Last news in Fakti

3 Септември, 2023 13:55 1 682 19

Научен доклад: Жертвите на климатичните промени може да достигнат 1 милиард души

  • жега-
  • глобално затопляне-
  • наводнение

До този мрачен анализ са стигнали изследователи от Канада и Австрия, които са анализирали 180 проучвания за изменението на климата и смъртността

Научен доклад: Жертвите на климатичните промени може да достигнат 1 милиард души - 1
Снимка: Shutterstock

Знаем, че изменението на климата нанася глобални щети - от разрушената от ураганите инфраструктура до пожарите, причинени от сушата, но каква ще бъде цената на човешкия живот?

Според нова мрачна оценка през този век около 1 милиард души ще загинат от различни бедствия, предизвикани от глобалното затопляне, като повечето от тях ще бъдат бедни и ще живеят в южните части на света - смразяващи данни в момент, когато експертите започват да се занимават не само с механиката на изменението на климата, но и с борбата с неговите ужасяващи последици.

До този мрачен анализ са стигнали изследователи от Канада и Австрия, които са анализирали 180 проучвания за изменението на климата и смъртността, съобщава "The Byte". В резултат на анализа те се обединиха около "правилото за 1000 тона", което означава, че на всеки 1000 тона изгорени изкопаеми горива умира един човек. Изчислявайки по това правило, изследователите стигат до извода, че около 1 милиард души ще умрат, ако до 2100 г. планетата се затопли с 2°C или повече.

"Ако приемете сериозно научния консенсус за правилото за 1000 тона и пресметнете цифрите, антропогенното глобално затопляне (АГЗ) се равнява на един милиард преждевременно починали през следващия век", казва изследователят от Западния университет Джошуа Пиърс в изявление относно проучването. "Очевидно е, че трябва да действаме. И трябва да действаме бързо."

Предотвратяване на бедствие

Според учените хората ще умират от комбинация от бедствия.

"Бурите и наводненията убиват пряко, но и косвено, като предизвикват епидемии", се казва в статията. "Сушите убиват, когато питейната вода или храната свършат. Морета убиват, когато хората са принудени да напуснат земята си и да станат мигранти. Във всички тези случаи бедността и АГВ се съчетават, за да причинят смъртта на хора."

И така, какво трябва да направи светът пред лицето на възможното бедствие?

В документа учените твърдят, че трябва агресивно да се заемем с енергийната политика, за да ограничим драстично въглеродните емисии.

"За да се спасят милиони човешки животи, е етично, морално и логично приемливо радикално да се ускорят съществуващите тенденции в енергийната ефективност, електрификацията и използването на възобновяема енергия с цел глобалното общество да се захранва с енергия без никакви изкопаеми горива", заключават те в своя доклад, пише БГНЕС.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САМО КОМЕНТИРАМ 😉

    41 4 Отговор


    "Научен доклад: Жертвите на климатичните промени МОЖЕ да достигнат 1 милиард души"

    МОЖЕ и да НЕ достигнат 1 милиард души. А откакто се разбра, че почти всички петролни и газови държави са поканени в БРИКС, пропагандата срещу въглеводородите сред евро-атлантиците ще е истерична.
    😂😁🤣

  • 2 Ами

    29 2 Отговор
    Учените казаха ли, че ако не се редуцира населението, до 50 години ще настъпи глад и съпътстващите го войни и безредици.
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    30 2 Отговор
    Отваряйте широки прозорците и хладилниците , докато понижим температурата на ......
    тези учЕни ❗😉❗
  • 4 Ома един

    32 1 Отговор
    "златен" милиард отлично подхождащ за целта.
  • 5 ха ха

    29 0 Отговор
    И така, какво трябва да направи светът пред лицето на възможното бедствие? / най доброто е да се ограничи властта на клептократите които ни натресоха проблема с идиотски политики , най лошото е да има ядрена война за ресурси , а както се очертават нещата вървим с бързи крачки към второто решение
  • 6 Тттттд

    37 0 Отговор
    Хаха, има ли някой, който да вярва на тези глупости?!
    Само молоумен може да повярва на тази пропаганда.
  • 7 Феникс

    28 0 Отговор
    Абе не чух сатанистите да са в този списък! :) Или златният милиард ще го постигнем милиард по милиард за всяка петилетка! Било то с вирусче или воден геноцид!
  • 8 Ммм да

    11 3 Отговор
    Природа си знае работата, закона за равновесието просто влиза в сила.
  • 9 Така така

    26 1 Отговор
    Просто спрете ХАРП и приземете пръскащите самолети и всичко ще се оправи. Вие съсипахте климата от алчност но ще съсипеъе и вас глобалисти мдаа

    Коментиран от #11

  • 10 Антизелен

    22 0 Отговор
    Ами като затварят ядренните централи, това ни чака. Само с перки работа не отива на зле.
    И освен това, от ситуацията ще има и печаливши - т.н. "зелени" ще направят солидни пари от рекет на всичко, дето мърда. По-големи рекетьори от зеленковците, светът не познава!
  • 11 Владимир

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "Така така":

    Точно така...скоро почват и силни земетръси глобално.
  • 12 76679

    0 10 Отговор
    До 2100 г. Земята просто няма да съществува. Тя сама ще се унищожи. Процесите за самоунищожението и вече са в ход. След няколко години планетата няма да я има.
  • 13 ГУМЕН КРАДЕВ

    7 1 Отговор
    Според тая математика от климатичните проблеми ще загине население три пъти повече от населението на Земята ! Визша математика !
  • 14 ...

    3 5 Отговор
    Няма нужда. Това са и без това паразитите от Африка и Азия. Природатаси знае работата.
  • 15 ПЛОСКАТА ЗЕМЯ

    2 1 Отговор
    Център на Земята е Северния полюс а периферика е Южния.За повече подробности и два сигурни мача ме последвайте утре след 14.30.
  • 16 Буквоядец

    7 0 Отговор
    Аман от измислени теории! Потребява се все по - малко въглища.Тецове,коли, всичко е по екологично.Умряха бадева, заради Ковид, милиони.Индустрията не работеше. Хората не пътуваха.
  • 17 Механик

    9 0 Отговор
    "Научен доклад: Жертвите на климатичните промени МОЖЕ да достигнат 1 милиард души"
    Ми кво ви пука, бе? Нали казахте, че сме станали много и трябвало да ни редуцирате?
    Един апонски премиер беше се изцепил, че възрастните хора, трябвало да си правят сепуко, та да ненатоварват системата. А една от ЕС каза официално, че "пенсионерите живеят непозволено дълго".
  • 18 хахи

    6 0 Отговор
    Климатичните промени ще засегнат Земята, а смъртта ще застигне златния милиард(Запада), който вече е нарочен да освободи земята от присъствието си, като загине ненадейно
  • 19 незнайко

    0 0 Отговор
    ( Все още човекът не може да влияе върху климата на Земята. Това не означава, че не трябва да пазим околната среда – ние можем да ускорим в една или друга посока затоплянето и захлаждането, но не можем да променим хода на глобалния климат.) Това е мнението на учените които сега казват ( учените твърдят, че трябва агресивно да се заемем с енергийната политика, за да ограничим драстично въглеродните емисии. ) НА КОИ УЧЕНИ ДА ВЯРВАМЕ ? На тези които печелят огромни пари на гърба на хората в света или тези които са игнорирани за да не им пречат ? Мислите ли че ИЛОН МЪСК е толкова умен ? Аз лично мисля, че ума му идва от ПАРИТЕ с които плаща на УЧЕНИТЕ !!! Така е било винаги в цялостното ни развитие досега !!! Нито един истински учен не е станал богаташ !!!
Новини по държави: