Last news in Fakti
  Тема: Украйна

20 Септември, 2023 07:19 3 493 51

Два наратива за руската икономика

  • руска икономика-
  • икономика-
  • русия-
  • владимир путин-
  • война-
  • санкции-
  • ес-
  • украйна-
  • руска рубла

Западните санкции засега не са унищожителни за руската икономика

Два наратива за руската икономика - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Руската икономика постоянно се свива заради наложените и санкции от страна на Запада вследствие на инвазията в Украйна и само въпрос на време да колабира.

Руската икономика се справя добре въпреки наложените санкции на страната и още през следващата година ще регистрира сериозен растеж след период на свиване.

Още новини от Украйна

Това са двата основни наратива за икономиката на Русия, които могат да се срещнат и разпознаят в чиста или завоалирана форма по световните и местните медии, в зависимост от коя "страна на барикадата" се намират, пише БТА.

Аргументи могат да се намерят в защита и на двете по същество враждуващи тези, но едно е сигурно - и от "двете страни на барикадата" има проблеми с достигането на истината. Медиите, застъпващи първата теза, нямат достъп до достатъчно сигурни факти за случващото се в руската икономика по простата причина, че журналисти от "неприятелски" държави не са допускани да отразяват пряко ставащото в страната. Да не забравяме, че няколко месеца след нахлуването в Украйна, когато вече стана ясно, че войната няма да е "блицкриг" и може да се проточи с години, президентът Владимир Путин постави икономиката на военновременни основи, а Държавната Дума подпечата волята на държавния глава в закон. В същото време официалните институции, отговарящи за икономиката и статистиката, обявиха, че спират да разпространяват много от обичайните данни за състоянието на различните сектори. През последната година по официалните канали изтичаше само информация, повече или по-малко удобна за Кремъл.

Медиите, които са сторонници на втората теза, пък с охота разпространяват сводките на официалните руски канали, без в много случаи те да са подплатени с достатъчно факти или, ако има такива, неудобните сред тях са удобно пропуснати. Но дори и при тази липса на факти и въпреки изкривяването им би могло да се направи донякъде обоснована картина как все пак се развива руската икономика.

Един от основните показатели e движението на рублата. От началото на годината курсът ѝ спрямо долара, еврото и юана постоянно спада и в началото на август прехвърли границата от 100 рубли за евро. Руската централна банка се намеси решително, едва след като беше порицана от Кремъл, и вдигна рязко основната лихва от 8,5 на 12 процента, за да успокои положението, макар и това да се оказа временно.

В началото на септември рублата отново се доближи опасно близо да нежеланата психологическа граница и преди броени дни, на 15 септември, Централната банка се видя принудена отново да вдигне лихвата, макар този път "само" с процент. По натиска на "високия инфлационния натиск" и "отслабването на рублата това лято", това "допълнително парично затягане е необходимо и неизбежно", посочи банката в прессъобщение, цитирано от Ройтерс.

Броени дни преди поредното покачване на лихвените проценти, на 13 септември, руското министерство на икономиката повиши сериозно прогнозата си за инфлацията за следващите две години и прие, че рублата ще продължи да отслабва спрямо долара с оглед на продължаването на войната в Украйна и нарастването на свързаните с нея разходи, предаде Ройтерс. Според министерството инфлацията за 2023 г. ще бъде 7,5 на сто. Предишната прогноза от април беше за инфлация от 5,3 на сто. За 2024 г. очакванията вече са за инфлация от 4,5 на сто спрямо предходната прогноза от 4 на сто. Това означава, че Русия би могла да достигне заложената от Централната банка цел инфлацията да падне под 4 на сто не по-рано от 2025 г.

И въпреки че инфлацията и валутният курс продължават да будят опасения, икономическото министерство вдигна очакванията си за ръста на БВП за 2023 г. и 2024 г., но ги понижи за 2025 г. и 2026 г. Така за 2023 г. и 2024 г. се очаква руската икономика да нарасне съответно с 2,8 и 2,3 на сто спрямо прогноза от 1,2 и 2 на сто през април. Това, да не забравяме, са официални информации и прогнози, непотвърдени от независими източници.

В края на първата седмица на септември руското правителство започна да подготвя макрорамката на бюджета на станата за следващите три години - не цяла петилетка, но все пак достатъчно дълъг период. В обръщение към министрите премиерът Михаил Мишустин, цитиран от ТАСС, ги призова да се "въздържат от прекомерно оптимистични прогнози и да вземат предвид натрупаните дисбаланси и проблемите на световната икономика". Премиерът не спомена много числа в обръщението си, но все пак посочи, че за периода януари-юли дефицитът във федералния бюджет е под 1,5 на сто от очаквания БВП на страната, а икономиката постепенно, макар и бавно, влиза в релси. Доколко това е вярно ще покажат следващите месеци и години.

Но според базирания в Брюксел мозъчен тръст "Брьогел", специализиран в изготвянето на икономически анализи, изненадващо доброто макроикономическа състояние на Русия през 2022 г. постепенно е започнало да се влошава през 2023 г., особено на финансовия фронт. Ако през 2022 г. държавният дефицит е възлизал на скромните 2,2 на сто от БВП, през 2023 г. той ще достигне 6,2 на сто от БВП. Това се дължи както на повишените разходи за продължаването на войната в Украйна, така и на сериозно спадналите приходи от продажби на петрол и газ. За периода януари-юни приходите в бюджета са намалели общо с 11,7 на сто, а само тези от газ и петрол - с 47 процента. В същото време държавните разходи като цяло са се увеличили с 19,5 на сто, а държавните поръчки - огромна част от които са за оръжие и снабдяване на армията, са скочили с 50,6 на сто.

И пак според "Брьогел" държавният дълг на Русия е относително нисък, но е обречен да расте, тъй като страната е отрязана от международните финансови пазари и има само два основните източника да покрива дефицита си. Първият е т. нар. Национален суверенен фонд, в който пред последните две десетилетия се трупат част от приходите от продажбите на газ и петрол, а вторият - продажбите на държавни облигации, които обаче биват купувани само от държавните банки, а те на свой ред са отрязани от световните финансови пазари, т.е. става дума печатане на пари par excellence, неминуемо водещо до продължаване на отслабването на рублата. Суверенния фонд пък още от края на миналата година бавно, но сигурно, се източва за нуждите на войната.

По официално разпространени данни производството в Русия през второто тримесечие на 2023 г. се е увеличило с 4,9 на сто спрямо същия период на миналата година. Това се дължи основно на увеличението на производството с военно предназначение. "Завършените метални стоки", т. е. оръжие и боеприпаси са с 30 на сто повече през първото полугодие спрямо периода януари-юни 2022 г. Производството на компютри, електроника и оптични изделия расте също с 30 на сто, а на "специални облекла", разбирай униформи, - със 78 на сто.

В същото време производството на автомобили, по официални данни, спада с 10 на сто. Реално намалението е значително по-сериозно. Русия продължава да е в състояние, въпреки санкциите, да се снабдява с много от стоките, забранени за внос. Това става през трети страни - държави като Турция, ОАЕ, Армения, Казахстан, които не са се присъединили официално към санкциите срещу Русия и, макар и да отричат, търгуват с неразрешени стоки. Всъщност те се възползват от ситуацията и печелят добре, като продават въпросните стоки в Русия с тлъсти надценки, а това допълнително подрива руските финанси.

Поставена на военновременни основи и строго контролирана, руската икономика може да издържи дълго. Търговията с петрол и газ няма да спре, но приходите постепенно ще спадат - купувачите, например Индия, ще продължават да се възползват от сложната ситуация и да договарят щедри отстъпки. Буйният петролно-газов поток може постепенно да се превърне в ромонлив ручей с недостатъчен дебит. И като се има предвид, че от повече от две десетилетия - от възкачването на Владимир Путин в Кремъл, добивът и продажбата на природни ресурси и най-вече на газ и петрол са основното оръжие на руската икономика и политика, намаляването им вещае реализацията в края на краищата на един от двата наратива.

Западните санкции засега не са унищожителни за руската икономика, признават експертите от "Брьогел", но отслабването на инвестициите, производителността и доходността на руския капитал, означава че Русия ще става все по-слаба икономически през следващите години. Което във военновременни обстоятелства може да се окаже твърде рисково.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    33 11 Отговор
    Хайде да си поговорим за българската
    "икономика"

    Коментиран от #7, #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 да де

    36 15 Отговор
    Така се е свила, че вече половин Европа е в рецесия демек санкциите работят.

    Коментиран от #35

  • 4 Някой

    36 14 Отговор
    Прочетох първия абзац и спрях. Загуба на време.
    Руската икономика постоянно се свивала и било само въпрос на време да колабира ... Колко време е необходимо? Щото това го разправяхте на 24 февруари 2022 г. - налагаме санкции 7 до 1 месец Русия е рухнала. От тогава минаха година и половина. И все чакате да рухне икономиката й. А данните са, че не само не се свива, а се увеличава. Икономиката на Русия, де.
    Та колко време още трябва да чакаме, че да рухне. 10 000 г.? 100 000 г.? Или 1 000 000 г.?

    Коментиран от #18

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Опорка(наратив)

    26 4 Отговор
    Неолибералните методи за икономически анализ, не се отнасят за държавнорегулирани икономики като Русия и Китай. Подобни анализи изглеждат смешни и нелепи. Примерно показатели като БВП обхващат само малка част от външната търговия, а на базата на това се правят генерални изводи.

    Коментиран от #10

  • 7 Механик

    19 6 Отговор

    До коментар #1 от "Име":

    За кое? Какво е това "българска икономика"?

    Коментиран от #27

  • 8 Сандо

    20 7 Отговор
    Докато се самозаблуждават с такива материали,вече цял един континент изпада в рецесия,от която не се вижда кога ще излезе.
  • 9 666

    20 5 Отговор
    Полша удобно забрани всички земеделски продукти на Азов-ците още през Април с претекст, че подбивали цените. Това стана веднага щом режимът в САЩ и Англия започна да разтоварва бомби с обеднен уран в Украйна.
    На вас и децата ви яде ли ви се еврейски обеднен уран от Украйна?
  • 10 Сандо

    4 6 Отговор

    До коментар #6 от "Опорка(наратив)":

    Твърдението ти не е вярно относно Русия.
  • 11 Когато

    11 11 Отговор
    Доларът стане двеста рубли,със сигурност руската икономика ще се стабилизира.
  • 12 оня с коня

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "Име":

    Искаш разговор за Бълг. Икономика?Ами всичко зе заключава в изречението "Където е текло,пак ще тече".

    Коментиран от #39

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Човек

    11 21 Отговор
    Руската икономика? Това някакъв виц ли е? Изкопаемите горива си отиват и Русия изобщо не е готова за новата световна реалност. Предстоящият срив ще е по-грандиозен от рухването на комунизма. Ще бъде изключително интересно за страничните наблюдатели, а руснаците много ще ги боли, но те си го заслужават.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Така е.

    5 9 Отговор

    До коментар #4 от "Някой":

    Разширява им се икономиката.Със 160€ мин.заплста,как няма да се разширява?!

    Коментиран от #31

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 И това какво го интересува

    4 2 Отговор
    Целокупният български народ?
  • 21 Велика загадка

    8 7 Отговор
    Какво ли се случва с руската икономика при условие че 70 процента от износа им не съществува и разходите им за оръжие са нараснали в пъти?задоволяването на потреблението струва долари когато те свършат започва хубавата част

    Коментиран от #24

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Някой

    10 8 Отговор
    Той и контра наступа ако се вярва на западните пропагандатори, щеше да приключи за две - три седмици в Крим, ама не би. 500 руски воении утилизираха 52 х украинска армия зедно с по - голямата част от оборудването и.

    Коментиран от #32

  • 24 Човек

    6 13 Отговор

    До коментар #21 от "Велика загадка":

    Много хора не осъзнават изобщо как действат санкциите и очакваха ефекта им от първия ден. Всичко в Русия ще изглежда сравнително нормално докато се достигне точка на пречупване, след която проблемите ще ги залеят като лавина. Очакват ги дефицити на основни стоки, включително храни. Китай няма да може да ги спаси, защото е нетен вносител на храни. Ще трябва да се молят на Индия с нейните стотици милиони бедни. Срам и позор.

    Коментиран от #26

  • 25 007

    4 4 Отговор
    Е то икономика е силно казано. Да черпиш природните богатства и да правиш оръжия не е нещо грандиозно!!! С тези суровини японците щяха вече да са заселили Марс и Луната!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇲🇧🇬
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Онзи

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Механик":

    Това ,старшинка,което ти никога няма да вденеш??
  • 28 Русоро6овете къде са

    4 4 Отговор
    Дето обесняваха как рублата била много силна 😂😂😂😂😂😂как долар евро пропадали и новата световна валута била рублата😂😂😂
  • 29 Любопитния

    4 3 Отговор

    До коментар #26 от "Краси":

    А ти вярваш ли си на това,което си написал,времената на руската империя отминаха!!
  • 30 Маро

    3 0 Отговор
    Какво е това “ наратива” ?
    Мале, мале
  • 31 А бе

    6 4 Отговор

    До коментар #18 от "Така е.":

    Как да не се разширява,оптимизираха производството на лопати,това малко ли е?
  • 32 А бре

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Някой":

    Кажи на твоите работодатели,да променят сказките,че ни размиваш!!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Банкя Tyмбak Бентли Майбах

    6 8 Отговор
    Подкрепям 100% ! И преди американски агенти са били успешни в сибирската koчинa , ето например Гарбачов , само за 7-8 години успя да бастиса болшевишката koчинa, сесесере-то , но Путлер надмина и най-смелите ми очаквания ,за отрицателно време ще терминира новата сибирска koчинa-пeдepaцията . Безпорно Путлер е най-успешния Американски агент в сибирската koчинa !
  • 35 любител

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "да де":

    прав си пич от всичко си изпати тъпия ЕС подчинен на краварите но още малко и те ще се сринат и зелените гущерчета ще стават само за тапети на тоалетните. хахаха
  • 36 Хахаха

    3 0 Отговор
    Аххх а как се движат лихвите по Европа и на запад спрямо тези на Русия някой ще направи ли статия за това???
  • 37 Сър Пичук

    7 3 Отговор
    Данните за руската икономика може и да са реални за момента, но в дългосрочна перспектива не носят нищо добро. Например, производството на оръжия и муниции. Едно е да произведеш машини и апарати, които носят принадена стойност, с тях се произвежда, хора изкарват заплати и има дълъг срок на ползване, и съвсем друго да правиш оръжия и муниции, които се унищожават в хода на войната. Например една ракета за милиони гръмва и е до там, без 1 копейка възвръщаемост, а с парите, които е направена, ако се произведат трактори, камиони или строителни машини, с тях ще се работи, хора ще получават заплати, с които ще купуват стоки, самите машини ще харчат гориво, ще има поддръжка, ремонти и какво ли още не и всичко това са пари, които се въртят и създават допълнителен БВП и ръст на икономиката.
    Затова и една продължителна война постепенно ще обезкърви руската икономика и тя ще се срине. Във войната парите се хвърлят на вятъра, не се въртят, а свежи могат да дойдат само от износ на енергоносители и природни ресурси, но те не са достатъчни. Във войната руснаците вече не могат да изнасят дори оръжие, което беше също едно от основните им пера в бюджета.
  • 38 666

    4 1 Отговор
    ха ха ха след като спират по всякакъв начин информация от Русия то може да се пише какво ли не може мечки из градовете а може и извънземни - както викат руснаците "поживем увидим" кой на колана има повече дупки
  • 39 Сандо

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "оня с коня":

    Ако анализираш това твърдение лесно ще разбереш,че едната част касае миналото,а другата се надява на бъдещето.А колегата се интересува от настоящето.
  • 40 за сведение

    5 5 Отговор
    От Руснаци чувам че в Масква започва да се вихри голяма безработица и мизерия и ще става още по зле

    Коментиран от #42

  • 41 Урюрвкос

    2 2 Отговор
    руската икономика в ресурсно-производствения сектор има 2,8% ръст относно 2022 а в областа на финансовите услуги, застраховки, транспорт и вътрешни дългове 0,7% минус
  • 42 Урюрвкос

    4 3 Отговор

    До коментар #40 от "за сведение":

    От руснаци чувам че в Москва ипотеката за купуването на ново жилище е 0% и без първа вноска. Влизаш живееш и плащаш всеки месец 200евра наем на банката а ако решиш да го купиш тия 200евра ги вадят от цената на апартамента. След 5-6 год решаваш да смениш жилището с друго ново в друг район сумират платения наем и го прехвърлят на другия адрес. Не губиш нищо. На пазара на старите апартаменти е точно обратното големи двуцифрени ипотечни лихви висок наем и допълнителни вноски за капитален ремонт

    Коментиран от #45, #46, #48

  • 43 Икономика

    4 3 Отговор
    Де да беше вярно, но не е. Това си е чиста пропаганда. Русия има огромни залежи на ресурси от всички видове, нужни им да живеят без външни фактори. Векове ще минат докато се изчерпят.

    Коментиран от #47

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 тристан

    2 4 Отговор

    До коментар #42 от "Урюрвкос":

    Да, но как да го обясниш на гумените евроатлантически глави пишещи тук???
  • 46 Сър Пичук

    3 0 Отговор

    До коментар #42 от "Урюрвкос":

    След като прехвърлят наемите на новия ти адрес, какво получава собственика на стария?!!?
    Нещо май не си разбрал или пропагандата е в повече.
  • 47 Сър Пичук

    4 0 Отговор

    До коментар #43 от "Икономика":

    Проблемът е, че тези ресурси трябва да се извлекат, преработят и вложат в нещо, което някой иска и може да купи. Понеже държавите нямат капацитета и експертизата да го правят сами, те наемат чужди фирми или дават обектите на концесия. Дори в Русия беше така преди да започнат войната и много западни фирми разработващи тези залежи, дори петролни полета, напуснаха.
  • 48 Охо хо хо

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "Урюрвкос":

    Все едно да живееш в тристаен апартамент в средата на гробищата Мерси
  • 49 пенко

    1 3 Отговор
    ЕВРЕЙСКИ ЛИ Е ---СЕМИТСКИ ЛИ Е --- ИЛИ ЦИОНСТКИ ---ТОЗИ "АНАЛ ЛИЗ " !!!!!!!! РУСИЯ Е ЕДИНСТВЕННАТА ДЪРЖАВА , КОЯТО СИ Е САМОДОСТАТЪЧНА ---ХРАНА - РЕСУРСИ - ЕНЕРГИЯ !!!!! НЕ РАЗБИРАМ - ЦИОНИСТИТЕ ОТ САЩ - БАНКЕРИ И ПРОДАЛИТЕ СЕ ИРЛАНДЦИ / ЗНАЕЩИ КАКВО ГИ ЧАКА / --- СЕ "БИЯТ" С РУСИЯ И ИЗТОКА !?!?!?!?!?
  • 50 Малък Петко

    0 3 Отговор
    Русия ще се справи, а ние?
    Ако не си произвеждаш сам храната ходиш гладен.
    Ако нямаш индустрия нямаш бъдеще.
    Ние без война унищожихме за 30 г. и двете.
  • 51 ЮРИ от тайгата

    2 1 Отговор
    Я взех тоя месец 12 кила тоалетни рублей заплата,моа си купя с тях 2 шишета водка 3л квас и 5 кила брашно,очень здравословой руский мир !
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания