Last news in Fakti

9 Август, 2023 16:35 1 998 16

След апокалипсиса! Словения ще получи 400 милиона евро от Фонда за солидарност на ЕС

  • словения-
  • наводнение-
  • европейски съюз-
  • роберт голоб

Други 2,7 милиарда евро са на разположение по европейския инструмент за заеми и грантове за възстановяване след Covid-19 NextGenerationEU

След апокалипсиса! Словения ще получи 400 милиона евро от Фонда за солидарност на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Словения ще получи 400 милиона евро от Фонда за солидарност на ЕС, 100 милиона евро тази година и 300 милиона евро догодина, съобщи председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, след като днес посети засегнатите от наводнения райони на Словения и разговаря със словенския премиер Роберт Голоб, съобщи словенската агенция СТА, цитирана от БТА.

Това е само част от европейската помощ, от която Словения може да се възползва. Други 2,7 милиарда евро са на разположение по европейския инструмент за заеми и грантове за възстановяване след Ковид-19 NextGenerationEU, който Словения все още не е ползвала. Освен това съществуващите кохезионни фондове на обща стойност 3,3 милиарда евро могат да бъдат препрограмирани, за да подпомогнат усилията за възстановяване на страната след наводненията.

"Имаме добър пакет от незабавна, средносрочна и дългосрочна подкрепа за реконструкцията и възстановяването на Словения", каза Фон дер Лайен.

Тя отбеляза, че времето е от решаващо значение и Словения трябва да представи предварителна оценка на щетите колкото се може по-скоро.

Наводненията, предизвикани от обилните валежи, които започнаха на 4 август, бяха определени от словенския премиер като най-тежкото природно бедствие от 30 години. Той каза, че щетите са за милиарди евро. Опустошени са две трети от страната, а много хора останаха без жилища. Смята се, че общо шестима души са изгубили живота си заради бурите и наводненията в страната през последните дни.

Европейският съюз, НАТО и много европейски страни изпращат спешна помощ към Словения.

Във Ватикана папа Франциск каза днес, че се моли за жертвите на наводненията в Словения и Грузия и благодари на онези, които предоставят помощ, предаде Асошиейтед прес.

„През последните дни драматични природни явления в Словения и Грузия причиниха много материални щети“, каза той.

„Моля се за жертвите, изразявам близостта си духом до семействата им и до всички, които страдат от бедствията, като благодаря на тези, които оказаха помощ, особено на доброволците,“ каза още папа Франциск.

Експерти в Словения предупредиха, че макар дъждът да е спрял, има опасност от свлачища. Метеорологичната служба на Словения съобщи, че миналия четвъртък и петък за по-малко от ден е паднало едномесечно количество дъжд.

Няколко силни бури в страната по-рано през лятото отнесоха покриви, повалиха хиляди дървета и убиха един човек в Словения и четирима в други страни в региона.

Наводнения имаше също в Австрия и Хърватия. Проливни дъждове и бури причиниха големи щети в Сърбия, която е се намира надолу по течението на пълноводната река Сава, която тече от Словения и Хърватия през Балканите, отбелязва Асошиейтед прес.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    7 6 Отговор
    Нека да помагаме..... Нашите политици да не спят,с да се възползват от този фонд, когато имаме нужда. Примерно наводненията. И разбира се,да не ги крадат,най вече

    Коментиран от #16

  • 2 журналист

    19 0 Отговор
    не знае какво означава апокалипсис
  • 3 НАП

    25 0 Отговор
    Словения ще се оправи. Ние да му мислим, нищо не взехме от фонда за вазъстановяване. Но пари за Украйна има, сега даже чух, че и помощ от 300 лева за учебници ще им дават на т.нар. украински бежанци. КАКВО СА МОЛЯ ТРИСТА ЛЕВА ЗА МОЛА?! А нашите деца, милите...дори и детски не можем да вземем. ЖАЛКА ИСТОРИЯ.
  • 4 Исторически парк

    24 0 Отговор
    Пък тия врачанско един евроцент не получиха!
  • 5 Сталин

    27 1 Отговор
    Значи Словения ще получи почти половин милиард за наводненията ,а на България нямаше и един цент , държавата само им даде по 300лв на ония нещастници които останаха без къщи и досега нямат и един построен мост там
  • 6 Кольо,

    18 1 Отговор
    Словения е богата мини държавичка от бившата СФРЮ единствено тя остана незасегната от войната.
    Но и техните политици се водят по акъла на бюрократите от Брюксел да изпращат помощи на Киевската хунта а сега ще им дават пари...
  • 7 Дрън дрън та пляс

    18 0 Отговор
    и тука доста валя и доста къщи съсипа ,урсулата що не дойде до тука на инспекция и да остави едни милиончета ?
  • 8 Алооо

    9 0 Отговор
    А ние какво получихме, един голям....
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Калпазанин

    2 0 Отговор
    То и тука сигурно получаваме,ама всичко минава през партийни каси и близки фирми до властта а до засегнатите райони пристигат стотинки и се прави по нах евтиния възможен начин до следващия потоп
  • 11 Коци Георгиев

    4 0 Отговор
    Възможно е и на България да е отпусната такава помощ, -но при тази коалиция -Бойко кирчо и кокорчо - просто народа няма никакъв шанс. Затова трябва да се вдигаме , крайно време е , да се вдигаме на бунт и да ги издъхаме тия мръсници.
  • 12 Зайо Байо

    1 0 Отговор
    Важното е , че бат Бойко си има пълни чекмеджета , а неговата кокона-метреса мис Бикини си вее байряка в къща в Барселона ! Нека им е зле ли ?
  • 13 нека сме честни

    4 0 Отговор
    Явно България не е в ЕС, когато става дума да й се помогне. Само преди два месеца имаше големи наводнеия и много пострадали. А хората от Каролвско още са във фургоните, една година! За България пари няма. Тя само трябва дава на шивания им съюз да лапат, па сега и на Украйна и задължителон на САЩ милиони и милиони за хартиени самолетчета.
  • 14 дядото

    1 0 Отговор
    урсула я интересува повече украйна и ваксините.словения не е толкова важна
  • 15 БЕРО

    1 0 Отговор
    МАЛКО ИМ Е ОЩЕ ДЪЖД ДА ГИ ЗАЛИЧИ ОТ СВЕТА
  • 16 Равносметка

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    България само може да мечтае за толкова много пари + фонда за възстановяване, който Словения получи и отдавна усвои, за разлика от БГ
Новини по държави: