Last news in Fakti
  Тема: Украйна

31 Юли, 2023 17:03 2 740 64

Одеса, разрушената катедрала и бесарабските българи

  • одеса-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • патриарх кирил-
  • черно море

Вече близо година и половина на агресивната руска война в Украйна духовниците на Руската православна църква и подчинената ѝ Украинска православна църква не казват нищо за това, че Русия е нападнала суверенната си съседка

Одеса, разрушената катедрала и бесарабските българи - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Одеса напоследък се намира под постоянните удари на руските ракети. За унищоженията там, лъжите на Московската патриаршия и драматичните бягства на хората разказва бесарабският българин Олександр Середа.

Докато разговаряме с бесарабския българин Олександр Середа - професор от университета в Одеса - той и семейството му се намират в Западна Украйна. "Преди това ги бях помолил да дойдат в Одеса, обещавах, че ще бъде спокойно, че всичко ще бъде наред", разказва Олександр. Семейството му пристигнало в черноморския град и трябвало да остане до края на август. "Оказа се обаче точно обратното на спокойно." Затова Олександър и семейството му се принудили да напуснат черноморския град.

В последните седмици руските ракети атакуваха Одеса с изключителна интензивност. Преди седмица ракета улучи и Спасо-Преображенската катедрала - най-големия храм в града. Макар от всички нападения да няма много жертви, хората са уплашени, разказва Олександр. Ракетите падат навсякъде - върху инфраструктура, цивилни сгради. А вече и върху черкви.

Украинският българин и семейството му потеглят с влак от Одеса към Западна Украйна, където се надявали да бъдат в безопасност. По време на пътуването им обаче прозвучала въздушна тревога за Одеска и Виницка област - тъкмо за местата, през които минава железопътният маршрут към крайната им цел. „Влакът бе препълнен. Макар да не беше като в началото на войната, имаше много майки с деца, които казваха, че искат да изведат поне децата си от Одеса.“

“Ние сме създали това, ние ще го унищожим”

Олександр Середа казва, че в атаката срещу най-големия православен храм в града се виждат ясно следите не просто на разрушително нападение, а и на пропагандната стратегия на Русия. “Точно преди десет години московският патриарх Кирил дойде да освети този храм. По този начин той сякаш го маркира - най-голямата ни светиня да бъде свързана с Москва”, казва Олександр.

Влиянието на Руската православна църква в Украйна е градено с години. И днес то не е изличено, тъй като Украинската православна църква, която е под егидата на Московската патриаршия, поддържа тезите на руските духовници. Някои украински архиереи обаче искат да се разграничат от руската пропаганда, която се лее и зад стените на храмовете. Това ядосва Московската патриаршия, предполага Олександр. “Руската православна църква е инструмент на руската политика. Свещеници, епископи, патриарх - те са членове на КГБ, носят пагони. Това е инструмент за контрол над цивилни хора. И инструмент за русификация”, коментира Середа.

По думите на професора ударът срещу катедралата е бил една заплаха: “Искат да ни покажат - ние сме създали това, ние ще го унищожим”, казва той и припомня епизода от “Тарас Булба” на Николай Гогол и прословутата фраза “Аз те родих, аз ще те убия”. Разбира се, има голяма разлика между Руската православна църква и военната стратегия на Кремъл, отбелязва Середа. “Но може би това е отговор на Московската патриаршия на ставащото в Украйна, на опитите да бъде създадена голяма Украинска православна църква, независима от Москва”.

Молебен срещу неназовани врагове

Олександр разказва с разочарование за литургията, отслужена в бомбардирания храм след нападението. На нея се събрали именно духовниците, които по-рано пропагандирали антиукраинските позиции. “Очаквах свещениците да се обединят и да отслужат молебен срещу враговете. В словото на свещеника обаче нищо такова не се чу. Беше казано само, че врагове са ни нападнали. Не беше казано кои”.

Вече близо година и половина на агресивната руска война в Украйна духовниците на Руската православна църква и подчинената ѝ Украинска православна църква не казват нищо за това, че Русия е нападнала суверенната си съседка, коментира Середа. “Формулировката, която използваха, беше “врагове на отечеството”. Отечество също е термин, измислен в Русия - винаги се има предвид Голяма Русия - Руската империя”, казва Олександр. И въпреки че много от хората, които са вярвали на руските духовници и тяхната пропаганда, вече са се “опомнили”, влиянието на Московската патриаршия не е напълно изкоренено. “За Украйна Руската православна църква е раково образувание, което дава метастази в цялото общество”, казва бесарабският българин.

Пропагандата поставя разделителни линии

Олександр знае, че за атаката срещу храма се разпространява дезинформацията, че е бил ударен от украинската противовъздушна отбрана (ПВО). Според него по-малко от един процент от хората в Одеса вярват на подобна версия. “В Одеса изтокът е към морето, затова и олтарът е обърнат на изток. Именно оттам е дошла ракетата, от посоката на Черно море, откъдето и руснаците ни обстрелват”, обяснява Середа.

На спекулациите, че възможно разрушението да е предизвикано от отломки, паднали върху храма при прихващане на руска ракета от украинската ПВО, Олександр отговаря също толкова категорично. По думите му това вече се е случвало преди и пораженията са били значително по-малки от настоящите.

Професорът е разочарован, че има хора в България, които вярват на дезинформации. Ядосан е и на поредното изказване на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов по адрес на бесарабските българи. Преди дни политикът коментира, че “Южна Бесарабия трябва да стане част от българската държава”. По думите на Олександр българите в Украйна чуват тези думи и се чувстват предадени. “Не ни трябва да ни спасява! Ние тук живеем добре. Ние имаме отечество Украйна, имаме и прародина България. И няма да се откажем нито от Украйна, нито от България”.

Олександр ще отпътува съвсем скоро обратно за Одеса, въпреки неспиращите нападения по града. Защото не желае да се отказва от Украйна. И защото работата му в университета е важна, казва той. Важно е да има студенти и работата да не спира. Защото това би било заплаха за бъдещото им съществуване.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    23 54 Отговор
    руснаците са безбожници

    Коментиран от #9, #15, #34, #45, #52

  • 2 Лъжа

    50 18 Отговор
    Имам съседи бесарабски, не понаят зеленко.
  • 3 Българин

    22 46 Отговор
    Господ ще накаже ватенките

    Коментиран от #19, #44

  • 4 Мария Атанасова

    44 15 Отговор
    Как вървят нещата урките нападат ама назад ха ха
  • 5 Баце ЕООД

    41 13 Отговор
    Едното разрушено от Украинците, другите избивани от същите.. Та, КВО ПРАЙМ??!
  • 6 Българин

    19 37 Отговор
    какво искате от азиатските орди

    Коментиран от #11

  • 7 Да прочитам ДВ ясноооо

    45 9 Отговор
    Пошла пропаганда фейкове и манипулации за гладкомозъчна публика

    Коментиран от #43

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Българин

    15 29 Отговор
    ушанките са терористи
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Като

    46 8 Отговор
    Видя изписано дойче веле и не чета. За да не ми се промива мозъка.

    Коментиран от #38

  • 13 КОТарАК

    8 34 Отговор
    вчера са вкарали още един в зандана , от Кремъл-тоя път художник! имаше един депутат незнам кво стана с него.Стрелков се надявам да не го мъчат-той си е солдат.Лавров е добра душа-крайно време е да се светне и да избяга
  • 14 САТЪРА НА ХАНА

    33 7 Отговор
    ОЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ КАЗА ЧЕ ТАЯ ГАДНА ЦЪРКВА Е ПОСТРОЕНА ОТ
    ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА :))

    Коментиран от #27

  • 15 Донки Хот и Сан Чопанса

    27 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    От тебе по-голям безбожник има ли бе, Юда?

    Коментиран от #26

  • 16 Кресна

    46 2 Отговор
    Вече има сателитни снимки кой удари манастира ,но пропагандата не я интересува истината .
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Христо

    43 7 Отговор
    ДВелето ще ни разправя как било!...

    Катедралата си я улучиха украинските ПВО. Ако я бяха целили руснаците, щяха да останат само камара тухли. А и защо да я удррят!?

    Западът обаче не забелязва рушенето на православните храмове в Украйна, разграбването на хилядолетната Киево-Печорска лавра.

    Какво да кажат бесарабските българи, при ужасяващия терор на службите на Украйна над всеки свободно говорещ
  • 19 Смотльо,

    17 2 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Теб вече те е наказал .
  • 20 среднощен

    35 3 Отговор
    "...Докато разговаряме с бесарабския българин Олександр Середа - професор от университета в Одеса - той и семейството му се намират в Западна Украйна...";

    DW - "без коментар"...

    Коментиран от #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 И вече

    35 3 Отговор

    До коментар #20 от "среднощен":

    Прекръстен Олександр Середа,нито името нито фамилията са български.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Хасандъйри

    2 1 Отговор
    Караджърийръ сар и гуспудар с гуспудин боико са саре.
  • 26 Тодоров

    21 2 Отговор

    До коментар #15 от "Донки Хот и Сан Чопанса":

    Този Българин всъщност е триещияткоментарите.

    Коментиран от #29, #39

  • 27 Хмхмхмхмхм

    7 13 Отговор

    До коментар #14 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Kоято е ГЕРМАНКА, А НЕ РУСКИНЯ. ГЕРМАНСКА АРИСТИКРАТКА, НЕ РУСКА АРИСТОКРАТКА. ГЕРМАНКА, А НЕ ЕТНИЧЕСКА РУСКИНЯ. Това ви е руския имперски двор- ЧУЖДЕНЦИ НЕРУСНАЦИ., Затова ли толкова мразите германците- заради екатерина, а...

    Коментиран от #51, #62

  • 28 Българин

    35 6 Отговор
    Когато азовци избиваха и палеха българите в профсъюзният дом в Одеса не се сетихте да пишете такива статии и бяхте по ниски от тревата.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 🇷🇺🇧🇬🇷🇺🇧🇬

    8 1 Отговор
    🇧🇬🇷🇺🇧🇬🇷🇺🇧🇬🇷🇺
  • 31 Тодоров

    31 5 Отговор
    Хайде стига глупости. Храмът не е разрушен, а е пострадал от осколки в резултат на некадърната работа на украинската ПВО. DW, ние не пасем украинска трева. Тези статии ги пускайте на католиците в Западна Европа, не на православните християни. Кой е интервюиращия ви журналист, или е поредната изсмукана от пръстите история
  • 32 Ееее

    32 4 Отговор
    айде бе DW, осра се вече. То бива бива, ама вие се оляхте. Да не мислите, че ние доматите ги ядем с колците. Толкова ниско сте паднали, че не знам как гледате хората в очите. Сори, забравих - вие сте безочливи.
  • 33 Мнение

    23 5 Отговор
    Поредната пропаганда и изопъчаване на реалността.
  • 34 А ти

    13 3 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    първо се поинтересувай за истината, после се изказвай.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Сатана Z

    10 8 Отговор
    Няма Безарабски българи.Това са Укроговорящи местни жители на Бесарабска област,която дори беше окупирана от Румънски войски през втората световна с намерението за Анелия към Румъния.Тия алабализми,че там били българи са все едно да кажеш,че Австрийците са Немци.
    Z
  • 37 Краси Марков

    20 2 Отговор
    " ....професор от университета в Одеса..." В Одеса има поне 10 университета, дами и господа. все едно някой да каже - от университета в Букурещ......или от университета в Париж...
  • 38 Ами

    4 1 Отговор

    До коментар #12 от "Като":

    и аз. Само коментирам по заглавието.
  • 39 И аз знам

    16 3 Отговор

    До коментар #26 от "Тодоров":

    И аз знам че тоя с ник българин е от рв
    Едакцията , сополчо някои там дето не е интересен
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ммм дааа

    19 3 Отговор

    До коментар #7 от "Да прочитам ДВ ясноооо":

    колко ниЗко може да падне DW. Не е истина. И в съюз с тези ли да съм. Пфу ! Безродници. България няма място в ЕС и НАТО.
  • 44 Уточнение

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    няма за какво.
  • 45 Соваж бейби

    10 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    Много мъдри са били през комунизма когато църквите не бяха на мода,не са им пуснали аванта от Византия като върховни ,лапачката е останала за Ватикана и са решили да не се занимават с глупости,обаче има наивни хора и са видели че действа за псих.лакиране и не са открекли изцяло този цирк!Сега като ги гледам охранените попове безбожни...по принцип вярата в Бог и доброто не е църква или религия това е друго-бизнес !Църквите се строят от хора няма нищо божественно ,Бог няма нужда от църкви .
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 кой ги пише

    6 1 Отговор
    ,че българи?!Ала,бала...
  • 49 Моля

    8 0 Отговор
    Публикувайте снимки от разрушената катедрала в Одеса
  • 50 от зелето

    4 0 Отговор
    Да го лопат с зелено скато.....
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ДжанамХанам

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българин":

    изми ли чиниите набожно???

    Коментиран от #53

  • 53 Българин

    3 4 Отговор

    До коментар #52 от "ДжанамХанам":

    винаги си много остроумен -как ти идват все нови неща да ме питаш

    Коментиран от #55

  • 54 Ксаниба

    19 3 Отговор
    бесарабските българи за 30 години асимилативна политика на оркаинските окупатори, за съжеление почти са асимилирани! И ако по времето на соца те казваха че са българи, то сега те казват че са оркаинци. за последните 10 години бандеровските терористи забраниха българският език, традиции, затвори гимназията в Болград, горяха българските и самарските знамена. В руският град Одеса, оркаинските терористи обстреляха с американските пейтриити руската православна църква!!!

    Коментиран от #58

  • 55 ДжанамХанам

    5 1 Отговор

    До коментар #53 от "Българин":

    ами ми щото си такава,и ме вдъхновяваш!!!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Пещерата на вещера

    0 0 Отговор

    До коментар #56 от "Вещерът от Пещера":

    е голяма, от там вещае той невероятните си чревозаключения!!!! За сметка на това, главата му е малка, но клювът му помага да кълве безумно
  • 58 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 12 Отговор

    До коментар #54 от "Ксаниба":

    Пълна лъжа, Но най важното е груз 200 да не спира да върви с пълни вагони и камази към калната мцква и копейките да вият на умрело от глад на сметището и всичко ще е наред‼️

    Коментиран от #59

  • 59 Арестович

    5 0 Отговор

    До коментар #58 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    си ти, камазенко панелкин
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 хахаха

    12 0 Отговор
    няма и не може да има БЪЛГАРИН, който да се казва Олександър, па и Середа...

    Коментиран от #63

  • 62 хахаха

    6 1 Отговор

    До коментар #27 от "Хмхмхмхмхм":

    а вие затова ли обичате германците, заради Фердинанд? :))))))))
  • 63 Хахахахахахаха

    7 1 Отговор

    До коментар #61 от "хахаха":

    То и кулебата е бивш Колиббаров
  • 64 Ани

    4 0 Отговор
    А какво е отношението на Българската Православна Църква към войната в Украйна?
Новини по държави: