Last news in Fakti

4 Октомври, 2023 08:25 3 538 1

Безпрецедентна жега и температурни рекорди в Испания

  • испания-
  • жеги-
  • температури-
  • рекорд-
  • горещини

Това се очертава да бъде най-топлият октомври откакто се води статистика

Безпрецедентна жега и температурни рекорди в Испания - 1
Източник: БГНЕС

В Испания месец октомври започва с безпрецедентна жега и температурни рекорди в над 100 различни места страната. Според говорителя на Държавната метеорологична агенция Рубен дел Кампо това се очертава да бъде най-топлият октомври откакто се води статистика.

Почти на целия Иберийски полуостров за първите два дни на месеца бяха измерени температури с близо 14 градуса по Целзий над нормалните за това време на годината. В Андухар, Севиля, са измерени 37,3°, при средни за сезона 23-24 градуса.

35,8 градуса са регистрирани на летище Бадахос на втори октомври. В Саламанка температурите надхвърлиха 34 градуса, в Кантабрия и Валядолид 33, 35 в Биская и над 32 в Бургос и Теруел.

В ски-курорта Ла Молина, област Жирона бяха отчетени 26,4 градуса. Минималните температури са били малко над нормалните, но не са се повишили толкова, колкото по време на летните горещи вълни.

Извън тези рекорди температурите през първите два дни на октомври са били до 80% по-високи от нормалното, според анализа, извършен от Datos.

Почти всички анализирани станции са регистрирали повече топлина от нормалното за това време на годината, а в четири от пет стойностите са били екстремни.

Във вътрешността на Кантабрия и на брега на Ебро температурите са се увеличили най-много, тъй като максимумът им от 33,9°C на 1 октомври е бил с 27% над екстремния праг. Очакванията за втората половина на седмицата са за сухо и стабилно време, без валежи, предаде БНР.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шейх Пу

    2 3 Отговор
    Никой не обича малкото еврейско джудженце. Защооооо... не може ли дебела зима?
Новини по държави: