Last news in Fakti

3 Септември, 2023 13:33 3 873 82

Заплахи, обиди и кремълски "роботи": Как руската дипломация загина при Путин

  • владимир путин-
  • русия-
  • дипломация-
  • сергей лавров-
  • сергей рябков

Руската секция на Би Би Си пита бивши дипломати, както и бивши служители на Кремъл и Белия дом, как се е разпаднала руската дипломация

Заплахи, обиди и кремълски "роботи": Как руската дипломация загина при Путин - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Някога руските дипломати бяха ключова част от външнополитическата стратегия на президента Путин. Но всичко това се промени.

В годините, предшестващи пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна, дипломатите загубиха своя авторитет, а ролята им се сведе до повтаряне на агресивната реторика на Кремъл.

Руската секция на Би Би Си пита бивши дипломати, както и бивши служители на Кремъл и Белия дом, как се е разпаднала руската дипломация.

През октомври 2021 г. заместник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд отива на среща в руското външно министерство в Москва. Човекът от другата страна на масата беше заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, когото Нюланд познаваше от десетилетия и с когото винаги се е разбирала.

Американските колеги на Рябков виждаха в него практичен, спокоен преговарящ - човек, с когото можеха да разговарят, дори когато отношенията между двете страни се влошаваха.

Този път нещата бяха различни.

Рябков прочете официалната позиция на Москва от лист хартия и се противопостави на опитите на Нюланд да започне дискусия. Според двама души, които са обсъждали инцидента с нея, Нюланд е била шокирана.

Тя описала Рябков и един от колегите му като "роботи с хартийки", казаха хората (Държавният департамент отказа да коментира инцидента).

А извън залата за преговори руските дипломати използвали все по-недипломатичен език.

"Плюем на западните санкции".

"Позволете ми да говоря. В противен случай наистина ще чуете на какво са способни руските ракети "Град".

"Идиоти" - предшествано от експлицитно изказване.

Това са все цитати от хора на ръководни постове в руското Министерство на външните работи през последните години.

Как стигнахме дотук?

Нова студена война

Може би е трудно да си го представим сега, но самият Путин заяви пред Би Би Си през 2000 г., че "Русия е готова да си сътрудничи с НАТО... чак до присъединяването си към алианса".

"Не мога да си представя моята страна изолирана от Европа", добави той.

Руските дипломати бяха ключова част от екипа на Путин, като помогнаха за разрешаването на териториалните спорове с Китай и Норвегия, водеха разговори за по-задълбочено сътрудничество с европейските страни и осигуриха мирен преход след революцията в Грузия.

Но с нарастването на властта и опита на Путин той все повече се убеждаваше, че разполага с всички отговори и че дипломатите са ненужни, твърди Александър Габуев, директор на Руския евразийски център "Карнеги", който живее в изгнание в Берлин.

Първият сигнал, че започва нова Студена война, дойде през 2007 г. с речта на Путин на Мюнхенската конференция по сигурността.

В 30-минутна реч той обвини западните държави, че се опитват да изградят еднополюсен свят. Руските дипломати последваха примера му. Година по-късно, когато Русия нахлу в Грузия, външният министър на Москва Сергей Лавров, според съобщенията, се закле в колегата си от Обединеното кралство Дейвид Милибанд с въпроса: "Кой си ти, че да ме поучаваш?"

Западните служители все още смятаха, че си струва да се опитат да работят с Русия. През 2009 г. Лавров и тогавашният държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън натиснаха гигантския червен "бутон за рестартиране" на отношенията и изглеждаше, че двете страни изграждат сътрудничество - особено по въпросите на сигурността.

Но скоро за американските служители стана ясно, че руските им колеги просто папагалстват нарастващите антизападни възгледи на Путин, споделя Бен Роудс, заместник-съветник по националната сигурност на бившия американски президент Барак Обама.

Роудс си спомня как през 2009 г. президентът Обама закусва с Путин под съпровода на народен оркестър. Той казва, че Путин е бил по-заинтересован да представи своята гледна точка за света, отколкото да обсъжда сътрудничеството, и че руският лидер е обвинил предшественика на Обама, Джордж Буш, че е предал Русия.

С разгръщането на Арабската пролет, намесата на САЩ в Либия и руските улични протести през 2011 и 2012 г. Путин решава, че дипломацията няма да го доведе до нищо, каза Роудс.

"По някои въпроси - по-специално за Украйна - нямах усещането, че [дипломатите] изобщо имат голямо влияние", посочи Роудс.

Като пример може да се даде, че когато Лавров е бил назначен преди почти 20 години, той е имал "международна перспектива и собствена позиция", каза бивш високопоставен служител на Кремъл.

Кремъл се е консултирал с него дори когато е знаел, че той може да има различно мнение от това на Путин, каза Габуев.

Но когато през 2022 г. в Украйна бяха изпратени войски, Лавров разбра само няколко часа преди началото на войната, според доклад във "Файненшъл таймс".

Андрей Келин, посланикът на Москва във Великобритания, отхвърля идеята, че руските дипломати са загубили влиянието си. През цялата си дипломатическа кариера той е работил върху отношенията със западните държави.

В интервю той отказа да признае, че Москва или отделни дипломати носят каквато и да е отговорност за срива на отношенията със Запада.

"Не сме ние тези, които унищожават", каза той. "Имаме проблеми с киевския режим. Ние не можем да направим нищо по въпроса."

Според него войната в Украйна е "продължение на дипломацията с други средства".

Дипломацията като спектакъл

Тъй като външнополитическите служители стават все по-малко влиятелни, те отново насочват вниманието си към Русия. Мария Захарова, която стана говорител на министерството през 2015 г., е символ на тази нова глава.

"Преди нея дипломатите се държаха като дипломати, говорейки с изискани изрази", разказва бившият служител на външното министерство Борис Бондарев, който подаде оставка в знак на протест срещу войната.

Но с идването на Захарова брифингите на външното министерство се превърнаха в спектакъл. Захарова често крещеше на репортерите, които ѝ задаваха трудни въпроси, и отговаряше на критиките от други държави с обиди.

Нейните дипломатически колеги вървяха по същия път. Бондарев, който е работил за мисията на Москва към ООН в Женева, си спомня една среща, на която Русия блокирала всички предложени инициативи, което накарало колегите от Швейцария да се оплачат.

"Ние им казахме: "Ами какъв е проблемът? Ние сме велика сила, а вие сте просто Швейцария!

"Това е [руската] дипломация", добави той.

Този подход е имал за цел да впечатли руснаците у дома, заяви Габуев.

Но още по-важна целева аудитория за дипломатите са техните собствени шефове, според Бондарев. Официалните телеграми, изпращани в Москва след чуждестранни срещи, са фокусирани върху това колко страстно дипломатите са защитавали интересите на страната, обяснява той.

Типично послание, според него, би било нещо подобно: "Наистина им дадохме много отпор! Героично защитавахме руските интереси, а западняците не можаха да направят нищо и отстъпиха!"

Ако всички пишат за "поставяне на западняците на мястото им", а вие напишете, че сте "постигнали консенсус", ще ви гледат с пренебрежение, каза той.

Бондарев се връща към една вечеря в Женева през януари 2022 г., когато Рябков от външното министерство се среща с представители на САЩ. Първият заместник държавен секретар на САЩ Уенди Шърман се надяваше да предотврати инвазията в Украйна чрез преговори в 11 часа.

"Беше ужасно", каза Бондарев. "Американците бяха като: "Да преговаряме. А вместо това Рябков започна да крещи: "Имаме нужда от Украйна! Няма да отидем никъде без Украйна! Вземете си всички неща и се върнете в границите на 1997 г. [НАТО]! Шърман е желязна лейди, но мисля, че дори челюстта ѝ падна при това.

"[Рябков] винаги е бил много учтив и наистина приятен за разговор. А сега удря с юмрук по масата и говори глупости".

Трябва да се отбележи, че през последните години дипломатическият тон се промени и в други държави, макар и в по-малък мащаб.

Няколко години по-рано японският представител по правата на човека в ООН Хидеаки Уеда поиска от чуждестранните си колеги да "замълчат" по време на среща. Гавин Уилямсън използва същите думи срещу Русия, когато беше министър на отбраната на Обединеното кралство. А посланикът на Украйна в Германия Андрий Мелник миналата година нарече германския канцлер Олаф Шолц "обидена наденица от черен дроб".


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факти

    55 42 Отговор
    Факти, не се спирате да пропагандирате, никой не ви вярва вече...

    Коментиран от #6, #11, #22, #48, #55, #58

  • 2 Васил

    44 47 Отговор
    Вече на никой не му дреме са скапаните рашисти да си седят в кочината като говеда.
  • 3 Последния Софиянец

    21 29 Отговор
    Само Великата Българска цивилизация пречи на протестантите сатанисти да владеят света.

    Коментиран от #53

  • 4 Отец Дионисий

    55 51 Отговор
    Путин е единственият защитник на православието и нормалността срещу сатанинските секти отвъд океана.

    Коментиран от #10, #14, #21

  • 5 Калпазанин

    33 17 Отговор
    Е, не е като краварската примери бол. Този поток няма да го има и го няма в Ирак и а хим оръжие пак нямаше Либия Сирия, не може толкова малко укри да имат толкова много земя, отговорът на натю или фащ ще бъде изпепелителен, ощета лъжливата пропаганда може и да си я посетите
  • 6 да де

    27 8 Отговор

    До коментар #1 от "факти":

    Какво друго да правят като иначе ще умрат от глад.
  • 7 Абе

    48 18 Отговор
    Гледайте си вашата дипломация, че много намирисва. От голяма дипломатичност, че чак в Африка ви изритаха. СА ви удари шамар и влезе в Брикс, а Азия ви се подиграва открито тия дни в медиите.
  • 8 Разцепване казаха

    20 4 Отговор
    Демек някакви хора експонират личните чувства на другаря "ИН"

    Принципно тия са като кучетата колкото повече им отстъпваш толкова повече приближават и уважават само яката пръчка
  • 9 Цар Долар

    29 36 Отговор
    Руската дипломация може само дацвили-нечленоразделно.

    Коментиран от #12, #36, #71

  • 10 Естествено!

    27 32 Отговор

    До коментар #4 от "Отец Дионисий":

    И синът на Салавьов!Истински защитник на традиционните руски и славянски ценности.
    Довел на баща си зет.От Англия.

    Коментиран от #16

  • 11 КОТарАК

    17 16 Отговор

    До коментар #1 от "факти":

    аа ..ние щото сме слепи да не видим кво става в матушката.

    Коментиран от #40

  • 12 Това е безспорен

    9 6 Отговор

    До коментар #9 от "Цар Долар":

    Факт.
  • 13 Пешо Мечев

    30 24 Отговор
    Тупин е агент на ЦРУ. Без ядрена бомба дотук изтрепа над половин милион православни руски и украински мъже в разцвета на силите им. Срина авторитета на Русия. Абсолютен предател излезе психясалото джудже!

    Коментиран от #34

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Абе видяхте,ли

    4 4 Отговор
    Гаджето на макята на Дебора
  • 16 Естествено❗❗❗

    28 19 Отговор

    До коментар #10 от "Естествено!":

    А синът на БайПън- педофил и наркоман.

    Коментиран от #32

  • 17 Аве Кайзер

    14 15 Отговор
    Проблема на запада е че е отвикнал да говори с туземни царчета
    Пък такива напоследък се навъдиха бая

    Проблема на царчетата е че ЦРУ много бързо им разработва профила и почват да се случват големи неща
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Ко рече?

    18 9 Отговор
    Ами то е достатъчно човек да изгледа изказванията на Небензя в ООН за да разбере до какви висоти се е издигнала путинската дипломация;
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Евро-атлантически "ценности"🏳️‍🌈

    17 15 Отговор

    До коментар #1 от "факти":

    3

    Откакто САЩ и Германия минаха през рецесия, нищо не се чува за нов пакет санкции (12-ти ли трябва да е) срещу "руския агресор", чиято "малка икономика" трябваше да "фалира за 2 седмици". Какво става? Евро-атлантическата борба за "демокрация" умря ли?

    ОЩЕ САНКЦИИ! ОЩЕ САНКЦИИ!
    😂😁🤣

    Коментиран от #23, #29

  • 23 Дежа вю

    9 8 Отговор

    До коментар #22 от "Евро-атлантически "ценности"🏳️‍🌈":

    Санкциите вкараха другаря Путин във война така както навремето вкараха Япония във война

    Както казаха древните китайци..войната е крайно решение и трябва да си сигурен че ще я спечелиш..

    В момента войната се обръща драматично..

    Правете си изводите
  • 24 Българин

    16 14 Отговор
    Един от най-голямите Кремълски роботи е българският папагал Румен Радев.
  • 25 Нищо нищо

    12 9 Отговор
    Останаха само новите африкански братя да им вярват, тепърва и те ще разберат последни за руската Дружба
  • 26 Муахаха

    13 7 Отговор
    "...когото Нюланд познаваше от десетилетия и с когото винаги се е разбирала..."

    Абе вие изкъртИхте що мивки имаше в Софийското поле, бе!
    Ми тая gад мръsна беше основния двигател на Майдана и работеше неуморимо за започването на войната сега ама иначе се била разбирала с Рябков и сега бил робот с хартийки.
  • 27 Ванга

    16 8 Отговор
    Не само дипломацията се разпада там , скоро и държавата ще се разпадне !

    Коментиран от #30

  • 28 Стигнали до Русия

    1 2 Отговор
    "Американците бяха като: "Да преговаряме. А вместо това Рябков започна да крещи...


    И искат да преговарят.
  • 29 Хехехехехе

    14 7 Отговор

    До коментар #22 от "Евро-атлантически "ценности"🏳️‍🌈":

    Шефе, как върви рублата като Брикс валутата, искам да инвестирам някъде парите си, или брикса още го няма камо ли пък и рублата като обмена валута хахахахахахаха, с тия части от крадените перални дори и индийците ви сложиха в малкия си джоб, сега очаквам да обявите война на луната 🤣

    Коментиран от #82

  • 30 СССР 2

    5 4 Отговор

    До коментар #27 от "Ванга":

    Това беше плана, и перфектно влязаха в него

    Коментиран от #33

  • 31 Бабо Гуси а на

    1 1 Отговор

    До коментар #21 от "Баба Гуси":

    Вика Сливата защо и викат Сливата?
    Питам за един приятел, монах ама зен-будист.
  • 32 Е друго си е на путлера щерките

    13 14 Отговор

    До коментар #16 от "Естествено❗❗❗":

    В Холандия например, в русията остана само пушечното месо за многократните мобилизации

    Коментиран от #37, #38, #42

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Трай си де

    7 4 Отговор

    До коментар #13 от "Пешо Мечев":

    Сега ще те обвинят че работиш за Сорос от дежурния тролетарият
  • 35 А бе

    6 1 Отговор
    Медведев е най-дипломатичен.
  • 36 Сто рубли за пени

    10 6 Отговор

    До коментар #9 от "Цар Долар":

    Брикс рублата като Брикс ШОС и прочие валута пак е на дневен ред само в трол форумите

    Коментиран от #45, #47

  • 37 Е, друго си е сина на Бай Пън

    14 7 Отговор

    До коментар #32 от "Е друго си е на путлера щерките":

    Мъск пусна документи как Twitter е укрил педофилски скандал със сина на Байдън
  • 38 Е друго си е сина на главния памперс

    14 6 Отговор

    До коментар #32 от "Е друго си е на путлера щерките":

    Байдън-младши разказа за Украйна, наркотиците и алкохолизма
    Синът на американския президент е написал книга за живота си, която ще излезе другата седмица
    Синът на президента Джо Байдън Хънтър подробно описва борбата си с алкохолизма, наркотиците и работата си в Украйна в мемоарите си, чиято премиера ще бъде следващата седмица, предаде Вашингтон Пост, който има копие от книгата.
  • 39 руСССия

    14 9 Отговор
    Враг номер едно на България.
    Нека само си припомним колко неистово се противят на съединението на България и как насъскват Сърбия срещу нас. Имперска, колонизираща сган Ушанките.

    Коментиран от #41, #46

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Първия каубой

    13 6 Отговор

    До коментар #32 от "Е друго си е на путлера щерките":

    Всичко тайно рано или късно става ясно. Време е да разберете, че американският президент Джо Байдън е пед@фил. В токшоуто T.h.e F.i.v.e, видният водещ на Fox News Джеси Уотърс каза, че ФБР и ЦРУ крият „сериозни, инкриминиращи и отвратителни“ материали за Джо Байдън, които са били „използвани за изнудване“ на президента
  • 43 Нора нова

    4 1 Отговор
    Разпад на пропагандата.
  • 44 Факти,

    7 6 Отговор
    пропаднахте под дъното на блатото на западата и американска лъжлива пропаганда. Имайте достойнство не бъдете подлоги и жалки.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Врага на България се

    3 11 Отговор

    До коментар #39 от "руСССия":

    нарича СрАЩ и дападнала Гейропа, довели я до жалко положение дори по нисщо от африкансща колония и то само за някакви си 33 годени.

    Коментиран от #49

  • 47 И 200 да стане

    1 5 Отговор

    До коментар #36 от "Сто рубли за пени":

    не е проблем защото с вас не търгуваме и нямаме финансови взаимоотношения. Тона го дапомни, а вашите валути са за тпиене на руски дадници, само за тва сгяват.

    Коментиран от #60

  • 48 ТиКво

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "факти":

    Верно е, ние вярваме само на Скабеева, Симонян и Соловьов, и най-вече на Коношенков, само те работят с истински факти.
  • 49 Сълзи от копейки

    8 3 Отговор

    До коментар #46 от "Врага на България се":

    Охх, да, обичам си следобедното кафе със сълзи от копейки. Цялото безсилие на русоробите е събрано в твоят коментар. Кефффф
  • 50 със сигурност

    4 1 Отговор

    До коментар #41 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    Не е капитан руСССия.
  • 51 Запад и дипломати

    5 4 Отговор
    Смях изброявам Нюланд "fuck EU", Ана алена Берба, 360,
    Лизчето Тръсче географката, Жозепче Борелче градинарчето и цялата кохорта америкоевропейска.
  • 52 Фанфан

    8 0 Отговор
    Този на снимката е двойник на Путин. Представяте ли си истинския Путин в разгара на ковид инфекцията, без маска и сред хора!!!!!Та той седеше на маса дълга 25 метра от страх за живота си, а тук някой го исталирал сред други хора. Ама моля ви се...кой вярва вече на тия трикове. Плуване в Северния ледовит океан, яздене на мечки, каране на мощни мотор....Ама моля ви се!!!! не сме бавноразвиващи се!
  • 53 реру

    18 1 Отговор

    До коментар #3 от "Последния Софиянец":

    "Само Великата Българска цивилизация пречи на протестантите сатанисти да владеят света."


    Непризнатата ВЕЧЕ от Кремъл Украйна пък пречи на РФ да тръгне към завладяване на други страни в Европа...
  • 54 Пенсионер

    5 14 Отговор
    Забелязвам голяма омраза и антируски настроения на острова от година насам. А историята помни как Чърчил молеше всячески Сталин да ускори офанзивите при Сталинград и Москва та Англия да отдъхне от немските бомбардировки.
    .

    Коментиран от #56

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 реру

    22 0 Отговор

    До коментар #54 от "Пенсионер":

    "... А историята помни как Чърчил молеше всячески Сталин..."


    Историята помни и как Сталин обяви война на НЕУТРАЛНА страна, влезе в нея, окупира я за ТРИ години,
    изкара шумкарите от гората, инсталира ги на жълтите павета и им даде НЕОГРАНИЧЕНА власт...
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 БАРС

    3 9 Отговор

    До коментар #1 от "факти":

    Абсолютно си прав.Пропагандата им не върви .Забравят да споменят че САЩ насила и със заплахи кара запъдна европа па и други страни да прекратят отношенията си с РОСИЯ.САЩ Плашт държаваите с икономически банкруд и т. н.защото това е тяхна война англия и америка срещу росия а те ако не правиха сакции отдавна да е свършила война.То даже и сега я губят ЗАЩОТО РАША Е СИЛА КАКТО КАЗА ЕДИН НЕМСКИ ПОЛИТИК У РАША ЕСТЬ МНОГО ПО СИЛНО ОРЪЖИЕ И ТО Е ЗА РОДИНУ .Между другото както каза ПУТИН РОСИЯ ПОСТОЯННО Е БИЛА В САНКЦИИ ОЩЕ ДАЖЕ И ПРЕЗ ЦАРСКО ВРЕМЕ.ОЩЕ ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ АМЕРИКА ПОСТОЯННО ВОЮВА СРЕЩУ РОСИЯ.
  • 59 Гост

    0 4 Отговор
    В обективните ни и безпристрастни медии е пълно със статии от европейски инстанции, но не и от руски.
  • 60 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "И 200 да стане":

    Момче, упражнявай правописа.
  • 61 стоян

    6 0 Отговор

    До коментар #45 от "Блогър от Москва.Крим е Руски завинаги.":

    До 45 ком - чували сме - само че със 150 долара минимална заплата - колкото е в русия дали можеш да си купиш например телевизор - или да отидеш на почивка в Турция за 5 дни - явно не знаеш че всичката битова електроника и автомобили ги смятат по долара или евро
  • 62 Сандо

    4 5 Отговор
    Явно на Хегемона му се иска руската външна политика да е като българската!
  • 63 Павел пенев

    4 13 Отговор
    Какво разбирате от дипломация и то руска бе простаци? Руснаците имат дипломация от 1000 години а вие сте чели евентуално еврейската гнусотия Хари Потър.

    Коментиран от #65, #76

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 МОНТИ ПАЙТАН

    7 1 Отговор
    ПЪРВИЯ ДИПЛОМАТ НА РУСИЯ Е ПЕДАЛ, КАКВО ДА ОЧАКВАШ
  • 67 Всичко

    1 6 Отговор
    което не е по американската гайда е лошо, руско, съветско, недемократично и лошо. Рисия, добра или недобра е такава, каквато америка я направи да бъде. Нека сега да сърба попара.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Коко

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "Цар Долар":

    Я си виж правописа бе ма н га л!
  • 72 Последния Софиянец

    4 0 Отговор
    Няма по пропаднали, продажни и подли от ватника и гладната копейка.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Последния Софиянец

    3 0 Отговор
    Но най важното е груз 200 да не спира да върви с пълни вагони и камази към блатницата и всичко ще е ок!
  • 75 Безпилотник

    2 1 Отговор
    На всички е ясно .
    С Мускалието никаква дипломация .
    Само дърво , дърво ,дърво ..

    Коментиран от #77

  • 76 Евреи ли

    3 0 Отговор

    До коментар #63 от "Павел пенев":

    Шаломов ,Мендел . Еделщайн .

    Тия какви са ?

    Виждаш ли колко си сбъркан?
  • 77 Замислен

    2 0 Отговор

    До коментар #75 от "Безпилотник":

    Абе и Винкело си Требе.. И .Винкело...Щото са тръгнали да се връщат в 1997 ма..А Копейкин що се спотайва,дето иска да ни вади от НАТО???
  • 78 фактът, че не можете да

    1 2 Отговор
    откъснете очи и сърце от Русия ГОВОРИ МНОГО. Разказвайте за ВЪЗХОДА на дипломацията при УККРИТЕ, за богатството на зеления клоун, за чистотата н безкористие на укрите!!! ЗАЩО не говорите за тях? Срам или ви е неловко да говорите за тях?
    Стига с тия руснаци. Аз искам да видя светлия образ на укрите и шмъркалото - кукла на конци.
  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 М. Господинова

    0 2 Отговор
    Господа, забравяте, че сме преживели събитията, за които говорите. Вашето едностранчиво представяне е нетолерантно . Това се нарича пропаганда.
  • 81 М. Господинова

    0 2 Отговор
    Господа, забравяте, че сме преживели събитията, за които говорите. Вашето едностранчиво представяне е нетолерантно . Това се нарича пропаганда.
  • 82 Баба, цоцолана

    0 2 Отговор

    До коментар #29 от "Хехехехехе":

    Ще разбереш след 5 години.
    Ама ще ти е късно и на тебе и на западналите, тъпаци и олигофрени.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания