Last news in Fakti

2 Септември, 2023 10:35 2 215 43

Еманюел Макрон: Религиозни символи нямат място в светските училища

  • франция-
  • еманюел макрон-
  • абая

През 2004 г. Франция забрани религиозните символи в училищата, включително големи кръстове, еврейски кипи и ислямски забрадки

Еманюел Макрон: Религиозни символи нямат място в светските училища - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Френските власти ще бъдат безкомпромисни при налагането на нова забрана за абая в училищата. Това заяви френският президент Еманюел Макрон в петък, цитиран от CNN. Той направи коментара по повод на решението да забрани подобното на мантия облекло през предстоящата учебна година.

Забраната, която беше обявена от министъра на образованието на Франция, е последната от поредица спорни ограничения в страната върху облеклото, свързано с мюсюлманите. Той беше критикуван от редица опозиционни депутати, включително Даниел Обоно, който го нарече "нова ислямофобска кампания".

Говорейки пред журналисти след посещение в професионално училище в района на Воклюз в Южна Франция в петък, Макрон потвърди решението.

Той повтори, че религиозни символи от всякакъв вид нямат място във френските училища, които са светски.

"Училищата у нас са светски, безплатни и задължителни. Но те са светски. Защото това е самото условие, което прави възможно гражданството и следователно религиозни символи от всякакъв вид нямат място в тях. И ние енергично ще защитаваме този секуларизъм", отбеляза Макрон.

През 2004 г. Франция забрани религиозните символи в училищата, включително големи кръстове, еврейски кипи и ислямски забрадки. Но абаята заема сива зона и не е специално забранена.

Фокусът върху абаите следва отчетения ръст в броя на момичетата, носещи ислямски дрехи във френските училища, тенденция, която според някои е нарушение на светските ценности на страната.

Докато някои политици призоваваха за ново законодателство за забрана на религиозното облекло, изглежда, че правителството просто ще даде на директорите на училища нови насоки.

Секуларизмът във френските училища винаги е бил актуална тема с поддръжници, които твърдят, че религията, и по-специално ислямът, навлиза в публичното пространство. Критиците, от друга страна, твърдят, че религиозните малцинства са изправени пред дискриминация в исторически християнска страна.

Напрежението около образованието и религията се влоши през 2020 г., когато радикализиран чеченски бежанец обезглави учител по френски, който показа карикатури на пророка Мохамед в час.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    35 10 Отговор
    Късно е либе за китка въпрос на време е петлите да тръгнат с чалми.
  • 2 Бай Дън

    30 12 Отговор
    Трябва да се забранят само хрстиянските символи. Това е демокрацията днес.
  • 3 Мхм

    28 6 Отговор
    Няма как да се спре имигрантската вълна без да се стреля което никога няма да стане естествено.Тоест проблема е нерешим
  • 4 инхи

    38 5 Отговор
    Макароне, тези които ги вкарахте НИКОГА няма как да ги извадите от Франция, късно е
  • 5 Абе вече и Франция

    32 6 Отговор
    Падна. Британия, Германия, Белгия, Холандия...тези са вече смесени общества и за съжаление неевропвйцоте стават с всеки изминат ден мнозинство. Един прекрасен ден парламентите ще са пълни с тях и те ще направят закони, каквото те си искат. България има още късмет, че за сега ме искат да остават други народи. Но и това е въпрос на време. Тези просто са огромни орди, които са се запътили към Европа и ще ни претопят.

    Коментиран от #28, #42

  • 6 Гост

    18 20 Отговор
    Днес забраняват религиозните символи, утре ще забранят и религията. Сатанистите настъпват крачка по крачка.

    Коментиран от #17

  • 7 Туи дет го правите сега

    24 0 Отговор
    Туи дет го правите сега триабжаше да го направите преди 30г. поне.
    Ама пожелавам ви да го постигнете.
  • 8 Според Ванга

    33 5 Отговор
    Е Европа ще има гражданска война на етнически принцип... Ще дойде време, коренното население да се бие с пришълците. И това се вижда вече все по-ясно. Просто има огромна разлика между манталитети, култура, светоглед... Пришълците се размножават с бесни темпове и вече има поколения, родени в Европа. НО в главите си, тези си остават там, в джунглите. Неизбежен е сблъскат!

    Коментиран от #13

  • 9 За размисъл

    28 4 Отговор
    Браво за тези мерки. Подкрепям!
    В мюсюлманските страни, с изключение на Сирия, има ограничения дори за туристите. Да не говорим, че КСА даже още в самолета приканват жените да се облекат с абая и забрадки. Да не говорим за Моралната полиция на Иран.
    "Критиците, от друга страна, твърдят, че религиозните малцинства са изправени пред дискриминация в исторически християнска страна".
    А като станат мнозинство....??? А християните в мюсюлмански страни ....??? Да сте чували за положението на християните в Египет??????
    Който не му харесва как управлявам дома си - да не ми идва на гости, че и да го храня, поя и отглеждам децата му .

    Коментиран от #16, #34

  • 10 А50

    0 13 Отговор
    Де жа вю от комунизма, днешни либерасти
  • 11 По принцип

    15 5 Отговор
    Е прав, ако и да не го харесвам. Обаче френската държава не предлага на тези които иска да интегрира здраво светско общество с традиционни морални ценности, а им предлага да заменят исляма с разни ЛБГТ+ щуротии, 32 пола, и какви ли не още безобразия...
    И как да ги спечели и интегрира тези хора??!! Единственото което могат да мислят за нас европейците е, че всички жени са к@@ви и всички мъже п@@@си. И въобще, че в Европа е само разврат и аморалност.Много ясно че няма да искат да приличат на нас и ще се държат за родовите си връзки.

    Коментиран от #18, #24

  • 12 и правилно

    21 3 Отговор
    като отиваш в светска държава, ще се интегрираш по правилата й, а не да пренасяш религиозни дивотии - като толкова си искат ислямицма, да се върнат там, откъдето са дошли, а не да притесняват държавата-дала убежище
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Курд Околянов

    15 1 Отговор
    Франция се напълни с техни цветнокожи от техните колонии. А сега Черна Франция остава без колониите, но си остава черна.
  • 15 ТРОПЧО

    10 6 Отговор
    КО2ТО Н2 МУ ОТТЪРВА ДА СЕ ВРЪЩА В ИСЛЯМА НИКОИ НЕ ГИ Е КАЛЕВАЛ ДА ИДВАТ ПРАВ Е МАКРОН И ТУК В БГ. ТРЯБВА ДА Е ТАКА ЗАБРАНА ЗА ВСЯКВИ БУ.КИ МУ.КИ И КОТО СЕ СЕТЕШ ЦЪРКВИ НЕ СВЪ.ЗАНИ С ХРИСТИЯНСКИТЕ ЦЕННОСХИ ВЪН ОТ СТРАНАТА ТЕ СА СЕКТАНТИ И НЯМАТ МЯСТО В ЕВРОПА

    Коментиран от #27

  • 16 За размисъл

    16 3 Отговор

    До коментар #9 от "За размисъл":

    Да допълня : такова нещо като идеална държава и идеални политици няма. Някой да обясни защо единствените светски държави в мюсюлманския свят - Ирак и Сирия- бяха унищожени?
    В Сирия има 34 етнически и религиозни групи, които живееха в разбирателство. С изключение на ЧАСТ от кюрдите, които не искаха да се култивират, заставам зад думите си, всички живееха заедно с уважение. Същото бе и в Ирак. И не ми обяснявайте за войната на Саддам с Кувейт. Двете страни имаха общо петролно находище и Кувейт не спазваше договора за теглените количества. Ирак предупреди няколко пъти да не бъде ощетяван, но .... по-нататък историята е известна ( без началото и).
  • 17 Ако се забрани религията

    19 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Човечеството ще се спаси от безкрайно много проблеми
  • 18 Точно това е проблема

    18 4 Отговор

    До коментар #11 от "По принцип":

    Европа НЕ предлага някаква приемлива цивилизация за идващите тука народи. Ако беше някаква силна култура, нормални традиции, общочовешки ценности ...то идващите биха ги приели, ако са по-прогресивни от техните, от където идват. А то само работа има и някакви пари изкарани. Другото липсва. Човекът е обществено животно и му трябва и образование, култура, някакъв обществен живот, някакво приобщаване. А за сега Европа НЕ предлага нищо друго, освен работа и пари. И няма изгледи да се промени скоро това.

    Коментиран от #20

  • 19 Ние сме коренното

    10 3 Отговор

    До коментар #13 от "Мехмед":

    Население на България. Етнос българин. Ни трябвало ние да даваме пример и да установим всички норми в обществото. Но сме също е дълбока културна, политическа, правна и всякаква криза.
  • 20 Винаги

    16 1 Отговор

    До коментар #18 от "Точно това е проблема":

    В историята е ставало така- когато една цивилизация забогатее, следват морално разложение и упадък. После идват варварите със свежа кръв и непоколебим морален кодекс и бутат останките от империята.
  • 21 Курд Околянов

    15 2 Отговор
    Западна Европа е забогатяла векове наред от колониите си в Югоизточна Азия, Африка, Южна Америка, а сега е без тях. Остава и без най-богатата си колония Русия, от която източваше евтини ресурси. Идва края на богатата Европа.

    Коментиран от #38

  • 22 Еманюел Макрон

    9 5 Отговор
    България се разпада оказа се че тя или е с Русия или е с Турция и НЕ може да съществува самостоятелно
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 За размисъл

    8 2 Отговор

    До коментар #11 от "По принцип":

    Има друг проблем. Когато сирийците започнаха да бягат от войната, Франция предоставяше законна имиграция. Най- интересния нопознаван факт е , че процента на дадените разрешения за крайните мюсулмани бяха в пъти повече от тези за християните.
    И друг факт - сирийската "опозиция" поиска женска група от опозицията да бъде приета на среща в ЕП. От там не приеха в групата да участват незабрадени жени ( в Сирия има процентно голям брой мюсулманки, ходещи светски облечени).

    Коментиран от #25

  • 25 И това е така,

    8 5 Отговор

    До коментар #24 от "За размисъл":

    Ама представи си някой възпитан в консервативно ислямско семейство- идва в Европа, и какво вижда?!?
    Гейпаради, Кончита Вурст, пияни полуголи жени петък вечер, а в училище учят дъщеря му, че може да стане мъж, а сина му- жена. Каква да му е реакцията? Ура, искам да съм като тях, жена ми да сложи минижуп, а дъщеря ми да сменя момчетата като носни кърпи?

    Коментиран от #29

  • 26 Макс

    6 0 Отговор
    Правилно .
  • 27 За размисъл

    8 4 Отговор

    До коментар #15 от "ТРОПЧО":

    Просто всеки, на който му е разбита държавата от колониалиси, се запътва към тази колониална държава.
    Интересба тема за размисъл : доста сирийци имаха второ гражданство, но си живееха в страната си. Хайде да си припомним кога точно сирийците хукнаха да бягат от Сирия. И да се знае - Русия и Иран (колкото и да не ги харесвам) се намесиха в Сирия след официална покана едва 2013г , т.е.2 години след началото на конфликта. Още 2012 Международната коалиция от американци и европейци беше на терен. То не бяха бели кепета , фалшиви видеа и ....
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 За размисъл

    12 2 Отговор

    До коментар #25 от "И това е така,":

    Независимо дали ми харесва или не Европа е МОЯ дом.
    В Рим - като римляните. Идете да живеете или само да работите в КСА, Йордания, Египет, Иран, да Ви путам как ще сте облечени.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 За размисъл

    10 3 Отговор

    До коментар #13 от "Мехмед":

    Г-н Мехмед,
    Не предизвиквайте хора , познаващи добре мюсулманския свят да ви отговорят с примери за вашите "ганчовци" . Ще е интересен дебат !!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 ама друг път

    2 1 Отговор
    "Критиците, от друга страна, твърдят, че религиозните малцинства са изправени пред дискриминация в исторически християнска страна." Много е интересно дали ще разрешат на някой християнин например в Саудитска Арабия да си развява християнските символи или ще му резнат зелката за назидание ! Ако не им харесват законите в християнска страна , спокойно могат да отидат в Пакистан , Афганистан , Ирак , Саудитска Арабия и т.н. ! Интересното в тези случаи е , че само последователита на Мохамед се чувстват дискриминирани , как не се обади някой християнин , евреите не ги споменавам , те тези фанатизираните си се учат в училища специално измислени за тази цел ( при християните е същото ) !
  • 34 Колко мюсулманчета

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "За размисъл":

    Си напоил, изхранил или отгледал?

    Коментиран от #43

  • 35 Такива забрани показват

    2 8 Отговор
    Че т. нар. запад е в криза. Такива забрани още повече прокарват разделителни линии в обществото и карат тези групи върху които се разпростират забраните да се капсулират. Така е било и с ранното християнство. Християните няколко века са били гонени, убивани и пидтискани. Ако ставаше със забрани нямаше да има християни. Сега в Европа става същото и след няколко века ислямът ще е господстващата религия.
  • 36 Алфа херинга

    4 0 Отговор
    Когато си отишъл да живееш и работиш в чужда страна, съвсем нормално е да се съобразяваш с нейните правила, закони и норми. Обаче, големите демократи сами раздадоха прекалено големи права на малцинствата, които вече се превръщат в мнозинства, и сега си берат плодовете.

    Коментиран от #40

  • 37 Рязанский

    5 0 Отговор
    Елате европейци и евроатлантициЦи в Шуменското Университет да видите десетки забулени и забрадени момичета.Сегашният ректор и кадър на етническата партия разширява специалностите с турски език.На двора и в коридорите вони на Делиорман до повръщанееее.И този ректор ще се кандидатира за кмет на града в който е наченали българското Възраждане и светско образование.Оставете Франция.Вижте нашата Родина.Сюнетчийница!!!

    Коментиран от #39

  • 38 стоян

    0 2 Отговор

    До коментар #21 от "Курд Околянов":

    До 21 ком - казваш евтини суровини от русия - така не обиждаш ли любимеца си путин щом ги дава евтино тия суровини а не ги продава по пазарна цена - явно путин е прост човек
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Само, че за тези французи

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Алфа херинга":

    Тази страна вече не е чужда. Тя е тяхна.
  • 41 Ами свиквайте

    2 2 Отговор
    Християнството води война срещу исляма още от кръстоносните походи, но уви без успешна.
  • 42 ЦРУ

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Абе вече и Франция":

    В България дори е по зле, вместо да чакаме имигрантите нашите малцинства вече имат 90% покупки в градовете и селата
  • 43 За размисъл

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Колко мюсулманчета":

    Семейството ми е христянско, та въпроса Ви не е на място. Това не значи, че не може добре да познавам историята, бита, нравите, живота, лошото и доброто в мюсюлманския свят. Не е задължително да гледам, храня или поя мюсюлманчета, та да знам мисленето, религията и визията за живота в мюсюлманския свят.
Новини по държави: