Last news in Fakti
  Тема: Украйна

11 Септември, 2023 13:27 16 509 111

Руската армия драстично смени тактиката си, украинската контраофанзива не постигна успех

  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • тактика-
  • нато-
  • крим-
  • контраофанзива-
  • владимир путин-
  • володимир зеленски

Руската армия се е адаптирала и успешно отбранява позициите си

Руската армия драстично смени тактиката си, украинската контраофанзива не постигна успех - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Три месеца след началото на украинското контранастъпление руските окупационни сили до голяма степен успяват да задържат позициите си, като често се учат от миналите си грешки, коментира в анализ за войната в. "Вашингтон пост", пише БТА.

Вестникът отбелязва, че руската армия е възстановила унищожените части, сменила ги е с нови и е премина от мащабни нападения към защита на силно укрепени фронтови линии, като е показала, че въпреки тежките загуби Москва е готова да се окопае за дълъг период от време и да изчака решимостта на западните поддръжници на Украйна да намалее.

Сравнително добре организираната руска отбрана показва завръщане към дългогодишната военна доктрина на Москва и свидетелства за промяна в сравнение с първите дни на войната, когато на висока цена Русия прекалено много напрягаше силите си, за да навлезе в територии, които не можеше да задържи, коментира "Вашингтон пост".

"Това е пример за адаптиране", смята Ян Матвеев, руски военен анализатор на "Фондацията за борба с корупцията", основана от лишения от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални. "Те използват опита си от тази война", за да се борят с украинските сили до краен предел, твърди той.

Въпреки че украинските сили отбелязаха ограничени успехи в усилията си да прекъснат южната сухопътна връзка на Русия към полуостров Крим, според критиците притокът на западно оборудване и продължилото месеци наред обучение от страните членки на НАТО за водене на сложни маневри по време на контраофанзивата не са довели до значимия успех, на който Вашингтон се надяваше, като Украйна продължава да разчита на една остаряла тактика - обстрелване на руските позиции с артилерия.

Подновяването на руските нападения срещу окупирания преди това от Москва и отвоюван от Украйна североизточен град Купянск показа, че Русия все още може да напредва. Но според експерти тези нападения могат да бъдат определени като част от отбранителната стратегия - ход, който да попречи на украинските сили да се концентрират на юг, отбелязва американският вестник.

"Те го правят, защото фронтовата линия в Украйна е много дълга", каза в интервю за "Вашингтон пост" Андрей Беседин, ръководител на военната администрация на Купянск и изпълняващ длъжността кмет на града. "Те просто хвърлят войниците си в месомелачката", добави той.

Русия се е прегрупирала

По оценки на САЩ руската армия е претърпяла големи загуби в условията на хаотичното настъпление през миналата година, като някои нейни части са били почти напълно унищожени, отбелязва "Вашингтон пост".

Но тя успя да се възстанови въпреки признаците на нисък морал и объркване във висшите ешелони на военното ръководство след бунта през юни на наемниците от частната военна компания "Вагнер", коментира вестникът. Изтощените редици са попълнени с "частична мобилизация", чрез която в армията са призовани стотици хиляди мъже, както и с набиране на войници от затворите - тактика, възприета от частната компания "Вагнер".

Британското министерство на отбраната през пролетта изчисли, че Русия изглежда разполага с приблизително същия брой войници, както в началото на нахлуването - около 200 000 души, разпределени в 70 бойни полка и бригади, организирани в пет административни "окръга", защитаващи фронтови линии, които се простират на около 965 километра.

Според последните оценки на украинските власти около половината от руските сили са съсредоточени в североизточната част на страната, далече от центъра на контранастъплението.

Преди войната украинската армия наброяваше около 250 000 души, като имаше планове тя да се разшири. Както Русия, така и Украйна имат значителни загуби, като по-рано тази година американски и европейски официални представители изчислиха, че във войната са убити или ранени 120 000 украински войници, както и около 200 000 руски войници - цифри, които постоянно нарастват.

Традиционната военна теория предполага, че за да постигнат успех, настъпващите сили се нуждаят от поне три пъти повече войници, отколкото тези, които са в отбрана, посочва в анализа си "Вашингтон пост".

"Всички използват тези цифри и всички ги ненавиждат", каза Марк Кансиън, офицер от запаса на морската пехота и експерт по отбраната в Центъра за стратегически и международни изследвания, мозъчен тръст във Вашингтон. "Но в ситуация като тази с подготвена отбрана ви е необходимо повече от три към едно. Може да бъде шест към едно, 10 към едно", твърди той.

Загубите на руската армия са разпределени неравномерно. Докато Москва хвърляше войските си от някои части или цели военни окръзи в битка, тя задържаше други. Западният военен окръг на Русия, замислен като авангардна сила на страната срещу противниците от НАТО, пострада значително в началото на войната.

Части от този военен окръг, включително някога високо ценената Първа гвардейска танкова армия и Шеста смесена армия, участват в настъплението към Купянск, каза Каролайна Хърд, анализатор за Русия в Института за изследване на войната, вашингтонски мозъчен тръст. Изглежда, че изтощените части са били възстановени с наборни войници.

"Те са едва ли не параван за това, което са били", каза Хърд, като добави, че Първа гвардейска част миналата година се е оттеглила толкова бързо, че се е превърнала в "най-големия донор на танкове за украинската армия".

Въпреки това Южният военен окръг на Русия, който пое основната отговорност за защитата на окупираните територии в стратегически важната Запорожка област, бе държан в резерв в началото на войната и успя да посрещне контранастъплението на Украйна със свежи, но опитни сили.

Тези войници прекараха месеци, като се "окопаваха и подготвяха за точния вид отбранителни операции", които извършват, каза Хърд.

Южният военен окръг, отговарящ в рамките на Русия за територията, граничеща с Украйна и Грузия, е "развъдник" на иновации и се представя по-добре от другите окръзи, каза Чарлз Бартълс, анализатор за Русия в Службата за чуждестранни военни изследвания, изследователски център във Форт Ливънуърт в щата Канзас.

Русия до голяма степен е изпратила мотострелкови бригади, които се състоят от около 8000 пехотинци, заедно с тежко въоръжение като танкове и артилерия за защита на фронтовите си линии в южната част на страната. Според анализатори на публично достъпни източници отбраната на Русия съчетава неопитни части, съставени от освободени затворници, с по-елитни части от руския флот и формированията "Спецназ" или специалните сили.

Има съобщения, че 64-а мотострелкова бригада, част от 35-а армия от Източния военен окръг, е на първата отбранителна линия край град Орехов. Бригадата, свързвана с явни военни престъпления в киевското предградие Буча в началото на войната, бе удостоена с почетно звание от руския президент Владимир Путин през миналата година за "масов героизъм и храброст".

Според използващата публично достъпни източници разузнавателна организация "Черна птица" Русия използва специалните части, за да се включи като бързо подкрепление. Някои войници от тези групи, които са подчинени на руското военно разузнаване, са били прехвърлени по въздух до фронтовата линия в началото на контраофанзивата.

Сред тях са 22-ра специална бригада на "Спецназ", за която се съобщава в изтеклите американски класифицирани военни документи, че е претърпяла големи загуби, достигащи до 95 процента, в началото на войната - отчасти поради това, че Русия е разчитала на нея за фронтови операции. Не е ясно как е било възможно тя да се върне толкова бързо дори за частични операции, тъй като частите на "Спецназ" обикновено се нуждаят от години обучение.

Обратно към руската военна доктрина

Още миналата година руските сили "все още мислеха, че могат отново да преминат в настъпление и да завземат голяма част или дори цялата територия на Украйна", каза Кансиън. "Сега те се опитват да задържат това, което вече са окупирали", добави той.

В южната Запорожка област, която е център на контранастъплението, окупационните войски не са постигали успехи в продължение на цяла една година. Вместо това те прекараха месеци в изграждането на многостепенни укрепления, отбелязва "Вашингтон пост".

Този подход представлява завръщане към традиционна постановка на руското военно мислене - съсредоточаване върху обучението за отбранителни операции поради страх от нападение от Запада, коментира вестникът.

"Подготовката на този вид отбранителни позиции е нещо, което командирите разбират и което им е набивано в главите още от времето, когато са били кадети", посочи Дара Масикът, руски военен анализатор в американския мозъчен тръст "Ранд корпорейшън".

В статия от април в списанието на руския военен елит "Военна мисъл" се появи рядко срещано публично признание, че акцентирането на Русия върху нападението ѝ е струвал скъпо. Въпреки че в статията не се споменава Украйна, тя очертава една реалистична, дори песимистична тактика за защита на ключово важни райони срещу един "превъзхождащ" враг.

Александър Романчук, който е един от съавторите на статията, по това време е ръководител на военна академия в Москва. Оттогава той поема отбраната срещу контранастъплението в Запорожка област.

Целта на многостепенните отбранителни линии на Русия е да забави и изтощи украинските сили. Дори и да пробият фронтовата линия, те трябва да се сражават със свежи руски сили, укрепени на втора или трета линия, посочва "Вашингтон пост".

Вестникът отбелязва, че значителната употреба на противопехотни мини от страна на Русия е ключово важна част от нейната отбрана. Руските войски използват инженерната система за дистанционно миниране "Земледелие", която разпръсква мини от ракети, позволявайки бързо повторно миниране на разчистените райони, като създава също минирани окопи и подредени накуп мини, за да заблудят настъпващите сили.

Руските артилерийски части, които също са ключово важни за отбраната, се определят като усъвършенствани, способни да идентифицират нови цели и да предприемат нападения за броени минути.

Въпреки че руската армия може да е в състояние да организира компетентна отбрана, има признаци, че тя все още страда от пагубни недостатъци. Според Джеймс Ранд, военен анализатор в частната фирма в областта на сигурността "Джейнс", понякога тя организира нападения на ниво взвод, включващ само три танка и няколко десетки войници. Стратегията, макар и разумна, може да показва и липса на ресурси.

"Те изпитват голям недостиг от бронирани машини на разположение", твърди Ранд. Използващата публично достъпни източници разузнавателна организация "Орикс" съобщи, че е потвърдила загубата на 2296 танка от страна на Русия във войната, което е повече от половината танкове, с които тя започна.

След бунта на частната военна компания "Вагнер" структурата на руското военно ръководство изглежда остава объркана. Руският генерал Сергей Суровикин, възхваляван военен командир, бе изваден от строя заради предполагаемите си симпатии към "Вагнер", като бе отстранен от поста началник на военновъздушните сили миналия месец.

Оттеглянето на "Вагнер" отстрани от бойното поле до 20 000 опитни бойци. Експертите твърдят, че напускането на "Вагнер" е видно от разнородната смесица руски войници, които го замениха в източната част на Украйна, отбелязва по-нататък в анализа си "Вашингтон пост".

Според вестника сегашната стратегия на Русия може да се изправи пред нова вълна от предизвикателства. Макар и части като 58-а армия да са били със свежи сили, когато е започнала контраофанзивата, те са атакувани от месеци, посочи Масикът. Изглежда, че Русия е готова да "раздроби частите до степен, в която те вече не са боеспособни", коментира анализаторката на "Ранд корпорейшън".

Командирът на 58-а армия обяви миналия месец, че е бил принуден да напусне поста си заради критики към този нечовешки подход.

Възможно е Москва да е възприела тактика на изчакване, разчитайки да изтощи редиците на Украйна или нейните поддръжници да загубят вяра. Някои украински официални представители обаче твърдят, че Русия не се е отказала да завзема земи и Купянск е само началото.

"Ясно разбираме, че врагът не се е отказал от болезнените си надежди за окупация на целия регион", каза губернаторът на Харковска област Олег Синегубов.

Някои проруски военни фигури изглежда са съгласни с това, отбелязва "Вашингтон пост". Вестникът обръща внимание на думите на командира на проруските сепаратисти в самопровъзгласилата се Донецка народна република Александър Ходаковски, който написа в масово споделян пост в "Телеграм" миналия месец: "Не можеш да спечелиш, когато си в отбрана".


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 65 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 "КОТарАК"

    37 31 Отговор
    Вчера в Морската градина ме хванаха едни брадати хакери . Хакаха ме цяла нощ и сега не мога да седна. Тая вечер пак ще отида на разходка. Аллаху акбару!

    Коментиран от #12, #49, #51, #70

  • 2 ПЕРО

    158 39 Отговор
    БРАВО МАРО ЩЕ ПИШЕШ САМО ИСТИНАТА КАКВАТО И ДА Е ТЯ, А ДНЕС ТЯ Е ЧЕ УКРИТЕ ГУБЯТ ВОИНАТА

    Коментиран от #13, #20

  • 3 Венко с барабаните

    63 10 Отговор
    Удриии..Тъпаните са за това!
  • 4 А така ли

    30 66 Отговор
    Руснаците с кой се борят тогава,с алкохолизма ли😄
  • 5 Не пишете толкова дълги статии

    82 9 Отговор
    Няма кой да ги чете. Българите не могат вече да държат тема повече от 2 минути. Тик ток. Тик так.

    Коментиран от #11

  • 6 ъхъ

    32 30 Отговор
    Друго си е като се покриеш с автомобилни гуми.
  • 7 Е нали

    53 6 Отговор
    Два кв. Километра четох преди малко
  • 8 Един

    17 46 Отговор
    Офанзивата още не е свършила...

    Коментиран от #45, #89

  • 9 Селянин

    145 24 Отговор
    Добре, че Путин не се хвана на въдицата на Запада, да превземе Окраина за 3 дена.
    Трябваше да изхранва 40 милиона гърла, да подсигурява огромен район и да се бори с платени и обучени от Запада терористи.
    Гениална шахматна тактика, вкарваща овцете в кошарата и показващо истнското лице на вълка под маската с бяло-демократично брашно.
    Цял свят гледа този филм и си води бележки.

    Коментиран от #22, #78, #80

  • 10 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    89 17 Отговор
    Алооо ние не сме овцете от блатото .Добре се вижда от световните медии как върви контранастъплението истината е че ви избиват като мухи .

    Коментиран от #46, #56

  • 11 АХА

    55 9 Отговор

    До коментар #5 от "Не пишете толкова дълги статии":

    Въпросът не е в това колко са дълги, а какво пише в тях. Ако става въпрос за нескопосана пропаганнда наистина няма кой да ги чете. В случая информацията се доближава до истината, така че няма проблем да бъде прочетена.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха

    24 73 Отговор

    До коментар #2 от "ПЕРО":

    Ха ха ха все така да губят и от рашистите няма да остане и спомен

    Коментиран от #76

  • 14 Фитипалди

    83 22 Отговор
    Западните фаназьори си мислят че знаят нещо . Руските загуби не надхвърлят 27 хил човека , докато украинските никой не ги знае - защото руснаците погребаха половината .

    Коментиран от #21

  • 15 баба мара

    92 14 Отговор
    западът е убиец а украина е мюрето за повече от година един път не чухме думите преговори и мир а само оръжие и печалби за впкомплекси и това в 21 век спрете се наи после млади хора се избиха милиони семеиства се зачерниха

    Коментиран от #84

  • 16 Клети ватници

    17 66 Отговор
    От 3 дена Киев, 5 на Берлин, 7 на Лисабон .... минаха на успешно се отбраняваме ...

    Коментиран от #52, #58

  • 17 снн

    80 12 Отговор
    Ето какво каза безпаметната деменция бай Хлопни Дъска на Г -20 : „Войната в Украйна щяла да спре, когато Путин СЕ ИЗТЕГЛИ от РУСКИТЕ територии“ !!!
  • 18 Наблюдател

    79 12 Отговор
    по-рано тази година американски и европейски официални представители изчислиха, че във войната са убити или ранени 120 000 украински войници, както и около 200 000 руски войници.
    Не че нещо ама урсула още на 3-тия месец спомена във видео във фейсбук че окрайна е загубила повече от 150к войници па ви ми говорите че за цяла година 120к та и във това число са и ранените ама вие сериозно ли бас ловят че окрайна има над 500к загинали разбирам че истинската цифра няма да я покажете заради морала на войниците и хората на окрайна както и на запад за да не се подкопае морала ма тези цифри сега които предоставяте са съмнителни поне вдигнете на 60% от загиналите реални не тези измислени

    Коментиран от #63

  • 19 банкера

    75 14 Отговор
    НИКОЙ в нормалния свят вече не взема насериозно саш и лакеите им. Г 7 е с 35 трилиона БВП и 70 трилиона външен дълг. Скоро ще видим окончателният им край.

    Коментиран от #31, #44

  • 20 Дааааааааа

    18 85 Отговор

    До коментар #2 от "ПЕРО":

    РУСИЯ ГУБИ ВОЙНАТА ПО ВСИЧКИ НАПРАВЛЕНИЯ,А ТИ СЕ РАДВАЙ ,КОЛКОТО СИ ИСКАШ!
  • 21 Историк

    20 61 Отговор

    До коментар #14 от "Фитипалди":

    Сам загубите на танковите екипажи на руснаците надхвърлят 15 хиляди човека.

    Коментиран от #25

  • 22 Цървул съдран

    31 5 Отговор

    До коментар #9 от "Селянин":

    Не ни разсмивай.
  • 23 31 държави-членки нато срещу Русия

    102 23 Отговор
    Каква агресия от Русия ви е загонила бе, безумци? Ние живеем на един общ континент, 40% от територията му е на Русия. Населението на Европа е от европеидната раса, а половината сме "словени" принадлежност към славянските народи на които Светите Седмочисленици са дали четмо и писмо, и култура - наши славянски! Най-голямата славянска и православна държава в света Русия НИКОГА НЕ Е БИЛА АГРЕСОР към братските народи, че и към небратските народи. Славянските ценности са ОБЩОЧОВЕШКИТЕ ценности. ....... саш имат близо 1000 военни бази по чуждите държави, мъкнат оръжия и войска по далечни чужди земи. Примитиви грабят чужда собственост с лъжа.

    Коментиран от #36, #39, #100

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Само питам

    16 23 Отговор

    До коментар #21 от "Историк":

    Ти лично ли ги брои?
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 баба врачка

    23 11 Отговор
    Някой жив език ще стане мъртъв заради членството на говорящите го в алианса .
    Някои много упорито се натискат да изтеглят късата клечка на историята.
  • 28 ЕВРОНЮЗ

    37 9 Отговор
    Маро Маро, каква я мислехме каква стана.
  • 29 Киро

    59 9 Отговор
    В тази статия се оказва, че укрите вече са дали толкова малко жертви, че даже започва да се изчисляват в обратен ред. В следваща статия, очаквам да са не повече от 120 човека. А в още по следваща да започнат да обявяват новородени само.
  • 30 Мара Атанасова

    59 17 Отговор
    Слава на Русия. Капитулация на Окрайна
  • 31 А бре

    15 10 Отговор

    До коментар #19 от "банкера":

    Ще го видиш окончателният им край на куков ден,когато баба ти пусне хвърчилото,другарю!
  • 32 стоян георгиев

    16 49 Отговор
    Тази статия е пълна с неверни и неточни неща.един вид хибридна проруска статия.идеята на подобни статии е да дисциплинират и да дадат надежда на феновете на путин извън русия.та повечето неща в статията са лъжа като броя инсъотношението на загубите и твърдения от типа че русия се е адаптирала и че украинците са се провалили.русия воюва по същия начин както и до сега но с много по малко качествени и мотивирани хора и ежедневно инкасира големи загуби.само за последните седмици загуби поне пет ключови села на южния фронт и в бахмутско.
  • 33 Какво стана с онова учение на делтата

    21 13 Отговор
    Пристигнаха ли платноходките вече там, пуснаха ли торпедоносеца "Дръзки" от пред Военно Морския Музей отново на вода за Флагман? Поведе ли храбрият военен министър флотилята застанал на носа му, подобно на галеона фигура от пиратска каравела?! А какво стана с оная галера на ВМС, която бе тръгнала за Либия да потопява Кадафи, но по пътя видяха, че целта не си струва потта на гребците и се върна. Та, сложиха ли и вече ядрен реактор и ново въоръжение, за да разчиства морски мини, умрели животни и разна мръсотия от оня там язовир в 404. Смелите други участници вдигнаха ли няколко ескадрили истребители да прикриват флотилята от пара-планерите на бензино колонката?! Уважаемата редакция ще бъде ли така любезна, та да ни осведомява редовно как се развива операцията и влязоха вече участниците в териториалните сегменти на 404 из Дунава и морето? Ще е ясен знак и силна подкрепа за наступа, ведно заедно с укро-участника в тези морски маневри, срещу рашъните?!

    Коментиран от #72

  • 34 Небинарен евроатлантик с разтройство

    51 11 Отговор
    Украйна е пътник
  • 35 Самарин

    53 13 Отговор
    Натовци,стягайте си задните части ,защото се задава дебелия руски "мужик".Седете си на напарфюмираните седалища, не си жертвайте младите години.

    Коментиран от #62

  • 36 А бе

    19 20 Отговор

    До коментар #23 от "31 държави-членки нато срещу Русия":

    Трябва да потърсиш специализирана медицинска грижа,докато все още не е късно!

    Коментиран от #40, #50

  • 37 Тома

    37 7 Отговор
    Сега друга песен запяха след като американците загубиха войната в украйна
  • 38 баба мара

    51 8 Отговор
    за мен заплахата е кравите и нато махаите се от черно море и ни оставете да живеем в мир русия няма да напада никои ние сме тук от векове за векове вие сте световно зло убиици по генезис
  • 39 Ти какво знаеш

    13 37 Отговор

    До коментар #23 от "31 държави-членки нато срещу Русия":

    Като толкова много ти е на душата защо не отидеш в Просията или те е шубе , или живота ти в свободна държава ти харесва. Само за справка те питам когато разделят България имало ли е български човек там на това разделение. И тогава си помисли какви, са тези шшшани пияндета.

    Коментиран от #41, #42

  • 40 потърсия ти бе охлюв

    13 6 Отговор

    До коментар #36 от "А бе":

    не виждаш ли че ти хлопа дъската
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ми Н Ди Л

    21 7 Отговор

    До коментар #39 от "Ти какво знаеш":

    Ти да не би да пишеш от окрайна , а свирчо ?
  • 43 факуса

    24 6 Отговор
    хи хи мили им даде 6седмици а те се огънаха още сега,само с кокаин не става
  • 44 ЕВРОНЮЗ

    29 8 Отговор

    До коментар #19 от "банкера":

    Кошмара ни с партньорките ще започне следващия месец. Русия и Саудитска Арабия са се споразумяли да намалят производството на петрол.. А от там вероятно на бензиностанциите и в хладилника ще настане празник

    Коментиран от #64

  • 45 факуса

    8 5 Отговор

    До коментар #8 от "Един":

    кажи го на уошингтън поуст хи хи,а най добре оди на фронта и я продължи

    Коментиран от #75

  • 46 факуса

    23 6 Отговор

    До коментар #10 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    не сте,вие сте амебите на блатото,само едноклетъчни може се вържат на подкрепа от сащ
  • 47 Смех в блатото

    18 26 Отговор
    Само не разбрахме, докога да чакаме Украйна да "капитулира" и по-дълго ли ще чакаме от това да се срине "прогнилия Запад"?

    Щото за второто докато чакахме да стане и взе, че СССР се срина. Да не стане същото и с Русия, докато чакаме Украйна да капитулира?

    Коментиран от #59

  • 48 ХАН ЮВИГИ

    12 26 Отговор
    Всичко ще бъде Украйна
    Казах
  • 49 КОТарАК

    4 8 Отговор

    До коментар #1 от ""КОТарАК"":

    предупредил съм всички мои имитатори да не излизат нощем. като прочетете нощният блок на Венелина , нямате начесване

    Коментиран от #55

  • 50 Допълнение

    3 3 Отговор

    До коментар #36 от "А бе":

    И е безплатна ;)))
  • 51 катран

    29 5 Отговор

    До коментар #1 от ""КОТарАК"":

    "Фондацията за борба с корупцията", на Нахални...като чуя фондация и веднага човек мисли за коруцпия..те са точно в такива фондации на сорос..купени всички управляващите в бившите соц.лагер...само Орбан успя да се противопостави на този полуумрял сорос..макар че и той черпеше пари от там..но браво все пак ,сега работи в полза на Унгария..не като наши смешници,предатели..
  • 52 факуса

    15 3 Отговор

    До коментар #16 от "Клети ватници":

    клети са,сега ги чакат поклонения от киев лисабон берлин лондон париж рим и т.н. на дългата бяла маса,да разбере макарон що е толкоз дълга хи хи
  • 53 151262

    21 3 Отговор
    Някой успя ли да дочете този "анализ" докрая? Стигнах до Навални и приключих с четенето
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 факуса

    10 3 Отговор

    До коментар #49 от "КОТарАК":

    псът, оди да мечиш другаде
  • 56 Слава на Украйна

    10 20 Отговор

    До коментар #10 от "УКРАЙНА🇺🇦ха ха ха":

    Да живее свободна от путопоклонници България!

    Коментиран от #60

  • 57 Студопор

    28 4 Отговор
    То целта на контраофанзивата не беше спечелването на войната, а удължаване на военните действия, защото това е изгодно за господарите на Зеленски. Които впрочем са и наши господари.
  • 58 Така са "победители" и Наполеон

    9 11 Отговор

    До коментар #16 от "Клети ватници":

    Като са запалили Москва и после избягали.Тактици.
  • 59 ха ха ха

    6 2 Отговор

    До коментар #47 от "Смех в блатото":

    Продължавай да лежиш на тая кълка .

    Коментиран от #66

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Ъъъ тъй ами

    21 7 Отговор
    Какви юнаци,брей!!!Вече са край Москва,нали???И зеления КЛОУН е новия спасител на демокраденето!!!
  • 62 Ха, ха

    8 13 Отговор

    До коментар #35 от "Самарин":

    Искаш да кажеш дебелия руски пияница :)))
  • 63 почти уцели

    15 3 Отговор

    До коментар #18 от "Наблюдател":

    420 000 по реални оценки на гробни места. В някои гробове разбираемо няма тела. Телата са по полето все още.
  • 64 Таско

    5 22 Отговор

    До коментар #44 от "ЕВРОНЮЗ":

    В Русия липсва бензин по бензиностанциите.А където го има е с 40% поскъпнал за седмица.

    Коментиран от #67, #79, #109

  • 65 защо

    9 1 Отговор
    Точно това не очаквах от Вас г-жо Атанасова
  • 66 Смех в блатото

    8 8 Отговор

    До коментар #59 от "ха ха ха":

    СССР го няма, тъй че знам на какво да "лежа".

    Коментиран от #68

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 юрдече

    18 4 Отговор

    До коментар #66 от "Смех в блатото":

    И какво стана ? Не можахте да се порадвате и 30 години ? Русия ще ви разконтри всичките .
  • 69 Българин

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Епилиран БГ натовец седесар":

    Искам и аз при брадатите хакери. Ще ме вземете ли?
    Знаете ли колко съм тесничък "там".. Мммммммм
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Дедо ви...

    24 2 Отговор
    Украинският президент Владимир Зеленски призна, че контранастъплението на украинската армия няма да има „хепиенд“ за Киев, тъй като въоръжените сили на страната са загубили много военнослужещи на бойното поле.
    "Всички искаме да постигнем успех и "хепиенд". Първо, това не е филм, не трае час и половина. Това е контраофанзива, това не е филм с "хепиенд", няма да имаме „хепиенд“. Загубихме много хора. „Няма да имаме „хепиенд“, трябва да го признаем“, каза той в интервю за CNN, видео от което беше публикувано в Telegram канала на кабинета на украинския лидер.
  • 72 7676

    5 10 Отговор

    До коментар #33 от "Какво стана с онова учение на делтата":

    Това за платноходките, легендарния
    миноносец " ДРЪЗКИ" и галерите просто
    няма смисъл.Това е супер техника и
    безаналоговите нямат отговор.И без
    тях флагмана"МОСКВА" намери най
    краткия път към дъното.А пък недай
    боже Того да пусне някой друг кочовоз.
    Тогава ще стане страшно.Но сега ги
    четкате за БРИКС така че спи спокойно.
  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Българин

    25 5 Отговор
    Макар и с прискърбие, но трябва да призная, че нещата за Украйна никак не вървят на добре. Май ще се налага да се вдига белия байрак есенеска. Уви, натовските оръжия се оказаха силно прехвалени.
    Както е тръгнало, май ще се окаже факт, че Зеленски ще бъде обесен от украинците.

    Коментиран от #95

  • 75 Един

    6 13 Отговор

    До коментар #45 от "факуса":

    Ти по-добре кажи на рашистите около Токмак, че офанзивата е свършила...ей така да не се притесняват от напредването на украинците. Ма няма да ти повярват.

    Коментиран от #81

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 а бе

    8 2 Отговор
    мара е прекалено вдлъбната за да измисли толкова много вдлъбнатини😄
  • 78 лъже

    4 2 Отговор

    До коментар #9 от "Селянин":

    Селянин ама селянин.Хитро лъже.
  • 79 ЕВРОНЮЗ

    18 3 Отговор

    До коментар #64 от "Таско":

    😂 😂 😂 Искам някой триполов Соросоидно Козяшки мегафон да ми обесни защо толкова много сте се загрижили за Русия, Путин и курса на рублата спрямо долара..
  • 80 Битов гражданин

    3 1 Отговор

    До коментар #9 от "Селянин":

    Ами те и в България БСП не иска власта защото е голяма администрацията Пък « донякъде» / както казва автора / те управляват някои села
  • 81 Как ли

    7 4 Отговор

    До коментар #75 от "Един":

    Да вярват на болните сънища на украинците Тия могат само на сън и в мечтите си да напредват

    Коментиран от #90

  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 бл.134 в Зап. парк

    2 11 Отговор

    До коментар #15 от "баба мара":

    Изпратете българската армия ,тя ще постигне успех .Слава на Америка

    Коментиран от #86, #97

  • 85 Фащ са много

    16 5 Отговор
    Знаещи. Ама защо така позорно избягаха от Афганистан, като са толкова умни и опитни ?
    Тука на този фронт воюват руснаци срещу руснаци. Учили са една военна стратегия и тактика. А сащ срещу козарите не се справиха. И като дават на украинците милиарди и трилиони зелена хартия, то последните могат да се снабдят с хиляди наемници.
    Но все пак война от наемници не винаги е печеливша, особено в днешните особености... Не сме в 18 век на пиратите.
  • 86 Слава на потъването на

    16 8 Отговор

    До коментар #84 от "бл.134 в Зап. парк":

    Сащ. Слава, че завинаги ще изчезнат, империята на злото. Цял свят пропищя от тях. Що войни, що чудо, що военни бази и все им е малко. Небето на Германия е още "американско", след загубата на Германия на втората световна война. И все още тези са окупирали Европа. Какво правят тука още? СССР напусна Източна Германия, но тези не искат да се махнат...
  • 87 Демек дипломатично казват

    7 2 Отговор
    Че ви скъсват шортите и колко и да се пънете
    Се тая
  • 88 Наблюдател

    14 6 Отговор
    Никой ли не осъзнава, че след като Русия атакува какво ли не където и когато си поиска в Украйна. А не е бомбардирала за 1.5 г нито едно ГКПП през които влиза оръжие и...те точно това искат. Тъпите западни идиоти да харчат стотици млрд за помощи и оръжие. Половината да крадат те и украинските им марионетки и въобще да не стига до никъде, а от останалото те да унищожават по 40% по пътя и 10 на фронта с бандеровците вътре. Още ли има идиот, който не го е видял?

    Коментиран от #101

  • 89 само ти ли не

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Един":

    разбра?

    Коментиран от #91

  • 90 100

    2 0 Отговор

    До коментар #81 от "Как ли":

    Хаха, да бе.
  • 91 Един

    1 0 Отговор

    До коментар #89 от "само ти ли не":

    Само аз не бях разбрал, че ти не си разбрал.

    Коментиран от #92

  • 92 не си българин...

    2 4 Отговор

    До коментар #91 от "Един":

    употребяваш времената неправилно. Познавам доста по-грамотни турци....

    Коментиран от #102

  • 93 Намаев Курган

    5 8 Отговор
    ВСУ влязоха в Опитне, близо до Авдеевка, в Донецка област, потвърди пред Радио "Свобода" Виталий Барабаш, началник на Авдеевската военна администрация.

    Предстои зачистване .

    Коментиран от #96

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Моряка

    10 4 Отговор

    До коментар #74 от "Българин":

    Защо обесен?По време Волинското клане1943г.любимото занимание на бандерите е било разпаряне на кореми.През 2014г ,внуците им предпочетоха изгарянето на живи хора( Одеса и Мариупол).Сега може да е нещо по изтънчено,нали ги обучаваха американци,но не се пише от хуманни съображения.
  • 96 Моряка

    3 3 Отговор

    До коментар #93 от "Намаев Курган":

    Ами там има стотици села,какво ни занимават с Авдеевка.
  • 97 Моряка

    6 1 Отговор

    До коментар #84 от "бл.134 в Зап. парк":

    Твърдиш,че имаме армия,подиграваш се или си така роден?
  • 98 Уса

    10 6 Отговор
    Русия воюва с нато а не с Украйна.Да чакаш мишените на гюме и унищоваш докато си мислят,че те превземат е най добрата тактика.Когато избие максимално повече може спокойно да влезе в Киев,където няма никаква армия а само охраната на зеленския
  • 99 Казуар

    8 0 Отговор
    Русия драстично сменила тактиката. Русия се окопа и се отбранява, какво важно е сменила, това е нормална реакция.
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Казуар

    4 6 Отговор

    До коментар #88 от "Наблюдател":

    След като оръжието на Украйна е унищожено, защо Русия не я превзема, а се отбранява.

    Коментиран от #104

  • 102 Един

    4 0 Отговор

    До коментар #92 от "не си българин...":

    Обикновено изреченията започват с главна буква. Явно толкова познаваш и времената...
  • 103 Мишел

    7 2 Отговор
    Язък за стотиците информации досега тук за успешното украинско настъпление.
    Може да се лъже само за известно време, докато истината пробие торбата с лъжите.
    По точно, докато Вашингтон пост публикува истината.
  • 104 Наблюдател

    14 5 Отговор

    До коментар #101 от "Казуар":

    Защото си осъзнаха грешките. Просто не предполагаха, че армия ще се крие вътре в градовете в жилищни блокове, училища, болници и.. зад жени и деца. Затова сега ще чакат всичко да се разпадне от изтощение. Загубите на украинците са катастрофални, вече няма хора. Скоро и най-големия глупак тук ще осъзнае, че 50% инфлация е наложения ни от Америка военен данък и или ще откаже да го плаща или ще затъне в пълна мизерия. Скоро и н запад ще го усетят, сега плащаме основно ние с 2-3 по-висока от тяхната инфлация но..Германската промишленост е с 30% надолу без руските ресурси и пазар. А останала е функция на нея....Примката се затяга бавно и мъчително около врата ни.

    Коментиран от #105, #110

  • 105 Патриот

    2 8 Отговор

    До коментар #104 от "Наблюдател":

    Важното е болшевиците да бъдат смазани и Украйна освободена.
  • 106 Артилерист

    5 1 Отговор
    Скубано от тук от там абсолютно непоследователно и показващо липса на сериозна тактическа подготовка. Тактиката е изкуство за воюват и, което в мирно време акумулира знания за най- различни възможни варианти за действие. Във военно време, в зависимост от конкретната оценка на обстановка СЕ ТВОРИ подходящото решение, планира се прецизно изпълнението му, свежда се разбираемо на изпълнителите и се преминава към действие. Руските войски започнаха доста самонадеяно, но своевременно се коригираха. Най-важният компонент за правилната тактика на руските войски беше принуждението на укровойските непременно да настъпват. Защо тогава да се хабят ресурси за насрещни настъпления? В противоречие на модерните писания за активни маневрени действия, руските войски се окопаха дълбокоешелонирано, насититиха с минни полета полосата за осигуряване, съсредоточиха мощно огнево въздействие с прострелян огън по подхождащия противник и го смляха, без да го допуснат до пряко съприкосновение. Това е истинско творческо решение, което незнаещите с ирония отнасят към Първата световна, но то се оказа изключително ефективно в конкретната обстановка...
  • 107 Путин, В. В.

    3 0 Отговор
    Глупости на Отварачката! Ничего не сменяем! Ние сме достатъчно умни и непобедими, за да сменяме тактики!
  • 108 Златен скункс

    2 1 Отговор
    Верно ли някой може да ги излезе тия простотии?А на пазара краснодар една жена каза че от сутринта градинката до жп гарата е пълна с украинки които за2-5лв правят пълна програма, щото спонсорите са на кота-0,5м и доларес нету.Вечер на рейса обратно, на другия ден пак на лов. Повече вярвам на жената на пазара.
  • 109 Янко1

    3 0 Отговор

    До коментар #64 от "Таско":

    А тук е 50 ст.горивото, не гледай Русия, гледай как ние ще посрещнем зимата...
  • 110 Казуар

    1 1 Отговор

    До коментар #104 от "Наблюдател":

    Ти откъде знаеш за загубите на украинците, вероятно от руската пропаганда.
  • 111 катран

    0 0 Отговор
    убити или ранени 120 000 украински войници...преди повече от година Урсула каза за 100 000 убити..а от тогава умножете по 5....и ще видите за какво става дума ,само за последните два месеца от кантраступа има 70 000 убити..дори от космоса се виждат гробища...нови...Спрете да лъжите..
Новини по държави: