Last news in Fakti
  Тема: Украйна

7 Септември, 2023 19:53 42 586 223

Русия обяви „много лоша новина“. Путин: Ще реагирам!

  • украйна-
  • владимир путин-
  • русия-
  • война-
  • оръжия

Поглед върху боеприпасите с обеднен уран, които САЩ изпращат на Украйна

Русия обяви „много лоша новина“. Путин: Ще реагирам! - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Вчера САЩ обявиха, че изпращат противотанкови боеприпаси с обеднен уран на Украйна. Така бе последван британският пример да се доставят спорните амуниции на Киев с намерението да се подпомогне изтощителното за Украйна контранастъпление през руските отбранителни линии, пише БТА, цитирайки AP.

Сто и двайсет милиметровите снаряди ще се използват за въоръжение на танковете "31 М1А1 Ейбрамс", с които САЩ планират да снабдят Украйна през есента. Такива бронебойни снаряди бяха разработени от САЩ по време на Студената война за унищожаване на руските танкове, включително същите онези Т-72, срещу които Украйна е изправена сега в хода на контраофанзивата си.

Още новини от Украйна

Обедненият уран е вторичен продукт от процеса на обогатяване на урана, нужен за създаването на ядрените оръжия. Снарядите са запазили някои радиоактивни свойства, но те не могат да произведат ядрена реакция, както биха могли да направят това ядрените оръжия, заявява Едуард Гайст, ядрен експерт и политически изследовател на корпорацията РАНД.

Когато през март Великобритания обяви, че изпраща на Украйна боеприпаси с обеднен уран, Русия направи невярното твърдение, че тези боеприпаси съдържат ядрени съставки и тяхната употреба ще отвори вратата за последваща ексалация на напрежението. Преди време руският президент Владимир Путин направи предположението, че войната може да премине на нивото на използване на ядрено оръжие.

Следва поглед върху боеприпасите с обеднен уран Както вече стана дума, обедненият уран е вторичен продукт от процеса на създаване на по-редкия уран - обогатения, използван за ядрено гориво и ядрени оръжия. Макар и да е със значително по-малка мощност от обогатения и неспособен да предизвика ядрена реакция, обедненият уран е изключително плътен - по-плътен от оловото - което го прави доста привлекателен за използване в снаряд.

"Той е толкова плътен и толкова взривен, че просто преминава през бронята на машината и същевременно я нагрява до такава степен, че я подпалва", обяснява Гайст. При изстрелване снарядът с обеднен уран се превръща в "нещо като метална стрела, изстреляна с необичайно висока скорост", заявява старши анализаторът по отбраната на РАНД Скот Бостън.

През 70-те години американската армия започва да произвежда бронебойни снаряди с обеднен уран и съответно оттогава обедненият уран подсилва състава на танковата броня. САЩ добавиха обеднен уран и към боеприпасите, изстрелвани от изтребител-бомбардировачите А-10, известни като "убийците на танкове". Армията на САЩ все още разработва боеприпаси с обеднен уран, най-вече бронебройните снаряди от модела М929А4 за основните бойни танкове "М1А2 Ейбрамс", посочва Скот Бостън.

През март Путин предупреди, че Москва ще отговори подобаващо, като се има предвид, че колективният Запад започва да използва оръжия с "ядрени компоненти". Външният министър Сергей Лавров отбеляза, че тези муниции са били "крачка напред в ускоряването на ескалацията на напрежението".

Няколко дни по-късно Путин каза, че Русия ще реагира на британските действия с разполагането на тактически ядрени оръжия в съседна Беларус. Путин и беларуският президент заявиха през юли, че Русия вече е изпратила там някои от ядрените си оръжия.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че решението на САЩ да снабдят Украйна с боеприпаси с обеднен уран е "много лоша новина".

Американското изявление дойде вчера вечерта по време на посещение в Киев на държавния секретар Антъни Блинкън. Пентагонът защити използването на тези боеприпаси. Американската армия "е осигурявала, съхранявала и използвала снаряди с обеднен уран в продължение на десетилетия, откакто те са дълготрайна съставка на някои от общоприетите муниции", каза през март в отговор на запитване на АП подполковникът от морската пехота на САЩ Гарън Гарн, говорител на Пентагона.

Снарядите са "спасили живота на мнозина военнослужещи в битка", посочи Гарн, като допълни, че "други държави от години притежават боеприпаси с обеднен уран, в това число и Русия". Той заяви, че от съображения за оперативна сигурност не би обсъждал въпроса дали танковете "М1А1 Ейбрамс", приготвени за Украйна, ще имат модификация на бронята с обеднен уран.

И докато боеприпасите с обеднен уран не се приемат за ядрени оръжия, тяхното излъчване на радиация, макар и на ниски нива, накара Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) - "ядреното куче пазач на ООН", да призове за повишено внимание при досег с тях. Работата с ръце с подобни боеприпаси "трябва да бъде сведена до минимум и да се носи защитно облекло (включително и ръкавици)", предупреждава МААЕ, като допълва, че "има нужда от публична разяснителна кампания, за да се избягва съприкосновение с тези снаряди".

"Това трябва да залегне във всяка оценка на риска и всяка предпазна мярка трябва да съответства на мащабите на приложение и броя на боепипрасите, използвани в дадения район", посочва международната атомна агенция. МААЕ отбелязва, че обедненият уран е най-вече отровен химикал, в противовес на притесненията за радиация. Замърсени от него частици във въздуха (аерозоли) може да бъдат вдишани или погълнати. И докато повечето ще бъдат изхвърлени от организма, някои може да попаднат в кръвообращението и да причинят бъбречни увреждания.

"Високата им концентрация в бъбреците може да причини увреждане и дори, в най-лошия случай, бъбречна недостатъчност", предупреждават от МААЕ. Ниските нива на радиоактивност при обеднения уран са "грешка, а не функция" на боеприпасите, казва Едуард Гайст и добавя, че ако американската армия съумее да открие друг материал със същата плътност, но без радиоактивност, може да замени обеднения уран.

Боеприпасите с обеднен уран, както и подсилената с обеднен уран броня бяха използвани в американските танкове във Войната в залива през 1991 г. срещу използваните от Ирак танкове Т-72 и още веднъж във войната в Ирак през 2003 г., както и в Сърбия и в Косово. Американски войници задават въпроса дали някои от техните настоящи заболявания не се дължат на вдишването или излагането на частици във въздуха след изстрелване на снаряди или след поразяване на танковете им, което е засегнало подсилената с обеднен уран броня.

В публикация в приложението "Телеграм" говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова разкритикува решението на САЩ да дадат на Украйна подобни боеприпаси, като написа: "Какво е това: лъжа или глупост?" Тя отбеляза, че на местата, на които са използвани боеприпаси с обеднен уран, е отчетено повишение на раковите заболявания.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 164 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Българин

    375 37 Отговор
    Удобно забравихте да споменете, че обедненият уран е и тежък метал, нали? Плътен някакси не извиква страховете към тежките метали. Та терък, радиоактивен метал ще бъде разпрашен над Украйна. Мноооого демократично,

    Коментиран от #178, #215

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Отец Дионисий

    312 40 Отговор
    Сатанисти отровители.
  • 8 КОТарАК

    72 191 Отговор
    ще реагирам , ще изляза от бункера!!

    Коментиран от #127, #130

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Име

    109 16 Отговор

    До коментар #2 от "Асдф":

    Компанията "Триада-ТКО" (част от концерна "Калашников") достави повече от 100 хиляди комплекта зимни униформи от новия всесезонен комплект полеви униформи (VKPO 3.0) за военнослужещи
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 КОТарАК

    98 5 Отговор

    До коментар #6 от "Асдф":

    Думата муниции означава ’боеприпаси: патрони, бомби, гранати, мини и др.’. Заета е от френски (munition) чрез немски (Munition).

    Коментиран от #35

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 голяма глупост

    273 24 Отговор
    Тази статия ни обяснява наивно колко е безопасен обеднения уран, когато се използва извън Сащ. Не е ясно каква е позицията на Путин, но скоро ще се разбере,

    Коментиран от #75, #180

  • 21 Гориил

    91 21 Отговор
    Блинкен нахлу и с един удар изравни Константиновка.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Последния Софиянец

    44 134 Отговор
    Страхливото с ботокса пак е фулирало памперса в калното мазе.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Цар Далар

    34 136 Отговор
    За обеднелите ватирани-отпадъци естествено обеднен уран щото са с дебели бетонирани безпросветни кутули.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Мда

    27 3 Отговор

    До коментар #1 от "TV Бобов дол":

    Най-вече във виртуалното изкуствено пространство!
  • 31 Ами

    42 125 Отговор
    Путин ще реагира като раздаде на ватенките ръкавици, да пипат летящите към тях снаряди. Нали МААЕ препоръчва да се пипат само с ръкавици?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 КенДаГе

    139 27 Отговор
    Мили краварски барбита, с тая страст тука си губите таланта. На околовръстното ще изкарвате повече с таз чувственост. Аз сядам да си пием водката и да се забавлявам с украйнско.

    Коментиран от #174

  • 34 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    36 135 Отговор
    Рашистите използват тези боеприпаси от началото на войната .
  • 35 Муниции

    85 28 Отговор

    До коментар #16 от "КОТарАК":

    са оръжията, а амунициите се придават към тях. Следователно правилната дума за боеприпаси е амуниции. Но абрамсите определено ще ги гърмят заедно с обеднено урановите им амуниции, преди да са имали възможност да ги изстрелят.

    Коментиран от #40

  • 36 Това е

    36 115 Отговор
    Когато рашките напуснат чуждата територия новината ще стане добра.

    Коментиран от #65, #74

  • 37 TV Бобов дол

    31 3 Отговор

    До коментар #11 от "TV Бобов дол":

    Голям мерак да ме имитираш и копираш , ама нещо не ти се получава . По простотията ти ще те познаят .

    Коментиран от #39, #58

  • 38 Русия си сътрудничи с Иран иди

    104 11 Отговор
    Доказвай че не им помага в ядрената програма на Иран
    Руснаците могат да спрат приемането на отработен уран от 96 реактора в Европа че стане интересно
  • 39 Ами

    19 6 Отговор

    До коментар #37 от "TV Бобов дол":

    В Бобов дол друго няма. Там е само миньорско население.

    Коментиран от #53

  • 40 Нали знаеш

    5 23 Отговор

    До коментар #35 от "Муниции":

    Мечтите са безплатни , демек мечтай си
  • 41 Русофил

    5 21 Отговор

    До коментар #4 от "оФчара":

    На чертежната дъска , или в главите на някои
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Как

    54 14 Отговор
    Абе руснаците да се плашат от оръжия е странно! Те са най-милитаризирания народ. Трябва да кажат че ще се изправят срещу най различни оръжия! Не така страхливо!

    Коментиран от #49

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Армагедон

    116 26 Отговор
    Всяка ненаказана провокация води до по голяма такава въпроса е докога руснаците ще търпят краварите и пуделите им
  • 48 Софийски

    27 75 Отговор
    Има ли червена линия която да не е мината а вовчик маха ли маха с пръстче ;) какво ни занимавате с жмуди дето се мислят за императори, за това има медицински термин ;)
  • 49 Жокера

    97 10 Отговор

    До коментар #44 от "Как":

    Никой не се плаши.
    В час ли си че за стотици години.
    Земята ще е отровена.
    И ще мрът хора.

    Коментиран от #173

  • 50 Ами

    23 74 Отговор
    Когато си военопрестъпник и терорист и всички го знаят, вече всички очакват от теб да се държиш като такъв, тъй че тоя от снимката вече никой не плаши. Всички знаят на какво е способен.

    Коментиран от #201

  • 51 А50

    117 23 Отговор
    Ей, тия сащки свине срам нямат. Руснаците трябва да направят всичко възможно, законно и незаконно тези муниции да не стигат до пределите на 404. Корабите от време на време изчезват в океаните. Тези боклуци ще замърсят територията на Русия за много години напред, това е и целта на подлите влечуги.
  • 52 на война, като на война

    99 5 Отговор

    До коментар #2 от "Асдф":

    а олиото от украйна как ше реагира?
    А зърнито, а пилешкпто?
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Коко

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "нали си знаеш":

    И къде ще се дяне ?
  • 56 приятели - врагове

    67 6 Отговор

    До коментар #1 от "TV Бобов дол":

    Отравят земите на Украйна, дано по-скоро да спре войната!!!
  • 57 Ами

    11 2 Отговор

    До коментар #53 от "TV Бобов дол":

    Не разбра какво казвах, което само потвърждава това, което казах.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 ботокса му изтръпна хахахахахахаха

    21 69 Отговор
    Ботолинчо трпери за Крим , защото знае какво ще му се случи ако украинците си го върнат
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 изглежда не си добре с главата

    9 8 Отговор

    До коментар #46 от "Ти си":

    повярвал си си , че имаш някакви паранормални способности и можеш през екрана да разбереш кой пише хахахахахахахахахахахахах
  • 63 Мръсни иинтриганти

    103 22 Отговор
    Правят всичко, за да разгарят една война, без да ги интересува цената на жертвите! Няма по вредна нация от САЩ!

    Коментиран от #66, #133

  • 64 Ами

    22 59 Отговор
    Путин ще реагира, като засили производството на поцинковани пардесюта и ще изпрати повече служители на бюрото "Вечен път" в армейските части на фронта.
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Артилерист

    110 9 Отговор
    Каквото и да използват американците все най-правилното и най-безопасното. Представям си какъв антируски вой ще се нададе, ако с подобни оправдания и обяснения излязат руски журналисти, военни експерти, ръководни фактори. Спомням си каква заплашителна буря се изви, относно страшната опасност от "иракските бойни отровни вещества ", от целокупната американска пропаганда по света. После се оказа, че Ирак няма нищо подобно, но стотици хиляди хора загинаха, двойно повече бяха осакатени, четворно повече емигрираха, а страната беше опустошена. Заради една изумително цинична и брутална лъжа. Четете внимателно и преценете-криво седейки, право съдейки-дали сега не ни правят пак на луди, че радиацията на обеднения уран в американските боеприпаси е толкова блага, че едва ли не е здравословна. Да, здравословна, щото хората по-бързо да се придвижват и дори да изпреварват жизнената опашка. Не случайно Пол Крейг Робъртс и други американски и световни автори твърдят, че няма по-голямо зло на света от САЩ.

    Коментиран от #70, #193, #222

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 НАСАКОТО ЯКАТА

    82 15 Отговор
    Щатите за пореден път ще изправят човечеството пред пропаста да бъде заличена цивилизацията.Този път ще подпалят ядрена война.
  • 70 ПАтън

    16 69 Отговор

    До коментар #67 от "Артилерист":

    Ирак беше диктатура, която два пъти нападна своите съседи. Нямаше нужда от допълнителни "обяснения". Млати диктаторчето докато не се скрие в тръбата.
  • 71 Аноним

    74 6 Отговор
    Цинизъм до безкрай. МААЕ се загрижили как да се опазят тези които използват снаряди с обеднен уран. За жертвите ни дума, ни вопъл, ни стон.
  • 72 Пожара

    3 37 Отговор
    Прав е бацю Пусю под моркова стоещ! За меташтиа се у конвулсии омирашт солдат е изключително важно да са го не разцепили с обеднен оран!
  • 73 Здрасти

    94 7 Отговор
    С някъв бракуван акъл нашите продажници във форума поддържат използването на такива боеприпаси, и през акъл не им е, че рано или късно войната ще приключи и стокообмена ще тръгне в пълна сила. Тогава, без да си дават сметка децата им ще рупат евтините хранички от украинската обогатена земя. Колко да ви е акъла? Даже и в чужбина да сте, няма бягане от това..
  • 74 Тъпан

    33 7 Отговор

    До коментар #36 от "Това е":

    Територията си е тяхна проумейте го .

    Коментиран от #76

  • 75 Баце

    82 3 Отговор

    До коментар #20 от "голяма глупост":

    Прав си. Успиват племето. Едва ли не можеш и чай да си направиш от обеднен уран, но трябва да го пиеш топъл, а не горещ за да не се изгориш, друго опасно нямало, а що не кажат след употребата на такива снаряди в Ирак колко американски войници умряха от рак, само италянците надигнаха глас по въпроса, но бързо им скръцнаха и всичко се потули.
    Кажете колко са се повишили раковите заболявания и безплодието на натовските войници в Ирак и после развивайте тези приспивни небивалици и писания!
  • 76 Тъпан

    57 5 Отговор

    До коментар #74 от "Тъпан":

    Киев е стара Руска столица.
  • 77 бл.134 в Zап. парк

    23 1 Отговор
    Оставете ги тия глупости мая , кажете с колко ще нарастнат цените на апартаментите И дали сега да си взема още един 15-апартамент в Южните квартали
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 И квоо

    15 44 Отговор
    Руските циркаджии навиват пружините на руските бабички че видиш ли нацистите използват ядрено оръжие срещу тях
  • 82 Милен

    9 41 Отговор
    Во ва да не оцапа гащите за пореден път?
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Абе разберете ги

    58 5 Отговор
    Като не им остана друго за даване, какво да дават?
    Зеленски ги ошушка и им изпразни складовете. Сега премитат ъглите махат паяжините и каквото намерят, това!
    Не им пука от нищо. Последния украинец е още жив.
  • 88 Преди войната

    10 44 Отговор
    Си мислехме, че Русия е сила.

    Коментиран от #99

  • 89 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 90 ?????

    13 4 Отговор
    Поредното разлайване на кучета.Всички седят на една маса,от долу са преплели краката си любовно а горе държат ръцете си стиснати в юмрук.
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 Ами ДА...!

    23 3 Отговор

    До коментар #3 от "муниции не е като аминиции":

    Няколко пъти и е обяснявано на Мара и тя така и не разбра какво е ,,муниции" и какво ,,амуниции"...!
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Бронята не се...,,подпалва"...!

    30 2 Отговор

    До коментар #89 от "Лекар":

    А...стопява от високата температура...!
    Аман от технически неграмотни излияния...!
  • 98 Айде,

    8 12 Отговор
    хаирлия да е.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Калпазанин

    18 1 Отговор
    Ти на прост си обесневай колкото искаш, неслучайно е на рабта тука че и пари ид дават, тя простотията не ходи по гората
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Артилерист

    49 6 Отговор
    До коментар 70 от "ПАтън"
    Ами те, американците, такива и подобни оправдания използват за непрекъснатите войни, които водят, откакто съществуват като държава. Най-често използваните са диктатори-Пиночет хич не е диктатор(дори троши пръстите на Виктор ОХара един по един) по тяхната квалификационна таблица-не спазване на човешките права, липса на демокрация и тп. Като нападнатите обикновено имат петрол, или се осмеляват да заплашват изконните американски интереси и най-вече долара им, а нямат силна армия и съюзници.

    Коментиран от #111

  • 106 Путлер реагира

    4 30 Отговор
    Сменя памперса!!! 😆😂😂🤣🤣😂😀😆😂😄😁😁
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Коко Н

    10 33 Отговор

    До коментар #79 от "Историк":

    +++
    Да не забравяме как и какво Сталин научи, и се подготви за Сталинград и Курск.
    Да не забравяме как руснаците детонираха най-голямата бомба,водородна,да се изпъчат,че са най,най!
    Изтровиха цялата земя.
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 АРТЕЛЕРИСТ 2

    46 8 Отговор
    ПРИЯТЕЛЮ ,ТОВА КОЕТО ПИШЕШ Е ВЯРНО,НО ИЗХОД НЯМА,СМАЯН СЪМ ОТ НАГЛОСТТА НА АМЕРИКА,
    ДЪРЖАВНИЯТ СЕКРЕТАР НА САЩ ГЕНЕРАЛ ПАУЪЛ ПОКАЗА АМПУЛА С АНТРАКС В ООН,СЛЕД ГОДИНИ
    СИ ПРИЗНА ,ЧЕ ТОВА В АМПУЛАТА Е БИЛО ВОДА,НО ЗАРАДИ ТАЗИ ВОДА ОБЕСИХА САДАМ ХЮСЕИН ,ЗАРАДИ ТАЗИ ВОДА СРИНАХА ИРАК И ИЗБИХА МИЛИОНИ ИРАКЧАНИ.

    СЕГА С ПОМОЩА НА ПЕТ МИЛИАРДА ДОЛАРА СЪЗДАДОХА МАЙДАНСКИЯТ ПРОЦЕС И ПОСТАВИХА ТОВА ЕВРЕИЧЕ ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА УКРАЙНА ,НАЙ ТЪЖНОТО Е ,ЧЕ УСПЯХА ДА ОРГАНИЗИРАТ ВОЙНА МЕЖДУ РУСНАЦИ,ПУТИН ГО КАЗА ,НИЕ НЕ СМЕ БРАТСКИ НАРОД С УКРАЙНА,НИЕ СМЕ ЕДИН НАРОД.

    ИМЕННО ЗА ТОВА РУСИЯ НЕ ВОДИ ИСТИНСКА ВОЙНА ГРАД БАХМУТ ГО ПРЕВЗЕХА СЛЕД ГОДИНА АТАКА,САМО ЛУД МОЖЕ ДА СИ МИСЛИ ,ЧЕ ТОВА Е ОТ СЛАБОСТ,АКО ТОВА БЕШЕ ГЕРМАНКИ ГРАД ТОЙ ЩЕШЕ ДА ПАДНЕ СА ЕДИН ДЕН
  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 кремъл

    7 25 Отговор
    Пак плашим гаргите ама какво друго ни остана Ким и Си са зад нас вярно много боли ама нали са ни приятели а ние сме велики !
  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 хр. грозев

    34 4 Отговор
    Тези цивилизовани св...не с всеки изминат ден стават по агресивни,зли и проклети. Само САРМАТ или ПОСЕЙДОН ще ги спре. Когато една от тях получи заслуженото останалите ще си подбият опашките си като песовете и ще прекратят агресивността си както и държанието така и поведението си.
  • 117 Матей преображенски

    38 3 Отговор
    О,не,на американците никак не им пречи разпрашаването на уранови съединения в Украйна,те и танкове абрамс обещават,също с уранова броня.Щом Путин обещава да им отговори подобаващо,значи така и ще бъде,остава да гадаем как,но няма съмнение.Тия танкове и боеприпаси докато стигнат до фронта ще бъдат изложени на руски ракетни обстрели.Някои се чудят защо например така упорито обстрелват дунавските пристанища,а се оказа че от там все пак от запада се докарват боеприпаси,не е толкова за износ на зърно,износът се преекспонира за прикритие на военните доставки.
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 120 САРМАТ

    37 8 Отговор
    "СВОБОДНИТЕ" НАПРАВИХА ФАТАЛНА ГРЕШКА: СЪБУДИХА МЕЧКАТА!

    Коментиран от #124

  • 121 Коментар

    44 3 Отговор
    Спирайте да купувате каквото и да било от укрите.Особено зърно.Ще е вредно за здравето дълги години всичко от там.Да си търгуват с хамериканците и англетата.Даже безплатно нека им пращат обогатено с обеднен уран зърно.
    Светът откачи тотално.Говорят за опазване на околната среда,а дават снаряди с уран да я замърсяват.Шизофренията ги е подгонила яко.
  • 122 ИСКА ДА КАЖЕ........ДИСКРЕТНО

    21 3 Отговор
    ЗЕЛЕНКООООООО.............ЧЕ ТЕ ГОНИ ПАТЕ С ДВЕ ГУШИ...
  • 123 НЯКОЙ

    37 4 Отговор
    Е наистина лицемерието на западния свят почва да граничи с гаврата.Ще ни затварят въглищни централи, зелени сделки, ще ни докарат до фалит с тезата да пазим земята от замърсяване и....обеднен уран! Кога как им изнася, а ние сме опитните зайчета. Който остане ще плаща сметката. Само че като гледам братята американци как са изпушили, май никой няма да остане. Най много касетъчни бомби имат руснаците, а и ядрени също, и дълго няма да се правят на луди, и тогава ще стане каквото ще стане.И още...защо са им касетъчни бомби на Украйна, нали контраофанзивата върви перфектно, връщат си селца, всичко по план, защо са им касетъчни бомби?Отговорът е очевиден.

    Коментиран от #182

  • 124 Бля бля

    6 21 Отговор

    До коментар #120 от "САРМАТ":

    На мечката оня ден и откраднаха един хеликоптер..целият свят се забавлява

    Коментиран от #172

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 128 Няма добри в тази война!

    35 4 Отговор
    То така ще започне... Първо беден, после богат уран. Тази година Великите сили проведоха сбирката си в Хирошима, за да си докажат, че няма страшно в употребата на ядрено оръжие... От години англичаните и французите са на това мнение. Луди се мислят за богове и си играят с човечеството.
  • 129 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Дики

    30 9 Отговор
    Поредно безобразие на байдънците,искатдруги да мрат ,а те само да се облажат......
  • 133 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 134 Хахаха

    8 30 Отговор
    Жужака плаши от една година за всяка доставка, а Украйна все повече и повече оръжия получава.
    Путин е ясен ... чака го смъртта на Кадафито.
    Медведев какво ще го правят? Сигурно ще го давят в каца с водка и ще му подават въздух през задницата ..
    Русия е труп

    Коментиран от #209

  • 135 ТОЗИ АДРЕС 4000

    11 2 Отговор

    До коментар #127 от "Адрес 4000":

    МАЙ Е НЯКЪДЕ ОКОЛО 4ти КИЛОМЕТЪР В СОФИЯ , НАЛИ......???????????
  • 136 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 137 Картър

    3 16 Отговор

    До коментар #14 от "Хихихи..":

    Плътни получил ерекция и се чуди на кой да го навре,и кой кой хайде на руският народ😭
  • 138 Перо

    33 6 Отговор
    Ясно е, че и руснаците имат снаряди с обеднен уран, но не ги ползват, заради радиацията, макар и на ниски ниви, с времето увреждат здравето и са причинители на рак! Те ползват подкалибрени противотанкови снаряди с волфрам, който също има много високи нива на плътност, но са безвредни за екипажа и околната среда! Ционисткият, превратаджийски режим в Киев, много се лъже, че американските танкове ще му подобрят положението на фронта! Укрите стават само пушечно месо за опити с ясен краен резултат! След години ще усетят раковите образования, подобно на Сърбия, защото и МААЕ предупреждава за радиацията от снаряди и броня при която съприкосновението с противотанковите средства се създава облак от фини, вредни частици, проникващи на всякъде и се вдишват от екипажа и близките хора в близост, разнася се от вятъра в различни посоки и полепва като прах! Отделно съприкосновението с тези снаряди в танка и складовете с обеднен уран се поема известна постоянна доза облъчване!
  • 139 СССР

    9 31 Отговор
    Ако Запада иска истински да помогне на Украйна трябва да доставят ядрени ракети. Така руските фашисти няма да заплашват света с ядерки. Ще има някакъв баланс на силите.
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Урюрвкос

    20 2 Отговор
    излиза че Путин иска да запази екологията на Украйна.

    Коментиран от #213

  • 143 ХА ХА

    9 22 Отговор
    Ватата реве, всичко е наред.
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 ъп енд гоу

    25 4 Отговор
    Скоро киев ще е история барабар с управленците от ДА.
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 НЕАДЕКВАТНА

    33 1 Отговор
    СТАТИЯ. СНАРЯДИТЕ С ОБЕДНЕН УРАН НЕ СЪДЪРЖАЛИ РАДИОАКТИВЕН ЕЛЕМЕНТ. ХА ХА ХА. А КАКВО СЪДЪРЖАТ......КИСЕЛО МЛЯКО ЛИ?

    Коментиран от #148

  • 148 Р.К.И.

    3 19 Отговор

    До коментар #147 от "НЕАДЕКВАТНА":

    Няма разпад, няма верижна реакция. В случая уранът е просто елемент, каквито са никела, хрома ....
  • 149 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Мдаа

    8 4 Отговор

    До коментар #151 от "Просто оня":

    Ти нямаш продстава какво коментираш, приятелю. Самата идея, че някой ще стреля с такива боеприпаси както ръсят артилерийски снаряди, показва, че си нямаш БЕГЛА представа нито от военното им приложение, нито от това какво представляват.

    Коментиран от #157

  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 ТрампЛин

    6 13 Отговор
    Срещу агресора всичко е позволено, защото той самият не се спира пред нищо!!! Злото куче разбира само от тояга!!!
  • 157 Просто оня

    17 1 Отговор

    До коментар #152 от "Мдаа":

    В голяма заблуда си. Не само имам представа, но и лични наблюдения. Нямаш си на идея колко пъти съм бил в Ирак и Афганистан. По конкретно в Ирак съм виждал зони забранени за посещаване вследствие на използване на обеднен уран при военните действия. И тези зони бяха наложени от американците. Също съм говорил и с много сърби за пораженията след използването му. Вземи малко почети в нета, има официални документи по въпроса. И американски, и други.

    Коментиран от #162

  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Гринго

    3 11 Отговор
    Пръц! И точно като бункерното джудже… Паралелно с пръцкането, безаналогово омазване до ушите!!!
  • 160 Р.К.И.

    7 3 Отговор
    Планетата е пренаселена, питат бай Ганю как може да кастрира най-много мъже за най-кратко време. - Един стол без дъно и отдолу с две тухли. - Ама, не боли ли? - Ти ще внимаваш да не се удариш. С ръкавици, украинците да ползват предпазни средства.
  • 161 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Р.К.И.

    2 9 Отговор
    "Ще реагирам". Еднолично говори от името на държавата.Този съвсем се е забравил.
  • 164 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 165 Георги Сава Раковски

    6 12 Отговор
    Цар-Плъх няма думата по въпроса как Западът да подкрепя Украйна срещу руската агресия!
  • 166 Тоя на снимката мяза на Путин

    6 6 Отговор

    До коментар #1 от "TV Бобов дол":

    по малко даже и от мен. Вече и на двойници я закъсаха яко.
  • 167 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 Я па тоА

    8 12 Отговор
    що,кво ще стане? Путин ще се наяде с боб и ще обст релва Вашингтон ли? Само българските бе зродни рус офилис тици не видяха че ножа е дървен.
  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Кажи- речи...

    16 10 Отговор

    До коментар #124 от "Бля бля":

    ...почти целият свят , погледнато като ресурсен и човешки потенциал е в БРИКС...скоро ще има ново ООН, нов Международен Олимпийски Комитет,нова Световна Здравна Организации т.н., в които членовете няма да са малоумни л.и.з..ач.и на за.дн.и.к.а. на кравабойс....
  • 173 Тоя е ...

    7 3 Отговор

    До коментар #49 от "Жокера":

    ...трол на Посолството...всичко му е ясно , но така пише по заповед и за грантове.
  • 174 Дърт Вейдър

    3 3 Отговор

    До коментар #33 от "КенДаГе":

    Как пиеш водката в множествено число , да не би да си с 8 усти.
  • 175 америка се оля

    19 8 Отговор
    първо касетъчни бомби, сега уран. и все още тук има хора които ръкопляскат на америка. това е изродско поведение. не ги разбирам тези.
  • 176 кабел

    18 7 Отговор
    Тъпите янки искат ядренни ракети да избухват на тяхната територия. С тоя деменциален президент-така е.
  • 177 УЖАС

    17 7 Отговор
    Както се очакваше Американците ще започнат първи ядрената война. Отговорът на Русия ще е вероятно същия, но това ще е отгор. Тъпите Американци ще затрият света.

    Коментиран от #184

  • 178 катран

    14 6 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    много полезен бил този уран, русофоби го поглъщат на закуска и още нещо, но няма да кажа тази дума, защото редактора ще изтрие този коментар, то и без това 90% всичко се изтрива...
  • 179 прочетох коментарийте

    18 10 Отговор
    и виждам следното. тези които подкрепят сащ , са или платени писачи, или малоумници. обърнрте внимание какво и как коментират. и ще разберете
  • 180 куку

    15 5 Отговор

    До коментар #20 от "голяма глупост":

    нашите евро-кретени дори нямат инстинкт за самосъхранение..кажи ли сащ може да поглъщате обеднен уран..рапортуват че са готови..Ето ви украйна, а ето България и европа..зависи накъде ще духне вятъра..със сигурност да сащ няма да стигне радиация..но идиоти от Брюксел правят експерименти..Нали след като бъде освободена вашата украйна..искате да я възстановите..Къде ще строите ,след като навсякъде радиация ,дори в малки дози...и навсякъде..ИДИДОТИ СТЕ...така ще уврете в мъките от рак и други прелестни болести..породени от този вашият любим уран..

    Коментиран от #208

  • 181 Лаврентий Берия

    6 7 Отговор
    Принципно съм против руските действия и смятам, че за тази война е отговорен само и единствено Путин и неговото обкръжение! Що се отнася обаче да ползването на снаряди с "обеднен уран" намирам това за действие равнозначно на военно престъпление! Дори и да не дадат моментално ефект, тези снаряди в последствие повишават радиоактивния фон на поразената машина. Особено на веригите, които поради компонентите си са поддатливи на радиация. Тези поразени машини ще се превърнат в радиоактивни останки които дълги години ще разболяват всичко и всички около себе си. Никоя победа не заслужава тази цена! Радиацията не търси свои и противници - убива всички - войници, жени и деца. Това е гадно решение и не бива да се използват тези боеприпаси. Същото могат да правят и други боеприпаси - дайте им колкото трябва от тях. Но не и това мръсно оръжие.

    Коментиран от #183

  • 182 Майсторът 🐷 на Илюзийте

    10 12 Отговор

    До коментар #123 от "НЯКОЙ":

    Ами примерно защото има един друг лицимир, който иска мир - "руския мир" - което е равнозначно на това със сила да откъснеш парче от чужда държава! И тея украинци, направо не може да ги разбере човек - имат наглостта да се защитават и да проявяват достойнство? Гадна работа ти казвам. Вместо да целунат нозете на Великото Джудже от Кремъл?
  • 183 Уранът е

    11 3 Отговор

    До коментар #181 от "Лаврентий Берия":

    широко разпространен в природата, има го във въглищата и ТЕЦ изхвърлят радиация повече от АЕЦ. Има го в подземните води, например около Хасково. Обеднения уран не убива с радиация, а защото е отровен както всички химически активни тежки метали като живак, олово.
  • 184 Руснаците нямат

    9 14 Отговор

    До коментар #177 от "УЖАС":

    право да използват ЯО след като са агресори и бойните действия се развиват на чужда територия. Никой не е навлизал в РФ и те спокойно могат да спрат тази война като се приберат в границите си.

    Коментиран от #186

  • 185 Ха Ха ХА

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Асдф":

    маро....простакесо!
  • 186 Стрелата

    18 9 Отговор

    До коментар #184 от "Руснаците нямат":

    Само не знам окрайна в коя институция има международно признати граници само в твойта празна сълма дет я носиш за Равновесие ей такива сте неграмотни западни подлоги пускат ви партенка та и я захпвате.

    Коментиран от #188, #189

  • 187 Българин

    7 4 Отговор
    Тоа па, тоа па, кой те отразява теб бе жужак?
  • 188 Лаврентий Берия

    8 9 Отговор

    До коментар #186 от "Стрелата":

    Айде да спреш да пустословиш! Четете всички създадени от руснаците сайтове-гъби за разпространение на реска пропаганда и после повтаряте. Най лесно се манипулират безмозъчни и пристрастни индивиди. Няма никакво изискване страните да "регистрират" границите си! Украинските такива са признати в много международни договори, част от които и с Русия. Пре 1945 Украинската Съветска Република е сред основателите на ООН. През 1997-1998 украинския външен министър е председател на Общото събрание на ООН! Има си принцип в правото - uti possidetis juris - по който се определят границите на държавите при разпад на опрадалана държава. И Русия нееднократно е признала украинската независимост. Лъжете и го правите съвсем умишлено.
  • 189 Лаврентий Берия

    7 11 Отговор

    До коментар #186 от "Стрелата":

    Най лошото обаче е, че колкото по неграмотен и ниско интелигентен е един индивид, толкова по агресивен е! А колкото до сАлмата - ясно е кой носи такава на раменете си, професоре по руска пропаганда.

    Коментиран от #218

  • 190 Нео

    17 7 Отговор
    Ще направят бела тия американски боклуци
  • 191 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 192 ТТТ

    5 11 Отговор
    Путлер ще реагирам и ще се на какам.
  • 193 Денис

    4 13 Отговор

    До коментар #67 от "Артилерист":

    Умнико-не забравяй кой в Сирия използва БОВ , под крилото на руснаците!
  • 194 1-н Българин

    9 8 Отговор
    Украйна трябва да бъде унищожена
  • 195 Ббббб

    8 5 Отговор
    Гладайте реално на нещата, загинали над 500000 хиляди украински войници и още толкова ранени.Гледайте също и фронта как се развиват събитията.
  • 196 Да го...

    1 8 Отговор
    Тоя денков голем помиярл Путин Миритвореца дето всичмки му се смеят понеже е мака мара, ще чака да му ударят Кремъл, за да направи нещо, страшен смешник, ако преврата беше успял, сега щеше да е друго, брутален за украсите и техтиян нарко герой, с хубавата к,у жена
  • 197 българин

    7 11 Отговор
    Кой се плаши от кремъксйата мишка и кой пръв използва боеприпаси с обеднен уран, рашистите и кремълските военнопрестъпници са наглеци до мозъка на костите си.
  • 198 АМДЖИК ага полуръста от Мордор

    2 5 Отговор
    Ши реагирвам ребята,ши дялам безаналогиви анимационни уружия дето накретенизирват по опростаченото население у могучая и задунайская губернии,НАТА пак ши са разтрепери !!🤣🤣🤣
  • 199 Читател

    9 3 Отговор
    Понякога се чудя дали иелоустон няма да се събуди ей така от нищото.
  • 200 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 201 УжасТ

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "Ами":

    Я ни светни на какво е способен?
  • 202 Кирил

    3 9 Отговор
    Русия загуби още в първите три дни
  • 203 Пинокио

    7 2 Отговор
    ООН трябва да забрани патрони с обеднен уран ако кадеса зелените Начи може с обеднен уран да замърсяват околната среда а да забраняват колите и да забраняват даже и кравите защото ите замърсявали
  • 204 Скорпион

    9 6 Отговор
    Ако бях на мястото на Путин, щях да им пратя на краварите обогатен уран.Надявам се следващата световна война този път да е на американския континент.

    Коментиран от #216

  • 205 Артилерист

    8 4 Отговор
    До коментар 193 от "Денис"
    Това абсолютно не е е вярно. Там "Ислямска държава", под покровителството но американците, се опитаха да направят подобна провокация, за да обвинят Бушар Асад в тероризъм. Но щом като споменаваш руснаците да те питам: КАКВО ПРАВЕХА И ПРАВЯТ ОЩЕ ТАМ АМЕРИКАНЦИТЕ? КОЙ ГИ Е КАНИЛ? ЗАЩО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ОГРАБВАТ НАЙ-БОГАТАТА ЧАСТ ОТ ТЕРИТОРИЯТА НА СУВЕРЕННАТА ДЪРЖАВА СИРИЯ?
  • 206 Бесарабски българин

    6 3 Отговор
    Обеднения уран е безопасен само докато си стои, но използва ли се и се нагрее, той се разпрашава и заразява околността за десетки хиляди години напред.
    Само вдишването на една частица от него, в тялото започва излъчване, което унищожава ДНК-то и съсдава мутации, коти не са нищо друго освен рак.
    та толкова за БЕЗОПАСНИТЕ муниции от обеднен уран изричани от терористи и сатанисти Сащ и Англия.
  • 207 Горгона

    3 1 Отговор
    ДАНО ПУКНЕ ТОЯ ИЗРОД .
  • 208 САЩ

    10 5 Отговор

    До коментар #180 от "куку":

    виждат, че губят тази война и искат да съсипят природата за да не я ползват руснаци и украйнци. С една дума ако не я ползва САЩ и друг да не я ползва.

    Коментиран от #210

  • 209 Да благодарим за търпението на Русия

    5 4 Отговор

    До коментар #134 от "Хахаха":

    За всеки ден без ядрена война, макар и тези дни да са били сговнясани поради ред причини...!
  • 210 Вие не разбрахте ли

    5 2 Отговор

    До коментар #208 от "САЩ":

    Че по всякакъв начин и без жал искат да трепят човеците?!
  • 211 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 212 Величко

    3 3 Отговор
    Ами , дедя Вова , крайно време е да реагираш с обогатен уран !

    Коментиран от #223

  • 213 ФрИтюрник

    3 0 Отговор

    До коментар #142 от "Урюрвкос":

    🌳Пуси еколога като за начало можеше да не праща стотици хиляди блатари с димящи дизелови камиони и танкове, милиони детонации на снаряди и ракети и т.н. "природосъобразни" пълномащабни военни действия 💡
  • 214 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 215 ФКрус

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Българин":

    Напротив, много ясно се каза, че е тежък метал. И какво от това? Удобното внушение е във фразата "обеднения уран не е толкова мощен..." Което е умишлена заблуда за невежи, каквито сте повечето тук, че тези снаряда са също ядрено оръжие!
  • 216 И ти си

    2 0 Отговор

    До коментар #204 от "Скорпион":

    Един бетонов възел в главата
  • 217 "Тръмп"

    3 2 Отговор
    Колко мозък трябва да имаш за да се радваш на тази новина,че до твоята държава ще използват ядрени оръжия.
  • 218 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 219 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 220 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 221 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 222 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 223 Роко

    2 0 Отговор

    До коментар #212 от "Величко":

    Бе вие много се кефите и обожавате червените диктатори .Ами ако тук се появи един като пиночет който много обичал червените мушмули ще изпаднете ли в възторг от появата ме или ще се чудите къде да се скриете
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания