Last news in Fakti
  Тема: Украйна

9 Септември, 2023 11:16 3 768 95

Какво могат и колко опасни са боеприпасите с обеднен уран?

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • обеднен уран-
  • боеприпаси-
  • сащ

Експерти се опасяват, че употребата им може да има дълготрайни последици за здравето и природата

Какво могат и колко опасни са боеприпасите с обеднен уран? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Още през януари САЩ обещаха да доставят на Украйна 31 танка "Ейбрам". Сега Пентагонът е на път да осигури за тях и боеприпаси с голяма ударна мощ - подготвя се нов оръжеен пакет за Украйна на стойност 175 милиона долара. Той включва и 120-милиметрови снаряди с обеднен уран.

Какво представляват мунициите с обеднен уран?

Урановите боеприпаси (от англ. depleted uranium) се състоят предимно от обеднен уран - това е радиоактивният отпадък при обогатяването на уран. При този процес естественият уран се разделя на две части: докато обогатеният уран е с по-голямо съдържание на U-235 и се използва за ядрени електроцентрали или за производство на ядрени оръжия, обедненият уран е с много по-ниско съдържание на този радиоактивен изотоп. Той обаче е с изключително висока плътност и при производството на боеприпаси се смесва с други метали, като титан или молибден, а за предпазване от корозия се обгражда с тънък защитен слой от друг метал.

Слабата радиоактивност на урана, съдържащ се в боеприпасите, не осигурява никакво друго военно предимство на тези снаряди. Но пък те притежават изключително висока ударно-пробивна мощ. Урановите муниции действат много коварно: снарядите са толкова твърди, че могат да пробият външната обвивка на танк. Освен това те са конструирани така, че при удар снарядът се деформира, но не и острието му. Останалата част от снаряда се разтопява и отделя горещ уранов прах, който се самозапалва при контакт с кислорода във вътрешността на превозното средство и изгаря жив екипажа на вражеския танк. Ако превозното средство пренася боеприпаси или гориво, от това може да възникне допълнителна експлозия във вътрешността му.

Кой притежава такива боеприпаси?

Още по време на Втората световна война германският Вермахт провежда експерименти с уранови боеприпаси по поръчка на националсоциалистите. Тъй като обаче материалът е бил оскъден и скъп, той не е използван във войната.

Днес е известно, че 21 държави притежават боеприпаси с обеднен уран - сред тях са САЩ, Русия, Турция и Саудитска Арабия. Досега обаче само Вашингтон е признал, че ги е използвал на терен - в Ирак, бивша Югославия, Афганистан и Сирия. Само по време на войната в Ирак през 2003 са изстреляни стотици тонове уранови боеприпаси.

За разлика от биологичните и химическите оръжия, противопехотните мини или касетъчните бомби, урановите боеприпаси не са забранени. Няма международен договор, който изрично да забранява използването на обеднен уран. Въпреки това експертите предупреждават за възможни дългосрочни последици от урана, когато той се освобождава в големи количества.

Има ли опасност от радиация в зоната на бойните действия?

Обедненият уран трудно може да облъчи директно хората в непосредствена близост до него. Радиоактивността му е с около 40% по-слаба от тази на естествения уран, а радиацията обикновено не може да проникне през кожата и дрехите. На разстояние един метър от него, един килограм обеднен уран предизвиква радиация, равняваща се на годишната доза облъчване - около една трета от естественото облъчване. Въпреки това дори такава радиация на малко разстояние, ако сме изложени по-дълго време на нея, може да увреди генетичния материал и да причини рак. Още по-опасно е, че урановият прах може да проникне в организма през дихателните пътища, чрез храната или рани по тялото. Това е така, защото уранът - подобно на други тежки метали - е химически токсичен и може да причини тежки увреждания на вътрешните органи.

Какво се знае за дългосрочните последици?

Експертите обаче спорят доколко опасни са дългосрочните последици за хората и природата. Според доклад на организацията "Международни лекари за предотвратяване на ядрената война" (МЛПЯВ) в Ирак се наблюдава значително увеличение на малформациите, раковите заболявания и други последващи увреждания в регионите, където масово са използвани уранови боеприпаси. Според Световната здравна организация (СЗО) и Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) обаче не съществува особен радиологичен риск за цивилното население. Експертен доклад, поръчан от Европейската комисия (ЕК) през 2010, също не открива "доказателства за рискове за околната среда и здравето" от обеднения уран.

Не са много ясни рисковете за природата - например за почвата и подпочвените води, които могат да бъдат замърсени от снарядите с обеднен уран. Уранът е силно податлив на корозия - за пет до десет години невзривените боеприпаси могат да ръждясат в почвата и да освободят уран, който да проникне в подпочвените води. Въпреки това няколко проучвания в райони, където са използвани такива боеприпаси, са установили само минимално повишена концентрация на уран в подпочвените води. Като цяло обаче няма надеждни дългосрочни проучвания. Такива със сигурност са необходими, най-малкото защото изотопът на урана U-238, който се среща основно в тези боеприпаси, има период на полуразпад от 4,5 милиона години.

Как реагира Русия?

Кремъл категорично осъди планираната от САЩ доставка на боеприпаси с обеднен урад за Украйна. Руското посолство във Вашингтон я определи като "ясен знак на нехуманност". Говорителят на Кремъл Песков предупреди за опасността от повече ракови заболявания и други болести в Украйна и предупреди, че отговорността за това е "изцяло на ръководството на САЩ".

Американците не са първите, които снабдяват Украйна с уранови боеприпаси. През март 2023 Великобритания обяви, че ще окомплектова обещаните доставки на танкове "Чаланджър 2" за Украйна именно с муниции с обеднен уран. Москва и тогава реагира гневно и заплаши с последици.

Автор: Томас Лачан


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 12343211

    81 14 Отговор
    Досега обаче само Вашингтон е признал, че ги е използвал на терен - в Ирак, бивша Югославия, Афганистан и Сирия.
    Вътрешностите на хората се скапват с времето, земята и водата неизползваеми за дълго.
    Ама всички държави си мълчат.

    Коментиран от #37, #83

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ХАХАХА

    69 10 Отговор
    Как може да бъде опасен демократично обединения уран бре? Всички са във възторг от това ,че ФАЩ ще доставят бомби с обеднен уран,тя осрайнината барабар с ЕСЕС умрАт да ги облъчват с него в името на демокрацията! ХАХАХА
  • 6 До 1 коментар

    11 12 Отговор
    Адмирации.България Ви подкрепя

    Коментиран от #94

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 грета какво каза?

    52 3 Отговор
    грета тумбакова какво каза по въпроса? или тя само като я включат плямпа?
  • 9 Селянин

    58 7 Отговор
    Американски ядрени терористи. Ще ги застигне и тях. Целия свят им желае смъртта
  • 10 Хи Хи Хи

    43 6 Отговор
    Нормално, тактика е ,направи така ,че водата и земята да са отровни,тогава няма да са нужни на никой.И тогава ще спре войната когато тотално се отрови всичко.
  • 11 ГОЛЯМ СМЯХ

    53 4 Отговор
    зелените НПО-та нещо казаха ли по въпроса или всичко е цветя и рози и те затова мъчлат?

    после някой ще ми говори че колите замърсявали да бе да
  • 12 Препоръка

    7 33 Отговор
    Ама стоите си вкъщи бре другари там уран няма

    Коментиран от #26

  • 13 Гост

    59 7 Отговор
    Щом са от краварника, значи дори са полезни. Американските снаряди разнасят демокрация и градят мостове и училища.

    Коментиран от #25

  • 14 Българин

    49 7 Отговор
    америка вижда че войната в окрайна е загубена и гледа да отрови всичко преди да ги изгонят от окрайна
  • 15 2 котарака

    25 3 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Каквато е м/у герп и ппдб-илите

    Коментиран от #50

  • 16 патето Яки

    24 4 Отговор
    снаряда се разтопява и отделя горещ уранов прах, ...... изгаря жив екипажа на вражеския танк.......много хуманно е

    Коментиран от #38

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гост

    43 4 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    Разликата между фашисти и комунисти е, че едните са виждани и търпяни от света, а другите така и не са забелязани. Комунистите си останаха онези отрудени, бедни хора, които не са имали мераци за власт. С власт се покриха използвачите, които едно време се боядисаха на комунисти, а днес се пребоадисаха на демократи.
  • 19 мале

    5 43 Отговор
    Ей страшно племе са "Разбирачите" радиоактивност ,леле мале оле ще ми поникне трети крак !!Радиоактивна е и цигарата ,кой знае че доста обективи за фотоапарати са с радиоактивно стъкло !! Па нямам трето око или "Две ръчички седем пръста имам аз деца"! Бензина е къде по отровен ,химията в електронните цигари дали е безвредна ???Глупости на търкалета и чешане на езици !!

    Коментиран от #23, #36, #71

  • 20 До последния европеец?

    41 6 Отговор
    Интересно, как реагират украинците на употребата на уранови бомби на собствената им земя? А съседните държави? Когато Господ реши да накаже някого, първо му взема ума.
    .

    Коментиран от #46

  • 21 Гост

    40 5 Отговор
    Само краварите си позволяват да се ползват уранови снаряди, както само те използваха ядрени бомби. Да се знае и да не се забравя!
  • 22 Гост

    34 4 Отговор
    "Не са много ясни рисковете....." - ето така започват оправданията на всички производители на вредни храни и субстанции.
  • 23 ЛЪЖЛЮ неграмотен

    35 6 Отговор

    До коментар #19 от "мале":

    Радиоактивните мутации СТАВАТ БАВНО И ЩЕ УДАРЯТ НАСЛЕДНИЦИТЕ ТИ..

    Коментиран от #29, #33

  • 24 Хубавото Наде

    36 8 Отговор
    Бомби е убеднен уран от ФАЩ. Краварите са далеч от мястото на третата световна война. Тук в Европа населението ще измира бавно и сигурно и ще доставя суровини и енергия на ФАЩ. Има ли ФАЩ ще има и войни по света. Всичките досега войни по света са били организирани и подкрепяни от ФАЩ.

    Коментиран от #84

  • 25 мале

    11 25 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Да ,а Руските танкове теглеха закъсали коли в Чехия и Унгария !!Така ли ти казват от Руското посолство !Те затова Поляци,Унгарци,Чехи ,Литовци,Латвийци затова толкова обичат Русия !!

    Коментиран от #34

  • 26 артишок

    23 5 Отговор

    До коментар #12 от "Препоръка":

    казал краваря и си почесал по третата глава с опашката до петия крайник
  • 27 патето Яки

    22 6 Отговор

    До коментар #4 от "КОТарАК":

    9 септември - празник на антифашистите.
  • 28 Ураааа

    29 4 Отговор
    Ще купуваме жито, яйца, пилета и т.н. Ще хапваме вкусен хляб, питки, хапки и какво ли още...БЕЗОПАСНО, защото няма задълбочени изследвания! Да живее, ама друг път! Чакат ни злини. Природата ще ни го върне. Тя вече го прави.
  • 29 мале

    8 25 Отговор

    До коментар #23 от "ЛЪЖЛЮ неграмотен":

    Ако родителите ти са били на манифестацията на Първи май когато се взриви Чернобил може и да имаш 3 уши ! Но неееее това е "Мирен АТОМ" Руският атом е най-мирният атом !Този атом не е опасен ,само Капиталистическият е опасен !!

    Коментиран от #92

  • 30 Свободен

    12 2 Отговор
    Ето какво представлява този снаряд.
    Тъй като текстът е на руски - предупреждавам, това не е руски снаряд!
    Танкът отдолу е ясно какъв е, но за всеки случай в следващият пост ще пусна снимка на Т55 и Чалънджър.

  • 31 Свободен

    7 3 Отговор
    Ето и Т55 срещу Чалънджър:

    Коментиран от #41

  • 32 Предоволни клиенти казаха

    23 5 Отговор

    До коментар #17 от "Доволни клиенти казаха":

    Вчера наци батальон от азоф отиде на солариум със Слънцепек ТОС 1А край Артевмоск..Пристигат и последните мераклии, които зеленият пигмей пазеше за отбрана на Киев и Одеса.

    Коментиран от #39

  • 33 мале

    2 12 Отговор

    До коментар #23 от "ЛЪЖЛЮ неграмотен":

    "ЛЪЖЛЮ неграмотен": Я иди на училище че ти куца Българският !! Соп,Л@,к

    Коментиран от #51

  • 34 Гост

    30 5 Отговор

    До коментар #25 от "мале":

    Краварският обеднен уран - най-демократичният уран в света.
    Краварските снаряди - най-либералните снаряди.

    Коментиран от #43

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Леле

    8 1 Отговор

    До коментар #19 от "мале":

    колко съм к0х
  • 37 ЕВРОНЮЗ

    32 4 Отговор

    До коментар #3 от "12343211":

    В италианската армия до 2011 година имаше над 3500 пострадали и 320 починали от лъчева болест. Това е контингента участвал в Югославия и Ирак.. Над 70% от участвалите децата им се раждат с увреждания.. Участвалите от италианска страната са били без каквито и да било предпазни средства и са се чудили защо американците ходят с гумени облекла и маски. Има множество дела срещу министерството на отбраната но всичко се покрива.

    Коментиран от #81

  • 38 мале

    5 6 Отговор

    До коментар #16 от "патето Яки":

    Пате ,прочети как действа кумулативния заряд, и тогава пиши човеколюбиви антиядрени четива !!
  • 39 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    17 4 Отговор

    До коментар #32 от "Предоволни клиенти казаха":

    дано са верни думите ви дано... то затова ще докарват обеднения уран края на войната е факт

    сега краварите искат да заразят земята и да ликвидират зеления
  • 40 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 2 Отговор
    демократичния краварски уран най екологичния уран
  • 41 Пускай снимки пускай

    19 5 Отговор

    До коментар #31 от "Свободен":

    за спомен,че от 7те челинджъра, 3 са вече по капли... а няма и седмица. хахаха

    Коментиран от #44

  • 42 Стар Циганин

    13 4 Отговор
    31 танка отма ще обърнат хода на войната ,още 4-5 ако имаше и са до Урал за седмица ;)
  • 43 мале

    4 19 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Да живее Руският Уран ,най човеколюбивият и хуманен уран в света !!
  • 44 Свободен

    6 17 Отговор

    До коментар #41 от "Пускай снимки пускай":

    Щом Кремъл казва така, няма начин да не е истина!
    Кремъл никога не лъже, а руснаците не употребяват алкохол! :-)
  • 45 НПО Циганин

    22 0 Отговор
    Къде е това умно гледащо същество с поглед на пребозало теле ,Грета ??? Да каже нещо по въпроса !!!!!
  • 46 Ааааа

    11 3 Отговор

    До коментар #20 от "До последния европеец?":

    Защото знаят че тия територии са отписани и гледат да изтровят повече
  • 47 Буш ликвидира ссср,байДън ликвидира раша

    4 15 Отговор
    БайДънчо мятай слънцата над Кремъл,да грейнат руските души,че много мъка в русийката
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Артилерист

    23 4 Отговор
    Много добра статия. Вече съм писал за опасността от последействието на боеприпасите с ОБЕДНЕН УРАН и за да не се повтарям, като някои ..., ще посоча, че всички изредени организации, които са "изследвали" тази вреда, са зависими от САЩ и замазват с ама тъй, ама инак, защото САМО АМЕРИКАНЦИТЕ ДОСЕГА са използвали, НЕ, ТЕ СА ЗАСИПАЛИ ПЛАНЕТАТА НАВСЯКЪДЕ, където са водили досега безбройните си войни. Те са ги ръсели, както много животни в природата маркират територията си. Много символично, нали? Като животните! Същото сега ще направят и в Украйна. Гутереш защо мълчи като бит г@з?

    Коментиран от #86

  • 50 оня

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "2 котарака":

    Много точен коментар. Адмирации.
  • 51 Май ти трябва

    20 6 Отговор

    До коментар #33 от "мале":

    да се върнеш на училище. Абсолютно си неграмотен, но демонстрира самочувствие, характерен белег за вродена простотия.
    След като бомбиха Югослвия с обеднения уран, се промени вида на растителността по западната ни граница. Крушовите дървета масово изсъхнаха, изведнъж изчезнаха врабчетата и гугутките, при хората се наблюдават масово увеличение на раковите заболявания. Демократично лаем, ама малко мозък за осмисляне на истината няма. Или си въобразяваш, че това тебе няма да те засегне?

    Коментиран от #60, #70

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ДОЛУ

    4 12 Отговор
    МОЧАТА
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Додо

    17 3 Отговор
    А вие си затваряйте ядрени мощности,затваряйте тецове,плащайте за вредни емисии,угаждайте на всеки каприз на ЕС,който обикновено е крайно писклив за околната среда и подозрително мълчлив в този случай.
  • 56 патриарь Гундяй

    4 10 Отговор
    каква я мислехме каква стана тя.Щяхме да крадем земя, жито, олио, метали и папироси, без клозет"те и пералните, които нашия Пухлер великодушно остави за бурятите, дагестанците и чукците, пък сега ще муаме радиация...следващите 1000години
  • 57 Алфа херинга

    14 0 Отговор
    За пръв път виждам донякъде обективна статия в Дойче зеле. Този път са описали и опасностите от употребата на тези снаряди, а не само обичайната доза пропаганда, както обикновено.
  • 58 Сталин

    15 2 Отговор
    Когато беше войната в Югославия и през май месец когато бяха интензивните бомбардировки над Белград със снаряди с обеднен уран от страна на Сащ имаше трансгранично заразяване с радиоактивен прах към България и точно тогава след дъждовете доматите и пипера в градината ми изгоря чак към селата около Варна,затова е тази епидемия от ракови заболявания в България

    Коментиран от #67, #82

  • 59 хихи®

    12 1 Отговор
    Това е "демократичен обеднен уран"
    Както всеки демократ знае "демократичния обеднен уран" не само е безвреден. Той е полезен. Най-полезен е за демократите. Носи здраве щастие и просперитет...Всеки демократ трябва да си го носи близо до сърцето....
    за да бъде истински демократ....
    П.С. вреден е само диктаторския обеднен уран...

    Коментиран от #63

  • 60 мале

    1 8 Отговор

    До коментар #51 от "Май ти трябва":

    Да а Чернобил беше просто заря !! Там само изоставиха маса градове и села ,сливи, круши ,врабци,пилци ,мачки ,кучища там всичко си остана !! И Там пак бяха виновни Краварите ,там атома беше мирен!!! И затова нямаше последствия ,ма никакви !!

    Коментиран от #62

  • 61 Бачо Киро

    8 2 Отговор
    Какво значи "експертите се опасяват"? Няма какво да лъжете, вижте официално колко натовски войници от войната в Сърбия са обезщетени заради рак и тн. Въобще не говорим за сръбската страна на историята, а официално от "съюзниците".
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 хихи®

    2 2 Отговор

    До коментар #59 от "хихи®":

    Този минус някой демократ схвванал иронията ли го цъкна или някой несхванал?? хи хи хи

    Коментиран от #66

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Гайгеров брояч

    2 12 Отговор
    Обединеният уран не надвишава нормата от радиацията в природата!
    Странно ,че копейките и Масовият убиец Путьо реват сега а ни уверяваха през 1986г...че Всичко е нормално когато стана аварията в Чернобил!
  • 66 Сталин

    12 3 Отговор

    До коментар #63 от "хихи®":

    Тези минуси ги дава администратора ,а понякога си цъкат колкото минуси си искат от админа за да манипулират коментарите

    Коментиран от #88

  • 67 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 5 Отговор

    До коментар #58 от "Сталин":

    А,Чернобил го ЗаБРАВИ,ААА!
  • 68 Констатираща

    10 1 Отговор
    Щом обедненият уран пристига от западните страни, няма от какво да се плашим и тревожим. Те са разумни и демократични. Друг е въпросът, ако тези боеприпаси бяха от Русия - тогава и екологичната заплаха от тези оръжия с обеднен уран, щеше да е голяма.
    Трябва да бъдем спокойни и да се подчиняваме!

    Коментиран от #89

  • 69 Лендлийз

    11 0 Отговор
    Иде време да се носи отговорност, както навремето бе с Чернобил. Живота е колело, върти се. Ако Европа допусне да се отрови тази земя, трябва да въведе забрана за внос на каквито е да е храни от Украйна. Не само да мислят щуротии като ЕВРО7 за колите. В противен случай са престъпници като БКП навремето.
  • 70 късо име-корав у-й!

    5 2 Отговор

    До коментар #51 от "Май ти трябва":

    Крушите ми изгоряха при Чернобилската авария.А,при бомбенето не ми раждаха дръвчетата ,само около 2-3 години!Вече не помня ,а не съм записал!
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 ХА ХА ХА

    10 1 Отговор
    АБЕ ДА СИ ГО КАЖЕМ НАПРАВО КРАВИТЕ МИСЛЯТ САМО ЗА СЕБЕ СИ ! АМА КЪДЕ СА ОНИЯ ООН , ЧЕРВЕН КРЪСТ , ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ДРУГИТЕ ТАКИВА ОРГАНИЗАЦИИ , ДЕТО РЕВЪТ ПОСТОЯННО , ЧЕ РУСИЯ НАРУШАВА ВСИЧКИ НОРМИ НА МИР А КРАВАРИТЕ СЕ БОРЯТ ЗА ЧИСТ ВЪЗДУХ И ЧИСТА ПРИРОДА ?
  • 73 Фръчилото

    2 8 Отговор
    ХОМО жужета фашисти от Кремля и психара от С.корея заплашват Човечеството с ядрен АПОКАЛИПСИС но...пък реват истерично като..вдовици,
    Срещу някакви безвредни дози радиация
    Хахахахаха
  • 74 Гадни мръсни кравари !

    8 2 Отговор
    Ей тия снаряди със обеднен уран да ги изсипят във КРАВАРИЯ ......за да видят как хубаво ще се почувстват !!!!! А зеления наркоман , унищожи не само народа си но и природата за десетилетия напред !!!!!!!!
  • 75 Перо

    7 2 Отговор
    Вредните последици и причиняването на рак от обеднения уран са доказани, след ползваните боеприпаси от САЩ в Сърбия, статистически и научно! Руснаците за това не ги ползват, а употребяват волфрам. Волфрамът също има много високи нива на плътност и се употребява в бронебойните средства! За новото поколение танкове Ейбрамс с броня от обеднен уран, руснаците ползват два ПТУРС-а насочвани с един лазерен лъч с радиус до 10 км.! Първият унищожава всички възможни защити и част от бронята, вторият прави танка на скраб и развалина! Общата цена е $40,000, а каква е цената на танка? Оня с белото много се лъже, че тези танкове ще променят военната и стратегическа обстановка в района! Просто той е виновен за провокирането на войната и трябва да си понесе последствията с неравностойна позиция в преговорите! Кьорав карти не играе! Иначе ще съсипе измислената държава до дупка, без това да повлияе на икономиката и въоръжените сили на Русия, както си мислят неговите куратори!

    Коментиран от #91

  • 76 Констатираща

    0 1 Отговор

    До коментар #64 от "мале":

    То и тогава е било диверсия от безскрупулните хегемони.
  • 77 Угри

    4 2 Отговор
    Време е заядрени удари по Украйна!

    Коментиран от #85

  • 78 Решението е много про'сто

    2 5 Отговор
    Медвежонката вдига белите прашки на Вовик и прибира обратно в блатата малкото останали живи... монголоидни Маскаляки
    Хахахахаха
  • 79 Българин

    1 3 Отговор
    Няма никакви доказателства за това, че употребата на боеприпаси с обеднен уран води до повишаването на заболеваемостта от болести свързани с радиационно облъчване. Всеки, който твърди такива неща отказва да посочи ИЗТОЧНИЦИТЕ/изследванията, които го доказват. ВИНАГИ "доказателствата" са или "едни хора казаха" или насочват към изследвания, които НЕ доказват подобно нещо и вътре в тях си го пише.

    Коментиран от #80, #93

  • 80 Лендлийз

    3 1 Отговор

    До коментар #79 от "Българин":

    Ако беше така, този материал щеше да се намери на изгодна цена на женския пазар. Они ти кажуват, че кат постоиш до него получаваш годишна доза, ама е безвреден....
  • 81 Даа бе

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "ЕВРОНЮЗ":

    Защо си присвояваш име от което си отдалечен на светлинни години??!
  • 82 Любопитния

    2 0 Отговор

    До коментар #58 от "Сталин":

    И какво ти разбира главата от проникваща радиация и радио-активно заразяване, пишман експерте??
  • 83 Нищо такова няма

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "12343211":

    Първо, тези снаряди не се използват за жилищни сгради или срещу жива сила, а срещу бронирани бойни машини. Това е положението. За мишените има ли значение как ще умрат? Със снаряд с обебнен уран или от огромен нормален снаряд.
  • 84 Грозното пате

    4 2 Отговор

    До коментар #24 от "Хубавото Наде":

    Няма по голямо бедствие от Русия на Земята!!
  • 85 Даа бе

    2 0 Отговор

    До коментар #77 от "Угри":

    А ти къде ще се скриеш бре? Какъв ядрен удар те гони?Това да не е боб да ядеш?!
  • 86 Онзи

    1 0 Отговор

    До коментар #49 от "Артилерист":

    Ти да не си независим ?? И децата знаят ,че независимите са най зависими!!
  • 87 Урюрвкос

    1 2 Отговор
    когато Зеленски получи тактическо ядрено оръжие тези статии за обеднен уран, касетъчни боеприпаси, биологични оръжия със сепарация по генетичен профил и др.---- ще ни се струват като детски приказки
  • 88 Даа бе

    1 1 Отговор

    До коментар #66 от "Сталин":

    И кой нормален ще сложи +-сове на откроени глупости и пропаганда??!
  • 89 Констатирал

    4 1 Отговор

    До коментар #68 от "Констатираща":

    Забравяш,през 1986г. чакахме от нато,а дойде от брато! И сега носим последствията от това!!
  • 90 Физик-експерт

    1 1 Отговор
    Само до уточня: Радиоактивността на "обеднения уран" не е с 40% по ниска, а е 40 пъти по-никса.... което ще рече , че радиоактивното гама-облъчванее е около 2.5% от товва на "обикновенния уран" и сотоци пъти по-ниско от това на обогатения уран! Ефекта идва не от радиационното замърсяване, или както лаиците казват отравяне(което е измишльотина), а от изключително високата плътност(т.е. тежест на единица обем... представете си нещо като оловото но в пъти по тежкоо) при използването му в снарядите. При детонация, "изстреляния" от екслозива тежък уран... придобива стршна кинетична енергия, и при контакт с каквото и да препятствие, просто го пронизва и продължава все едно е преминал като "нож през кисело мляко" Ето затова го добавят в смес или в сплав с други метали.... в снарядите.... А за паралел между атомна бомба и снаряди с обеднен уран е напълно безсмислено да се говори...това са измислици и демагогия на някакви алкохолици или просто лаици!
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Ами то Чернобил

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "мале":

    Е в Украйна.
  • 93 Физик-експерт

    1 1 Отговор

    До коментар #79 от "Българин":

    Да, тук си прав ! Няма и да има доказателства. Или има ги само в някои кухи глави, които мислят, че една лъжа повторена 100 пъти става истина. Но тази и хиляда пъти да се повтори- няма как да стане истина !!! Радиацията която излъчва обеднения уран след използването му при взривяване на снаряд, е поне 3-4 пъти по-ниска от "радиацията" коявто излъчват 5G мрежите до 500 метра от клетката! Ето от кое трябва да се боите повече. И от телефона в джоба ви поставен близо до сърцето ви....
  • 94 катран

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "До 1 коментар":

    лекари казват ОПАСЕН Е...а от СЗО..няма страшно..Ще има въпроси към тази организация от легионери които в момента се бият за нацистката кауза в украйна..Тези от тях които успеят да се завърнат по родните места ще умрат от рак и други прелестни болести, подарък от сащ...Ще има дела срещу търговци и производителите на такива уранови боклуци...Пак ще говорим за това..Всеки ще получи заслуженото..А европейци ще хапват украинските продукти-чисти и полезни за вашето здраве..пак според СЗО...
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: