Last news in Fakti

29 Септември, 2023 05:15 1 537 12

Си Цзинпин: Бъдещето ни е светло, но пътят няма да е гладък

  • си цзинпин-
  • китай-
  • президент

Китайският президент държа реч по повод 74 години от основаването на модерната китайска държава

Си Цзинпин: Бъдещето ни е светло, но пътят няма да е гладък - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На вечерен прием по случай 74 години от основаването на модерната китайска държава президентът на Китай Си Цзинпин призова нацията да "работи заедно в единство" в реч, която обикновено се произнася от премиера, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Откакто встъпи в длъжност на поста президент през март 2013 година Си досега два пъти бе произнасял речта на ежегодния прием, който обикновено се провежда в навечерието на деня на нацията на 1 октомври. През всички останали години речта бе произнасяна от премиера.

За първи път Си произнесе речта през 2014 г. на прием за над 3000 гости - значително повече от обичайните по това време 1200 гости. През 2019 г. Си отново произнесе речта на приема, с който тогава бе отбелязана 70-та годишнина от основаването на Китайската народна република.

"Бъдещето ни е светло, но пътят пред нас няма да бъде гладък", заяви Си вчера пред около 800 гости, някои от които чуждестранни дипломати, в Пекин.

В началото на безпрецедентния трети президентски мандат на Си през 2023 г. вътрешнополитическият пейзаж в Китай се промени, например с необяснимото изчезване на двама министри от кабинета и висши военни командири, отбелязва Ройтерс. Подобни промени по най-високите етажи на правителството на Китай предизвикаха спекулации сред дипломати и учени относно политически чистки, като нарастващата непредсказуемост би могла да обърка очакванията за формирането на китайската политика и да възпрепятства взаимодействието с чуждестранни правителства.

На вчерашния прием Си каза на гостите си, че Китай трябва да продължи да преодолява "препятствията", а китайският премиер Ли Цян слушаше внимателно, седнал на една от масите на банкета. "Силата ни идва от единството и доверието е по-ценно от злато", добави китайският президент.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Говорит Москва

    8 6 Отговор
    Същите ги плямпаха и другарите едно време

    Коментиран от #3

  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    12 5 Отговор
    ПАК СТЕ ПРОПУСНАЛИ НАЙ - ВАЖНОТО
    .. В РЕЧТА СИ ПРЕЬИДЕНТА НА КНР СКЪПИЯ ДРУГАР СИ ЦЗИНПИН КАЗА ЧЕ
    " ОБЕДИНЕНИЕТО НА ТАЙВАН С КИТАЙ Е НЕИЗБЕЖНО" :))

    Коментиран от #6

  • 3 Това е Брежнев,

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Говорит Москва":

    но с дръпнати очи!Прероден и леко тунингован.

    Коментиран от #4

  • 4 САТЪРА НА ХАНА

    8 2 Отговор

    До коментар #3 от "Това е Брежнев,":

    "НЕ Е ВАЖНО КАКЪВ ЦВЯТ Е КОТКАТА,
    ВАЖНО Е ДА ЛОВИ МИШКИ". ...
    ....
    СКЪПИЯ ДРУГАР ДЪН СЯОПИН КОЙТО ВЪВЕДЕ
    ЛЕНИНОВИЯ НЕП В КИТАЙ
    И НАПРАВИ КИТАЙ ВЕЛИКА СИЛА :))

    Коментиран от #9

  • 5 констатация

    6 2 Отговор
    Е то при нас , пътя не само не е гладък . Но и бъдещето не е светло.
  • 6 АУУУУУ

    5 6 Отговор

    До коментар #2 от "САТЪРА НА ХАНА":

    ТЪЙ , ТЪЙ ........И ПОСЛЕ КАКВО ......ААААА ...ДА......ПОБЕДАТА НАД УКРАЙНА......НАТО СЕ РАЗПУСКА ......... АМЕРИКА И ЕВРОПА ПАДАТ НА КОЛЕНЕ И СЕ СЪГЛАСЯВАТ ДА ПЛАЩАТ СЛЕДВАЩИТЕ 100 ГОДИНИ ГЛОБИ .......ПУТИН ИМПЕРАТОР НА ПОЛОВИНАТА СВЯТ......СИ ДЗИ ПИН НА ДРУГАТА ПОЛОВИНА........ДА ТЕ ЗАБРАВЯМЕ И БРИКС..........ЕХ МЕЧТИ, МЕЧТИ 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 7 Швейк

    6 0 Отговор
    И БГ вървеше към светло бъдеще, а сега тъгува по мрачното минало...
  • 8 Наблюдател

    2 4 Отговор
    Всички комунисти обещават светло бъдеще но накрая вярващите се оказват в миналото
  • 9 Българските турци

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Докато има наивници, които смятат че "светло бъдеще" се постига с идеологии или мафиотични формули и методи , а не с къртовски труд, подобен на труда на обикновенните китайци , илюзията за свестен цивилизован живот ще продължава да си остава илюзия !!!
  • 10 гражданин

    2 2 Отговор
    китайските лидери, не само обещават, но и дават, от страна, която не може да се изхранва, в момента е страна, по богата от половината страни в Европа, с БВП равно на това на САЩ, лидер в определени технологични направления, може да има лоши черти, и то много, техния комунизъм, но за разлика от българския, дава резултати, българския комунизъм до 1989 година, не даде просперитет, а беше взел всички права и свободи от гражданите, българския комунизъм беше голяма мизерия и простотия
  • 11 Пътят не е гладък,

    0 0 Отговор
    а неравен и труден като на жълтите павета пред Народното събрание. Сега пак щели да ги пренареждат.
  • 12 Йо Несбьо

    0 0 Отговор
    Имам китайци и виетнамци край себе си като съседи и живеещи в квартала. Хората първоначално са събрали много пари като заем от роднини и основават бизнес в чужбина (Чехия). Покрай този бизнес, който е внос на китайски стоки, са развили още ремонтна база, т.е. сервиз на автомобили, купили са складовата база, от която са тръгнали и по-голямата част са я превърнали в евтини апартаменти, които отдават под наем. Отделно снабдяват с храни половината китайски ресторанти из Прага.

    Виетнамците - съберат пари, отворят магазин и ресторант. Понеже са големи семейства и в Чехия безработица няма, обикновено всички работят. Заемът се изплаща много бързо, а самите виетнамци успяват да закупят околните имоти.

    Българите в Чехия - едва в последните 5-10- 15 години се усетихме, че дяволът не е толкова черен и почнахме да създаваме бизнес. Преди това 99% от нас бяха все работници, които при никакви обстоятелства не биха отворили нещо собствено.

    Е, имаше единици по-така - Бачев, който беше отворил гише за билети на автогарата или един с малък ресторант.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания