Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Септември, 2023 07:15 2 125 29

ISW: Растат спекулациите за нова мобилизационна вълна в Русия

  • русия-
  • войници-
  • доброволци-
  • война-
  • владимир путин

Заместник-председателят на комисията по отбрана на Държавната дума на Русия Юрий Швиткин подчерта, че Държавната дума не обмисля увеличаване на наборния срок от текущата си година

ISW: Растат спекулациите за нова мобилизационна вълна в Русия - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинските сили продължиха контранастъпателните операции в посоките на Бахмут и западна Запорожка област и постигнаха успехи в западната Запорожка област към 6 септември. Това се посочва в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за хода на бойните действия в Украйна.

Kадри показват, че украинските сили са напреднали по линията на изкопите западно от Вербове (около 20 км югоизточно от Оригов) и украинският генерален щаб заяви, че украинските сили са постигнали неуточнени успехи в посоката Роботине-Новопрокопивка южно от Оригов.

Още новини от Украйна

Украинският генерален щаб съобщи допълнително, че продължават успешни настъпателни операции южно от Бахмут.

Украински и руски източници съобщават за пореден път, че руската отбранителна индустриална база е изправена пред нарастващи предизвикателства при подмяната на основните доставки в допълнение към известните предизвикателства при възстановяването на запасите от прецизни оръжия. Главният представител на украинското военно разузнаване (ГУР) Андрий Юсов съобщи на 6 септември, че Русия може да произвежда само "десетки" крилати ракети "Калибър" и по-малък брой ракети "Искандер" на месец, което няма да позволи на Русия да попълни своите запаси отпреди 2022 г.

Юсов съобщи, че Русия се бори да получи модерно оптично оборудване, електроника, чипове и схеми и че сивият внос и контрабандата не могат напълно да покрият нуждите ѝ.

Руски източници освен това отбелязаха, че не може да се произведе достатъчно каучук, за да се заменят износените гуми за военно оборудване, жизненоважно за операциите на фронтовата линия. Увеличаването на износването на гумите ще затрудни движението на колесните превозни средства в кални, дъждовни и ледени условия. Руските източници твърдят, че руските власти са заявили в неопределено време, че ще намерят решения за износените гуми до средата на август, но ситуацията не се е променила към 5 септември. Лошото качество и недостатъчните гуми ще наложат все по-големи ограничения върху руската мобилност през калния сезон и зимата.

Руските сили нанесоха голям удар с ракети и безпилотни самолети срещу Украйна през нощта на 5 срещу 6 септември. Украински официални лица съобщиха, че руските сили са изстреляли седем крилати ракети с въздушно изстрелване Х-101, Х-555 и Х-55 от самолети, опериращи от авиобаза Енгелс в Саратовска област; една балистична ракета Искандер-М; и 25 безпилотни самолета Shahed 136/131 от посоката Приморско-Ахтарск. Украинската противовъздушна отбрана свали всичките осем ракети и 15 безпилотни самолета.

Украински служители съобщиха, че руският удар е нанесъл щети на пристанището и селскостопанската инфраструктура в Одеска област. Румънският министър на отбраната Ангел Тилвар заяви на 6 септември, че няколко части от руски дрон са паднали на румънска територия близо до границата с Украйна.

По-рано румънското министерство на отбраната отрече изявлението на украинското външно министерство от 4 септември, че руски дрон е паднал на румънска територия.

Руски източници продължават да спекулират относно настоящата роля и бъдещето на уволнения армейски генерал Сергей Суровикин, свързан с групата "Вагнер", бивш командващ Въздушно-космическите сили на Русия (ВКС). Няколко руски вътрешни източника и блогъри отбелязаха, че руското Министерство на отбраната (МО) е премахнало профила на Суровикин от официалния уебсайт, с изключение на видеообръщението му, публикувано по време на бунта на "Вагнер", в което се иска групата да се оттегли. Припомня се, че руското военно ръководство отстрани Суровикин от поста командир на Въздушно-космическите сили (ВКС) през август и липсата на профила му от сайта на МО може да е просто отражение на този факт.

Някои руски вътрешни източници също твърдят, че депутатът от Държавната дума и генерал-полковник в оставка Виктор Заварзин е заявил, че Суровикин е заел нова длъжност в Общността на независимите държави (ОНД).

ISW по-рано е наблюдавал модел на руски генерали, които не се справят добре с командните роли в Украйна (като бившия командир на Източния военен окръг Александър Чайко и бивш командир на въздушнодесантните сили Андрей Сердюков), които са преназначавани на външни и периферни места като Сирия като форма на наказание , като същевременно не е напълно отстранен от руската армия.

Назначаването на Суровикин на роля в ОНД, която не изглежда да е военна или командна роля, предполага, че руското военно ръководство вероятно продължава практиката на преместване на опозорени или неефективни командири на позиции, които не участват във войната в Украйна.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън обяви допълнителен пакет от военна помощ от 175 милиона долара за Украйна по време на необявено посещение в Киев на 6 септември. Пакетът включва оборудване за противовъздушна отбрана, артилерийски снаряди и противотанкови оръжия. Блинкън заяви, че Съединените щати имат за цел да гарантират, че Украйна "има това, от което се нуждае", както за успех в текущата контраофанзива, така и за развитие на дългосрочни отбранителни способности. Той определи напредъка на Украйна в контранастъплението като "много, много обнадеждаващ".

Руските власти продължават усилията за криптомобилизация на фона на продължаващите слухове за предстояща вълна от обща мобилизация. Министерството на отбраната на Русия внесе в Държавната дума на 6 септември проекти за поправки на руски проекторегламенти, които ще позволят на руските поправителни институции, пенитенциарни центрове и служби за военна регистрация и записване да регистрират затворници за военна служба, без да е необходимо затворниците да се явяват на военна регистрация и службите за вписване лично.

Ръководителят на украинската Луганска област Артем Лисогор съобщи, че банките на Луганската народна република (ЛНР) предоставят личната информация на клиентите си на руските власти в подготовка за нова вълна на мобилизация. Руското опозиционно издание Mobilization News съобщи на 6 септември, че жителите на Санкт Петербург са получили писма от службите за военна регистрация и набор, в които се твърди, че руското правителство може да увеличи срока на наборната служба и заплашва да регистрира лица за военна служба, които се явят във военните служби за регистрация и набор.

Заместник-председателят на комисията по отбрана на Държавната дума на Русия Юрий Швиткин подчерта, че Държавната дума не обмисля увеличаване на наборния срок от текущата си година.

Руското независимо издание "Можем да обясним" съобщи на 6 септември обаче, че неуточнен източник, близък до руската президентска администрация твърди, че руското правителство възнамерява да проведе втора вълна на мобилизация през септември след руските регионални избори на 10 септември.

Правителствата на Република Саха, Бурятия, Иркутска област и еврейската автономна област засилват подготовката за нова мобилизация, като отправят по-чести призиви за "изясняване на личната информация" във военната регистрация и службите за вписване и актуализират данните за гражданите, отговарящи на условията за военни призовки.

Руското правителство вероятно възнамерява да разшири производството си на дронове Shahed извън специалната икономическа зона Алабуга в Република Татарстан. Ръководителят на Башкирия Радий Хабиров подписа на 6 септември указ за създаването на Дирекция за развитие на индустрията за безпилотни авиационни системи за разработване на стратегия за производство на дронове в Башкортостан до 2035 г.

Украинските съобщения показват, че руските власти продължават опитите си да увеличат контрола в окупирана Украйна чрез репресии срещу проукраинските материали в училищата. Украинският център за съпротива съобщи на 6 септември, че органите на реда в образователните институции в окупираната Херсонска област проверяват телефоните на учениците, за да предотвратят "екстремизма" и да потиснат гледането на проукраински медии. Центърът за украинска съпротива също съобщи, че руските власти са донесли над 750 000 книги по руска история за училищата в окупираната Луганска област и че руските власти изгарят украински книги.

Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ) проведе последния си ден от ученията "Бойно братство-2023" на 6 септември.

Беларуското министерство на отбраната (МО) твърди, че над 2500 души личен състав и 500 единици техника са участвали в четири учения на полигони в областите Брест, Гродно и Минск.

Руските, беларуските и военните от ОДКС широко твърдяха, че учението е било успешно.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    30 7 Отговор
    на никой не му се умира за Хаяско
  • 2 Българин

    28 31 Отговор
    Путин ще загуби войната

    Коментиран от #10

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Българин

    26 26 Отговор
    скоро гражданска война в Матушка
  • 5 Кадиров

    22 27 Отговор
    Поклон пред руската сила

    Коментиран от #9, #14

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Психолог

    17 6 Отговор
    Когато помиришат динамита , и усетят присъствието на смърта ,чак тогава ще разберат къде са тръгнали , и за какво се борят .

    Коментиран от #17

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Кадир

    15 16 Отговор

    До коментар #5 от "Кадиров":

    Руската сила в в окопите и бункерите.
  • 10 Това е безспорен

    6 7 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Факт.
  • 11 Сандо

    30 18 Отговор
    За руската мобилизация са спекулация,но виж,за украинската мобилизация вече на жени си е чиста истина.Понеже свършиха болните и луди мъже в Украина.

    Коментиран от #28

  • 12 Бялата Златка

    2 10 Отговор
    САТАНИСТИ! Kрим е ГРЪЦКИ!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Да ха ха

    8 7 Отговор

    До коментар #5 от "Кадиров":

    Който се поклони никога не се изправя !!!!
  • 15 Човек

    18 23 Отговор
    Мобилизцията в Русия не е спирала, че да се говори за "втора вълна". Призовките идват всеки ден. Вече изгубиха 300 хиляди на фронта, а зад граница избягаха милиони от най-умните и способните. Русия в момента върви стабилно назад във времето и ще става все по-зле.

    Коментиран от #21

  • 16 Нова порция

    15 4 Отговор
    Бодряшка информация за замъгляване на провала.
  • 17 Бандерите ли

    8 11 Отговор

    До коментар #7 от "Психолог":

    Няма да имат време да го разберат. Не вярвам, че и на оня свят получават "факсове" от краварски посолства.
  • 18 Костя,

    4 1 Отговор
    Пaвестkа!
  • 19 Да бе , да. ! 😜

    12 6 Отговор
    Института за изследване на войната (ISW), от където е статията , всъщност е частно пропагандно сайче на пенсионирана даскалица от щатска военна академия .
  • 20 Кресна

    10 9 Отговор
    Интересно защо навсякъде се пише за пълна мобилизация в Украйна ,само тук не .Оставете Русия ,пишете за Украйна как вече се изпращат на фронта луди,деца под 18 години ,как Полша вече връща насила украинци за да бъдат пращани на фронта ,как Украйна иска от Германия и Австрия да им бъдат върнат с цената на силата дори всички украинци .

    Коментиран от #24

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Ха ха ха

    8 4 Отговор
    А BG ватенките и русофилете няма ли да дадете дългът си към матушка?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ТиКво

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "КовидманЯк":

    Свършиха ли ти?
  • 26 Много ги разбирате

    3 3 Отговор
    вие драскачи на “новини” нещата в Руската армия… Разбирач, до разбирача…
  • 27 Досаден ферман

    3 0 Отговор
    Който даже не прочетох.
  • 28 А бре

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Сандо":

    Хората защитават родината си от примитивизма,а ти ги наричаш луди и ненормални!! Не са като тебе диванни коментатори

    Коментиран от #29

  • 29 Сандо

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "А бре":

    Преди да напишеш каквото и да е,и което е още по-лошо да минеш на обиди,се заинтересовай каква е истината.Потърси и съм сигурен че ще намериш наскоро публикувания списък от укронацистите хора с какви болести вече подлежат на мобилизация.Същото се отнася и за това кои жени и на какъв военен отчет преминават.Успех.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания