Last news in Fakti

23 Септември, 2023 19:07 2 111 39

"Скрит геноцид": защо липсват лекарства в България

  • лекарства-
  • геноцид-
  • медицина-
  • здраве-
  • българия-
  • аптеки-
  • здравеопазване-
  • инсулин-
  • диабет-
  • недостиг

Близо 400 лекарства са дефицитни в България, основно защото се изнасят

"Скрит геноцид": защо липсват лекарства в България - 1
Снимка: БГНЕС

Как се справя човек с тежък диабет в България, който търси гарантирания и заплащан от държавата инсулин с връзки и познати, месец за месец, а от институциите му отговарят, че няма проблем с доставките? На първо място, влошава се състоянието му от непрекъснатия стрес, а започва да гладува, като пропуска вечерята - за да има за по-дълго време животоподдържащото лекарство. Някои се примиряват и карат - колкото толкова, други се консултират с ендокринолога си за аналогови инсулини, макар че при диабета това не е удачно, тъй като не се знае каква ще е адаптацията на пациента. А в случай че им е останала малко енергия след дългите обиколки по аптеки и непримиримост, търсят гласност като вик за помощ. За себе си и още хиляди като тях, сред които и немалко деца. В България болните с диабет са около 600 000, част от тях не могат да живеят без инсулин.

"Това е скрит геноцид!"

Краснойка Кушева от Пловдив е с диабет от 36 години, на инсулин е от самото начало, сменян четири пъти през годините. Повлияла се е най-добре от настоящата терапия (бавнодействащия Tresiba 100 IU/ML и бързодействащия Fiasp 100 IU/ML), назначена след диабетна кетоацидоза (от най-опасните усложнения на захарния диабет, бел.а.). Но от края на миналата година става все по-трудно и по-трудно да се снабди с инсулина си, който е от 100% реимбурсираните от здравната каса лекарства.

"Това е скрит геноцид. Имам право на живот и искам държавата, в която живея, да ми гарантира адекватното лечение и да поеме отговорност, когато това се нарушава. Искам адекватни действия и искам отговорните за това длъжностни лица да си получат наказанието", казва Кушева пред Дойче Веле.

Писала е непрекъснато до различни инстанции - Министерството на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), НЗОК (Дойче Веле разполага с копия от сигналите и отговорите, бел.а.) и получава сходни уверения: "Доставките от производителя са налице, дистрибутирани са към търговците на едро". Толкоз. Обаче в аптеките липсват или се намират изключително трудно. Затова и сезира прокуратурата. От Върховна касационна прокуратура препращат сигнала по компетентност до Софийска градска "за евентуално извършени престъпления по служба от длъжностни лица - служители на Министерството и/или ИАЛ."

Защо има недостиг на лекарства?

"Големите проблеми с липсите започнаха през ноември 2022 г. (тогава управлява служебно правителство, бел.а.). От месец на месец нещата стават по-сложни и по-сложни. Всеки се спасява, както може. Този инсулин не влиза в списъка на лекарства, забранени за износ и можете да си представите какво става. Нима е толкова трудно да се гарантира лечението на хората, които се нуждаят от тези лекарства - ние сме определена брой, не е възможно държавата да не може да предприеме действия", казва Кушева.

Проверка на Дойче Веле показа, че от вчера, 22 септември, за шест дни - до 28 септември, Tresiba e вкаран в забранителния списък за износ, който се прави от Изпълнителната агенция по лекарствата. По закон ИАЛ може да актуализира този списък ежеседмично - ако има недостиг. А този недостиг установява Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарства в позитивния лекарствен списък - СЕСПА. Това са лекарства, които се плащат със средства на данъкоплатците. В разходите на здравната каса второто най-голямо перо след плащанията за болниците е за лекарствени продукти - 1,8 милиарда лева за 2023 година.

Проблемът не се решава ту с вкарване, ту с изкарване на инсулин (или други медакаменти) от забранителния списък за износ, зад всеки един ред от който стои бизнес за милиони. Паралелният внос и износ на лекарства в рамките на ЕС са законово регулирани. При кабинета "Станишев" беше прието цените на лекарствата (на производител в България) да са най-ниски от съответните в 10 референтни държави с най-ниски цени в ЕС. Затова и много от медикаментите в България са в пъти по-евтини от тези на пазарите в Западна Европа и износът върви с пълна сила, но държавата в лицето на ИАЛ е длъжна да оказва контрол на този процес, за да защити интересите на своите граждани.

На един от поредните сигнали за липсата на Tresiba и Fiasp, изпратени от Кушева до МЗ през април т.г., в който тя съобщава за липсата им в аптечната мрежа, изпълнителният директор на ИАЛ Богдан Кирилов, който управлява агенцията пета година, уведомява, че производителят си е свършил работата и е доставил договорените количества. "С писма, постъпили на 04.04 и 25.04.2023 г., на електронната поща на ИАЛ, "НОВО НОРДИСК ФАРМА" ЕАД ангажира доказателства за ритмични доставки на лекарствените продукти, които са дистрибутирани към търговците на едро "Софарма Трейдинг" АД, "Стинг" АД, "Фармнет" АД и "Фьоникс Фарма" АД. От представените справки се установява, че има налични количества, както в склада на "НОВО НОРДИСК ФАРМА" ЕАД, така и в складовете на цитираните търговци на едро".

Обаче в аптеките няма. В сигнал до омбудсмана Диана Ковачева жена от Варна например пише как в над десет аптеки в града е получила отговор: "Tresiba липсва по складовете".

Проблемът се прехвърля - не се решава

Достатъчно е да се преброят електронните протоколи, регистрирани в НЗОК, с които диабетиците получават лекарствата си, за да са наясно управляващите за колко души носят отговорност да гарантират снабдяването им с животоподдържащи лекарства. Решение би било за тях да има едно допълнително количество, гарантирано през цялото време в аптечната мрежа, заяви наскоро председателят на Асоциация "Диабет" Майя Викторова-Ханджийска. Липсата на инсулин (но и други лекарства) вече е системен проблем за България и никой от управляващите, все едно служебно или редовно правителство, не се трогва от съдбата на хиляди българи, за които медикаментите са им необходими, за да живеят.

След стотици сигнали на граждани, в края на юли омбудсманът информира министъра на здравеопазването Хинко Хинков за проблемите с липсващите месеци наред Tresiba 100 IU/ML, Fiasp 100 IU/ML, Humalog 3 ml, Novorapid, Insulatard и др. Хората молят за съдействие, за да живеят, дори настояват да се забрани напълно износа на животоспасяващи медикаменти за диабетици, раково болни и др.

На изслушване от парламентарната здравна комисия в началото на август Хинков съобщи, че се готвят законови промени, свързани с паралелния внос с лекарства, търговията на едро, подобряване на СЕСПА. Още ги няма. На уверението му, че доставчиците се справят, на същото изслушване се чуха други данни - че на българския аптечен пазар липсват 392 лекарства по лекарско предписание, от които 166 се изнасят. 25 лекарства за лечение на диабет напълно липсват, като седем са инсулини, а от тези 25 лекарства 21 се изнасят, съобщи Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки. Според анализ на ДАНС нормативната уредба е разработена целенасочено в интерес на търговците и не осигурява ефективни възможности за противодействие или избягване на дефицит на лекарства.

Частният интерес да отстъпи пред този на болните хора

Пред BG on Air адвокатът по медицинско право Мария Петрова заяви, че "докато частният интерес на определени лобита на фармацевтични компании не направи стъпка назад пред интереса на хронично болните хора, ще имаме проблем, който във времето ще се задълбочава".

"Задълбочаването" е въпрос на живот и смърт. Колко диабетици трябва да умрат, за да се събуди властта?

Автор: Емилия Милчева


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    17 3 Отговор
    Няма ли рецепти за тия хапчета, то вече и за Аналгин само що ме са ти изкачи рецепта.

    Коментиран от #18

  • 2 НОИ плаща

    39 2 Отговор
    за да няма лекарства и хората да мрат. То е близко до ума, но никой не го казва - колкото по-малко хора, толкова по малко пари за пенсии...
  • 3 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    36 2 Отговор
    Геноцида не е спирал през последните 33 години в България! За западните господари е важна територията и колкото по-бързо се отърве от населението толкова по-добре за капиталистите и техните марионетки и подлоги тука. От внуците и правнуците на тия изверги които преди 100г. са избивали жени, деца и старци на тая дата не може да очакваме нищо добро!
  • 4 Дааа

    37 3 Отговор
    Американските окупатори са скрили лекарствата, толкова е просто! Редуцирането на българите продължава, след като не успяха с ваксините

    Коментиран от #6, #8

  • 5 мда

    29 0 Отговор
    Липсват лекарства за да измират по-бързо хората.
  • 6 любител

    26 1 Отговор

    До коментар #4 от "Дааа":

    прав си но освен тях голяма вина имат и нашите управленци предатели надупе-и на краварите.
  • 7 123

    24 0 Отговор
    Сатанистите намалят населението на Земята по всякакви начини.
  • 8 Т444444

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дааа":

    Естествен подбор. Кой окряка.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Мързеливецът

    21 4 Отговор
    В територията на абсурда останахме само пенсионери, телкаджии, болни, психично болни, мързеливци, некадърници и неудачниници.

    Коментиран от #15

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 То е ясно

    26 1 Отговор
    защо липсват лекарства в България. НАТО ги краде и ги праща в Украйна !
  • 13 Иван

    23 0 Отговор
    Защото ги продават в чужбина или пак търсим топлата вода
  • 14 избирйте си ти пак

    20 0 Отговор
    Защото това е последствия от управлението на маф.некоалиция.
  • 15 Ташунко Сапа

    12 0 Отговор

    До коментар #10 от "Мързеливецът":

    И селски хитретци с малки очички.

    Коментиран от #19, #26

  • 16 Само констатирам

    26 0 Отговор
    Той , "скритият геноцид " , действа по различни направления - слаба нац . сигурност , слаба съдебна система , слабо здравеопазване , слабо образование , липса на лекарства , вредни храни , пълни с консерванти ( затова премахнаха БДС - български държавен стандарт , за да могат да слагат всякакви боклуци в храните ) , беднотия !!!
  • 17 Селянин

    13 2 Отговор
    Защото ни готвят за война и събират лекарства по складовете

    Коментиран от #21

  • 18 Селянин

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    Готвят ни за война събират хапчета за складовете
    Америланците ни дупат

    Коментиран от #23

  • 19 Само добавям

    11 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ташунко Сапа":

    И с крадливи ръчички ...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Онко лекарствата

    14 0 Отговор
    Се изнасят за САЩ. И хора свързани с посолството го правят. Трасева там и още 3 лекарства
  • 23 Голямата плешива глава

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "Селянин":

    На бас по 30 000 лева суха пара, че война няма да има, ще има климатични промени.
  • 24 нямат срам

    22 0 Отговор
    Не стига, че няма лекари, не стига, че и тези, които ги има , ни съдират кожата, не стига, че в България няма профилактика, но и без лекарства ни оставиха.
    Колко подло, колко гнусно е това безобразие.
  • 25 САЩ и НАТО крадат лекарствата ни

    10 0 Отговор
    Не се търпи повече това . И инсулина краде
  • 26 Защо

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Ташунко Сапа":

    Защо се пишеш така? Харесва ли ти?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Анонимен

    12 0 Отговор
    Защото българи родолюбци крадат от българи, е това е и мвр да се сезира и да разследва, ако е законно да се промени, нито Ес, САЩ и Русия не е намесен, а алчността.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Рекло

    5 4 Отговор
    Свещи да си купят вместо нашите лекарства.Комунягите ги изнесоха за пари
  • 35 Уса

    9 0 Отговор
    Където има инсталирани подлоги на "демокрацията"нарства престъпноста,цените поскъпват,хората масово се разболяват и започват да умират,постепенно всичко изчезва дори птиците и бозайниците
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Много интересно Deutsche Welle

    8 0 Отговор
    се загрижили за живота и здравето на българина. Да се разплаче човек. Защо не напишат, как гражданите на Федералната република се снабдяват с лекарства и на каква цена. Отворете сайта на най-голямата on-line аптека в Германия и ще видите, че всяко лекарство, което се отпуска срещу рецепта, т. е. на всеки здравноусигурен има две цени. Без и с рецепта. За всички лекарства, независимо от цената им, след представяне на рецепта плащаш само. 5 пет евро, изписано с голяма червена. цифра. Някой да има да каже нещо?
  • 38 Пациент

    2 0 Отговор
    Подобно на зърнарите задържат стоката в складовете, скрили са всичко и чакат да цените да скочат. Всичко е частен интерес, хронично болните - всеки да се оправя кой как може!
  • 39 ганю

    0 0 Отговор
    Европейска политика
    кои са най болни ами възрастните и за коя партия гласуват
    основно комунисти значи без лекарства и пенсии и да си купуват гадни храни
    та да измрат по бързо -ами "демократично "отношение
    затова сме вече само 6,5 млн
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове