Last news in Fakti

9 Септември, 2023 15:36 2 636 19

Защо фентанилът е един от най-опасните наркотици

  • фентанил-
  • дрога-
  • лекарства-
  • наркотици-
  • здраве-
  • морфин-
  • болкоуспокояващо

То е болкоуспокояващо средство, което е повече от 70 пъти по-силно от морфина

Защо фентанилът е един от най-опасните наркотици - 1
Снимка: Shutterstock

Като лекарство фентанилът се използва за притъпяване и намаляване на болката. Задължително е обаче да се приема под лекарско наблюдение. Ако няма такъв контрол, медикаментът може да увреди възприятията, да доведе до забавяне на дишането, до кома, а в най-лошия случай и до смърт. Само в Съединените щати след употреба на фентанил през 2021 г. са починали над 70 000 души. Това средство бързо води и до бързо пристрастяване.

За какво се използва фентанилът?

Фентанилът е значително по-силен и ефективен от някои други опиоидни болкоуспокояващи като морфина, оксикодона и хидроморфона. Той се предписва при рак в последния стадий на болестта или след тежка операция. Спада към класа на синтетичните опиоиди. Известен е с изключителната си сила. Фентанилът е 50 пъти по-силен от хероина и 70 пъти по-силен от морфина.

Той засяга централната нервна система на човека. В медицината се прилага и като упойка. Води пациентите до състояние, подобно на дълбокия сън, в което те не усещат болка. Дозата фентанил зависи от цялостното състояние на пациента, както и от тежестта и продължителността на медицинската процедура, на която е подложен.

Употребата на фентанил трябва да се контролира внимателно от лекари и от медицински персонал с подходяща квалификация. Причината за това е, че дори и малки количества фентанил могат да причинят животозастрашаващо забавяне на дишането. Това от своя страна води до недостиг на кислород в организма, който пък уврежда различни органи, особено мозъка и сърцето.

Под каква форма се приема фентанилът?

Фентанилът може да се прилага венозно. Приетото по този начин вещество има много бързо действие, защото директно навлиза в кръвния поток. Ако фентанилът се употребява без лекарски надзор - като наркотик – лесно се стига до свръхдоза, която в най-лошия случай води до смърт.

Но фентанил се продава и на прах. Много зависими от него хора го смъркат или гълтат пресовани хапчета от фентанилов прах - особено в САЩ и Латинска Америка. При този начин на употреба правилното дозиране е трудно. Дори и съвсем малки количества могат да се окажат фатални.

Пластирите с фентанил, известни още като трансдермален фентанил, се използват в медицината за постоянно облекчаване на болката за по-дълги периоди време. Клиниките, хирургическите кабинети и аптеките обръщат сериозно внимание на правилното и адекватно изхвърляне на фентаниловите пластири. Наркоманите, пристрастени към фентанил, винаги се опитват да се сдобият с използвани вече пластири, попаднали по невнимание в кофите за отпадъци. От тях често е възможно да се извлекат остатъчни количества от веществото.

Откъде идва фентанилът?

Фентанилът като наркотик се появява още през 1970-те години. През 80-те и 90-те години нелегалното му производство бързо се увеличава, а през новото хилядолетие то достига до все по-застрашителни размери. С ръста на неговото разпространение се увеличават и наркозависимите, както и смъртните случаи след употребата на фентанил. Този извод е особено валиден за Съединените щати.

Много от субстанциите, необходими за това синтетично съединение, пристигат от Китай. Те се изнасят за САЩ и Латинска Америка, където се преработват в наркокухните, за да бъдат след това продадени на черния пазар.

Според Американската агенция за борба с наркотиците (DEA) през 2022 г. в САЩ са били иззети над 50,6 милиона таблетки фентанил, както и повече от 4500 кг. фентанилов прах. Службата смята, че това е еквивалентът на "над 379 млн. потенциално смъртоносни дози фентанил". Количество, което е достатъчно, за да убие почти цялото население на САЩ - около 333 милиона души.

Автор: Гудрун Хайзе


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    18 2 Отговор
    Дрогата убива

    Коментиран от #3

  • 2 Зеления

    26 13 Отговор
    Вече не ми действа,минавам на обогатен уран!

    Коментиран от #4

  • 3 Купейкин

    13 12 Отговор

    До коментар #1 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Аз от това затъпях.
  • 4 Мдаа

    13 11 Отговор

    До коментар #2 от "Зеления":

    Както вървят работите един не много висок дилър от Москва скоро ще ти го достави ...
  • 5 Даммммммм

    26 6 Отговор
    В САЩ улиците по градовете им са тъпкани с такива наркомани..-Тубата е пълна с клипове-тия там са вече в канала-цялата им държава

    Коментиран от #7

  • 6 Джо

    8 10 Отговор
    Китайците се опитват да убиват американци чрез фентанил. Това е работа на комунистите

    Коментиран от #11

  • 7 Българин

    8 22 Отговор

    До коментар #5 от "Даммммммм":

    В Москва е по страшно,друсат дори и 80 годишните бабички и дядки. Това е от хубавия им живот в колхоза...

    Коментиран от #9, #12, #14

  • 8 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    8 3 Отговор
    Най-опасният наркотик е лекарството ми за кръвно налягане, защото заради него ще ми вземат колата!
  • 9 Иванов

    12 2 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Не знаехме че руските пенсионери са толкова богати , че могат да си позволят да си закупуват скъпи наркотици................ или дрога въобще.
  • 10 бай Ганьо Балкански

    8 1 Отговор
    Дир бг , факти , нюз , вести , и още там ......... преписвате си измишльотините едни от други или ви ги спускат под команда от посолството на.......... ФАЩ ........опа извинетИ САЩ.
  • 11 Българин

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Джо":

    Просто бизнес.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Опааа

    2 1 Отговор
    🇺🇸 Браво! Браво! Колкото повече фентанил,толкова по-добре за 🇺🇸👍
  • 14 Опааа

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Тихо веее СО п ОЛ!
  • 15 Вирус

    2 0 Отговор
    Сега ще ползваме касетъчни боеприпаси и обеднен уран хахаха демократично и ефтинджос
  • 16 Тц тц тц

    6 0 Отговор
    "Употребата на фентанил трябва да се контролира внимателно от лекари и от медицински персонал с подходяща квалификация."

    Всичко започва от Сатанинската Зла Организация(СЗО).По тяхна препоръка преди 3 г. лекарите започват да изписват доста силни лекарства и по този начин превръщат милиони в наркомани най-вече в САЩ и Канада.Това нещо даже и лекар не трябва да предписва!С наркотици,войни и плаНдемии искат да унищожат половината човечество.Даже се хвалят предварително като серийните убийци.Нещо са откачили.Шизофренията ги гони яко и няма кой да ни спаси.Господ да ни пази и това е.
  • 17 Симона

    2 3 Отговор
    Най опасните и зарибяващи нарко продукти са марихуаната, канабисът и тревата, аз имах приятел който взимаше марихуана венозно и милалия път колабира и му излезе кафява пяна през остата след което се удави с нея и парченца повръщана недообработена манджа и умря пред мен ,а аз се обадих на 112 ,че е умрял и да дойдат да си го преберат защото бях много уплашена.
  • 18 Зелю

    2 0 Отговор
    Я па си смъркам кокаинче, кви са тея фенантили менантили
  • 19 Ице

    3 1 Отговор
    Да се тровят американците, дреме ми.