Last news in Fakti

11 Септември, 2023 20:40 1 624 5

Гигантски проблеми за Милорад Додик

  • милорад додик-
  • босна и херцеговина-
  • република сръбска

Потвърдено е обвинението срещу президента на босненската Република Сръбска

Гигантски проблеми за Милорад Додик - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съдът в Босна и Херцеговина днес потвърди обвинението срещу президента на босненската Република Сръбска Милорад Додик и директора на Държавен вестник на Република Сръбска Милош Лукич, съобщи сайтът „Кликс“, цитиран от БТА.

Това означава, че срещу двамата ще се води съдебен процес по обвинение в неспазване на решенията на върховния представител на международната общност Кристиян Шмит. Ако Додик бъде осъден, може да получи присъда до пет години затвор.

Сайтът посочва, че адвокатите на президента са се опитали да сменят съдията, която взима решение за обвинението, но не са успели, защото съдебният съвет на съда в Босна и Херцеговина единодушно е отхвърлил искането. Додик повдигна обвинение и на прокурора на Босна Недим Чосич, но все още не е взето решение от прокуратурата относно това обвинение.

Президентът на Република Сръбска отхвърли обвиненията миналия месец и се опита да ги представи като атака срещу Република Сръбска, която е в състава на Босна и която обхваща около половината от страната с население от близо 3,2 милиона души, отбелязва Асошиейтед прес.

Додик постоянно призовава за отделяне на сръбската съставна част от Босна и Херцеговина. Той е изправен пред санкции от страна на САЩ и Великобритания заради политиката си, но има подкрепата на Русия. Москва подкрепя и отказа на Додик да признае авторитета на Шмит, твърдейки че той не е законно назначен на длъжността си. Службата на върховния представител в Босна има правомощия да променя закони и да сменя длъжностни лица, които подкопават мира.

Миналата седмица Додик заплаши, че ще арестува и депортира Шмит, ако влезе на територията на Република Сръбска.

Властите в Република Сръбска организираха и протести в подкрепа на президента Додик под мотото „Границата съществува“. На тези митинги беше обявено, че решенията няма да се вземат от "неизбрани чужденци", а от демократично избрани представители на народа. Преди това полицията в Сараево забрани обявеното събиране на босненски сърби пред сградата на съда и прокуратурата.

Дейтънското мирно споразумение, което сложи край на войната в Босна през 1995 година, раздели страната на две полуавтономни части – Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватската федерация. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете части са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация. Постът върховен представител на международната общност в Босна е предвиден от това споразумение.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спецназ

    9 4 Отговор
    Това там не е Държава:

    Мечка, Куче и Мачка в една хралупа не живеят.

    ФАКТ!

    Коментиран от #4

  • 2 Милен

    9 3 Отговор
    Евроатлантиците създадоха недоразумението Косово, надграждайки творението на османците и комунистите, сега всеки може да пледира за "независимост" и да се стреми към автономност, интересно само защо на места на тези които се стремят към това им казват сепаратисти а другаде борци за свобода.
  • 3 Србете са долни шовинисти

    4 5 Отговор
    Тава гнусно сръбско прасе Дог-ик накрая ще намери онова, което си търси...
  • 4 Вартоломей Първи

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Спецназ":

    Демек пак калъч! Ама тоя път сърбоманите ще бягат чак до Белград, зер кремльовските гадини са доста далеч, хехех.
  • 5 Присмехулник

    6 2 Отговор
    Тези поне си имат Губернатор, който може да променя закони и назначава длъжностни лица, а ние си имаме само посолства. Дори нямаме официален ранг на Губернатория