Last news in Fakti

3 Септември, 2023 08:13 1 877 37

ISW: Кремъл плаща щедро на руските военни блогъри, ако не пускат критична информация за войната с Украйна

  • кремъл-
  • военни блогъри-
  • плащане-
  • информация-
  • критика

Александър "Саша" Котс, виден блогър, който също служи в Съвета по правата на човека към Кремъл, твърди, че блогърите имат "директен канал за частно предаване на информация" на руското министерство на отбраната

ISW: Кремъл плаща щедро на руските военни блогъри, ако не пускат критична информация за войната с Украйна  - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Украинските сили продължиха контранастъпателните операции в западната Запорожка област и според съобщенията са напреднали на 2 септември. Украинският генерален щаб съобщи, че са провели настъпателни операции в посока Мелитопол (западна Запорожка област). Руски блогъри, които наскоро твърдяха, че руските сили държат позиции в южната част на Роботине, твърдят, че руските сили са се изтеглили от южните покрайнини на селището до неопределени позиции по-на юг.

Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр заяви на 1 септември, че украинските сили са преодолели руската "първа линия на отбрана" в някои райони на запорожското направление, но че ситуацията остава трудна поради допълнителни руски бетонни укрепления и плътни минни полета.

Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за хода на бойните действия в Украйна, цитиран от news.bg.

Командирът на разузнавателния център на естонските сили за отбрана полковник Марго Гросберг съобщи на 1 септември, че украинските артилерийски способности са "равни или дори по-добри" от тези на руските сили и са успели да изтласкат руските артилерийски части от фронтовата линия, като им попречат да подкрепят руските сили.

Това наблюдение не е универсално вярно на фронтовата линия, тъй като украинските части редовно съобщават, че попадат под тежък руски артилерийски огън, коригиран от руски дронове. Гросберг също така заяви, че украинските сили са успели да нанесат сериозни щети на руските артилерийски радари от юли насам. Руски източници многократно са изразявали загриженост от средата на юли относно липсата на руска контрабатарейна артилерия, особено в Южна Украйна.

Избрани руски източници твърдят, че руски офицери от 58-а Обединена армия (CAA), отбраняваща се в Запорожка област, са се свързали с бившия командир на 58-а CAA генерал-майор Иван Попов поради влошаващата се ситуация на руския фронт. Руски блогъри твърдяха, че Попов е поддържал връзка с бившите си подчинени в западната Запорожка област, а руски вътрешен източник твърди, че тези офицери са се обърнали за помощ към Попов вместо към новия си командир.

Руското военно командване уволни Попов от длъжността командир на 58-ма ГВА (Южен военен окръг) в началото на юли, след като той прояви явно неподчинение, като се опита да заобиколи началника на руския генерален щаб армейски генерал Валерий Герасимов и да внесе оплакванията си за слаби контрабатарейни способности, тежки загуби и липса на ротации директно при руския президент Владимир Путин.
Руски източници редовно изразяват загриженост относно проблемите, които Попов изтъкна и тяхното пагубно въздействие върху руските отбранителни усилия в Южна Украйна.

Попов частично създава прецедент за неподчинение и според съобщенията поведението му е накарало руското военно командване да започне да премахва подобни неподчинени командири от фронтовите части, въпреки че не всички съобщения за отстранени командири са потвърдени.

Руски източници твърдят, че Попов е насърчил бившите си подчинени да докладват истината за фронта на висшето руско командване, като вероятно ги е насърчил да повторят неговото неподчинение.

Контактът на Попов с бившите му подчинени, ако е верен, предполага, че заместникът на Попов не е спечелил доверието на неговите подчинени или защото е по-малко компетентен, или защото е по-малко откровен с висшето руско ръководство относно продължаващите предизвикателства, пред които е изправена руската отбрана в Западно Запорожие.

Отговорът на руското ултранационалистическо информационно пространство на руската критика на антизападните нагласи и руската пропаганда показва, че ултранационалистическата общност запазва способността да се обединява около определени въпроси. Директорът на руския мозъчен тръст Института за изследване на САЩ и Канада, Валери Гарбузов, публикува статия на 29 август, в която критикува руските управляващи елити, които, както той твърди, са създали и увековечили поредица от "утопични митове" за руската хегемония, "кризата на капитализма" и претендираното лидерство на Русия в глобална антизападна коалиция.

Видни гласове в руското ултранационалистическо информационно пространство отправиха до голяма степен последователни критики срещу статията на Гарбузов от 2 септември, критикувайки аргумента на Гарбузов и руските политически и информационни структури, които позволиха на Гарбузов да заеме видна позиция в руската политическа сфера.

Един виден руски блогър твърди, че руските канали на Telegram са запълнили аналитична празнина в руското информационно пространство след началото на войната в Украйна, която мозъчните тръстове трябва да запълнят и продължават да го правят 18 месеца по-късно.

Известни руски блогъри вероятно имат паричен стимул да публикуват редовно информация за войната в Украйна, която не е критична към руските власти. BBC съобщи на 1 септември, че видни руски блогъри твърдят, че могат да спечелят между около 48 000 и 188 000 рубли (около 500 до 1950 долара) от реклама в техните канали в Telegram.

BBC съобщи, че рекламен агент, работещ с канали, свързани с групата "Вагнер", твърди, че виден източник е направил около 31 500 рубли (около 330 долара) от реклама.

Рекламният агент каза пред BBC, че няколко служители на RIA FAN, вече затворена медия, свързана с бившия финансист на групата Евгений Пригожин, са получили само около 10 500 до 21 800 рубли (около 108 до 226 долара) на реклама поради по-малкия им брой абонати.

BBC отбеляза, че средната месечна заплата в Русия е около 66 000 рубли (около 685 долара). Следователно месечните заплати на видните блогъри вероятно са много по-високи от средните за Русия.

Руските блогъри вероятно са икономически стимулирани да поддържат и увеличават аудиторията си чрез военни репортажи, които не са критични към руските власти, тъй като критиката към руските власти, съпротивата срещу опитите за цензура и потенциалните правни проблеми биха могли да доведат до намаляване на рекламите, въпреки че блогърите, които се представят тъй като казването на неприятни истини също може да спечели много последователи.

Александър "Саша" Котс, виден блогър, който също служи в Съвета по правата на човека към Кремъл, твърди, че блогърите имат "директен канал за частно предаване на информация" на руското министерство на отбраната.
Донецката народна република (ДНР) е сформирала собствени подразделения на Росгвардия (Руската национална гвардия), чиито елементи според съобщенията действат както на фронтовата линия, така и в далечния тил на окупирана Украйна. Руското държавно информационно издание РИА Новости съобщи на 2 септември, че ДНР е сформирала свой собствен клон на Росгвардия на базата на руския батальон "Восток", формирование на ДНР, което в момента действа близо до Новодонецке и Новомайорске в граничния район на Донецка и Запорожка област.

РИА Новости съобщи, че основната ударна сила на Росгвардия на ДНР се състои от специални сили за бързо реагиране (СОБР), които в момента са приблизително мотострелкови взводове, и тренират в неуточнен руски тил.

Създаването на специален клон на Росгвардия, който да подпомага сигурността в окупирана Украйна, може да освободи някои конвенционални руски или ДНР части и да им позволи да се разположат на фронтовата линия, макар и недостатъчно, за да има значение в докладвания мащаб.

Представители на ДНР могат също така да набират служители за Росгвардия под предпоставката да действат в дълбоките тилове и по-късно да разположат тези части на фронтовата линия така или иначе.

Руските и окупационните власти насърчават жителите на окупирана Украйна, които пребивават в Русия, да гласуват на окупационните регионални избори, което вероятно ще повиши избирателната активност и усещането за изборна легитимност. Окупационната администрация на Херсонска област публикува списък с избирателни секции в над 45 руски федерални субекта за разселени украинци, които да гласуват за окупационните регионални избори.
Руските власти продължават да атакуват украински цивилни, включително медицински уязвими цивилни, за принудително депортиране в Русия. Руският комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова заяви на 2 септември, че е поканила млади хора с увреждания в окупирана Херсонска област да живеят в дом за подпомагане в Пензенска област.

Украинският център за съпротива съобщи, че руските власти са задържали над 1000 украински цивилни в Южна Украйна от началото на 2023 г. и в момента ги държат в лагери без съд или разследване.

Ръководителят на украинското Главно военно разузнаване (ГУР) Кирило Буданов съобщи на 2 септември, че първите руски тактически ядрени оръжия наскоро са пристигнали в Беларус. Буданов заяви, че рискът руските сили да използват ядрено оръжие от беларуска територия е "нулев".

Буданов съобщи, че руските сили са прехвърлили неопределен брой тактически ядрени бойни глави за ракети Точка-У, както и за самолети Су-24м на беларуските сили.
Президентът на Беларус Александър Лукашенко освободи генерал-майор Валерий Гнилозуб от длъжността заместник-началник на Генералния щаб на Беларус по бойното управление поради пенсионирането му на 1 септември.

Доминираната от Русия Организация на договора за колективна сигурност (ОДКБ) продължи оперативно-стратегическите командно-щабни учения "Бойно братство 2023" в Беларус на 2 септември.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ироничен

    18 5 Отговор
    Не чета нито едните, нито другите папагали. На война винаги се лъже свирепо. Путин не е освободител, Зеленски не е герой, а конфликтът не е "на предела". През Балканската война и първата световна България вади 700 000 мъже на фронта при 6 милиона население. Колко може да извади Украйна и колко Русия? А те се правят на умрели лисици и се пазарят за газ и жито.

    Коментиран от #10, #36

  • 3 Някой

    25 8 Отговор
    Видя ле статия от този измислен институт близък до кликата на Нюланд знам, че ще е нещо в стил "Крадецът вика дръъжте крадеца". Сякаш НПО -тата са се пръкнали от космоса.
  • 4 Селянин

    24 8 Отговор
    Тоест вие от факти само че взимате долари

    Коментиран от #9

  • 5 Селянин

    29 10 Отговор
    От две години виждам само украинска американска пропаганда. Вие от факти пуска ли сте бтв и нова д видите колко руска пропаганда има?
    Бандеровците спряха всички руски канали що за глупости
  • 6 007

    10 14 Отговор
    Ако слушаш тези 0т реп ки ще помислиш че боевете вече се водят за Киев а не за Маринка или Клещеевка!!!🤮🤮🤮🤮🤮🤮
  • 7 Селянин

    21 8 Отговор
    Западните медии, съучастници на държавата твърдят, че са свободни.
    Смешно!
    Да, свободни са, да бъдат роби на лъжи и пропаганда!

    Независими ли са ни медиите?
    Не, зависими са!

    Коментиран от #25

  • 8 Том Ханкс

    9 4 Отговор
    При нас парите за пропаганда са под 1000000$.Ама и толкова не струва.Щото никой и не верва.
  • 9 Да бе

    9 8 Отговор

    До коментар #4 от "Селянин":

    Любопитно, ЦРУ колко им плаща?
  • 10 Тредстоун

    14 13 Отговор

    До коментар #2 от "Ироничен":

    Тук предела при рашистите го търси не в бройката , а търпимостта ... , до колко още обикновения руснак ще може да търпи болния мозък на бункерния дух и до кога мастити олигархи с потенциал да бутнат столчето на сатрапа ще го изтърпят. Просия загуби много , войната е най малкото което е загубила , загуби респекта който се оказа плява , загуби богатите пазари , загуби и без това крехкото доверие което имаше света към нея , загуби в напъна да ограничи влиянието на НАТО , напротив сега то е най голямо от втората световна насам , да не споменавам че и държави които дори и тогава бяха неутрални сега са вътре , по границите на просия НАТО стана два пъти повече ...., да не говорим че и китай вече не е толкова сигурен дали иска да си играе с нея , напоследък праща на срещи при сатрапа хора от втора линия , големите играчи вече се отдръпнаха

    Коментиран от #33

  • 11 Още

    5 6 Отговор
    Една недо репортерка дебилко
  • 12 С на вас

    7 11 Отговор
    ПродажниКозякМекерета от ФейткиБгПедерасите се плащат центове и за това злобеете.
    ЕфремоваТъпаГъско за гипсово корито чувала ли си?
  • 13 Копейките у нас и те

    11 6 Отговор
    Костя Късопи...., Мая Палатката, троловете у тоз форум. Всичко правят за шепа копейки.

    Коментиран от #26

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 12343211

    11 3 Отговор
    Като прочета думата " вероятно" и всичко си идва на място.
  • 16 BG Мисирка

    9 5 Отговор
    Е, и нас посолството не ни е оставило "на сухо", ама такива измисльотини съчиняване за жълти центове, че направо сме дъното.
  • 17 Кочо

    9 4 Отговор
    Имам един въпрос.
    Защо всяка сутрин и тук и в други сайтове ,публикувате тия фермани на ISW?
    Лично аз не ги чета ,а и други правят ,като мен .
    Едно и също с малки видоизменения.Повечето информация прилича на казано от селски баячки или комшийски клюки.
    Основно предполагам,възможно е ,анонимен източник и т.н.
    Обикновено ,читателите ,следят кратки и ясно изразени новини.Фермани ,като този ,са за недовиждащи ,с демнция пенсионери,които имат цял ден да се кьорат в написаните простотии,а да мислят по тях ....имат време до края на живота си.Надявам се ,че съм полезен ,със съвета си.
  • 18 Тцтцтц

    8 13 Отговор

    До коментар #14 от "да си дойдем на думата":

    Сега чакаме да ти "поникне" мозък и да отвориш буквара....другото не го мисли, Украйна ще си влезе в Нато и ЕС, а твойта братска Русия ще е квартал на Китай!

    Коментиран от #24

  • 19 Хахахаха

    3 2 Отговор
    Мдааа. Вижте за какво воюваха Вагнер войниците. Вече и гробища не им оставиха след като убиха Пригожин. Видеото е интересно.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 А на вас

    8 6 Отговор
    Колко ви плащат от САЩ за да хвалебствате Зеленски и полу армията му?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Пак се започна с вероятностите.

    7 5 Отговор
    "Вероятно" имали голям паричен стимул. Това на практика опровергава заглавието ви, и там трябваше да сложите "вероятно". Иначе няма лошо, на всички е ясно, че не може при война да се мине без пропаганда, но след година и половина обитаване на вселена на вероятностите, от които нито една не беше доказана, да не очакват някой да им се върже. Украински блогъри /в Крим/ го цитират с голяма насмешка въпросния Институт, който на практика само повтаря опорките на киевския режим. Явно добре им плащат, но пък се иска талант - да лъжеш от сутрин до вечер и да си вярваш, не е за всеки.
  • 24 Аййййй

    3 4 Отговор

    До коментар #18 от "Тцтцтц":

    На теб дали ще ти поникне брада или си организатор на прайда
  • 25 Това ако го наричаш в Европа медии

    3 3 Отговор

    До коментар #7 от "Селянин":

    то ние простолюдието дето ни вземат за прости, сме чадовището от Лох Нес.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Пха ха ха ха

    4 5 Отговор
    Голям рев на либерасти ппдб продажниците подплатени от козяк
  • 28 Преди няколко дни слушах Байдън

    4 6 Отговор
    да говори как белите супремасисти били най-голямата отрова. Обаче не мога да си обясня защо тогава години наред финансират с огромни суми тяхното котило - Украйна. В епизод на "Трафик" по "Нешънъл Джиографик" в края на 2021 г. гледах как някакъв предводител на такава група в Америка - "Атомвафен", се хвали пред водещата, че техни членове ходели да се обучават в Украйна, тоест никой не може да каже, че е руска пропаганда. Изводът си го извадете сами.
  • 29 На вас обаче

    5 2 Отговор
    плащат 10 повече да лъжете.
  • 30 може

    4 2 Отговор
    и да плащат, ама това не променя факта, че ако човек иска да прочете реалното положение - остават само те.
    От "доброволен" труд, в украинските канали можеш да намериш само "хвалебствия" за украинските подвизи - пропагандата е на всеки ъгъл.
    Същата болест сполетя и западните медии - политкоректното е единственото правилно (как видяха бял свят някои публикации, правещи на пух и прах украинското контранастъпление - още е странно).
    Или някой не плаща добре, или руснаците, все още са запазили някои стандарти на професията
  • 31 Гост

    3 1 Отговор
    А такива, като вас тр0лат безплатно, нали? Хайде де.
  • 32 Свети Путлер, Царвул на всички руснацита

    5 4 Отговор
    Копейки, на вас колко ви плащат? Струва ли си?
  • 33 търпимостта

    4 3 Отговор

    До коментар #10 от "Тредстоун":

    е проблем на западния свят. Онези, в един момент ще осъзнаят, че войната наистина е за съхранение на Руси и ще защитават държавата си.
    Виж, когато западняка осъзнае, че войната е за ценностите на територията на Русия и няма нищо общо с някакви там други "ценности", неговата търпимост да плаща бъдещото забогатяване на съмнителни лидери ще завърши.
    Дали подобен развой ще имаме в България - съмнявам се, ние сме царете на търпимостта - не ББ, не ББ с ПП, а само бог знае какви други абривиатури сме готови да търпим
  • 34 Шинел/бг

    1 3 Отговор
    Плаща Кремъл добре,ама те бягат на запад защото там за фалшиви новини плащат още по-добре.Естония,това беше ли една от топ пет държави с най смешни Арми,нещо бях гледал по немска телевизия нещо като парата кафето едни групички се разхождаха по няква улища,малко неадекватни изглеждаха..

    Коментиран от #35

  • 35 Хахахаха

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Шинел/бг":

    Мдааа. И рашаните с мощната армия, ги е страх да нападнат балтийските държави. Защо ли ги е страх? Ааааа сетих се, защото са в НАТО! Ще разберете защо всички искат в НАТО, особенно държавите около Русия.
  • 36 Голям праз

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ироничен":

    Съгласен съм с теб, само една поправка, населението на България по време на ПВС е около 4 милиона.
  • 37 пенко

    0 0 Отговор
    БЪРЗАЙКИ -ПРОЧЕТОХ , ЧЕ УКРИТЕ СА НАПРЕДНАЛИ С ДВА САНТИМЕТРА --- А , ТО БИЛО 02. 09. !?!?!?!?!?
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания