Last news in Fakti

6 Октомври, 2023 04:15 3 566 5

Най-малко сто са убитите при атаката с дронове по военна академия в Хомс ВИДЕО

  • сирия-
  • атака-
  • загинали-
  • хомс-
  • дронове-
  • военна академия

Сирийският министър на отбраната, присъствал на церемонията по присвояване на офицерски звания на курсанти, си е тръгнал от събитието минути преди нападението

Най-малко сто са убитите при атаката с дронове по военна академия в Хомс ВИДЕО - 1
Снимка: YouTube

Най-малко сто са вече убитите при вчерашната атака с дронове по военна академия в Хомс, централна Сирия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на последните данни, изнесени от базирания във Великобритания Сирийски център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП). Агенцията припомня, че сирийският министър на отбраната, присъствал на церемонията по присвояване на офицерски звания на курсанти в академията, си е тръгнал от събитието минути преди нападението.

Ройтерс посочва още, че това е едно от най-кръвопролитните нападения въобще в историята срещу сирийска военна част и единствено по рода си по отношение на използването на въоръжени с експлозиви дронове в страната, разкъсвана вече 12 години от гражданска война.

Сирийското министерство на отбраната информира, че сред жертвите има и цивилни, и военнослужещи, като допълва, че подобни дронове се използват от "терористични" групировки. За момента никой не е поел отговорността за нападението.

По данни на СЦНЧП ранените са 125. Здравният министър на Сирия, Хасан ал Гобаш, обяви по-малък брой загинали, като пред държавната телевизия каза, че са убити 80 души, сред които шест жени и шест деца. По негови данни обаче ранените са повече – около 240.

"След края на церемонията присъстващите се насочиха към двора и тогава експлозивите ги поразиха. Не разбрахме откъде дойдоха, само видяхме как трупове осеяха земята", казва за Ройтерс свидетел, участвал в подготвителните работи по сцената на церемонията.

Видеозапис, споделен с Ройтерс чрез платформата "УотсАп", показва хора – и в униформи, и в цивилни дрехи, да лежат в локви кръв. Някои от телата тлеели, а други още горели. На фона на стрелба се чува глас, който крещи "Изведете го!" Ройтерс прави уговорката, че не може да гарантира достоверността на видеозаписа.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Калпазанин

    14 4 Отговор
    Така както говедата не гръмнаха северен поток така и тук ди нямат хал хабер кой може да е, тези изроди искат да подпалят пак света добре поне че Турция е наблизо и вместо Путин който е зает с укрите да потуши пожара па много е вероятно и да са евреите ама те са едно с говедата

    Коментиран от #4

  • 3 КАСЕТЪЧНО ИЗПЪЛНЕНИЕ

    6 2 Отговор
    ТОПЧЕТА С РАЗМЕРИТЕ НА ОРЕХ ОТ ТВЪРДА ПЛАСТМАСА С НАБИТИ В НЕЯ МЕТАЛНИ КЪСОВЕ И ХЕКСОГЕН В СЪРЦЕВИНАТА. СЯКО УСТРОЙСТВО Е С 30 ТОПЧЕТА..... ГООООЛЯМА ГАДОСТ...
  • 4 и майка ти

    4 4 Отговор

    До коментар #2 от "Калпазанин":

    беше там.ама не спечели и шекел
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания