Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Септември, 2023 14:23 3 131 60

Донецк и Луганск: без руски паспорт няма работа, нито пенсия

  • русия-
  • украйна-
  • донецк-
  • луганск

По различни преценки през тази година между един и два милиона души са напуснали окупираните територии – заради войната, потисничеството и бедността

Донецк и Луганск: без руски паспорт няма работа, нито пенсия - 1
Снимка: ТАСС

Преди година Русия анексира украинските региони Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон. Хората там разказват, че е изключително трудно да се живее без руски документи за самоличност. Какво се промени за тях?

Русия отбеляза с тържество годишнината от „присъединяването на новите региони“ - както кремълската пропаганда нарича анексията на украинските области Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон. По този повод в Русия бяха отсечени юбилейни монети, а в окупираните региони бяха организирани концерти и други празненства, по време на които бяха обещани благосъстояние и стабилност, каквито можело да има само в рамките на Русия. По различни преценки обаче през тази година между един и два милиона души са напуснали окупираните територии – заради войната, потисничеството и бедността.

Тези, които са останали, назовават пред ДВ различни причини за решението си – например, че е трябвало да се грижат за роднини или защото нямат средства да заминат. Има и такива, които са останали, защото подкрепят Кремъл. От съображения за сигурност част от събеседниците на ДВ предпочитат имената им да не се споменават.

Какво е добре и какво - не

Мнозина в така наречените „народни републики“ Донецк и Луганск, предимно в градове, които са останали пощадени от боевете, възприемат анексията като край на икономическата изолация и на несигурното правно положение от последните осем години.

„От девет години насам водоснабдяването отново функционира денонощно“, изтъква медицинската сестра Катерина от Луганск. А сънародничката ѝ Марина се радва, че пощата отново доставя пратки, защото преди е трябвало да ходи до границата, за да си взима поръчките от руските онлайн-магазини. Подобрило се е и качеството на мобилната телефонна мрежа, казва Марина.

Жената обаче е много разтревожена от обезценяването на рублата (напълно изместила украинската валута в тези региони) и произтичащата от това инфлация. „Бензинът поскъпна със 70 процента, а оригинални резервни части за автомобилите изобщо не могат да се намерят“, оплаква се тя. И Катерина се оплаква от цените, но не и от заплатата си, която през тази година е била повишена два пъти.

В Луганск обаче най-много са поскъпнали недвижимите имоти. „Днес двустайно жилище, струвало през есента на 2021 година между 8000 и 10 000 долара, се продава за 25 000 до 30 000 долара“, казва пред ДВ брокерката Анна С.

"Разкрасяването" на градовете върви с пълна сила

Жители на Луганск и Донецк споделят, че след анексията в градовете им се реализират демонстративни „разкрасителни“ проекти, но те са най-много в Мариупол, където по преценки на ООН са били разрушени 90 процента от големите блокове и 60 процента от къщите. Местните хора се оплакват пред ДВ, че съвсем не е толкова лесно да си намерят нови жилища, колкото твърди руската пропаганда – бюрокрацията е твърде голяма и трябва да докажеш, че домът ти е бил напълно разрушен, както и – че не разполагаш с други имоти нито в Украйна, нито в Русия.

Украинските власти от своя страна съобщават, че в Мариупол са пристигнали към 40 000 руснаци, които наемат жилища или просто се настаняват в изоставени сгради. Брокерката Лариса казва, че новопристигналите са предимно строителни работници от Русия, които се трудят по многобройните обекти както там, така и в други градове в Донбас. Пристигнали са и много работници от Централна Азия, което не се харесва на местните жители – руските фирми не назначавали местни хора, предпочитали да използват свои работници.

Линейки само за хората с руски паспорт?

Учителите от окупираните региони от Украйна споделят пред ДВ, че в последната година голям брой училища са били закрити – в Херсон например от 30 са останали шест. Много от местните деца искат да учат онлайн в украински училища, но окупаторите ги принуждават да посещават „нормални училища“. Междувременно все повече учители са готови да преподават по руските учебни планове, а в тях „пропагандата започва още от първата страница, независимо за кой предмет става дума“, разказва пред ДВ бившата учителка Светлана.

Лекарите от окупираните територии също споделят, че навсякъде се въвеждат руски стандарти. Здравни осигуровки се издават само на хората с руски паспорт, което допълнително мотивира хората да си вадят нови документи. Халина от град Енергодар се оплаква, че се стига дори до истински шантаж за осигуряването на медицинско обслужване.

Без руски паспорт е много трудно

„Първо ми казаха, че ако нямам руски паспорт, няма да мога да извикам линейка. След това ме заплашиха, че не мога да се запиша за планирана операция, а за спешни случаи предварително трябва да разполагам с паспорт“, казва тя, макар че не може да си спомни лекари да са ѝ отказвали лечение заради това, че е украинска гражданка.

От думите на събеседниците на ДВ става ясно, че година след анексията в четирите региона е изключително трудно да се живее без руски документи. С украински паспорт не може да се получи нито работа, нито пенсия. Освен това не може да бъде регистрирана собственост на автомобил или имот, не може да се получи карта за мобилен телефон, нито пък банкова карта. „А проверки на документи има на всяка крачка – особено тези, които имат украински паспорт, се гледат под лупа“, казва шофьорът Серхий.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отец Дионисий

    19 17 Отговор
    Господ да ги пази!

    Коментиран от #49

  • 2 Пак американската медия

    47 14 Отговор
    С немското заглавие ли цитирате 😁🤣

    Коментиран от #38

  • 3 Едни

    39 7 Отговор
    Фашисти цитират други
  • 4 Селянин

    57 13 Отговор
    В Литва и Латвия, който говори на руски направо го изселват.
    Не плачете на чужд гроб така...... Аааааа DW било.... всичко всно тогава

    Коментиран от #19

  • 5 Никой

    20 34 Отговор
    Пътят към путинизма е постлан с рози и благи намерения а после с нагайката.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Еее...

    45 17 Отговор
    Това да не е България , та укрите да се изпинят без пари на Слънчака ! И даже ние да им плащаме!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Мнение

    37 11 Отговор
    А пък като са с укро паспорти все едно нещо са получавали?Има статии от преди войната,в които пише,че укрите им спряли помощите и пенсиите.Явно затова са се отцепили и са поискали помощ от руснаците.
  • 10 Объркан

    19 19 Отговор
    Ама как така, фашиста в Кремъл каза, че те много са искали Разия да ги "асвабади", пък сега ако не вземеш руски паспорт, по-добре се изселвай,защото съществуването става невъзможно.

    Коментиран от #47

  • 11 Да ви попитам Факти!

    40 11 Отговор
    От 2014 година рускоговорящото население там получаваха ли пенсиите?При все ,че да мнозинството! Защо зеления диктатор забраняваше на малцинствата в Украйна да учат в училищата са собственият си език!Не като в България....с турски новини по националната телевизия! Ганьо Ганьо....6445
  • 12 Ветеран от Протеста

    19 27 Отговор
    А като получиш руски паспорт и заминаваш на Фронта ...Ей така се прочиства Окупирана територия..
    Време е в България да се заличат всички фирми на хора с руски паспорти...Да се обложат с годишен данък,колкото е Данъчната оценка на имота на всички имоти на хора с руски паспорти...Досвидание!!

    Коментиран от #24

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хм...

    31 6 Отговор
    Хубаво де, прочетох статията и нищо страшно не видях. И в България без българска лична карта е сложно да се регистрира автомобил и да се сключи договор с мобилен оператор.
    Какъв е проблема?

    Коментиран от #31

  • 17 Зеленко

    11 9 Отговор
    Точно както преди десет години, след неонацисткия преврат.
  • 18 Сатана Z

    24 8 Отговор
    Ами,че то и в България е така.Нямаш ли БГ паспорт нямаш права.По—добре с Руски паспорт и пенсия,отколкото с украински зарит в земята в черен наилонов чувал.Дори и Зеленият фюрер—еврей ше се навие на тази врътка.

    Коментиран от #20

  • 19 Не са за там просто

    8 15 Отговор

    До коментар #4 от "Селянин":

    Правилно..няма да повторят грешката на украинците я
    Прави сметка че Естония Литва и Латвия са скандинавци и нямат нищо общо с азиатците генетически
  • 20 Българин

    14 15 Отговор

    До коментар #18 от "Сатана Z":

    Путинофилите си мечтаят и в България да се взема пенсия и да се намира работа само срещу руски паспорт.

    Ееееех, мечти.
  • 21 Додо

    21 6 Отговор
    Мъка,мъкааа!ДеВеле пропагандишен.
    Няма име на провелият интервютата,няма населени места,в които са проведени.Няма и дума,за това,че на всички,които са имали кредити към банки ,са анулирани кредитите,нито дума за мащабното строителство в Мариупол.Нито дума,че до преди три месеца, граничният пункт през фронтовата линия в Запорожие беше отворен и всеки,който се чувства укринец,може да замине в западните провинции.Няма фотоматериал.Даже снимката на заглавието на статията е на ТАСС.

    Коментиран от #28

  • 22 Хахахаха

    6 11 Отговор
    И с паспорт и беЗ паспорт работа няма и няма и да има, освен от най старата професия 😵😜😝😛

    Коментиран от #26

  • 23 Лагрестин

    7 7 Отговор
    Руската държава трябва да покаже на украинците,че е различна от бандеровците,за които все говори.Мирното цивилно население,без значение дали е руско или украинско,няма никаква вина.Ако то е обект на насилие и подтисничество,тогава просто се е сменила една тиранична власт с друга.Ако руската страна търси отговорност за станалото от 2014г. до 2022г.,то тя трябва да се насочи към украинските ръководители,техните помагачи и военните,а не към цивилното население.Всеки,който има претенции,че е цивилизован,а не варварин,следва да докаже това чрез дела,а не чрез празни думи.
  • 24 Пипо

    12 3 Отговор

    До коментар #12 от "Ветеран от Протеста":

    Абе,ветеранчо,да те питам,ти срещу Баце ли протестираше или срещу Кирчо-Кокорчовата агитка?
    Любопитни ми е да знам как се чувстваш,сега ,като се прегърнаха в некоалиционна- несглобка и ви показаха трипръстовата комбинация?
  • 25 Русофил

    13 10 Отговор
    И в БГ ще стане така, ако дойдат руснаците, както искат Възраждане, БСП и ИТН.

    Коментиран от #29

  • 26 хи хи..

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "Хахахаха":

    Ли чи си,с опит във най древната професия..
  • 27 Бах

    6 9 Отговор
    Ами нормално е, така ще бъде и в цяла окраина след време.Даа..а , така ще бъде !
  • 28 инж. Ганчо Илков

    10 10 Отговор

    До коментар #21 от "Додо":

    "Додо", много си Осведомен. Откъде, освен от Руски Блогъри. Дори и да ти е вярна Информацията, пак допускш огромна грешка. Демократично ли е според теб, да дойда в домът ти и да ти кажа махай се твоят дом е мой. Руската Армия е Агресор. За действията и няма оправдание. Има ООН, Международно Право и т.н. Антидемократичен Акт е всеки да раздава Правосъдие от собствената си Камбанария. Ако не си го разбрал, ограмоти се и го разбери.

    Коментиран от #35, #59

  • 29 россиян..

    6 3 Отговор

    До коментар #25 от "Русофил":

    Е па кво като доот-дизело на левче,газта на 30лв.мегаватчас-а па най кеф че нема да има сглобкаджий,тиквуни и кравари с деменция..

    Коментиран от #46

  • 30 така така

    11 4 Отговор
    Защото Покрайна е мизерна, терористична държава!
  • 31 инж. Ганчо Илков

    5 9 Отговор

    До коментар #16 от "Хм...":

    "Хм...", Проблемът с твоето предупреждение не си в състояние да разбереш, иначе нямаше да питаш. Представи си, ако можеш, Имаш Лична Карта и си в спешно Отделение. Някой влиза в Болницата и ти казва: Смени си Личната Карта, твоята е Българска и от днес не важи. Важи само ако е Руска. Какво правиш?

    Коментиран от #37

  • 32 Глупаци

    3 6 Отговор
    Мизерници
  • 33 Глупаци

    7 9 Отговор
    Руско=мизерия, мизерия и пак мизерия 😁😁😁
  • 34 Украинец пенсионер

    5 0 Отговор
    Няма да има нито един .
  • 35 Додо

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "инж. Ганчо Илков":

    Уважавам мнението ти,но не го споделям!Не правя квалификации!
  • 36 сноу

    9 3 Отговор
    Глупости зелеви...че къде без лична карта или паспорт ще ти дадат пенсия или ще те запише лекар бе ..? Сигурно на зелето под опашката...
  • 37 Хм...

    6 5 Отговор

    До коментар #31 от "инж. Ганчо Илков":

    В спешно отделение в България ли да си представя че съм, или в спешно отделение в РФ?
    Щото ако съм в спешно отделение в България ще ми трябва българска лична карта.
    В спешно отделение в РФ българската лична карта едва ли ще ми свърши много работа.
    Та какъв е проблема?

    Коментиран от #54

  • 38 на живо?!

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пак американската медия":

    репортер на Доиче зеле предава директно от Донецк и Луганск едновременно
  • 39 Швейк

    4 2 Отговор
    Не знам защо се сетих за стихотворението на Маяковски "Советский паспорт"

    Читайте и завидуйте,
    я гражданин советского союза !
  • 40 Кресна

    10 0 Отговор
    Нормално,да не би Гърция да дава пенсии на българи ,които нито имат гръцки паспорт нито са работили за Гърция ?
  • 41 Хахахаха

    7 8 Отговор
    Ами така е при фашизма, така е и при рашизма. Пусин от Петър Първи, всъщност излезе Хитлер Втори.
  • 42 Яне Сандански

    9 2 Отговор
    И аз искам английска пенсия ,но нямам английски паспорт,нито съм работил за Англия .Толкова е лоша и Англия като Русия ,нали? Длъжна е да ми даде тяхна пенсия ,не мислете ли Дойче веле и?

    Коментиран от #44

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Малиии по си ПроЗДТ

    3 5 Отговор

    До коментар #42 от "Яне Сандански":

    Нежна Копейка, да?

    Коментиран от #45

  • 45 Яне Сандански

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "Малиии по си ПроЗДТ":

    Хахаха,джендър да казва на обрулен и 55 годишен човек преминал през много неща ,нежна копейка .Дженди,Дженди,такива като теб в живота не са изкарали и 1 стотинка .Учи,че като гледам краснописа ти,ще е същия както и труда ти даден до сега в полза на държавата и в твоя лична полза .
  • 46 Русофил

    3 7 Отговор

    До коментар #29 от "россиян..":

    Пенсия 20 долара, на фронта до 70г., крепостен - мноого руски екстри.
  • 47 пенсионерът

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "Объркан":

    Това малко като възродителния процес в НРБ. Смяна на имена, паспорти....Скоро ще дойде путиновия 10 ноември и после Чао като бай Тошо на съд за джуджу.
  • 48 Путриот

    4 6 Отговор
    Руски гененоцид .
  • 49 Кого

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Отец Дионисий":

    Тях ли , Кремълските Мерзаввци?

    Така ще ги опази ,ще ги прати при Кобзон.
  • 50 Статистик

    4 1 Отговор
    $30000 (€26000) за двустаен? Брей, страшна скъпотия... у Софето за толкова и мазе не мож си купи...
  • 51 Сократ

    6 3 Отговор
    Ако не е dw ще е бесарабски фронт или поредната диария на някой укрофашист.
  • 52 Българка

    3 2 Отговор
    Колко "куманно", типично за руския мир.
  • 53 Това за пенсиите звучи много смешно.

    4 0 Отговор
    Кой трябва според вас да плаща на човек с украински паспорт пенсията, която си е изработил в Украйна? Че и дори с руски. Ако е влагал в пенсионната система на Украйна, където минималната пенсия е просто смешна и е невъзможно да се оцелее с нея, трябва да му я изплащат от Украйна, което са спрели да правят още през 2015 г. Има доста блогъри от тези два града, не съм ги чувала да се оплакват особено. Естествено, има трудности, но къде липсват такива?
  • 54 А ако си

    0 2 Отговор

    До коментар #37 от "Хм...":

    в някоя западноевропейска страна в спешното ще ти помогнат без значение, че нямаш германска лична карта, дори и руска да имаш ще те обслужат. Не ти е подходящ примера. Сега ще направят референдума само за хора с руски лични карти и е ясен резултата нали? 99% - за.

    Коментиран от #58

  • 55 Христо

    2 0 Отговор
    Добре де, ако гражданин на Румъния или Македония живее тук само с тамошни паспорти ще може ли да получава българска пенсия и безплатна медицинска помощ?
  • 56 Патриот

    1 6 Отговор
    Украинците са Герои.
    Руснаците са терористи.
  • 57 Анджело

    2 0 Отговор
    Че да опитат в България да си получат пенсиите с украински паспорт.
  • 58 Анджело

    2 0 Отговор

    До коментар #54 от "А ако си":

    Ти да си чувал за едни европейски здравни карти? Без тях ще ти помогнат , да. И след това трябва да си продадеш апартамента да се изплатиш. В САЩ е по-добре. Първо ти правят изследвания за около $500, средно. После ти казват колко ще струва лечението ти. Ако имаш пари или застраховка покриваща сумата ще се те лекуват. Ако нямаш пари...здраве да е
  • 59 Анджело

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "инж. Ганчо Илков":

    Ти къде го водя това? Дето го казваш
  • 60 Българин

    1 0 Отговор
    Путлер е дрогиран психопат
Новини по държави: