Last news in Fakti

26 Юли, 2023 05:13 1 304 11

Вашингтон няма да съкрати значителната си военна помощ за Израел

  • сащ-
  • израел-
  • военна помощ

Това ще стане въпреки усилията на включващото крайнодесни и религиозни партии правителство да отслаби съдебната система на страната, заявиха от Държавния департамент

Вашингтон няма да съкрати значителната си военна помощ за Израел - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният департамент на САЩ заяви, че Вашингтон няма да съкрати значителната си военна помощ за Израел въпреки усилията на включващото крайнодесни и религиозни партии правителство да отслаби съдебната система на страната, предаде ДПА.

"Няма да има никакво съкращаване или спиране на военната помощ и това е така, защото нашият ангажимент към Израел и ангажиментът ни към сигурността на Израел е непоклатим", заяви говорителят на Държавния департамент Ведант Пател. "Нашето продължаващо десетилетия партньорство с Израел е непоклатимо", допълни той.

САЩ подпомагат Израел с около 3,8 милиарда долара годишно, съществена част от които отиват за военни технологии и противоракетна отбрана. Израел е страната, получила най-внушителната военна помощ от САЩ от края на Втората световна война - до момента тя възлиза на общо около 158 млрд. долара.

Американският президент Джо Байдън заяви, че няма да поставя условия за тази помощ.

В понеделник израелският парламент прие ключов елемент от спорна съдебна реформа - закон, ограничаващ възможностите за действие на Върховния съд. Той е част от по-голям правителствен пакет, който според критици е заплаха за израелската демокрация.

След продължили с дни дебати 64 от 120-те депутати в Кнесета подкрепиха законопроекта. Опозицията бойкотира гласуването.

Правителството на САЩ разкритикува решението на парламента да прокара реформите без подкрепа от опозицията. Говорителка на Байдън заяви, че е жалко, че гласуването се е осъществило "с най-малкото възможно мнозинство".

В телефонен разговор с израелския си колега Йоав Галант американският министър на отбраната Лойд Остин призова за диалог и консенсус. В изявление на министерството се казва, че в разговора Остин е "изтъкнал убедеността на САЩ, че широк консенсус, постигнат чрез политически диалог, особено през идните седмици и месеци, е елемент от критично знамчение за една устойчива демокрация".

Източник: БТА


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сиганян

    10 0 Отговор
    Председателят на Камарата на представителите на Съединените щати Кевин Маккарти каза пред репортери, че смята, че е необходимо да се обмисли започването на процедура по импийчмънт срещу президента Джо Байдън , за да се разследват обвиненията в корупция
  • 2 Тръмп

    12 0 Отговор
    Скоро ще има Дебайданизация
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Търновец

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Соломон оПасния aka Соломон ПАСИвния":

    Чувал ли си името Флавиус Йозефус? Роден е в Рим около 50 АС и се смята за историк - първия историк писал че Христос бил Юдей Роден в Назарет и осъден на разпъване на кръст от Понциус Пилатус. Само че самия Йозефус е бил Юдей, а от този период липсват алтернативни източници от не-Юдейски произход да потвърдят или оспорят неговите твърдения. Т.н. Библия не знам кой я е писал. Според разпространени хорски мнения Христос и братовчед му Йоан Предтеча да били Асирийци или Арамейци и в своето духовно учение проповядват Мир Трудолюбие и Любов към хората, а сегашен Израел няма нищо общо с тези морални категории, дори Израел не признава решенията на ООН и международните съдилища
  • 5 За Израел

    9 0 Отговор
    Американска военна техника-последно поколение.За Зелито ,30 годишни Хамъри и 40 годишни Брадлита.Ама нали е дебилен,милият,кой му е виновен
  • 6 Соломон

    12 0 Отговор
    Ами, нормално е !
    Нали и двете държави се управляват от един народ.
  • 7 Сатанистите

    6 0 Отговор
    няма да се спрат пред нищо да продават “демокрация” и оръжия в цял свят.
  • 8 дават им не по малко от

    5 0 Отговор
    10 млрд годишно подарък, това е официално а е повече
  • 9 дебела кратуна

    10 1 Отговор
    Ако приемем, че това, което прави Израел с Палестина е аналогично на това, което прави Русия с Украйна, то следва, че САЩ трябва да осигурят военна помощ за Русия... Или бъркам нещо?
  • 10 Българин

    4 1 Отговор
    как може крадец като деменцията да дава пари на крадец като наркомана накъде отива света
  • 11 Булдог

    4 0 Отговор
    40 години Окупация на Западният Бряг!