Last news in Fakti

19 Август, 2023 20:50 2 605 54

Специална образователна операция в Русия! Старт - 1 септември

  • русия-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • владимир медински

Авторски колектив начело с близкия сътрудник на Кремъл - Владимир Медински, който е бивш министър на културата, е издал общо 4 учебника по история, в които е залегнал путиновият възглед за историческите събития

Специална образователна операция в Русия! Старт - 1 септември  - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

От началото на новата учебна година в Руската федерация на 1 септември учениците на възраст от 16 до 18 години ще се обучават по нови учебници по история, в които се дава напълно ревизирана интерпретация на разпадането на СССР, на ерата на Путин и на причините за войната в Украйна, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Гимназиалните учебници илюстрират както дълбокия разкол между Кремъл и Запада в периода след Студената война така и степента на несигурност какво ще е наследството от ерата на Путин, която трябваше да възвести установяването на пълен ред, благоденствие и мир след сътресенията през 90-е години на миналия век, обобщава агенцията.

Ройтерс посочва, че в Путинова Русия Кремъл пише дори и учебниците по история. Авторски колектив начело с близкия сътрудник на Путин Владимир Медински, който е бивш министър на културата, е издал общо 4 учебника по история, в които е залегнал Путиновият възглед за историческите събития: гордост от постиженията на суперсилата Съветски съюз, възмущение заради унижението, преживяно при рухването на СССР и възхвала на „прераждането“ на Русия при управлението на бившия шпионин от КГБ, започнало в последния ден на 1999 г.

Последната глава от учебника, който има 447 страници, е концентрирана върху причините за най-голямата сухопътна война след Втората световна война – войната в Украйна. Озаглавена „Русия днес – специалната военна операция“, в нея е залегнало разочарованието на Путин от Запада, след като предлага руска подкрепа на САЩ след атаките на 11 септември като приятелски жест в периода след Студената война.

На 333-а страница на учебника е написано, че Западът е бил обсебен от идеята за дестабилизация на ситуацията в Русия, свидетелства Ройтерс, който разполага с екземпляр от учебника. „Целта дори не беше скрита, а тя беше: разчленяване на Русия и установяване на контрол върху ресурсите й“, обяснява причинно-следствените връзки авторският колектив.

Учебникът цели внушение у руските гимназисти, че трябва да вникнат в трагедията от разпадането на СССР, в коварството на Запада и нуждата от лична саможертва в името на величието на руската родина.

Авторите подчертават, че Западът е разширил военния съюз НАТО, макар да е обещавал да не го прави, пренебрегнал е преследването на руснаци и разпространяването на русофобията и е подклаждал „цветни революции“ в Грузия и Украйна, помели установения елит.

Самият Медински съобщи, че учебникът е изцяло преработен и пренаписан за периода на 70-е, 80-е и 90-е години на 20 в., както и за първото десетилетие на 21 в., добавен е и раздел за времето от 2014 г. до наши дни, включително и за „специалната военна операция“. Новият учебник за 10 и 11 клас ще бъде въведен на въоръжение в училищата идния месец, а от догодина същият авторски колектив ще подготви нови учебници за учениците от 5 до 9 клас.

Интерпретацията на най-новата история, предлагана на гимназистите в Русия, следва своя логическа верига, която да оправдае нахлуването на Русия в Украйна, обяснява „Дойче веле“. Твърди се също, че сценарият за разчленяването на Русия бил изпробван от „натовците“ при разпадането на Югославия.

В учебника е изтъкнато също, че в Грузия „проамериканският режим на (Михаил) Саакашвили нападна Южна Осетия, която е свързана в Русия с вековна дружба и обща история.“ Споменава се също за разрушаването на съветски паметници в Източна Европа, за възраждането на „нацизма“ в балтийските републики и така се стига до появата на „украинския неонацизъм“. Според авторите това явление се изразява в „озлобеното национално, езиково и културно насилие на агресивно малцинство над мнозинството“, отбелязва ДВ.

На преден план се извежда това, че Киев сътрудничи със САЩ и европейските държави, не за да бъде силна самата Украйна, а за да бъде отслабена Русия. Учениците научават, че сегашната украинска „хунта“ е установена в резултат на „кървавото въоръжено въстание“ през 2014 г. А войната срещу Украйна всъщност е защита на Донбас и изпреварващо обезпечаване на сигурността на Русия.

Съавтор на учебника е Анатолий Торкунов – ректор на МГИМО – престижния Московски държавен институт по международни отношения. Той иска учениците да си отговорят на въпроса: Какво накара Русия да започне „специалната военна операция“. Отговорът, според текста, е борба за контрол върху Украйна между Русия и Запада, който подклажда украинския „неонацизъм“ в опит да подкопае Русия. През тази призма се описват украинските опити за забрана на руски книги, музика, филми и преподаването на руски език. Постепенно САЩ и НАТО започнаха да подготвят Украйна за ролята на таран срещу Русия, е заключението на образователния текст по най-нова история.

Според учебника обаче, опитът на Запада да накаже Русия заради войната се е провалил. Все пак се споменава, че руски активи на стойност над 1 трилион долара са откраднати на Запад, а санкциите срещу Москва са сравнени с континенталната блокада на Наполеон срещу Великобритания.

„Подобни единствени по рода си периоди се случват изключително рядко в историята“, заключава анализът, изложен в текста за гимназисти. А заключителният призив към учениците е: „Не пропускайте този шанс – Русия днес е страна на неограничените възможности!“.

„Това е пропаганда, това не е учебник“, реагира Михаил Копица, цитиран от Ройтерс. Той е учител по история, напуснал Русия след инвазията в Украйна и сега преподава в училище в Черна гора. Според Копица учебникът е отражение на силата на режима в Москва: ще правим каквото си искаме, а вие трябва да се примирите и да го приемете. Това е поредна тухла в стената на тази пропагандна машина, насочена към цялата образователна система, смята Копица.

Но определено можем да говорим за това, че режимът е разтревожен: съществува страх, че интернет поколението ще се окаже невъзприемчиво или недостатъчно възприемчиво за пропагандата и затова те трябва да я засилват все повече, коментира преподавателят.

В анализ по темета на ДВ се посочва, че новият руски учебник по история заличава границата между наука и пропаганда и в него с нелеп патос се говори за „злобния свят“, който иска да унищожи Русия. Медията цитира руско-израелския историк и политолог Константин Пахалюк, който подчертава, че е нелепо събитията от днешния ден да влизат в учебник по история, защото не е работа на историята да се занимава със съвременността, тъй като в случая липсва времева дистанция.

Според Пахалюк включването на днешните събития в учебник е израз на желанието на авторския колектив, скрит зад табелата с името на мастития Медински, да заличи границата между история и пропаганда.

Пахалюк обръща внимание на това, че днес повече от всякога властите са заинтересувани от създаването на исторически илюзии, с които хората да живеят, а това обеднява и извращава историята.

Депутатът от Държавната дума Андрей Картаполов каза по време на дискусия миналия месец, цитиран от Радио „Свобода“, че младите руски доброволци, които влизат в редиците на руската армия, както и новопостъпващите войници по договор са инфантилни и неподготвени за реалния живот.

За да се преодолее създалото се положение през следващите две години учебният предмет „Основи на безопасния живот“ ще бъде заменен от курс с работно заглавие „Основи на сигурността и защитата на отечеството“. Става дума за поредна интензификация на патриотичното обучение, което преминава като червена нишка през годините на управлението на Путин и като президент, и като министър-председател.

Според мнозина критици, отбелязва Радио „Свобода“, то дава приоритет на целите на правителството за сметка на интересите на децата.

От началото на новата учебна година десетокласниците ще изучават „елементи на основната военна подготовка“. Освен учения и овладяване на основни военни умения, в подготовката има и теоретична част – лекции за „възможностите за кариерно развитие“ в армията. Това се вижда от публикуваните онлайн текстове, които влизат в учебниците, както и от помагалата за учители, пише Радио „Свобода“.

В 11 клас тези уроци ще бъдат надградени с „формиране на руска гражданска идентичност, патриотизъм и чувство за отговорност към родината“, както и с изграждане на „убеждение и подготовка за служба и защита на отечеството, както и на чувство за отговорност към съдбата му“.

Същевременно, обучението включва и теми като „опасността от това да бъдеш подмамен към незаконни и антисоциални дейности“ и „използването на младите хора като оръдие за дестабилизация“, обобщава анализът на радиото.

Учениците ще трябва да са нащрек за „фалшиви новини като елемент на информационната война“. Това включва и предупреждение, че е незаконно да се нарушават нормите за разпространение на информация и за ролята на СССР през Втората световна война, както и извършването на публични действия за дискредитиране на въоръжените сили на Руската федерация.

Радио „Свобода“ припомня, че след трескавото приемане на поредица от закони, криминализиращи умишленото разпространяване на „фалшива информация“ за руските военни операции и „дискредитиране“ на армията, през февруари 18-годишният Максим Липкан беше осъден на 2 месеца затвор за неколкократни антивоенни изявления и действия. Така Липкан стана най-младият руснак, осъден по новото законодателство.

Практическото обучение в гимназията включва боравене с автомат „Калашников“ и два вида ръчни гранати.

В коментар за ТАСС министърът на образованието Сергей Кравцов каза, че промените в учебната програма ще се извършват “постепенно“. През януари Кравцов информира, че новите предмети ще може да бъдат преподавани от ветерани в „специалната военна операция“, а бивши войници ще преминават тримесечен педагогически курс, преди да станат обучители на гимназисти.

Още през учебната 2022-23 г. в руските училища бяха въведени седмични лекции под надслов „Важни разговори“. Целта е стимулиране на патриотизма и представяне на кремълската версия на събитията в Украйна, както и други политически въпроси.

В свое разследване Радио „Свободна Европа“ разкрива, че политехнически колеж в Република Татарстан използва производствените си мощности, които са част от специална икономическа зона, за сглобяване на ирански дронове. Самото сглобяване се извършва при тежки условия от малолетни работници – ученици на възраст 15-18 години.

Използването на детски труд във фабриката за дронове "Алабуга Политех" беше разкрито през юли първо от руските независими медии „Протокол“ и Разворот“.

Разследващият журналист от „Протокол“ Сергей Подситник казва, че случващото се в „Алабуга“ е чиста проба експлоатация, защото подрастващите работници трудно изпълняват нормата и смените им често продължават по 15 часа.

Според настоящи и бивши ученици организираните извънкласни дейности често придобиват "патриотичен" характер. Там се повтарят тезите на Москва от държавната телевизия. Организират се дори игри по пейнтбол. В един от случаите група нови ученици се състезават в бойната игра като съветски войници срещу играчи, облечени като войници от нацистка Германия. Целта на играта е завладяване на знамето в симулация на битката при Сталинград от Втората световна война. Според един от учениците нацисткото знаме е съдържало и логото на НАТО вместо хитлеристката свастика, разказва РСЕ.

В момента в „Алабуга политех“ са записани около 100 ученици, а няколкостотин от тях се привлечени в производството на дронове. Настоящи и бивши възпитаници разказват че тези, които сглобяват дронове, често са хвалени от преподавателите, докато онези, които са отказали поради голямото натоварване, често са публично порицавани и посрамвани. В някои случаи учители дори насърчавали учениците да тормозят недостатъчно "патриотичните" си другари.

Затова не е чудно, че в края на юли 9-годишно момиче и 10-годишният ѝ брат са били призовани като свидетели по наказателно дело в град Мирни в Якутия срещу майка им Лидия Прудовска, обвинена в последователно дискредитиране на руската армия, съобщи руският сайт „Сота“, цитиран от Асошиейтед прес.

А днес зам.-ръководителят на руската Федерална служба за надзор на комуникациите, информационните технологии и масовите комуникации Роскомнадзор Владимир Логунов каза, цитиран от ТАСС, че компютърните игри са един от елементите в обучението на младежите и децата и затова те не трябва да съдържат факти, които подменят историята. Логунов се изказа на кръгла маса „Компютърните игри като фактор за националната отбрана и сигурност“ по време на форума „Армия-2023“.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Асдф

    9 12 Отговор
    Путин има клонинги.

    Коментиран от #7, #15

  • 2 Майна

    17 8 Отговор
    Ето и образователна акция в ,,демократична,, Германия:
    ,..Националното обществено радио в Германия публикува неотдавнашен сегмент, насърчаващ съпричастност към педофилите, които се борят с постоянните си желания да изнасилват деца, и профилира жена, която доверява децата си на грижите на педофил.

    Обществената радиостанция Deutschlandfunk (DLF) излъчи епизода на 26 юли, озаглавен „Под контрол – как педофилите живеят със своята зависимост“. Те направиха профил на педофил под името „Макс“, който определи педофилията като „сексуално предпочитание, което се отклонява от нормата“ и оправда педофилията си, като каза, че хетеросексуалните мъже не „нападат всяка жена“, която намират за привлекателна.

    Коментиран от #4, #29

  • 3 КОТарАК

    16 17 Отговор
    в момента не съм сигурен какво точно е РФ. по принцип трябва да е капитализъм щом е с пазарна икономика , но от друга страна си е диктат с олигарси. може би ХУНТА с заемки от С.Корея е най-близко
  • 4 Майна

    16 5 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Групата Destiny and Challenge също продуцира кратък филм, озаглавен „Приятели на децата“, в чието развитие Макс помогна. Филмът дава съвети „от гледна точка на педофил“ и ще бъде прожектиран на немски филмов фестивал по-късно този месец.

    Друг педофил, профилиран от германското обществено радио, призна за своите насилствени сексуални желания, включващи деца.

    „Искам да доминирам. Това е като всемогъщество: да унищожиш детето, да имаш власт над детето, да ги унижаваш и измъчваш всички и подобни садистични неща“, каза педофил, наричан Франц в предаването.
  • 5 От тези неща

    20 10 Отговор
    Които са написани в учебниците може да се направи извода че събитията са описани доста правдиво
  • 6 Историк

    18 22 Отговор
    Фалшифицирането на историята е специалитет на руските фашисти. 50 години отричаха, че са извършили клането в Катинската гора и обвиняваха Вермахта за това престъпление.

    Коментиран от #10, #28

  • 7 Клонинги, млонинги

    10 10 Отговор

    До коментар #1 от "Асдф":

    Ама не са той. А той с всеки изминал ден се приближава към оня свят. Каквото и да направи, резултатът ще е: народът му издига на гроба огромна, безплатна, обществена тоалетна.
  • 8 Майна

    24 14 Отговор
    В Германия се узаконява педофилията...
    Харесва ли ви демокрацията???
    Содомията също е законна..
    Демократично, а?
  • 9 Гост

    8 6 Отговор
    Путин....новият Ленин.....
  • 10 6666

    24 6 Отговор

    До коментар #6 от "Историк":

    Франсоа Аселино, лидер на партията Френски народен републикански съюз, каза в социалните медии: „През 2019 г. каналът Arte нарече Украйна една от най-корумпираните страни в света. Между другото, авторите на канала нарекоха страната световен център за трафик на деца и педофилия. Сега ни се казва, че Киев е „крепост на нашите ценности“ срещу Русия.
    "Нещо се е променило? Трафикът на деца и педофилията са част от западните ценности".

    Коментиран от #14, #34

  • 11 Майна

    20 8 Отговор
    Това е част от дневния ред на ЛГБТ, където педофилията ще бъде следващото табу, което ще бъде нормализирано, легализирано и направено приемливо. Само християнският национализъм може да обърне тази чума сега.
  • 12 Сталин

    21 6 Отговор
    Че кое не е вярно от това което е написано в учебника по история на Русия,а нашите учебници по история на България ги пишат от посолството
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Историк

    9 10 Отговор

    До коментар #10 от "6666":

    Бих искал да ти отговоря, но се опасаявам, че е безмислено да адресирам рузки фейкове. Те са фиксирани и известни. Като този, който току що пробута.

    Коментиран от #30

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Смех в блатото

    7 9 Отговор

    До коментар #13 от "Сталин":

    Джеферсън говори за свобода, а ти се кълнеш в робството. Осъзнаваш ли колко смешно е да го цитираш?

    Коментиран от #23

  • 17 !!!!!

    16 10 Отговор
    По-добре Пурин да пише руската история отколкото някои платени от западните извратеняци руснаци.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 паси

    12 4 Отговор
    Трябваше да се консултират със Запада какво могат и трябва да се напише и какво не трябва. Като специално място трябваше да се отдели на Западните ценности като парадите "Парад гордости" , Трансгените паради свобода на лично ста когато си искаш колкото пъти си искаш да сменяш пола си , трета X графа за пола в паспортите сигурен съм , че Русия тези неща не ги е имала предвид.
  • 20 за народите

    4 4 Отговор
    кпоито са поробили писали ли са нещо
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Радев дали ги чете тия работи

    6 8 Отговор
    Тез ма кефи какви комплексари са
    СССР беше създаден от Ленин и постигна най-голямото си разширение след края на втората световна благодарение на другаря Сталин..СССР по стечение на обстоятелствата е продължение на руската империя от 19 век и включва множество нерускоговорящи народи
    Съдбата на империите е да растат и после да се свиват..Великобритания е владяла 2/3 от сушата в един момент сега са остров..СССР се разпадна защото изгни отвътре по същата причина ще се разпадне и остатъчна Русия..просто територията е прекалено голяма за да се управлява от един властови център..евентуално могат да запазят Сибир понеже местното население е малобройно и руснаците имат превес
  • 23 Няма начин

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Смех в блатото":

    Остави ги те тия са клинични случаи

    Помнят точно 3 минути
  • 24 Артилерист

    16 6 Отговор
    Колкото и да пудрите и да украсявате американската пропаганда, ако щете и всичките заблудени и платени опозиционери да цитирате, решението на руската държава и ръководство за съдържанието на руските учебници е абсолютно правилно! Крайно време е да се даде решителен национален отпор на платената с много милиарди за влияние американска пропаганда. Искрено се надявам, че един ден нещо подобно ще се случи и в България и цялата истина за наложената ни американска "демокрация" ще се осветли в българските учебници, ще се прекрати разрухата в родното ни образование, ще се обърнем пак към нашите исконни християнски традиции, бит, ценности...

    Коментиран от #26

  • 25 След Наполеон Русия започва войни в

    4 5 Отговор
    Европа като дава свобода на балканите и Кавказ и обявява санстефанска България и после започват реваншистки атаки срещу царска Русия и болшевишката революция е началото на края след това е ВСВ фиксирала и възродила панславизма и вероятно след като да разделени славяните ще падат поробителите
  • 26 Българин

    6 11 Отговор

    До коментар #24 от "Артилерист":

    Сега разбрах! Рузките наколенки наричат реалността "американска пропаганда"!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Калпазанин

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Либерастив до шия и така до анархия, не случайно денонощно ни пълнят главите с глупости и разваращават вместо да образоват и децата в училище. Не нормалното да се приема за нормално и обратното
  • 30 Блогър от Москва.

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Историк":

    Демократично .Нещо Като не Ти отърва е фейк.
  • 31 Факт

    6 3 Отговор
    И защо трябва да ме интересува руската дупка.

    Коментиран от #32

  • 32 Абсолютно си прав, не трябва

    9 4 Отговор

    До коментар #31 от "Факт":

    Какво правят в държавата си е тяхна работа.
    Само че авторите са го казали:
    „Целта дори не беше скрита, а тя беше: разчленяване на Русия и установяване на контрол върху ресурсите й“, обяснява причинно-следствените връзки авторският колектив.
    Западът или по-скоро неговите елити, искат да са хегемони, да правят какво си искат под прикрието на всякакви "демократично" избрани техни хора.
    Допреди 20 години нямаха проблеми и с диктаторите, техният заден двор, Латинска Америка беше пълен с тях.
    В момента в който някой започне да дърпа напред те му подрязват крилата, или поне се опитват, както сега с Русия.

    Коментиран от #33

  • 33 Мхм

    5 9 Отговор

    До коментар #32 от "Абсолютно си прав, не трябва":

    Какво дират руснаците в Украйна?Нукой не е нападнал русия напротив те нападат други държави Осетия Украйна и тн.

    Коментиран от #35

  • 34 И по

    3 5 Отговор

    До коментар #10 от "6666":

    педофилия и по корупция е на едно от първите места, вярно, но еднолично на първо и по двете е русия.
  • 35 Какво дирят ли?

    8 4 Отговор

    До коментар #33 от "Мхм":

    Дирят да предотвратят използването на Украйна срещу тях.
    Ако не го бяха направили,сега Украйна щеше да е в НАТО и в Харков да има американски ракети на около 300 километра от Москва.
    И руснаците щяха да кажат "Абе къде беше Путин за да вземе мерки".
    Такак като казват сега за Горбачов и Елцин, защо не били направили това или онова, неразширение на НАТО в писмен вид и така нататък.
    Защото на Запада не може да се вярва и разбира само от бой.
  • 36 Мхм

    5 3 Отговор
    И как така навлизаш в друга държава да предотвратиш ти уред ли си.Ми че утре германия може да влезне в Страсбург с цел предотвратявяне на потенциално нападение от Франция.

    Коментиран от #38, #39, #40

  • 37 Никога повече

    6 4 Отговор
    Руският мир се крепи на забрани и налагане те са си същите както съветският съюз.
  • 38 Тук нямаше потенциално

    5 5 Отговор

    До коментар #36 от "Мхм":

    а реално.
    Още по времето на Майдана назначиха една американка за финансов министър. И понеже нямаше украинско гражданство и дадоха през нощта.
    В Украйна управляват американнците а тия на власт са само едни кукли на конци.
    Такак както англичаните са управлявали едно време огромна Индия.
  • 39 Украйна е ценна за Запада

    5 5 Отговор

    До коментар #36 от "Мхм":

    само като потенциално а сега и реално оръжие срещу Русия.
    Нищо друго.
    На никой на Зашад не му пука за демокрацията в Украйна, за стандарта на живот, за нищо.
    Такак както не им пука за нас.
  • 40 Че какво чудно има?

    2 5 Отговор

    До коментар #36 от "Мхм":

    Американците го направиха същото с Ирак, макар и с фалшиви доказателства. И на другия край на света, не в съседство.
    Плюс това Франция не показва такава враждебност към Германия.

    Коментиран от #41

  • 41 Мхм

    3 1 Отговор

    До коментар #40 от "Че какво чудно има?":

    Цяла украйна ли е руска или до Лвов последно

    Коментиран от #53

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Ехааа

    1 3 Отговор
    Колко пяна и жлъч. Злоба и плюене. Браво на руснаците.
  • 52 Минувач

    0 4 Отговор
    Ами писали, писали, но като погледнеш фактите на събитията, то май хич не са далеч от истината. Все пак за всичко идва Видов ден и фактите доказват истините. А и на руснаците трябва да им се представи и нещо, което да се бори със западната проганда всеки ден, всеки час и навсякъде.
  • 53 Минувач

    1 4 Отговор

    До коментар #41 от "Мхм":

    След като Украйна показа, че няма да спазва Минските споразумения, след като продължава да настоява за НАТО, то е ясно, че Русия в такъв случай ще иска анексията на източна Украйна, за да има буферна територия и по-голямо ненатовско разстояние до Москва, а също и да е сигурна за защитата на преобладаващото население там, което е руско. В този момент, ако Киев - каже - ок, оставяме ви източна Украйна, то войната ще спре веднага. Но Украйна не иска това, затова и Русия, за да постигне целите си е ясно че или трябва да изтощи това украинско правителство до капитулация, или просто да смени властта в Киев с такава, която ще гарантира руските интереси в източна Украйна. А за капитулира Киев, то войната е в цяла Украйна, вкл. с боеве в западната част срещу доставките на оръжие, наемници и т.н.. Не случайно много други лидери призоваваха за мир и бе ясно, че се търси отстъпка от Украйна и мирът щеше вече да го има. Но американските господари са им наредили да се бият за цялата територия и то без никакви отстъпки - особено за членство в НАТО, което е и голямата цел на САЩ, но и антицел за Русия.
  • 54 Иван

    3 0 Отговор
    Да, явно Путин се опитва да промива мозъците на подраствашите, за да може да оправдае собствената си агресивна политика спрямо граничещите с Русия държави.
    Т.е. връща комунизма от времето на СеСеСеРе-то
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания