Last news in Fakti

9 Февруари, 2023 15:23 4 641 8

Истински апокалипсис: най-опустошителните земетресения

  • земетресение-
  • турция-
  • хаити-
  • сирия-
  • трус-
  • земетресения-
  • фукушима-
  • чили-
  • история-
  • загинали-
  • трусове-
  • апокалипсис-
  • сеизмология

Тук припомняме най-мощните земетресения в човешката история

Истински апокалипсис: най-опустошителните земетресения - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Хиляди загинаха, а милиони са тежко засегнати, след като земетресения с магнитуд 7,8 и 7,5 удариха Турция и Сирия в началото на седмицата. Експерти и политици говорят за катастрофата на века. Но човечеството е виждало и по-унищожителни земетресения. Ето някои от тях:

"Голямото чилийско земетресение"

Никога преди това не е измерван трус с магнитуд от 9,5 по Рихтер - до 22 май 1960 година. Земетресението във Валдивия на брега на Тихия океан остава в историята като "Голямото чилийско земетресение". Две континентални плочи се сблъскват и приплъзват една върху друга с повече от 30 метра, освобождавайки огромно количество енергия, която само за десет минути през пролетта на 1960 г. превръща цели градове в руини и променя географията на цял един регион.

Земетресението в Аляска през 1964 година

САЩ са съвсем леко засегнати от Голямото чилийско земетресение. Но четири години по-късно, на 27 март 1964 в 17:36 часа, Аляска е епицентър на втория по сила трус, регистриран в историята. Големи части от инфраструктурата в южната и централната части на полуострова са унищожени. Но жителите на Аляска имат и известен късмет: тъй като е Разпети петък, децата не са на училище, а много от фирмите не работят. Въпреки това в административния център Анкъридж цели улици са унищожени след продължилите четири минути трусове, а по-късно крайбрежните градове са пометени от огромна вълна цунами. Много от 139-те загинали са жертви именно на наводненията.

Цунами в Индийския океан на 26 декември 2004 година

Когато земетресенията се случват под морското дъно или в близост до голям воден басейн те са последвани от цунами. Земетресението от 2004 година с епицентър на 85 километра от индонезийския остров Суматра и магнитуд 9,1 не взима жертви. Но то поражда вълни с височина до 30 метра, които отнемат живота на над 240 хиляди души в общо 14 тихоокеански държави.

Катастрофата във Фукушима през 2011 година

Голямото морско земетресение от 11 март 2011 г. край японския регион Тохоку се помни като най-голямата ядрена катастрофа през последните 25 години. Земетресението с магнитуд 9,1 предизвика вълни цунами, които заляха площ от над 500 кв. км по тихоокеанското крайбрежие на Япония. Около 22 000 души загубиха живота си, а около 400 000 сгради бяха напълно разрушени или срутени. След като ядрената електроцентрала "Фукушима" беше ударена от 14-метрова вълна цунами, се стигна до няколко аварии и изтичане на радиация. В отговор на аварията редица държави промениха енергийните си политики.

Черният рекорд от 1556 година

Когато придворните хроникьори на китайския император записват наблюденията си след 23 януари 1556 г., светът около тях е в руини: “На някои места земята се пропука и изригнаха потоци вода. На други места градските стени и къщите потънаха в земята.” Днес се смята, че земетресението в Шънси е отнело живота на 830 хиляди души - черен рекорд в историята. Над 2/3 от населението на някои райони загива. Земетресението е със сила 8,25 по скалата на Рихтер, която обаче е определен векове по-късно.

1976 година: най-смъртоносното земетресение на 20 век

В 3:42 часа местно време земетресение с магнитуд 7,1 почти напълно разрушава китайския град Таншан. Трусовете се усещат дори в столицата Пекин, която е разположена на 140 километра. Над пет милиона сгради стават необитаеми. Властите говорят за 242 хиляди жертви, но според различни оценки те достигат до 650 хиляди, което прави земетресението в Таншан най-смъртоносното за 20 век и второто най-опустошително в историята.

16 декември 1920: ужасът в Гансу

Земетресението в Гансу, Китай, на 16 декември 1920 г. отнема живота на повече от 200 000 души. В епицентъра в Централен Китай почти всички къщи са разрушени - свлачище погребва цяло село под кални маси.

Хаити още не се възстановило от земетресението през 2010 г.

Земетресението от 12 януари 2010 г. в Хаити с магнитуд 7 по скалата на Рихтер не е сред най-силните, но със сигурност е сред най-разрушителните. Най-бедната страна в западното полукълбо е зле подготвена за природното бедствие. В някои райони на Хаити са разрушени до 90% от къщите. Все още няма точни данни за жертвите: международните организации оценяват броя на убитите на 200 000 до 500 000 души. Пренаселената страна, която страда от корумпиран елит, все още не се е възстановила от тази катастрофа, въпреки международната подкрепа.

Автор: Андреас Нол


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    7 1 Отговор
    ДА ПОСОЧА ЗА ЛЮБОЗНАТЕЛНИТЕ,
    ЧЕ РАЗЛОМА КОЙТО ПРЕДИЗВИКА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО МИНАВА ПО СРЕДАТА НА МЪРТВО МОРЕ - ПО ЦЯЛАТА ДЪЛЖИНА НА ИЗРАЕЛ И СТИГА ДО КРАЯ НА ЧЕРВЕНО МОРЕ .. КЪДЕТО Е СУЕЦКИЯ КАНАЛ
    ...... И СЕГА Е АКТИВИРАН .. ТРЯБВА ДА СЕ РАЗМЕСТИ , ЗА ДА СЕ НАМЕСТИ
    .....
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 1 Отговор
    П РЕД ПРИРОДАТА ЧОВЕК е БЕЗСИЛЕН
  • 4 Дааааааам

    4 4 Отговор
    Дали пък не е случайно да е "помогнал" ХААРП? Казват имало и такава възможност. . .

    Коментиран от #7

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор
    ДА БЪДЕМЕ ХОРА ЧОВЕЦИ
  • 6 Забелязъл

    9 0 Отговор
    Във Чили след голямото земетресение от 1960 с магнитут 9,6 строителните фирми почнаха да строят както трябва ниски сгради до 4 или 5 етажа и целите от бетон и желязо то затова и преди няколко години имаше земетресение 8,6 по Рихтер и жертвите бяха само 8 човека вяроятно живеещи в стари къщи.

    Коментиран от #8

  • 7 Боко-партийния билет

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дааааааам":

    Кирил Петков е виновен.
  • 8 ТОЧНО

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Забелязъл":

    Винаги ми е пред очите снимка от заметресение в Япония.На снимката небостъргач по време на труса се бе извил като S,..Ето в съседна Гърция, в Атина ,като земетръсна зона, всички сгтади са до ЧЕТЕРИ етажа, е има няколко
    хотела по високи, но небостъргачи няма