Last news in Fakti

6 Август, 2023 18:06 2 886 39

Дългата ръка на Кремъл и урановата политика

  • уран-
  • русия-
  • кремъл-
  • африка-
  • нигер

Уранът попада в заглавията на вестниците много по-рядко от петрола, природния газ или дори въглищата, но той играе изключително важна роля в един свят, който отчаяно се нуждае от енергия без въглеродни емисии

Дългата ръка на Кремъл и урановата политика - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Потенциалните загуби на Европа след държавния преврат в Нигер са победа за Путин, се казва в анализ на агенция "Блумбърг".

Арлит, мрачен град в южния край на пустинята Сахара, изведнъж се превърна в отправна точка на нова геополитическа битка, а именно борбата за контрол над урана - горивото, което захранва ядрената индустрия.

Именно там, в сухите пространства на Северен Нигер, френските геолози откриват този радиоактивен материал през 50-те години на миналия век. Оттогава френските държавни компании го добиват от бившата си колония, превръщайки Нигер в седмия по големина производител на уран в света. През 2022 г. мините в района на Арлит осигуряват 25 % от вноса на уран в ЕС.

Но държавният преврат в бедната африканска страна изложи на риск доставките на уран.

Уранът попада в заглавията на вестниците много по-рядко от петрола, природния газ или дори въглищата, но той играе изключително важна роля в един свят, който отчаяно се нуждае от енергия без въглеродни емисии.

Въпреки че Кремъл не изглежда да е пряко замесен в държавния преврат в Нигер, неговата пропагандна машина продължава да подклажда антифренски и антиамерикански настроения в Сахел, регион на юг от Сахара. Не е изненадващо, че от 2020 г. насам в тези територии се наблюдава вълна от държавни преврати, включително в Буркина Фасо, Чад, Гвинея, Мали и Судан.

В столицата на Нигер Ниамей тълпи от поддръжници на преврата развяваха руски знамена в знак на протест срещу френския империализъм. Евгени Пригожин, ръководител на ЧВК „Вагнер“, приветства завземането на властта от военната хунта в Нигер. Бойци на „Вагнер“ провеждат операции и в съседно Мали след държавния преврат там. Дългата ръка на Кремъл се намесва в енергийната геополитика по различни начини, които често не са най-очевидните.

Добивът на уран е само началото на т.нар. ядрен горивен цикъл. Въпреки че Русия е шестият по големина производител на уран в света, нейната истинска мощ идва на друг етап от цикъла - превръщането на добития уран в годни горивни елементи за ядрени реактори за гражданска употреба, чрез т.нар. конверсия и обогатяване.

По данни на Световната ядрена асоциация на Русия се падат почти 45 % от световния пазар за конверсия и обогатяване на уран. Именно този факт е причина за това, което американски официални лица наскоро нарекоха „стратегическа уязвимост“, която води до „неустойчивост“. Около една трета от общото количество обогатен уран, консумиран в Съединените щати през миналата година, е внесен от Русия - на обща стойност близо един милиард долара за компания, пряко контролирана от Кремъл. Измина повече от година от началото на войната на Москва в Украйна, но Вашингтон все още не е забранил вноса на руско ядрено гориво.

През първите 50 години на ядрената ера Америка беше напълно самостоятелна, но след края на Студената война тя до голяма степен се отказа от добива на уран и, което е от решаващо значение, от осъществяването на сложните процеси на преработка и обогатяване. Според Джон Уагнър, ръководител на Националната лаборатория в Айдахо към Министерството на енергетиката на САЩ, днес Съединените щати са до голяма степен „зависими от международни източници на доставки на ядрено гориво, включително от страни, които не споделят нашите основни интереси“.

Начинът, по който Русия успява да доминира в производството на ядрено гориво, е резултат от комбинация от геополитически късмет, инженерни иновации и дипломатическа сделка, сключена от Москва и Вашингтон веднага след разпадането на Съветския съюз, която се основава на напълно добри намерения.

Първо, Русия разполага с няколко големи находища на уран, което я прави естествен участник в индустрията. Второ, нейните инженери бяха разработили метод за обогатяване на радиоактивен материал, който беше много по-малко енергоемък от метода, предпочитан от френските и американските инженери, т.е. беше много по-евтин. Само тези два фактора позволиха на Русия да играе значителна роля в добива, преработката и обогатяването на уран. След това, през 1993 г., Съединените щати и Русия се споразумяха за така наречената програма „Мегатони към мегавати“, в рамките на която високообогатен уран от съветски ядрени бойни глави беше преобразуван в нискообогатен уран, който беше изпратен в Съединените щати, където беше използван в граждански ядрени електроцентрали. Казано по-просто, урановата промишленост на САЩ не можеше да се конкурира с руската промишленост и постепенно избледня поради пълната липса на интерес както от страна на републиканските, така и на демократичните лидери.

Още преди руската инвазия в Украйна американската ядрена индустрия биеше тревога за прекомерната си зависимост от чуждестранни доставки. Оттогава ръководителите на индустрията и държавните служители говорят за истинска криза. Като прибавим към това и тревожните събития в Нигер, ситуацията започва да прилича на извънредна.

Решаването на този проблем няма да е лесно и ще изисква интензивно сътрудничество между Съединените щати и Франция - двете западни сили, които са най-застрашени от събитията в Нигер.

Вашингтон и Париж биха могли да разработят план за увеличаване на производството чрез повторно отваряне на спрените заводи за производство на ядрено гориво и да засилят дипломатическата и военната подкрепа за страните производителки на уран, като започнат с Нигер. Това ще бъде свързано с висока цена. Но след като Путин открито демонстрира готовността си да използва изкопаемите горива като нефт и газ като оръжие, Западът трябва да действа, преди Кремъл да реши да използва като оръжие и мирния уран, тъй като това допълнително би усложнило прехода към безвъглеродна енергия.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    59 13 Отговор
    Путин затяга обръча около врата на Европа, ха-ха!

    Коментиран от #12, #28, #34

  • 2 Делю Хайдутин

    83 5 Отговор
    Негрите в Нигер се освободиха а ние още спим.Срам за потомците на Ботев и Левски!

    Коментиран от #4

  • 3 Ко толко?

    55 4 Отговор
    Да копат уран у Алпите лентяите.
  • 4 Не спим!

    46 2 Отговор

    До коментар #2 от "Делю Хайдутин":

    Кики и Коки строят неоколониализма!
  • 5 Уран в България има

    15 23 Отговор
    колкото искаш в Нови хан. Захранвахме целият СССР
  • 6 Гориил

    58 5 Отговор
    Нека бъдем по-точни. Това е вашето поражение в Украйна. Русия предупреди, че проблемът на Запада ще започне в най-отдалечените райони на земното кълбо. И както показа безплодната и мрачна среща на върха в Джеда, това е само началото.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гласове от зайчарника в Банкя

    49 3 Отговор
    От Уестнгхаус пратиха вече нова оферта на Бацо и да не ви казваме, как се хвана за сърцето!
  • 9 Майна

    51 4 Отговор
    Ха...
    Кой източваше ресурсите от уран и злато,?
    Франция..
    И кво Пригожин?
    Пригожин им каза- може и само да се справите..
    Щото една 20 милионна държава го може срещу няколко хиляди ,,мироопазващи,, натовци.
    И те ще се справят..
    Защото на срещата с Путин казаха , че не искат зърно без пари , а възможност да продават собствените си ресурси, които Франция ,,крадеше..
    Франция плащаше за урана-5% ..,а
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Аууу кукличке

    32 2 Отговор

    До коментар #7 от "Неграмотните русофили драскат":

    Ми то и в Украйна е пълно ма, там яко се обогатяват с бомби с обеднен уран!

    Коментиран от #18

  • 12 Гориил

    33 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Руското производство на ядрено гориво изразходва толкова електроенергия, колкото България произвежда за сто години.
  • 13 Майна

    62 6 Отговор
    Франция я удариха през ръката , чак е смешно да виждате ръката на Кремъл...
    Там разбраха, че империята на злото(западните пирати) не са непобедими!
    И встанаха..
    Русия е опора на човечеството..
    Ама дори африканците са по- смели от нас..,

    Коментиран от #26

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Трики

    8 20 Отговор
    Кочината е много голяма и може да си позволи да бъде радиоктивна
  • 16 С две думи

    44 5 Отговор
    Интересно....след като Европа се отказа сама от руските енергоносители-сега губят и урана на Африка...Едва ли това ще се хареса на обикновенните европейци--нещата отват към ужасни икономически последствия...
  • 17 и защо африканската държава е бедна

    49 3 Отговор
    След като е била доста години френска колония,Моля,специалистката по всичко,простаккесата с ник българк,, да ме осветли по въпроса,Благодаря предварително

    Коментиран от #30

  • 18 Неграмотен русофил

    9 38 Отговор

    До коментар #11 от "Аууу кукличке":

    Обединеният уран е вторичен продукт. Днес много неграмотен русофил е наскачало

    Коментиран от #23

  • 19 Чеп

    51 5 Отговор

    До коментар #7 от "Неграмотните русофили драскат":

    А бре продажниците дали знаете,че и злато имало в България? Ама някакви демократи го продали заедно с държавата на канадци и сащисани.Но пък ни го плащали пре скъпо....по левче на кило.

    Коментиран от #33

  • 20 Гориил

    40 2 Отговор

    До коментар #14 от "Неграмотен русофил":

    Русия все още не е използвала политическа тояга при износа на ядрено гориво.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Копач

    19 2 Отговор

    До коментар #7 от "Неграмотните русофили драскат":

    Ми фащай кирката и отивай да копаш. Само около София имаше 35 находища, като тези в Сеславци, Бухово, Кътина, мината в Габра над яз. Искър и т.н. активно се разработваха от обединение "Редки метали". И сега щолените са полуотворени и можеш да си изкопаеш колкото искаш.

    Коментиран от #36

  • 23 ОбедИнен уран

    12 2 Отговор

    До коментар #18 от "Неграмотен русофил":

    Ние ураните от всички страни се обединяваме.
  • 24 вън..

    16 1 Отговор
    На макарон и неговата дъртофелница от африка
  • 25 евала на..

    25 2 Отговор
    Вова..разказа играта на деменцията,макарончо и зелен джугач..
  • 26 Госあ

    5 20 Отговор

    До коментар #13 от "Майна":

    Не четеш ли че са развявали руzки знамена .Или не ти отърва.Навъртат ли се рашки,скоро започват размирици

    Коментиран от #27

  • 27 Обяснител

    18 1 Отговор

    До коментар #26 от "Госあ":

    Развяват руски знамена, защото знаят какво им готвят Франция и САЩ и знаят кой ще ги защити.

    Впрочем ако някой е развял едно руско знаме, няма проблем западната пропаганда да го опише като гора от знамена.
    За да внушат че Русия е забъркана, въпреки че военните извършили преврата са обучавани, тренирани и финансирани от Франция и САЩ но си искат страната обратно. А не да и смучат ресурсите.
  • 28 6666

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Скрий се бе,червенюго долна......
  • 29 Иво

    18 0 Отговор
    Ми тя е бедна защото не са плащали урана французите ако го бяха плащали нямаше да е бедна.
  • 30 Забелязал ли си

    16 0 Отговор

    До коментар #17 от "и защо африканската държава е бедна":

    безкрайната неграмотност и нахалство на троловете в полза на посолствоТО. Те никога не отговарят на неудобни въпроси до степен, че се питам дали разбират за какво става дума всъщност.
  • 31 Вирус

    5 1 Отговор
    Запада писка че не може вече да краде на безценица уран както при нас злато и много редки елементи хаха

    Коментиран от #32, #37

  • 32 Европа

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Вирус":

    Като толкова ги харесваш иди там,какво правиш при нас,като тройният убиец,който у смятал през Турция в Русия и постъпи във Вагнер
  • 33 Възраждане

    1 3 Отговор

    До коментар #19 от "Чеп":

    Защо,наще мутри и комутисти,ДС не започнаха да добиват златото, защото не могат, да не мислите руски тролове, че на тях не им трябват пари?
  • 34 Пропаганда

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Около твоят враг ти да не живееш в Русия или ти праща Путин,ами ако те купят службите за сигурност паричните потоци към вас ,къде ще се скриеш при Вагнер ли?
  • 35 Така де

    1 8 Отговор

    До коментар #21 от "Айде де":

    Дълги години руснаците ни взимаха урана на безценица и го продаваха за валута,добиваха по течен способ,в първомайско и дебърско,заразиха хиляди декари орна земя, след комунизма го спряхме,руски тролове ,комунисти,къде отиде мрамора край Сандански в Москва за рубли,машините Бенати италиански на долари,като тютюна препаратите с марки и долари, тютюна с рубли,къде е кирчо на кирия,злато от оловно цинковият и мок медет в Русия на рубли,оборудването в долари,марки,франкове32 тона злато ни открадна ваще руснаци, вие им го подарихте.
  • 36 Сливи за смет

    1 4 Отговор

    До коментар #22 от "Копач":

    Така беше,много миньори си отидоха от болести,за да крепне българо съветската дружба, фалира ха ли комунистите през 80 години фалираха,кво се правите,забравихте ли,не се лъжете сами.
  • 37 Пропаганда

    1 5 Отговор

    До коментар #31 от "Вирус":

    Нашият уран руснаците го купуваха с рубли, продаваха го на долари,1 към 4,голяма дружба.
  • 38 Дедо ви...

    7 0 Отговор
    Ама що рИвете бе. Нигер е на седмо место в света по добив на уран, че и злато и всичко заминава за франсетата. Ама сега пресъхна и запада и краварите рИват. В Нигер има 1000 френски войници войници които трябва напуснат страната и във френските казарми се настаняват Вагнеровци!!!
  • 39 Бай Иван

    1 0 Отговор
    "Дългата ръка на Кремъл и урановата политика"
    А ДЪЛГАТА РЪКА НА ФРАНЦИЯ В ТАЯ УРАНОВА ПОЛИТИКА КЪДЕ Е ? ИЛИ НЕЙНИТЕ РЪЦЕ НИКОЙ НЕ ГИ ВИЖДА? СТИГА С ДВОЙНИТЕ АРШИНИ.КАКВО ЗАЩИТАВАМЕ ? КОЛОНИАЛИЗМА НА ФРАНЦИЯ ЛИ?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания