Last news in Fakti

25 Септември, 2023 10:55 1 409 9

Британски и френски издания коментират развоя на кризата в Нигер

  • нигер-
  • африка-
  • сахел

Франция изпрати свои войници в Нигер като част от операция "Бархан", по искане на държавите от Сахел, неспособни да се справят с атаките на джихадистки групировки

Британски и френски издания коментират развоя на кризата в Нигер - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Франция ще изтегли войските си от Нигер до края на годината, пише в заглавие в. "Файненшъл таймс".

Британското издание отбелязва, че отношенията между Париж и военната хунта в западноафриканската държава продължават да се влошават, след като френският президент Еманюел Макрон обяви, че изтегля посланика на Франция от Нигер.

Макрон заяви вчера, че неговата страна ще изтегли посланика си в Нигер в "близките часове" и ще върне обратно 1500-те войници, които е базирала там, до края на годината, тъй като се стреми да сложи край на дипломатическото противопоставяне с хунтата, която завзе властта в западноафриканската страна през юли.

В интервю за телевизия Франс 2 снощи Макрон посочи, че е информирал за решенията си сваления президент Мохамед Базум, който остава под домашен арест.

"Нашият посланик и няколко дипломати ще се върнат във Франция", каза Макрон.

"Ще прекратим и военното си сътрудничество с фактически управляващите власти, тъй като те вече не искат да се борят срещу тероризма", каза той и добави, че Франция ще преговаря с местните власти, за да осигури "спокойно и организирано" изтегляне на войските.

Хунтата приветства съобщението като "нова стъпка към суверенитета на Нигер". Изтеглянето на френските войски е "исторически момент, който свидетелства за решимостта и волята на народа на Нигер", заявиха военните.

В последно време напрежението между Франция и Нигер се повиши, като Макрон заяви, че посланикът на Франция Силвен Ите е бил "взет за заложник" в посолството, визирайки начина, по който той и екипът му са се укривали в сградата на мисията и са оцелявали на военни дажби, посочва "Файненшъл таймс".

В края на август хунтата даде на Ите 48 часа, за да напусне страната, а нигерският Върховен съд одобри експулсирането му и отне дипломатическия му имунитет.

Няколко протеста с искане за изтегляне на френските войски се проведоха пред военната база в столицата Ниамей, където са разположени френските сили.

Макрон защити военните постижения на Франция в Сахел и заяви, че ситуацията със сигурността се е влошила след превратите в региона.

"Ще продължим да помагаме на африканските държави в борбата срещу тероризма, но само ако това е по искане на демократично избрани правителства или регионални органи", каза той и допълни: "Много съм обезпокоен за региона".

Френската армия е принудена да организира ново принудително изтегляне, този път от Нигер, пише в заглавие в. "Фигаро".

След Мали и Буркина Фасо френската армия ще напусне и Нигер, коментира френското издание. Повече от два месеца след военния преврат, който свали от власт президента Мохамед Базум, съюзник на Париж, Макрон обяви снощи изтеглянето на войниците, разположени във военновъздушната база в Ниамей, и тези, които все още са разположени на терен в северната част на страната.

"Прекратяваме нашето военно сътрудничество с Нигер“, обяви Макрон, за да излезе от задънената улица, в която се намира в момента страната.

Франция изпрати свои войници в Нигер като част от операция "Бархан", по искане на държавите от Сахел, неспособни да се справят с атаките на джихадистки групировки, припомня френското издание.

Нигер затвори въздушното си пространство за френски самолети, извежда в заглавие друго френско издание в. "Монд".

Хунтата обяви, че забранява достъпа на нигерското въздушно пространство за френски самолети, става ясно от съобщение, качено на сайта на Агенцията за сигурност на въздухоплаването в Африка и Мадагаскар.

Нигерското въздушно пространство е отворено за всички национални и международни граждански полети с изключение на френски самолети или на самолети, наети от Франция, в това число и на тези на "Ер Франс", се казва в текста.

Въздушното пространство на Нигер остава затворено за "всички оперативни военни полети и специални полети“, освен ако не е изрично разрешено от властите, се допълва на сайта на агенцията, посочва "Монд".

Попитана от АФП, компанията "Ер Франс" заяви, че "не лети над въздушното пространство на Нигер“. Френската авиокомпания, която е основната, свързваща Европа и Африка, спря полетите си до Ниамей (четири на седмица) от 7 август до второ нареждане.

На 4 септември Нигер отново отвори въздушното си пространство за граждански полети след почти месец затваряне, поради опасения от военна интервенция от страната на Общността на западноафриканските държави (ЕКОВАС), припомня "Монд".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Там има френски УРАН

    13 2 Отговор
    Ще има демократично евроатлантическо нахлуване в Нигер за да защитят демокрацията от хунтата,, която взе властта с преврат! Точно както при укрите!
    НАЙС, А!
  • 2 Знае се, че

    4 11 Отговор
    Няма какво британски и френски издания да коментират развоя на кризата в Нигер..!

    Провокираните бунтове и кризи в бившите френски колонии са си част от асиметрично хибридната война на Путин срещу цивилизацията на запада...

    Коментиран от #4

  • 3 Родител 6

    12 2 Отговор
    Коментара е един :БЕГАНЕ
  • 4 Соваж бейби

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Знае се, че":

    По тъжното е че африканския народ е по прост и от украинският!От векове са така аз в историята малък момент си спомням там да са се радвали на всобода за цяла Африка пиша.Само чакат освободителки ,и ако не са взети насила като роби преди,сега напуска доброволно територията с инвазия от мигранти в Европа .Очите им все насам гледа ,а не им идва на акъл да се бори за континента си колко голямо парче земя са.Тъжно ми е и за тях ама светлина в тунела не виждам .
  • 5 стоян георгиев

    5 8 Отговор
    Ще сменят франция с вагнер и ще просперират...хахахаха ...абе африканска работа.
  • 6 конец фильм

    12 1 Отговор
    Ще трябва да грабят друга държава.Иначе фалити.
  • 7 Стършел

    3 0 Отговор
    ,,Представи си : Лежиш във тревата
    Креяскат птиците в близкият лес
    Ултиматум: Напускай страната
    белокожите Вън още Днес!
    В.Петров-1938г
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 пенко

    0 0 Отговор
    К УР МЕН ТЪРИТЕ --- К У Р МЕНТИРАТ !?!?!?!?!??