Last news in Fakti

15 Август, 2023 10:33 1 205 3

Размяна на ултиматуми! Лидерът на „Хизбула" реагира остро на заплахите на Израел

  • хасан насрала-
  • ливан-
  • израел-
  • хизбула

По време на обиколка по границата с Ливан израелският министър на отбраната Йоав Галант заплаши, че ще върне Ливан „в каменната ера", ако „Хизбула" провокира страната му

Размяна на ултиматуми! Лидерът на „Хизбула" реагира остро на заплахите на Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерът на проиранската шиитска групировка „Хизбула" в Ливан, Хасан Насрала, каза тази вечер, че неговата организация може също да върне Израел в „каменната ера“ в случай на въоръжен конфликт, в отговор на подобни заплахи от израелския министър на отбраната миналата седмица, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Днес и вие ще бъдете върнати в каменната ера, ако започнете война срещу Ливан“, заяви в телевизионна реч лидерът на могъщата шиитска групировка.

По време на обиколка по границата с Ливан израелският министър на отбраната Йоав Галант заплаши, че ще върне Ливан „в каменната ера", ако „Хизбула" провокира страната му.

Хасан Насрала каза, че на групировката му ще бъдат необходими само „няколко високоточни ракети“, за да унищожи цял списък от цели, които той изброи, включително „цивилни и военни летища, въздушни бази, електроцентрали, комуникационни центрове и атомния реактор в Димона".

Насрала предупреди, че ако конфликтът се разпространи „към фронта на съпротивата", тоест към другите формации - по-специално палестинците - подкрепяни от Иран и враждебни към Израел, „няма да остане нищо, което да се нарича Израел".

Лидерът на шиитската групировка произнесе тази реч по повод 17-ата годишнина от края на последната война между „Хизбула" и Израел през 2006 г. Войната отне живота на повече от 1200 души от страна на Ливан, повечето от които цивилни, и на 160 души от израелската страна, предимно войници.

„Хизбула" е единствената ливанска формация, която е запазила въоръжението си след края на Гражданската война в Ливан (1975-1990 г.), в името на „съпротивата" срещу Израел.

Крепост на Хизбула, граничната зона с Израел в Южен Ливан е сцена на спорадични инциденти между двете страни, които фактически са в състояние на война, посочва АФП.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И как

    5 4 Отговор
    И как по точно хизбула ше се справи с Израел. Да си трайкат , че току виж на Израел им омръзне….
  • 2 Кую

    5 4 Отговор
    Тия там не мога да ги разбера кой кум, кой сват. Освен че има една измислена държава от божествено племе.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.