Last news in Fakti

13 Септември, 2023 13:14 3 309 56

Германия: все повече чернокожи на ръководни позиции

  • германия-
  • чернокожи-
  • германци-
  • тъмнокожи-
  • джо чиало-
  • амината туре-
  • население

Чернокожите са част от Германия и разнообразието става все по-видимо и в политиката

Германия: все повече чернокожи на ръководни позиции - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

В Германия чернокожите хора работят като предприемачи, в сферата на услугите, в здравеопазването, в музикалния бизнес, като магазинери и къде ли още не. Много афрогерманци обаче все още се борят да бъдат приети в обществото и да бъдат възприемани като част от Германия. И все пак: от няколко години етническото многообразие се вижда и на политическата сцена. Факт, който радва говорителя на Асоциацията на чернокожите в Германия Тахир Дела.

Според асоциацията в Германия живеят около 1,2 милиона души с африкански корени. На пръв поглед това не изглежда много, но те не са пропорционално разпределени във всички части на обществото.

Джо Чиало: от хардрока до културата

Най-пресният положителен пример е Джо Чиало, който през 2023 стана сенатор по културата на Берлин. Чиало е роден през 1970-те години в Бон, в семейството на танзанийски дипломати. Кариерата му започва като хардрок музикант в групата Blue Manner Haze. Той е завършил професионално обучение за фрезист, а после следва и няколко семестъра история, политика и икономика. В крайна сметка обаче решава да се посвети на музиката. В началото на 1990-те години Чиало е член на партията на Зелените, но по-късно се преориентира към ХДС - най-вече заради симпатиите си към политиката на Ангела Меркел по отношение на мигрантите.

Харизматичният Чиало се нарича афропеец. За себе си смята, че внася свежи перспективи към актуалните теми като отношението на Европа към Африка, дигитализация, отношението към случаите на сексуално насилие в католическата църква. Според Тахир Дела предстои да се види дали Чиало ще успее да въведе качествени промени в средата. Чернокожите в политиката допринасят за разнообразие и справедливост в обществото, смята Дела.

Амината Туре: първата германска чернокожа министърка

Това се отнася и за Амината Туре. Тя е първата чернокожа министърка в Германия и от средата на 2022 оглавява Министерството на социалните въпроси, младежта, семейството, възрастните хора, интеграцията и равенството в родната си провинция Шлезвиг-Холщайн. Туре е родена в Ноймюнстер през 1992. Родителите ѝ са напуснали родината си Мали след преврата през 1991. Тя израства в приют за бежанци. Получава германско гражданство на 13-годишна възраст. Туре учи политически науки и френска филология и се включва в дейността на Зелената партия. През 2017 влиза в парламента на провинция Шлезвиг-Холщайн, а две години по-късно става заместник-председател. Малко след това политичката от Зелените се появява дори на корицата на германското списание "Vogue".

Туре се бори срещу расизма и за интеграцията на бежанците. Защото проблемът все още е налице. Расизмът все още е закотвен в Германия, казва и Тахир Дела. "Борим се с него от почти 40 години. Но вече има все повече инициативи, многобройни издадени книги и проведени политически събития, които видимо променят реакциите." Успешните чернокожи хора са все повече, така че не може да се отрече, че през последните 10-20 години има напредък, казва Дела. Тази промяна се случва и в други области от по-дълго време - например в културата и спорта, казва той.

Щефи Джоунс: модел за подражание в спорта

Щефи Джоунс е чудесен пример за това. Тя е дъщеря на афроамерикански войник и германка. През 2003 става световна шампионка по футбол, три пъти е била европейска шампионка и е една от най-успешните германски футболистки. Джоунс прекрати активната си кариера през 2007 година, а после стана председател на организационния комитет за Световното първенство по женски футбол през 2011, което се проведе в Германия.

Джоунс беше и треньорка на германския национален отбор по женски футбол от 2016 до 2018. По-късно спортистката се преориентира и започна кариера в софтуерната индустрия. Тя също се е сблъсквала с расизъм в ежедневието си, чувала е и обиди на спортното игрище. Подобно на много свои колеги Джоунс се бори срещу него. Според Тахир Дела, въпреки че чернокожите в Германия имат расистки преживявания и дискриминацията продължава да съществува, за засегнатите е все по-лесно да говорят за това и да се борят за промяна.

Автор: Мартина Швиковски


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хитлер

    50 4 Отговор
    Браво!
  • 2 Германия капут

    90 5 Отговор
    И в родилните бебетата са все повече чернокожи. Германия е тръгнала по пътя на Франция, пишете ги загиващи държави - социално и икономически с огромни безредици и автономии!!!

    Коментиран от #40

  • 3 И звярът спи

    57 1 Отговор
    Всеки един от тези бленува как тяхната религия и те ще завладеят нас! Звярът спи и чака момента да атакува!
  • 4 асдасадс

    79 2 Отговор
    Не се казва така. Казва се н-е-г-р-и.
    Както и - няма роми. Има ц-и-г-а-н-и.

    Иначе, очаквам след промяната на конституцията и отпадане на липса на двойно гражданство - да ни натресат министри турци, американци, германци, н-е-г-р-и и всякакви каквито се сетите.

    Коментиран от #18, #56

  • 5 Ало

    58 3 Отговор
    Края на Европа.

    Коментиран от #8

  • 6 асдасд

    48 3 Отговор
    Европа бавно, но сигурно пада в американски плен.
    Скоро тук ще има всякакви - черни, жълти, зелени... но не и европейци.

    Коментиран от #24

  • 7 Геша

    58 1 Отговор
    Сбъдват се мечтите на ционистите и зелено-либерастите. Да кажем Чао на бившата Германия.
  • 8 асдасдас

    39 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ало":

    Европа ще е в миналото до максимум 20 години.
  • 9 Само Така!

    8 11 Отговор
    Само Така!
  • 10 Бойкот на алчните О.Л.Х.

    33 2 Отговор
    Жалко, че чичкото с мустачките не можа да довърши мисията си...

    Коментиран от #12

  • 11 В националния отбор по плуване

    20 0 Отговор
    колко има?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Българин

    31 1 Отговор
    "Малко след това политичката (Амината Туре) от Зелените се появява дори на корицата на германското списание "Vogue". Списанието не е германско, а чисто еврейско, тиражирано от американски еврейки. В същото "немско" списание се беше снимала и Зеленска.

    Коментиран от #15

  • 14 Българин

    14 18 Отговор
    В Германия хората, които имат способности, нямат никакви проблеми с интеграцията, защото германското общество е базирано на ползеността на хората в него, а не на някакви "заслуги" или "произход".

    Типичен пример са българите в Германия - там има всякакви - хора, които отиват да учат и да се развиват, които имат същите възможности като германските им колеги, и такива, които са отишли там за да смучат социалните придобивки. Точно тия последните са най-кресливи за "неравенство", но самите те често са така спрямо други, защото ги виждат като конкуренти за същите социални помощи, независимо че имат съсем различни обстоятелства.

    Обикновено напрежение възниква, когато някой се опитва да използва "произхода" си, за да си проправя път до място в обществото, което не е заслужил с труд и постижения, но това важи за всички и навсякъде.
  • 15 Българин

    4 13 Отговор

    До коментар #13 от "Българин":

    Става дума за версията на Вог издавана в Германия, това няма нищо общо с това чия собственост е Вог.
  • 16 Ами чудесно!

    22 2 Отговор
    А дали това е пример за България? Искаме ли и ние да сме така?
    Чернокожи да са в НС, министри, президенти и полицаи?
    Нека Германия си прави, каквото си иска. Ние имаме доста опит с интеграция на индийците. Мисля, че този обществен модел тука ще се провали?
    И дано да е така!
  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 1 Отговор
    Планът Калерги е изпълнен ❗

    Коментиран от #29

  • 18 Додж фен

    12 5 Отговор

    До коментар #4 от "асдасадс":

    Ама що не отидеш в Бронкс айде той е далеч отиде у Факултето и им кажи вие не сте.... а сте ....

    Коментиран от #22, #26

  • 19 000013

    20 0 Отговор
    Гледам последно време по германските телевизии че вече почти няма реклама без негър или Арабия и тук таме някой с дръпнати очи за цвят.
  • 20 Ти си

    17 0 Отговор
    .... афрогерманец !?!?!
    Аз си мислех че са афроевропейци или тия са специална раса негри селективно специално за Германия по пиръчка на Меркел .....
  • 21 Баба Шмеркел

    22 0 Отговор
    Ги покани и имаме видими резултати. Хитлер им остави чиста нация, но под диктата на Америка, белите и светли германци ще ги има само в старите филми.
  • 22 асдасдас

    12 2 Отговор

    До коментар #18 от "Додж фен":

    Абсолютно никакъв проблем нямам с ц-и-г-а-н-и-т-е.
    Ама никакъв! Просто самите те се наричар не роми, а ц-и-г-а-н-и. И нямам никакъв проблем да отида във факултето, или където ми кажеш - и да им кажа, че не са роми, а са ц-и-г-а-н-и.
  • 23 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    10 0 Отговор
    Още 1923г Калерги пуска манифест за ПанЕвропа, дори знаме има ....
    с дванадесет жълти петолъчки на син фон 🤔🤔🤔


    "ЕВРОПОО❓❓❓❓"

    би написал Левски 😒
  • 24 Афро Шваба??

    16 3 Отговор

    До коментар #6 от "асдасд":

    Последната спирка ще бъде Раша. Там има и ще стават все повече западняците които искат да се спасят от разпадащите държави. И ако има някой който изобщо може да промени нещата и да ги върне към нормалното това пак ще са те. Щото всички много плуят по тях и аз не ги обичам обаче какво се случва със запада и ще има ли нещо нормално в Европа след 5-10 години а?

    Коментиран от #27

  • 25 Битов Расизъм

    26 1 Отговор
    Стоя си аз днес на плажа във Варна и гледам - един черен нагло флиртуваше с 2 момичета / бяха полски туристки/. Те нещо го отблъснаха ама тоя нагъл. Като напаст са тия. Иначе искат права и обвиняват белите. Ми то по-големи расисти от тия черните няма.
  • 26 Хмммм

    4 2 Отговор

    До коментар #18 от "Додж фен":

    Що ако отидеш в някоя кръчма и извикаш "вие не сте, а сте" какво ще се случи?
  • 27 Смех в блатото

    4 7 Отговор

    До коментар #24 от "Афро Шваба??":

    "Там има и ще стават все повече западняците които искат да се спасят от разпадащите държави."

    Малеееей, то бива глупости, но това .....
  • 28 Герги

    15 0 Отговор
    Хитлер се върти като пумпал в гроба...
  • 29 Историк

    0 5 Отговор

    До коментар #17 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    "Планът Калерги"

    Пак ли разпространяваш фашистки конспиративни теории? Май това ти е задачата тук.

    Само за справка: това е измислица на десни екстремисти, които нямат НИЩО ОБЩО нито с Калеги, нито с неговите идеи, които са ТОЧНО ОБРАТНИТЕ на пробутваните в тези "теории".

    Коментиран от #33

  • 30 Джамбаза

    13 0 Отговор
    Те затова са цъфнали и вързали в момента Германия
  • 31 Афропеец

    4 2 Отговор
    Слава на ГЕРМАНИЯ
    Слава на Африка
    Слава на Европа !
  • 32 Нормален

    20 0 Отговор
    А така, чернокожи, обратни, мюслита, феминистки и всякаква паплач с предимство пред нормалния хетеросексуален бял човек. После се чудете защо всичко отива по дяволите.
  • 33 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор

    До коментар #29 от "Историк":

    истЕрик, що не седнеш да си пишеш домашните ❗❗❗

    Коментиран от #34

  • 34 Историк

    1 8 Отговор

    До коментар #33 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Писал съм си "домашните" когато е трябвало. За разлика от теб, който разпространява фейкове и конспирации. Явно не си научил как се регистрират факти и предпочиташ мисълта ти да се "рее", вместо да се придължаш към реалността.

    Коментиран от #45

  • 35 Айхман

    14 0 Отговор
    Фюрера беше казвал много пъти в речите си че загубата на Райха във войната ще причини гибелта не само на Германия, но и на европейските народи! Това е положението, над белия човек се води война, пропаганда и опит за заличаване!
  • 36 ВЕРНО БЕ

    9 1 Отговор
    ТО ГЕРМАНИЯ , ЩЕ СТАНЕ АФРИКА !!!! САМО ТИЯ ШВАБИ ДА СЕ МОЛЯТ ДА НЕ ВЪЗКРЪСНЕ ОНЯ СЪС МУСТАЧКИТЕ , ЧЕ ГОЛЯМО СТРОЕНЕ НА КАМЕРИ ЗА САПУН ЩЕ ИМА И ТИЯ ЩЕ СА ПРИ ОНИЯ !!!!!!!!!!
  • 37 Българин

    10 1 Отговор
    Все повече умни и способни хора се изместват от представители на малцинствата с единствената идея за "многообразие", което е дискриминация.
  • 38 Гост

    7 0 Отговор
    Това е новата Арийска раса....
  • 39 Хххххххх

    18 1 Отговор
    За съжаление Германия сама се унищожава, оня ден чета, че вдигат детските за първо дете 650 Евро, за всяко следващо 550 Евро, отделно за социално слабите безплатна квартира и отопление до сега детските са били 250 Евро . Всички знаем кои получават детски за много деца, по този начин Германия ги стимулира да не работят и да правят деца които пак ще чакат социал. А на работещите германци 14 Евро на час, огромни данъци и си плащат всичко. Е всички знаем какъв ще е краят, но ще повлекат и цяла Европа.

    Коментиран от #42

  • 40 Знаещ

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Германия капут":

    Ем да, те мулатчетата са си чернокожи. Германките обичат африканци. И тук ще дойде

    Коментиран от #41

  • 41 Знаещ

    13 0 Отговор

    До коментар #40 от "Знаещ":

    Негрите им правят деца на жените и ги оставят. И в бг-то има такива заблудени жени.
  • 42 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 0 Отговор

    До коментар #39 от "Хххххххх":

    Жестока истина , леко замаскирана :
    Самотна майка за да изхрани детето си трябва да работи за да получи 700лв ,
    приемна "майка" само за да гледа дете - получава 700 лв без да се налага да работи 🤔🤔🤔
  • 43 Ти да видиш

    10 0 Отговор
    Виц: действието се развива в Германия...
    Полицаи спират автомобил, и единият казва на другия:
    - Али, нещо не е наред с този.
    - Да, Реджеп, така е... що за име е Юрген?

    Та в този ред на мисли..... сега и афропейци... Поне да бяха евроканци ;)
    Но.... ХАЛАЛ ДА СА ИМ ....
    На нас ни трябва Орбан.
  • 44 ганю

    2 1 Отговор
    не прилича на кореняк германец нещо
  • 45 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    4 0 Отговор

    До коментар #34 от "Историк":

    Ако беше ги писал , сега нямаше
    да се"рее"ш глЮпости по коментиращите 🤔🤔🤔

    Коментиран от #47

  • 46 ганю

    2 4 Отговор
    когато белите налапат дълги черни чушки ще станат цветни
  • 47 Историк

    1 6 Отговор

    До коментар #45 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Знам, че не е приятно да ти посочват опитите за манипулация.

    Коментиран от #50

  • 48 Новинар

    8 0 Отговор
    Да назначиш някой на работа заради цвета на кожата му изобщо не е расистко :-)
  • 49 Ало,

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Оклук":

    мургавия, скрий се откъдето си изпълзял.
  • 50 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 0 Отговор

    До коментар #47 от "Историк":

    И как точно ги "показа" 🤔❓🤔❓
    или само "нещо каза"
    🤔❓🤔❓🤔❓
  • 51 безпартиен

    9 0 Отговор
    Истинската Германия с истинските германци свършиха на 9 май 1945 г.!
  • 52 Умирам от смях

    2 0 Отговор
    Това за хвалба ли е?
  • 53 Стрнни

    5 0 Отговор
    Имена имат някои германци
    Ханс, Петер, Гюнтер ! ?
  • 54 Споко

    1 0 Отговор
    А канцлер кога.Надявам се че ще е скоро.
  • 55 Да дааа

    1 0 Отговор
    Онзи малкият с отрязаните мустачки се върти в гроба като пумпал.
  • 56 Да дааа

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "асдасадс":

    На мястото на Тагарев някой братчед наЛойдОстин.
Новини по държави: