събирането на средства за възстановяването ѝ в първоначалния ѝ вид. През 2010 г. новата постройка е осветена от патриарх Кирил, глава на Руската православна църква.

Кирил, чиято църква се съюзи с руския президент Владимир Путин, оттогава многократно е оправдавал войната в Украйна.

"Всяка ракета, която днес пристига на територията на Украйна, се възприема от нейните жители като Ваша "благословия" за техните деца", написа в отворено писмо до Кирил архиепископ Виктор Биков, викарий на Одеската епархия на Украинската православна църква.

Горчивата поклонническа обиколка на Грец не беше толкова свързана с религията, колкото с траура, и мнозина други предприеха същата обиколка в неделя. Някои от тях присъстваха на служба пред повредената катедрала. Много повече хора дойдоха да разчистят развалините, вместо да се наслаждават на прочутите плажове въпреки примамливото лятно слънце.

"Това е моят град, той е част от мен, това е душата ми, това е моето сърце", каза Грец. След това, обзета от ярост, тя рязко премина на украински: "Одеса никога няма да бъде част от Русия".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 72 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    154 28 Отговор
    Расте ви тъпотията ,която публикувате Фа т кии
  • 2 Българин

    147 39 Отговор
    Като свалят наркомана ще се оправят

    Коментиран от #91

  • 3 Сталин

    146 46 Отговор
    Няма такава държава като Украйна вече, Украйна е напълно съсипана всичките активи, земя и злато са в ръцете на еврейските банкери в Лондон и Ню Йорк, за бонус стотици милиарди долари задължения към западните мародери, разсипана индустрия и инфраструктура 1000 000 убити от ционисткия банков кабал.
    Скоро предстои същото и в България, когато онзи мръ сен чифутин Соломон Паси и новото колониално правителство вкарат България във война и ще видим ли тогава някой да остане да вика Слава на България

    Коментиран от #37, #93

  • 4 Българин

    147 47 Отговор
    Верно ли?има ли доказателства че са руснаци?или некадърно украинско пво?
    Ако Русия иска да бомбандира Одеса след 1 ден там ще стане нова за картофи

    Коментиран от #14, #95

  • 5 Ами

    115 31 Отговор
    Зеленски е виновен да го намерят и опаковат подарък за Русия!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Осраинна е излишна

    99 34 Отговор
    Бандеровците Също
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Украйна

    105 38 Отговор
    Е част от Русия
    БИЛА Е И ПАК ЩЕ БЪДЕ В НЕДАЛЕЧНО БЪДЕЩЕ

    Коментиран от #24, #40, #63

  • 10 Тапа Нар

    97 26 Отговор
    Да се гневят на западните си коратори
  • 11 Бесен-_ Язовец

    80 26 Отговор
    Окраински фашисти в момента горите и още ще горите
  • 12 Забравихте ли....

    119 25 Отговор
    Забравихте ли за опожареният Български културен дом в Одеса, за оскверненият преди 3 март Паметник на българските опълченци 1877-1878 г.Вижте репортажа на БТВ от 7 февр. 2015 г. за ДЕСЕТКИ ЗАГИНАЛИ ОТ УКРАИНСКИТЕ БОМБАРДИРОВКИ и УМРЕЛИ ОТ СТУД И ГЛАД наши сънародници !!! УМРЕЛИ ОТ ГЛАД ТЪЙ КАТО СА БИЛИ БЛОКИРАНИ ОТ УКРАИНСКАТА АРМИЯ !!! Виж документалните кадри на БТВ от мястото! Цитат: „Последните данни, с които bTV разполага от eтнически българи в Болград и Измаил са, че в момента започва концентрация на украински войски към границата на Южна Бесарабия с Украйна. Това става при два много важни моста край молдовското село Паланка и на юг при Белгород Днестровский.Линията на картата свързва заселената от българи област с континенталната част на Украйна. А целта на струпването на войските е тази част да бъде изолирана. Причината масовият отказ на българи и гагаузи да бъдат мобилизирани. Много от бесарабските българи, с които се свързахме, не пожелаха да показваме лицата им и да споменаваме имената им от страх”. Има и специална статия в Стандарт „Кошмарна новина за етнически българи.

    Коментиран от #34, #38, #71

  • 13 Какво мога да кажа за

    74 22 Отговор
    Украйна ....... За мъртвец или добро или нищо

    Коментиран от #21

  • 14 То не е укринско

    103 20 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    Това ПВО е много модерно да знаеш,подарено е на Украйна от НАТО. И вместо по руските ракети бие по центара на Одеса.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Дека сите тъки

    35 6 Отговор

    До коментар #15 от "Мухаметжон Мухаметжинов 🇹🇷🌷":

    там и лилав Асан.....барабар пиндъл с жсндъррите

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ????????

    106 21 Отговор
    Не разбирам защо трябва жалим бандерите, които десетилетия тероризират българите в Украйна? Никой не говори за това, че в Украйна се извършва възродителен процес, бяха сменени имената на сънародниците ни, бяха затворени българските училища там. Българинът инж. Иван Милев ЖИВ ИЗГОРЕН в Одеса на 2 май 2014 г., деец на българската общност Българинът Александър Николов, разстрелян в Одеса Забравихте ли за опожареният Български културен дом в Одеса.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ммм дааа

    77 20 Отговор
    Гневът в РУСКИЯ град Одеса расте, след като УКРАИНСКИ бомбардировки засегнаха любими исторически забележителности.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Уточнение

    20 4 Отговор

    До коментар #9 от "Украйна":

    дори съвсем скоро.
  • 25 Имаш много здраве

    47 13 Отговор

    До коментар #20 от "Цял свят мрази Русия !":

    Ако цял свят си ти, да, ама не, аз съм от другите - 1:1

    Коментиран от #87

  • 26 А ма

    60 10 Отговор

    До коментар #20 от "Цял свят мрази Русия !":

    Меглено ма, не знаех, че си цял свят. Бая си се охранила ма.
  • 27 Е ама

    44 11 Отговор
    аз нещо се обърках с тая статия.Чета за Одеса и изведнъж зимни дрехи и краят на войната в Ирландия??/
  • 28 Обаче

    57 9 Отговор

    До коментар #20 от "Цял свят мрази Русия !":

    се оказа, че "целия свят" е само 15-20%. Аз не съм от "целия свят".

    Коментиран от #88

  • 29 Джендърскив свят

    35 7 Отговор

    До коментар #20 от "Цял свят мрази Русия !":

    От твоята уста на твоята глава.
  • 30 Редник

    61 14 Отговор
    Сърцераздирателно... Но война без жертви няма. Същите неща говорят и хората в Донбас, които са обстрелвани вече 9 години почти ежегодно. Така че Одеса е направо цвете...
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Скот Ритър

    57 13 Отговор
    Одеса разбра на 2 май 2014 какво е украинска шайка фашаги. В Одеса не можеш да чуеш мова, а само руски. Дори когато скандираха името на града, фашагите го произнасяха с неправилно ударение, така никой от местните не произнася Одеса.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Мхм

    12 43 Отговор

    До коментар #12 от "Забравихте ли....":

    Тоест те са били русуфили.Уж българи ама русуфили.Когато си в Украйна би трябвало да подкрепяш украинската власт

    Коментиран от #43, #66

  • 35 Историк

    21 51 Отговор
    Путлер успя да превърне един отделен , но все още таящ някакви сантименти към руската култура народ, в неин враг во веки веков.
  • 36 Мнение

    45 12 Отговор
    Да расте! Ако бяха американците на мястото на рушляците,от Одеса да не в останал камък върху камък!
  • 37 Точно

    18 47 Отговор

    До коментар #3 от "Сталин":

    Сталин е разрушил най-много църкви през времето на комунизма. Избил е най-много руснаци. Путин се опитва да го следва.
  • 38 А ти знаеш ли?

    6 33 Отговор

    До коментар #12 от "Забравихте ли....":

    че всичко това са едни долни лъжи?

    Коментиран от #42, #45, #55

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Въпроси и не само

    40 5 Отговор

    До коментар #9 от "Украйна":

    " Откакто през 1794 г. Екатерина Велика превръща Одеса в международно морско пристанище ..."

    Украйна за какво се бори ?
    Какво защитава ?
    Чии исторически територии иска да върне ?

    ОДЕСКИТЕ граждани защитили паметника на основателката на града ?
  • 41 Мишо

    45 11 Отговор
    Гневът в Донбаските градове расте, след непрестанните бомбардировки от бандеровската хунта.
  • 42 Дончо_&

    15 1 Отговор

    До коментар #38 от "А ти знаеш ли?":

    А ти какво знаеш?
  • 43 Я па ти,

    45 4 Отговор

    До коментар #34 от "Мхм":

    Значи българите в Османска Турция е трябвало да защитават законната османска власт?

    Тоест те са били русуфили.Уж българи ама русуфили.Когато си в османската империя би трябвало да подкрепяш турската власт
    ли бе ууууменннн?
  • 44 ??????

    39 10 Отговор
    Зеленски и бандерите са виновни. Идва и техния ред
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 РоманОдес

    27 5 Отговор
    Романтично минало на града ... че това не беше ли най-престъпния град в Евопа ? ама къса памет: до вчера най-престъпните, днес са най-романтичните :)
  • 47 дедо

    44 5 Отговор
    Всички разбраха ,че удара е от украинска зенитна ракета ама на някоя си трепери ръката да пита Зеления защо удари храма.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 не може да бъде

    28 7 Отговор
    Интересно ,аз пък си мисля че т.н.украинци трябва да се гневят най-вече на себе си!?...Но първо да си помислят -защо ги ручахме жабетата!?
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Прости фашисти от Укрия

    35 5 Отговор
    Да ви няма бре ненормалници омръзнахте ни просяци
  • 58 Българин

    7 32 Отговор
    Всички видяхме как втората армия в света стана втора в Русия,луди неграмотни хора.Промоти мозъци
  • 59 Ксаниба

    37 5 Отговор
    гневът на жителите наистина расте. Аз слушах какво говориха в телеграм- проклинаха властите на оркраина!!!
  • 60 От страни

    33 7 Отговор
    Култивирате омразата ама факта е че катедралата е улучена от самите укри с ракета от С-300. Хората показаха снимки на поразяващите елементи от ПВО ракета. Това да е била руска равета камък върху камък да не е останал.

    Коментиран от #70

  • 61 България

    5 28 Отговор
    Всички видяхме как втората армия в света стана втора в Русия,луди неграмотни хора.Промоти мозъци

    Коментиран от #65

  • 62 Истина

    7 29 Отговор
    Русия с Украйна воюва 18 месеца за 20км площ
    ,а е тръгнала срещу цял свят
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Расте

    21 5 Отговор
    Ми... Тия укрофашисти прекаляват.
  • 65 Ай нидей

    4 3 Отговор

    До коментар #61 от "България":

    Говори за себе си. На никой не му дреме.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Не спазват 3-ри принципа

    20 4 Отговор
    1-ви - Да беше мирно седяло, не би чудо видяло. 2-ри - Преди да глътнеш орех, премери си го отзад. 3-ти - Приятелството е за цял живот, а не по временна сметка.
  • 69 Иванчо

    16 6 Отговор
    Сложете си коркова тапа в дупенцата байдънци че иде Марчето с големия меч
  • 70 Некадърници

    19 6 Отговор

    До коментар #60 от "От страни":

    И то след 43 транша и 41 милиарда долара помощ. Пакетът помощ за войната срещу Русия е 43-ият, одобрен от Съединените щати за Украйна след СВО от февруари 2022 г., на обща стойност над 41 милиарда долара. Не са луди, че изяждат баницата, бедните да "ядът пасти".
  • 71 ВОДНИЯ ДУХ

    6 25 Отговор

    До коментар #12 от "Забравихте ли....":

    А ти помниш ли Белене, Скавена, Слънчев ден и българските мюсюлмани.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Александър

    12 4 Отговор
    Още една, дето бута масло в про мишлени количества! От къде ша вземате солдати след октомври ма!
  • 74 Александър

    19 5 Отговор
    Веднага Тагаренко да яхва боен стол/произведен 60-та година/ и да заминава в командировка да оправи положението!
  • 75 Владимир Путин

    15 5 Отговор
    Факти го чета, само да се посмея.
    Какво да се прави? Кризата в Жанра е пълна!
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 78 евро джендър

    8 3 Отговор
    не лъжете истинста е на яве
  • 79 Лъжете!

    17 5 Отговор
    Некадърното укрогашистко ПВО,при това нарочно удари храма!Руснаците никога,повтарям заради немитите жълтопаветни уроди,никога не биха ударили света обител!!!

    Коментиран от #89

  • 80 Тъп

    16 4 Отговор
    Лъжете и сте мушмороци,Калпазаните на укрите и тяхното ПВО е направило това има клипове в телеграма.Украйна я няма,има Укрия със Зе начело дето му пишат домашното,една марионетки съсипана държава,къв ЕС,кво НАТО,те са месо дето ги събират по пътя да се бият за Америка,мрат като мухи,със руски чип и промито съзнание,ква независимост,та те да руснаци.Те са същите като нашите македонци,българи с промити мозъци и тяхната държава може да я има само ако са против Бг.Така диктуват интересите на хегемона,та и тая Укрия,дето в съсипа идиота Зе,да видим кога ще го изритат.А иначе ще мрат като мухи,и ги питай Защо?Ама иначе всичко ги подкрепят да мрат за чужди интереси.Ботев го е рекъл....а вий ,вий сте идиоти.
  • 81 Гошо

    10 3 Отговор
    Само така на тези нагли Усраици бои колкото може
  • 82 Три думи

    2 12 Отговор
    Русия е населена с диваци!
  • 83 Смешни

    11 1 Отговор
    Украинския град Одеса? Ха-ха-ха! Смешни плашепОтарници.
  • 84 С. Караколев

    11 2 Отговор
    Ежесекундно се тиражират брутални лъжи срещу Русия. Една от последните е, че уж руски обстрел бил поразил катедрала в Одеса. ИСТИНАТА ОБАЧЕ Е ТОЧНО ОБРАТНОТО, ЧЕ УКРАИНСКИ ПВО РАКЕЪИ СА ПОРАЗИЛИ ВЪПРОСНИЯ ОБЕКТ! Лъжите за престъпленията в Буча бяха същите - украинско зверство бе представено като медийна постановка за "руско зверство"... Само че краката на лъжата са къси и укропските фашаги ще отговарят за "делата" си!
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Роко

    2 1 Отговор

    До коментар #25 от "Имаш много здраве":

    Вероятно след тази война за червенопитеците животът да им стане много труден.Време разделно е и всички пропагандатори на войната и руския разбойник да бъдат издирени и каквото им се полага
  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 Роко

    2 1 Отговор

    До коментар #79 от "Лъжете!":

    Що се правите че не сте видели как самия пригожин каза че тази война е изфабрикувана от хунтата около путин.А него не можете да го обвинител в любов към украйна
  • 90 Дядо Поп

    1 0 Отговор
    Господ ще ги накаже за стотици години.
  • 91 ха ха ха ха ха ха ха

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Като свалят наркомана от израждане ще се оправите вие.
  • 92 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 0 Отговор
    Ония от израждане жив ли е още

    Коментиран от #96

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Георгиев

    0 0 Отговор
    Има българска поговорка : Каквото повикало, такова се обадило
  • 95 Специалист

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българин":

    По картофените ниви е Чърчил
  • 96 Те са двама

    0 0 Отговор

    До коментар #92 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Единият е кривоуст другият е кривоглед
    И са живи и здрави и имат
    мерак още да
    управляват
Новини по държави: