Last news in Fakti

5 Септември, 2023 05:26 1 457 1

Испански вицепремиер се срещна в Брюксел с Карлес Пучдемон

  • испания-
  • йоланда диас-
  • карлес пучдемон

Йоланда Диас търси подкрепата на сепаратиста за ново правителство

Испански вицепремиер се срещна в Брюксел с Карлес Пучдемон - 1
Снимка: ЕПА

Вторият заместник министър-председател в лявото правителство на Испания Йоланда Диас се срещна в Брюксел с каталунския сепаратистки лидер в изгнание Карлес Пучдемон, за да търси подкрепата му за съставяне на нов коалиционен кабинет начело с премиера социалист Педро Санчес след парламентарните избори на 23 юли, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това са били първите официални разговори между правителството на Санчес и Пучдемон след изборите.

Срещата се състоя вчера в белгийската столица, където бившият каталунски регионален премиер живее, откакто избяга от Испания. В съвместно изявление Диас и Пучдемон казаха, че ще продължат да разговарят.

Испанската социалистическа работническа партия остана втора на изборите след консервативната Народна партия. Основната опозиционна сила обаче на практика няма как да си осигури мнозинство в Конгреса на депутатите (долната камара на испанския парламент).

В резултат Пучдемон неочаквано се оказа в ролята на ключов политически фактор, от чиято подкрепа левите сили се нуждаят, за да останат на власт, отбелязва Ройтерс.

Каталунският сепаратистки лидер живее в самоналожено изгнание в Белгия, след като през 2017 г. оглави неуспешния опит за отделяне на богатата североизточна област от Испания.

Крал Фелипе Шести все пак ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на председателя на Народната партия Алберто Нунес Фейхоо в качеството му на лидер на политическата сила с най-голяма група в долната камара на парламента. Гласуването е предвидено за 27 септември.

След като, както се очаква, консервативният лидер не получи необходимата подкрепа, мандатът ще отиде при премиера социалист. Санчес ще трябва да си осигури подкрепата на леви и малки регионални партии.

В съвместното изявление на Диас и Пучдемон пише, че двамата са се разбрали "да проучат всички демократични решения" за уреждане на "политическия конфликт" в Каталуния.

Испанските десни партии критикуват, според тях, зависимостта от сепаратистките партии на премиера социалист, когото обвиняват, че предава интересите на страната, за да остане на власт.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 типично

    6 1 Отговор
    Незачитане на всенародни референдуми - типична характеристика на демокрацията
Новини по държави: