Last news in Fakti

16 Септември, 2023 03:17 4 238 25

16 септември 1918 г. Подвигът на Девета плевенска дивизия при Дойран

  • дойран-
  • девета пехотна плевенска дивизия-
  • дойранска епопея

Антантата е струпала колосални сили - 4 английски, 2 гръцки и една френска дивизия

16 септември 1918 г. Подвигът на Девета плевенска дивизия при Дойран - 1
Снимка: Архив

На 16 септември 1918 частите на Антантата започват масирано настъпление срещу Дойранската позиция. Тя е защитавана от Девета плевенска дивизия.

Край красивото Дойранско езеро Антантата е струпала колосални сили - 4 английски, 2 гръцки и една френска дивизия. Девета плевенска е сама. Резерви няма. Знаейки съотношението на силите, нашите се готвят да умрат. Много офицери обличат парадните си униформи, войниците слагат приготвените за последно бели ризи.

На 16-ти септември по тях са изстреляни 350 000 снаряда, включително и газови, но фортификациите на генерал Вазов пак си казват думата — даваме 9 убити и 40 ранени. В 5.00 ч. на 18 септември три английски и една гръцка дивизия тръгват в атака.

В този момент 220 артилерийски дула започват да бълват огън. Генерал Вазов не пести снарядите - няма вече за кога. 400 български минохвъргачки превръщат скатовете на хълмовете в ад. 440 картечници направо косят настъпващите. Измъкналите се от бункерите българи поддържат такъв плътен огън, че до окопите стигат едва 20-30 процента от атакуващите. А там пък ги посрещат с ужасна и съкрушителна контраатака на нож.

Противникът е спрян и обърнат в бягство, което скоро обхваща целия Дойрански фронт. На бойното поле остават повече от 10 000 трупа в британски униформи. Отчаяният британски генерал Милн праща резервните две дивизии в обход през Беласица да опитат пробив между 9-та плевенска и 11-та македонска дивизия. Нашите ги пускат на 50 метра и ги избиват от упор с картечниците и огнехвъргачките си. 10 000 гърци изгарят по скатовете на Беласица.

На 19-ти септември генерал Милн събира всичко , което може да носи оръжие, за да попълни оределите си части. Но и последната атака е удавена в кръв. Побеснялата българска артилерия коси с барабанен огън, за първи път използва и газови снаряди. Това е най-кръвопролитното сражение в цялата Първа световна война, с най-голяма плътност на убитите на километър фронт. В никоя война англичаните не са давали наведнъж толкова много жертви, както при Дойран.

В цялата тая сеч Девета плевенска дава само 494 убити и 1208 ранени. На 20 септември разузнаването докладва на генерал Вазов, че пред него няма вражески части. Той пита София да настъпи ли към незащитения вече от никого Солун. Не му разрешават. Благодарение на Дойранската победа, обаче, в подготвяното там споразумение за примирие, загубилата войната България е спасена от окупация.

През 1936 г. в Лондон е организирана среща на ветераните от първата световна война. Българската делегация се води от специално поканения о.з. генерал Владимир Вазов. На гара Виктория я посреща лично лондонският кмет, носител на най-високото английско благородническо звание. Генерал Вазов е настанен в замъка на лорд Харболи, където е пребивавал Наполеон. На парада на ветераните участват 3000 запасни войни и 200 бойни знамена. При появата на нашата делегация фелдмаршал лорд Милн командва:

"Свалете знамената! Минава генерал Вазов - победителят от Дойран!"

Българската победа при Дойран - най-голямата в цялата ни 14-вековна история - се изучава във всички военни академии. Тя е записала една невероятна статистика: близо 70 хиляди убити от Антантата срещу по-малко от 500 загинали българи. Седем дивизии - напълно унищожени от една.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 58 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    58 0 Отговор
    Поклон Вам
  • 2 Регулатор

    69 2 Отговор
    Свалете знамената!...Това от британски лорд...къде са тези български офицери...? Къде отиде националната ни гордост? Къде,кога и защо се изгубихме по пътя...?Бог да пази България!

    Коментиран от #15

  • 3 Перо

    62 7 Отговор
    Това е най-грандиозната победа на българската армия и подвиг на ген. Вазов! Избити са десетки хиляди англичани, французи, гърци и сърби. После случайника Фердинанд ни предава и абдикира. Изоставя напълно армията, заминава си за Германия, а в БГ започва войнишкото въстание. Винаги сме предавани от политици, независимо, че армията печели битките и няма пленено бойно знаме! И това не ни се прощава с Ньойския договор и английските бомбардировки, през WWll, когато Чърчил иска да направи от София, картофена нива! И по това време нашите летци са проявили безпримерна храброст и висока степен на патриотизъм, при стократно превъзхождащ ги в техника противник! Броят на избитите и пленени нашественици /пилоти/ е написан на чуждия паметник на ул. Козяк!

    Коментиран от #22

  • 4 САТЪРА НА ХАНА

    47 0 Отговор
    АКО ВСЕКИ БЪЛГАРИН НАПРАВИ ЗА БЪЛГАРИЯ
    1/100 ОТ ТОВА КОЕТО Е НАПРАВИЛ РОДА ВАЗОВИ
    .... БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРЕБЪДЕ
    ....
    Офицерите и войниците на 10-и родопски пехотен полк минават телените заграждения и се хвърлят в яростна атака. За 30 часа българските войници са във фортовото укрепление Айваз баба. Родопски полк е първият полк, който влиза в тази крепост. Сутринта на 13-и март, когато българските полкове от източния сектор маршируват в победен марш в Одрин под погледа на генерал Никола Иванов и генерал ГЕОРГИ Вазов ( БРАТ НА ГЕНЕРАЛ ВЛАДИМИР ВАЗОВ И ИВАН ВАЗОВ), първи в редиците са представителите на 10-и родопски пехотен полк с тяхното знаме. Генерал Георги Вазов се обръща към тях с кратко, по войнишки твърдо слово: "Аз се гордея, че съм ваш генерал, гордея се, че съм българин".

    Двеста храбри войници и офицери са дали живота си край Одрин. Техните потомци издигат паметник-чешма в двора на военното поделение в Хасково.

    Коментиран от #6

  • 5 САТЪРА НА ХАНА

    38 0 Отговор
    РОДА ВАЗОВИ Е ДАЛ БА БЪЛГАРИЯ
    ПАТРИАРХА НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРА
    ИВАН ВАЗОВ
    .. ГЕРОЯ ОТ ОДРИН ГЕНЕРАЛ ГЕОРГИ ВАЗОВ
    ....
    И ГЕРОЯ ОТ ДОЙРАН ГЕНЕРАЛ ВЛАДИМИР ВАЗОВ
  • 6 САТЪРА НА ХАНА

    37 0 Отговор

    До коментар #4 от "САТЪРА НА ХАНА":

    На 12 март 1913 г. в 8 ч. 30 м. след пладне генерал-майор Георги Вазов – началник на българските войски, обсаждащи Одрин в източния сектор издава своята забележителна заповед № 2887 за атака и овладяване фортовете на крепостта. Точка 6 от нея е останала в историята, тя и гласи:

    „ Трѣбва да се помни, че въ тази нощь е необходимо да се рѣши сѫдбата на Одринската крѣпость.
    Връщане назадъ нѣма!

    Противникътъ трѣбва да бѫде сломенъ!

    Напрѣдъ ни чакатъ слава и миръ, назадъ – безчестие и смърть!
  • 7 Кирил

    30 5 Отговор
    За какво са ни били тия македонски чукари. Заради тях губим Тракия и Добруджа. В София е управлявало македонско лоби от идиоти, повечето с произход от македония

    Коментиран от #17

  • 8 САТЪРА НА ХАНА

    17 3 Отговор
    РУСОФИЛИ ИЛИ РУСОФОБИ СА РОДА ВАЗОВИ
    .... АМИ ИВАН ВАЗОВ И БРАТ МУ ГЕОРГИ ВАЗОВ
    БЯГАТ В РУСИЯ ОТ СТАМБОЛОВ. ИВАН ВАЗОВ НАПИСВА В ОДЕССА " ПОД ИГОТО" А ГЕОРГИ ВАЗОВ ЗАВЪРШВА РУСКА ВОЕННА АКАДЕМИЯ И
    СЛУЖИ В РУСКАТА АРМИЯ
    ....
    А БРАТЯТА ИМ ВЛАДИМИР ВАЗОВ И КИРИЛ ВАЗОВ
    НЕ БЯГАТ ..

    Коментиран от #13

  • 9 плюс минус

    35 0 Отговор
    Дойранското езеро и облаците, които се оглеждат във водите му.
    Височините край него.
    Окопите от войната.
    Войнишките гробове, загубили се в тревата.
    Тишината, която те обгръща.
    Духът на героите на България...

    Коментиран от #10

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Тервел

    23 4 Отговор
    Сигурно пак имаме достойни офицери патриоти в армията и службите за национална сигурност , но предателите се постараха да нямаме армия и вкараха няколко хиляди чужди войници , за да си бетонират власта и да няма изненади като в Африка . Сега политиците спят спокойно ,лъжат и крадат спокойно , НАТО ги пази ....кой , какво може да им каже или напраци .
  • 12 Велики

    27 5 Отговор
    Великите ни предци знаеха за какво се бият и умират.
    Между другото Плевен е чудесен пример каквонда се прави с паметника на съветската армия в София. Там на мястото на стърчащият в центъра на града Альоша изградиха много красив паметник на 9-та Плевенска пехотна дивизия и ген. Владимир Вазов, като махнаха Альошата а постамента приспособиха , получи се много красив паметник на Истинските ни герои.

    Коментиран от #14

  • 13 Това

    16 3 Отговор

    До коментар #8 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Това е докато са млади и все още гледат по-романтично на нещата. Знае се какви ги е писал в края на живота си народния поет за Русия.
    А и обявяването му за великобългарски шовинист и забраната да бъде изучаван завинаги ще остане като позорно петно в историята на неНародната република
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Говорит Москва

    11 17 Отговор

    До коментар #2 от "Регулатор":

    След 09.09.1944 загубихме всичко
  • 16 пламен

    8 12 Отговор

    До коментар #10 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Каква грешка.
    Всички тези неща са заради голямата нереалистична утопия наречена санстефанска България
  • 17 До ден

    18 3 Отговор

    До коментар #7 от "Кирил":

    Днешен се чудя,за къв ... ни са македонските чукари. Абсолютно си прав! За лобито ясно. Много беди на България идва от македонското лоби и после прехвърлят цялата вина на Фердинанд.Но още години ще ни приглушат ушите за Македония. А за Одринска Тракия, Беломорието и западните покрайнини,мълчание. И само Македония,та Македония. Там не са българи ! За Дойран,поклон на българите!

    Коментиран от #19

  • 18 уйко калеко

    11 4 Отговор
    Не сте прав.Единствената победена държава след края на ВСВ КОЯТО Е С УВЕЛИЧЕНА ТЕРИТОРИЯ Е БЪЛГАРИЯ. Визирам присъединяването на ЮЖНА ДОБРУДЖА ПРЕЗ 1940.Г.А иначе края(мечтата всички българи да са в една държава) за БЪЛГАРИЯ започва с подпалването на МЕЖДУСЪЮЗНИЧЕСКАТА ВОЙНА и окончателно приключва с това безумно решение за присъединяването ни към ГЕРМАНИЯ по време на ПСВ.
  • 19 пламен

    19 2 Отговор

    До коментар #17 от "До ден":

    Точно така.
    Македония е проклятието за България
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Поклон,

    7 2 Отговор
    Дълбок поклон, какво направиха болшевиките с нашите герои и паметника в София?
  • 22 Ген.Вазов

    7 5 Отговор

    До коментар #3 от "Перо":

    Е интерниран в село Рибарица/Тетевен/ да умира отречен, забравен в нищета, паметника от Балканските войни унищожен и на негово място мочата, който сега защитават същите гадове
  • 23 9-та Плевенска дивизия, на която

    6 0 Отговор
    В състава е 34-ти Троянски полк при Дойран спират настъплението и искат разрешение за настъпление към Солун.
  • 24 СЛАВА

    7 0 Отговор
    НА ГЕРОИТЕ !!!
  • 25 Питам

    3 1 Отговор
    Съветската армия окупаторка заслужава ли да има по-голям паметник в България от тия герои ?!!
Новини по държави: