Last news in Fakti

21 Август, 2023 08:47 1 031 3

Смяна на върха! Социалдемократът Бернардо Аревало печели президентския вот в Гватемала

  • алехандро джаматей-
  • бернардо аревало-
  • гватемала

Аревало ще наследи консервативния досегашен президент Алехандро Джаматей, който поради ограничения в броя на мандатите нямаше право да се кандидатира отново

Смяна на върха! Социалдемократът Бернардо Аревало печели президентския вот в Гватемала - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Социалдемократът Бернардо Аревало, смятан досега за аутсайдер, стана победител на втория тур на президентските избори в Гватемала след бурна предизборна кампания, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Аревало, който е от партията движение "Зърно", води пред бившата първа дама и трикратен кандидат за президент Сандра Торес с 58,85 % срещу 36,40 %, след като снощи бяха преброени почти всички гласове от върховния избирателен орган на страната.

Бернардо Аревало планира да се бори с корупцията и упадъка на демокрацията в най-многолюдната страна в Централна Америка. Той ще наследи консервативния досегашен президент Алехандро Джаматей, който поради ограничения в броя на мандатите нямаше право да се кандидатира отново.

Изборният процес бе помрачен от опитите на политическия елит и главната прокуратура да спрат издигането на Аревало с правни средства, по повод на което бе изразена загриженост от страна на ЕС, отбелязва ДПА.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Заинтригуван!

    0 0 Отговор
    Местя...
  • 2 Търновец

    0 0 Отговор
    Много хубаво,, такава партия да има тук в България, да ни дадат за безвъзмездно ползуване по 100 декара и няколко животинки, но трябва напояване и пътища и без данъци 5 години
  • 3 Търновец

    0 0 Отговор
    Лупи не е никакъв Социалдемократ - елате в Търново да видите тъкачната фабрика Васил Мавриков