Last news in Fakti

27 Септември, 2023 07:45 4 618 4

Лула да Силва го закъса със здравето

  • бразилия-
  • лула да силва-
  • жаир болсонару

Бразилският президент ще претърпи операция на тазобедрената става

Лула да Силва го закъса със здравето - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва ще се подложи в петък на операция на тазобедрената става, за да облекчи болките, които го мъчат повече от година - принудителна почивка в натоварения му международен график след завръщането му на власт, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Лула, който следващия месец навършва 78 години, се стремеше да отложи операцията възможно най-дълго, за да не покаже и най-малкия признак на слабост. "Приличам на футболист, който не иска да каже на треньора, че го боли, за да не го остави на резервната скамейка", пошегува се той през юли, когато обяви решението си да се подложи на операцията.

Тогава той призна, че болката е станала непоносима и му носи "лошо настроение". В понеделник Лула разкри, че тези болки датират "от август миналата година", когато водеше кампания срещу крайнодесния си предшественик Жаир Болсонаро, когото победи на втория тур на президентските избори в края на октомври.

Откакто се завърна на поста си за трети мандат през януари, левият президент пътува много. През последните седмици той отиде в Южна Африка за срещата на върха на БРИКС, в Индия за срещата на върха на Г-20, а след това в Ню Йорк за Общото събрание на ООН. Неговата хиперактивна дипломация има за цел да покаже, че Бразилия "се е върнала" след изолационизма от годините на Болсонаро (2019-2022 г.), отбелязва АФП.

Бившият профсъюзен лидер Лула, който е загубил малкия пръст на лявата си ръка, когато е работил във фабрика като стругар, страда от остеоартрит - влошаване на състоянието на хрущяла в ставата на дясната тазобедрена става. В петък той ще се подложи на пълна артропластика на тазобедрената става в столицата Бразилия, съобщи за АФП президентски източник. Операцията, която ще продължи няколко часа под обща анестезия, включва поставянето на хибридна протеза, като едната част е фиксирана с костен цимент, а другата се поставя директно върху костта.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Байдън

    2 1 Отговор
    Аз щото пращя от здраве..
  • 2 оня с коня

    0 1 Отговор
    Таман щеше да сдобрява Русия и Украйна,пък тя ква стана...
  • 3 Селянин

    1 0 Отговор
    Щот е путинист , нали? Ами поляците и те ли са путинисти 😄😄😄😄
  • 4 ало, мисирките,

    1 0 Отговор
    надминахте липсата на всякаква логика и обективност. Защото бай дънЧО пращи от здраве? Защото смяна на тазобедрената става е ТВЪРДЕ рядка операция на възрастни хора??? Или защото Лула да Силва не плю3е по Путин и от обора ви дадоха знак да плюете по него???? Погрижете се за зеления клоун - шмъркалото. Вече и физически се измени от злоба, алчност и дрога.
Новини по държави: