Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Септември, 2023 09:46 3 503 55

Саботажът на "Северен поток": накъде водят следите

  • северен поток-
  • саботаж-
  • балтийско море-
  • газопровод-
  • украйна-
  • русия-
  • сащ-
  • нато-
  • война

Русия също би имала мотив да унищожи газопровода

Саботажът на "Северен поток": накъде водят следите - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Андромеда" е яхта като много други - дълга е 15 метра, вече не е нова. За следователите от Федералната криминална служба и от полицията яхтата е най-горещата следа в един от най-големите криминални случаи в германската следвоенна история - взривовете по газопроводите "Северен поток". На борда на тази яхта са открити експлозиви.

Преди година, през септември 2022 година, няколко мъже и една жена, както разказват очевидци пред германските медии АРД, "Зюддойче Цайтунг" и "Ди Цайт", са поели с яхтата от Росток към открито море. Две седмици по-късно множество експлозии разрушават газопроводите "Северен поток" 1 и 2. Атаката срещу енергоснабдяването на Германия е несравнима с нищо с друго.

Още новини от Украйна

Но кой стои зад нея? Германските власти междувременно установиха лица, смятани за подозрителни.

Яхта в центъра на вниманието

Централна роля в разследванията играе заплащането на наетата яхта. За "Андромеда" е било платено чрез полска фирма - пощенска кутия, зад която пък се смята, че стои украинският бизнесмен Рустем А. Така поне излиза от украинските правни документи. Рустем А. е отказал да говори с репортерите.

Мейлите за наемането на яхтата пък били изпратени от адреса на украинец, който междувременно също е смятан за заподозрян. Става дума за Максим Б., служител на фирма, изпълняваща и поръчки на украинската държава. Максим Б. на свой ред е отрекъл пред репортерите да е наемал "Андромеда".

За наемането на яхтата украинецът изпратил по мейл копията на два фалшиви паспорта - един румънски и един български. На снимката в румънския паспорт, както разкриват германските следователи, е украинецът Валерий К.

Откраднати самоличности?

Проучванията на АРД, "Зюддойче Цайтунг" и "Ди Цайт" стигат до украинския град Днипро, където репортерите са успели да разговарят с роднини на украинеца. От тях научили, че Валерий в момента е на фронта и много рядко се обаждал по телефона. И до момента няма никакви доказателства, че Валерий К. действително е бил на борда на яхтата, а германските служби за сигурност не изключват вероятността самоличността му да е била открадната, пише АРД.

Що се отнася до копието на българския паспорт, представен за наемането на яхтата, той бил издаден на името Михаил Попов - според следователите очевидно фалшива самоличност. Установено е още, че намиращите се на борда на яхтата са използвали мобилни телефони, които след саботажа на газопровода германските следователи са успели да локализират в Украйна. Предположенията са, че експлозивите, повредели "Северен поток", са били поставени от професионални водолази.

Работа на украински командоси?

В началото на юни "Вашингтон пост" публикува доклад в подкрепа на тази версия. Според него европейските и американските разузнавателни служби са били предупредени още през юни 2022 г. за плановете на украински командоси да атакуват газопроводите "Северен поток". Споменават се конкретно шестима души, водолази и яхта, както и това, че групата е била под прекия контрол на висшия украински военен, генерал Валерий Залужний. Украинският президент Володимир Зеленски обаче не е бил информиран за плановете.

Също и разследване на журналисти от германското списание "Шпигел" и на обществената телевизия ZDF стигна до заключението, че следите водят в една посока: към Украйна. Пред ДВ Волф Видман-Шмит от екипа разследващи журналисти, казва, че не са открили нищо, което да доказва, че зад това може да стои Русия, а още по-малко, че зад атаката могат да стоят САЩ. "Няма никакви доказателства за това."

Да припомним и това, че "Северен поток" беше трън в очите на Вашингтон много преди Русия да нахлуе в Украйна. Дълго време той се опитваше да попречи на изграждането на "Северен поток 2" и го забави значително чрез наложени санкции.

Русия също има мотив

Но Русия също би имала мотив да унищожи газопровода. През лятото на 2022 г. руската компания "Газпром" спря преноса на газ по "Северен поток 1" - в нарушение на договорните си задължения за доставка. Това би отворило вратата за регресни искове от страна на западни партньори на компанията. Uniper, например, е започнал арбитражно производство срещу "Газпром" с претенции за обезщетения в размер на милиарди. С разрушаването на тръбопровода обаче руският доставчик би могъл да се позове на "форсмажорни обстоятелства" и регресните искове могат да се окажат невалидни. Тази теория обаче предполага, че Русия изобщо ще се съобрази с решенията на международните съдилища.

Междувременно шведската прокуратура обяви, че ще приключи разследването си до края на годината. Резултатите от него се очакват с нетърпение.

Автори: Матиас фон Хайн (ДВ) | Мануел Бевардер | Флориан Фладе | Михаел Гьотшенберг | Стела Кристин Петерс | Райко Пинкерт | Сандро Шрьодер (АРД)


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На там водят следите

    82 4 Отговор
    Поръчител и ирганизатор САЩ, изпълнител Украйна. Германското гестапо замита следите.

    Коментиран от #36

  • 2 Генчо

    57 2 Отговор
    На всички им е ясно кой и защо?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Дейвид

    78 5 Отговор
    "Русия също би имала мотив да унищожи газопровода" - прочиташ това и повече не четеш!

    Коментиран от #30, #45

  • 5 Хахаха

    51 2 Отговор
    Фашистите лъжат та лъжат...
  • 6 Мене не

    6 46 Отговор
    То въпоса не е на къде водят следите. Въпроса е на накой изобщо дреме ли му кой счупил на путистан тръбата.

    Коментиран от #43

  • 7 бла бла

    61 3 Отговор
    Много интересно, никъде не се спомена САЩ. Те ни лук яки, ни лук мирисали. Или укрите са го думнали, или руснаците сами са си го сложили. Нищо за разследването на Сиймор Хърш, нищо за САЩ, нищо за Швеция. Абе едно здраво замитане на следите.

    Коментиран от #9, #20, #47

  • 8 Тошо

    54 3 Отговор
    Хърш го каза точно в разследването си.Лично Байдън е поръчал взрива на газопровода.А немците тъй като са окупирана държава нямат право на мнение.Те само ще слушат.
  • 9 хе хе

    3 29 Отговор

    До коментар #7 от "бла бла":

    Изглежда вече не дават резултат и денонощните напъни на бойците от българската редакция на хибридните войски на РФ. Не минава пропагандата и това е.
  • 10 Тц тц тц

    29 2 Отговор
    Виновните вече ги наказа урагана Иън,а и на англетата не им се размина.
  • 11 Ще ме уморят от

    45 2 Отговор
    Смях. Разследвания на тия, ония. А нещо за Саймън Хърш? Следите водят ясно къде. Ако толкова са некадърни службите на нашите партньори, то какъв чл. 5 каква сигурност. Боже, боже същото като с малайзийския самолет и Скрипалите.
  • 12 Дедо ви...

    54 2 Отговор
    Накъде водят следите ами към Фащ. Целта бе не да се навреди на Русия колкота да се сринат икономиките на западна европа. Има ли още не разбрали!?!?!
  • 13 Защо

    28 2 Отговор
    Се опитват да ни заблудят
    Ето какво е написано
    европейските и американските разузнавателни служби са били предупредени още през юни 2022 г. за плановете на украински командоси да атакуват газопроводите "Северен поток".
    На всички е ясно че случилото се е точно обратното
    Ами щом са били предупредени и европейските служби защо не предотврати ли този ссботаж
  • 14 Вирус

    11 1 Отговор
    Хахаха прокиша отново в действие
  • 15 С Хърш:

    48 1 Отговор
    "Администрацията на Байдън взриви тръбопроводите, но този акт имаше малко общо със спечелването или спирането на войната в Украйна. Той беше резултат от опасенията на Белия дом, че Германия ще се разколебае и ще включи потока на руския газ, както и че Германия, а след това и НАТО, по икономически причини ще попаднат под влиянието на Русия и нейните евтини природни ресурси. И така дойде и най-големият страх – че Америка ще загуби дългогодишното си първенство в Западна Европа....."
  • 16 Име

    27 1 Отговор
    Джотато дементния нали само обеща да го взриви, какво повече требва? Или па как точно руснаците по време на ученията на нато са поставили и взривили тръбата? Ако могат по време на учения на нато незабелязано да идат и да си слагат бомби, това какво значи за нато?За един преател питам....
  • 17 Хърш

    34 1 Отговор
    Носителят на „Пулицър“ Сиймур Хърш: Американски водолази поставиха взривното устройство под "Северен поток", а норвежците го задействаха
  • 18 ТаУмВзе

    24 2 Отговор
    Лично Путин се е гмурнал и е сложил взривете, та да има Пачанга! Краварчето ще Пати тепърва.
  • 19 ФАКТИ ЕС

    35 2 Отговор
    Сиймур Хърш: Според ЦРУ Байдън взриви "Северен поток", за да удари Германия, а не да притиска Путин
  • 20 Не се споменават

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "бла бла":

    и извънземните.

    А те, гадовете, взривиха газопровода. И имат най голям интерес: Ако не работи СП то земляните ще внасят газ от Титан .....
  • 21 1945

    23 1 Отговор
    Щом зелето го казва значи не е истина
  • 22 Следите са ясни

    26 2 Отговор
    Терориста САЩ. Излишно е да четем глупости на зависими и манипулативни медии, като дойче зеле.
  • 23 Разбирам защо

    27 2 Отговор
    На запад половината са със забавено развитие
    Ако вярват на тия бращолевения
    Краварите и рижавите чалми взривиха газопровода
    Дъньо го заявяваше още преди войната
    А тези измукани от пръстите на краката доводи не струват
  • 24 Затова

    32 2 Отговор
    си отива американската хегемония - крепи се на лъжи, войни, тероризъм. И зверско промиване на мозъци, като този пасквил. Пак се пуска лъжата за дървената лодка... Фабриката за лъжи ЦРУ не спи.

    Чудовищно е как Шолц се е съгласил да навреди на страната си! Бил е известен за подготвяната диверсия при посещението си в Сащ. Подобен слугински мантилитет е налице във вс сателити на Сащ. Вижте българското куклено политическо, бихме се смяли, ако не беше зловещо...

    Коментиран от #25

  • 25 хе хе

    3 12 Отговор

    До коментар #24 от "Затова":

    Изглежда вече не дават резултат и денонощните напъни на бойците от българската редакция на хибридните войски на РФ. Не минава пропагандата и това е.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Дупничанин

    18 2 Отговор
    Следите водът накъде кравария. Баш тва, дет го немаше като отговор (верния) у анкетата.
  • 28 456

    16 3 Отговор
    Следите водят към САЩ. Байдън пред цял свят заяви, че със СП е свършено. А кой са пряките изпълнители е без значение. Нареждането е от ФАЩ.

    Коментиран от #29

  • 29 ако е така

    1 16 Отговор

    До коментар #28 от "456":

    Браво на САЩ.

    Коментиран от #32, #33

  • 30 Българин

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дейвид":

    Точно. Предполагам умния дето е писал това у тях вместо да спре кранчето на чешмата реже тръбите на щранга с флекс. Няма да се учудя
  • 31 М3 голд

    17 1 Отговор
    Много автори на този пасквил в DW. Да, защото истината е малко и размита в многото лъжа, си е насаждане на грешно мислене.
    Да отбележа, че СП1 спря постепенно и причината е, че Канада не извършваше плановите ремонти на компресорните станции. Има договор и там е заводът. СП1 спря, а СП2 защо не се сертифицира от Германия? И двете тръби бяха пълни до Германия. После взривиха 3те тръби на двата потока. Военно учение в региона с участие на подводничари такива специалисти, недопускане Русия до разследване на диверсията, чинно мълчание от Германия и до сега. И DW какво иска, да поднася псевдо материал, галещ учите и очите на русофобите? А никой не пита народът там, а и не само там, какво мисли по темата. Но идват избори и до година ще има интересни резултати
  • 32 456

    16 1 Отговор

    До коментар #29 от "ако е така":

    Браво???? Ти сериозно ли? А конференцията не си ли я гледал миналата година на Байтидън? Ако това не е саботаж те тероризъм какво е? Не ти ли е ясно, че с тези действия се удря цяла Европа? И по този начин ти се получава цялата инфлация? По-скъпа газ, по-високи разходи и естествено по-скъпи стоки. За сметка на ФАЩ разбира се.
  • 33 Демек си

    12 1 Отговор

    До коментар #29 от "ако е така":

    терорист, щом викаш браво на терориста САЩ.
  • 34 Умирам от смях

    9 2 Отговор
    Има си хас да не са руснаците :)
  • 35 естествено че са руснаци

    1 14 Отговор
    Като им пропаднаха печалбите от СП и решиха докато могат да му приберат застраховката.
    Путин тогава на всеослушание тръбеше, че РФ подава газ, ама Германия не иска да развърти кранчето.
  • 36 да,ама не

    1 10 Отговор

    До коментар #1 от "На там водят следите":

    тва е стара тема и още я дъффкате.руснаците го построиха и го взривиха.и са кво?денгами нет-хихихи.кой лапа?Китаи и Индия.Лапат на безценица и продават.Демек живее се на гърба на утрепания руснак.Мноо убав живот,а?Хахаха
  • 37 АПТЕКАР

    13 1 Отговор
    ЩО НЕ ПИТАТЕ БАЙДЪН ЩЕ ВИ КАЖЕ ТОЧНО ЩОТО САМ СЕ ХВАЛЕШЕ С ТОВА ПОМНИТЕ ЛИ НЕ ПОМНИТЕ АМИ НОРМАЛНО АСПИРИН КОЛКО ДА ПОМНИ
  • 38 стоян георгиев

    2 15 Отговор
    Русия има най голям интерес за взрива.северните потоци не работиха към момента на взрива и европа изработваше ограничителните си режими към руския газ,което накара путин да атакува газопроводите и така да вдигне многократно цената на газа ,като по този начин се запаси с валута поне за година напред.запада нямаше нужда от този взрив ,щото така или иначе спираше газа.

    Коментиран от #41

  • 39 ДВ на към краварите водят, вашите

    9 0 Отговор
    Господари от говедарника го взривиха!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Хамсал

    12 1 Отговор

    До коментар #38 от "стоян георгиев":

    Уффф ай стига с тези измишльотини и козяшки опорки! Башаров и Петров не ги ли мярна с плавници и шнорхел да ловят шарани около тръбите?

    Коментиран от #46

  • 42 Краварите много ясно!

    12 1 Отговор
    За да продават газ в Европа на 5 торни цени!
  • 43 До дженджара!

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мене не":

    Научи се да пишеш на български!И отивай на фронта да забавляваш остатъка от Урките!
  • 44 Перо

    11 1 Отговор
    Вече един американски разследващ журналист доказа, че това е операция на ЦРУ с подписа на Байдън и техническото съдействие на Норвегия!
  • 45 Перо

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дейвид":

    Давиде, този въпрос е изчерпан, що за глупост е руснаците да си самовзривяват газопровода, който строят и имат интерес да доставят газ по него за Германия! Четеш Библията /статиите/, като дявола евангилието!
  • 46 стоян георгиев

    1 5 Отговор

    До коментар #41 от "Хамсал":

    Измишльотините са руските опорки другар,как германия сама си взривила газопровода за да не ползва руска газ.самото твърдение е абсурдно.тва е все едно ти да си изкъртиш ел инсталацията за да не ползваш ток на някой от дистрибуторите.може просто да изключиш бушона ама явно руснака не би се сетил и разказва шуротии.

    Коментиран от #48

  • 47 Споменават

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "бла бла":

    и САЩ, но по такъв начин, че да отклонят всяко съмнение от тях.
    "Волф Видман-Шмит от екипа разследващи журналисти, казва, че не са открили нищо, което да доказва, че зад това може да стои Русия, а още по-малко, че зад атаката могат да стоят САЩ."
    Очевидно украинската следа е най-удобният параван, а и достатъчно демонстрации направиха, че не подлежат на пълен контрол...
  • 48 Дядя

    4 0 Отговор

    До коментар #46 от "стоян георгиев":

    Това пък кой го е твърдял, официалните власти или някакъв болен хейтър, като теб? "как германия сама си взривила газопровода за да не ползва руска газ"

    Коментиран от #50

  • 49 сащ и англичаните са виновникът

    5 0 Отговор
    Следите водят към байдиту.
  • 50 стоян георгиев

    2 1 Отговор

    До коментар #48 от "Дядя":

    Ами това е в основата на руското обвинение бе чиче.един американски журналист спечелил Пулицър направи разследване в което уж доказа че сащ със знанието на шолц са взривили газопровода.ватенките като теб пак са пропуснали филма .

    Коментиран от #52, #53

  • 51 Хахаха

    4 0 Отговор
    Сиймор Хърш писа нещо друго.... Според него е имало и известие към Шолц .....
  • 52 Хахаха

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "стоян георгиев":

    Странен факт е, че непосредствено имаше и наградени британски служители от SAS
  • 53 Дядя

    4 0 Отговор

    До коментар #50 от "стоян георгиев":

    Шошуняк "уж доказа че сащ със знанието на шолц са взривили газопроводашуняк" не е еднозначно на "руските опорки другар,как германия сама си взривила газопровода за да не ползва руска газ". Ти четеш ли си глупостите, които пишеш! В единия пост САЩ ги гръмнали, в другия немците сами ги гръмнали и после твърдиш, че пишеш едно и също? Човече спри се, ослушай се какво ти говори кораба майка и после пак продължавай с глупостите си!
  • 54 шааа

    2 0 Отговор
    зелето се опитва да обърне палачинката, но вече е дотолкова дискредитирано, че каквото и да направи, буди само присмех или съжаление.
  • 55 каунь

    2 0 Отговор
    как кой украйнци като маши поръчител САЩ. Оставиха Германия без газец горките шваби