Last news in Fakti

6 Август, 2023 11:52 3 860 19

Теч в системата! Полската компания ПЕРН откри сериозен проблем по петролопровода "Дружба"

  • нефт-
  • петрол-
  • роснефт

Компанията не посочи, как ще се отрази случилото се върху доставките и кога се очаква тръбата да бъде поправена

Теч в системата! Полската компания ПЕРН откри сериозен проблем по петролопровода "Дружба" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Полската компания оператор ПЕРН (PERN) съобщи, че снощи е установила теч по една двете тръби на петролопровода "Дружба", пренасящ петрол от Русия за Европа, и е спряла изпомпването на петрол по нея, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изтичането е открито близо до град Ходеч в Централна Полша по една от двете тръби от западния участък на "Дружба", по който суровият петрол стига до Германия, уточни компанията.

ПЕРН отбеляза, че втората тръба работи без промяна, че няма опасност за здравето на местните жители и че причината за инцидента се разследва.

Компанията заяви, че доставките за полските рафинерии не са засегнати и че е в контакт с германските партньори, които получават петрол по тръбопровода.

"Службите на ПЕРН са разкопали мястото, където е бил повреден тръбопроводът. Извършват се подготвителни дейности за ремонта му", написа тази сутрин компанията в социалната мрежа "Екс", известна преди като "Туитър".

Тя обаче не съобщи кога се очаква да бъде напълно възстановен петролопроводът и какво е въздействието върху доставките за Германия.

"Другите елементи от инфраструктурата на ПЕРН, включително участъкът в Поморското воеводство, по който доставяният в Полша с танкери суров петрол се изпомпва и се насочва към Германия, работят в обичаен режим", казаха от компанията.

На мястото на инцидента са изпратени пожарникари и аварийните служби на ПЕРН, които обезопасяват района.

Петролопроводът "Дружба" е един от най-големи в света и може да пренася до два милиона барела петрол на ден. Общият капацитет на западния участък на двата тръбопровода, по които се пренася петрол от Централна Полша до Германия, възлиза на 27 милиона тона суров петрол годишно.

След като Русия нахлу в Украйна миналата година и след като бяха открити големи течове в газопроводите "Северен поток", минаващи от Русия към Европа по дъното на Балтийско море, Европа е в състояние на повишена тревога за сигурността на енергийната си инфраструктура, отбелязва Ройтерс.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    71 6 Отговор
    Обърках се. Нали само България има дерогация от ЕС за внос на руски петрол?..... Как Полша получава танкери със суров руски петрол и го изнася за Германия? И на фона на това ние да искаме отпадане на дерогацията, значи искаме да самоубием българските потребители

    Коментиран от #6, #8

  • 2 ЕВРОТО

    54 2 Отговор
    Всички си лапат от руския петрол. Кирчо и Боко слушат козите и ни прецакват.
  • 3 В. ТОЗИ ЛАЙНАРНИК. ЕС

    40 3 Отговор
    ВСИЧКО. Е. ЗА. СМЕТКА. И. ГЪРБА. НА. МАЛКИТЕ
    КОЙНИ. ВКАРА. ТАМ. НЕГОВАТА. МАМИЦА
    ВЪН. ОТ. ТАЯ КОЧИНА ДЕТО. НИ. КРАДЕ
  • 4 Ах, морето

    38 2 Отговор
    Бензинът кротко, без много шум е вече 2, 74 лв. Честито!
  • 5 абе,какво стана

    37 3 Отговор
    с тринадесетте пакета санкции против РФ,Нали щяхме да се отказваме от руските енергоносители.Май всичко е било пунта мара,както казва ББ.
  • 6 Калпазанин

    34 1 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    То не си само ти обърканста, след толкова сбогом чао санкции скъсахем с тока с газта с петрола и и и и. Направо съм шашинг а цените си вървят пак нагоре и овцете си блеят
  • 7 Миризлив пор

    35 1 Отговор
    Значи ние се отказахме от евтин руски газ и започнахме да плащаме демократичен за 10-торна цена а докато гръмнаха тръбите немците ползваха евтинията. Сега се отказваме от евтин петрол а между другото немците и поляците ползват. После защо при нас било по скъпо.

    Коментиран от #10

  • 8 Българин

    31 2 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    Така наредиха от посолството. Иначе нефта по тръбата не е спирал и се плаща в рубли
  • 9 Ксаниба

    22 6 Отговор
    Да върнем на Добрич истинското му име Толбухин!
  • 10 Калпазанин

    28 3 Отговор

    До коментар #7 от "Миризлив пор":

    Е как бе, нали точно поляците най много риваха и се хвслехс че са скъсало с всичко руско. Тука св някой няма ли да излезе да обясни или да поиска обяснение от урсула фон пфайзер какво става и искам да знам тогава след като "дружба" е протекъл защото е остарял кой гръмна новия и ако е, а той е говедото отвъд локвата да си плати и не само на Германия а и на цяла Европа ползваща руски ресурси и да си обира говедата от рамщайн и отвсякъде от Европа на мен тяхната закрила не ми е необходима
  • 11 Майна

    22 2 Отговор
    Врътнаха ,,кранчето,, към Германия...

    Коментиран от #16

  • 12 ха ха ха аха ха

    7 1 Отговор
    Вечна дружба БКП КПСС.
  • 13 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    17 2 Отговор
    Укрофашистка диверсия...

    Коментиран от #19

  • 14 Коко

    9 2 Отговор
    Ясно! Претекст да го затворят.
  • 15 мда

    10 3 Отговор
    Зелените активисти са пробили тръбата. Искат всичко да е еко като в Средновековието.
  • 16 За размисъл

    12 3 Отговор

    До коментар #11 от "Майна":

    Малко допълнение: поляците, тихи американски троянски коне в ЕС, спряха поредното кранче на Германия. Европа е целта на тази идиотски отвратителна война в Украйна. Подготовката започна още с началото на цветните "революции".
  • 17 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    8 3 Отговор
    Нали уж нямаше руски петрол в ЕС?!
  • 18 Ами че

    10 3 Отговор
    усраинсите още транзитират руска газ и цоцат такси от транзитирането
  • 19 хитлер

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.":

    По ми прилича на краварска направия.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания