Last news in Fakti

18 Август, 2023 08:01 4 075 14

Ужасът в Хаити: насилие, хаос, отвличания

  • хаити-
  • порт о пренс-
  • насилие-
  • протести-
  • ужас-
  • хаос

Престъпните банди не спират да тормозят хората

Ужасът в Хаити: насилие, хаос, отвличания - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Столицата на Хаити Порт о Пренс е потънала в хаос заради престъпните банди. По данни на ООН само през последните четири дни около 5000 жители са избягали от два квартала. В града са разселени общо 130 000 души, става ясно от данни на Международната организация по миграция (МОМ). От там посочват още, че между събота миналата седмица и вторник 4972 души са избягали от общо над 1000 домакинства. От тях 76% са били настанени в спешни приюти.

Вече две години в плен на насилието

Страната е разтърсвана от нарастващо насилие вече от над две години насам - след убийството на държавния глава Жовенел Моис бандите не престават да тормозят хората. Броят на отвличанията също се е увеличил драстично. Неотдавна жителите на страната се надигнаха сами срещу престъпните банди.

Насилието изостря и без това несигурната ситуация с помощните хранителни доставки в Хаити. По данни на ООН почти половината от 11-те милиона жители на бедната карибска държава страдат от остър глад.

Междувременно се твърди, че бандите контролират над 80% от столицата. Смята се, че националната полиция е напълно претоварена и не разполага с достатъчно персонал. На този фон още от октомври 2022 премиерът Ариел Хенри призовава за изпращането на международен отряд в страната му, който да спре бандите. В края на юли 2023 Кения предложи да поеме ръководството на подобен отряд.

Защо протестират бандите?

Сега бандите протестират срещу това. Един от най-влиятелните главатари, Джими Шеризие, заплаши да предприеме действия срещу международния отряд, ако неговите членове извършват нападения срещу населението. И добави, че би приветствал чуждестранна помощна група, която да арестува министър-председателя Анри и корумпираните политици и полицаи, които продават боеприпаси и оръжие в бедните квартали.

"Ако чуждестранните сили дойдат да помогнат и да дадат сигурност, за да може животът да започне отново, ние също ще ръкопляскаме." Шеризие е ръководител на бандата "G9 an fanmi e alye" (Семейство G9 и съюзници), по-известен с прякора си Барбекюто. Много наблюдатели го смятат за най-могъщия главатар в страната.

Шеризие предупреждава, че ако членовете на евентуален международен отряд извършват сексуални посегателства и случайно замърсят водоизточниците с холера, както са направили войниците от предишната мисия на ООН със сини каски, хаитяните щели да се вдигнат на въстание. "Ще се борим до последния си дъх".

В края на 2010 в Хаити избухна епидемия от холера, при която загинаха няколко хиляди души. Навремето ООН откри холерни бактерии в един лагер на войници на ООН. Имаше подозрения, че епидемията е тръгнала точно от този лагер.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    43 4 Отговор
    Бившия посланик там ,сега е на наша територия ,та и нас ни очаква това ,дори то започна.
  • 2 Някой

    38 8 Отговор
    Хубаво! За Хаити разбрахме. Ужас е, щото не естъпил американския ботуш там. Май...
    Ама, кажете нещо за Хавай. И пожарът там, дето изпепели цял остров с все згради, авомобили, корабчета, че и доста хора дадоха фира. Що така се случи? Какви мерки взе Байдън? Никакви ли? Цяла седмица бяга от репортери, които досадно му задаваха въпроси за Хавай.
    Ама, какво ли си мислят в Хавай, един от щатите на САЩ, като видят разрушенията? И като видят как президента им е налял до сега над 120 млрд долара в една нищо незначеща за хората страна в Европа. Чух, че щели да компенсират всеки жител на изпепеления остров с..... $700.
    Хвала!

    Коментиран от #6

  • 3 Кую

    12 0 Отговор
    Вагнер.
  • 4 човек

    26 2 Отговор
    Същото ни чака и тук с тоя Мъртъв....
  • 5 дядо поп

    32 4 Отговор
    Нищо ново под слънцето , щом е под американска юрисдикция , така ще е. Великите демократи не могат да оправят нещата в собствения си двор , ама иначе тръгнали да оправят света!
  • 6 ХАХАХА

    33 4 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    Ами не си посетил други сайтове да прочетеш ,че там в Хавай пожарът е засегнал земя и сгради само на обикновените хора ,които са били притискани да продадат земята си . Нито едно имение на богаташите като Джулия Робъртс, Опра Уинфри и още доста като тези двете не е засегнато Оставам изводите за теб.

    Коментиран от #11

  • 7 Сандо

    27 4 Отговор
    Един път да благодаря на ДВ,че ни предупреждава какво ни чака в недалечно бъдеще.Смъртоносно е да си приятел със САЩ,както гласи известната и доказана пословица.
  • 8 Порт о банкя

    14 0 Отговор
    Много напомня на бг през деветдесетте.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 зелю

    17 2 Отговор
    ЗАБРАВИ ЛИ СА ДА ПИШАТ ЧЕ ПУ..ТИ.Н Е ВИНОВЕН
  • 11 Демокрацията е лъжа!

    10 2 Отговор

    До коментар #6 от "ХАХАХА":

    Имениятя на богаташите не са засегнати, защото те са извън населените места и далече от горите и селищата на простосмъртните.
  • 12 ама друг път

    4 1 Отговор
    "В края на 2010 в Хаити избухна епидемия от холера, при която загинаха няколко хиляди души. Навремето ООН откри холерни бактерии в един лагер на войници на ООН. Имаше подозрения, че епидемията е тръгнала точно от този лагер." Където има ООН и СЗО има проблеми !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ИВАН

    3 1 Отговор
    Целия свят натам върви, след това ще ни чипират и вкарат в обора - огромен концентрационен лагер, до пълното редуциране и контролиране на популацията