Last news in Fakti

9 Октомври, 2023 13:17 2 698 20

И преди войната: Цивилни палестинци бягат от ивицата Газа

  • ивицата газа-
  • израел-
  • палестина-
  • хамас-
  • цивилни-
  • палестинци

Вече над 16 години Хамас държи контрола над Газа, а много млади палестинци правят опити да се спасят

И преди войната: Цивилни палестинци бягат от ивицата Газа - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Още преди началото на настоящата война, много цивилни се опитват да избягат от ивицата Газа и се опитват да стигнат до Европа. Взимат само най-необходимото и поемат по дългия път през Египет и Турция, тъй като нямат визи, с които да влязат направо в страните от ЕС.

"Разбира се, че това е свързано с рискове. Но е единственият начин да имаме по-добро бъдеще", казва Уажди, който никога не е напускал ивицата Газа. 26-годишният младеж все още е травмиран от 50-дневната война през лятото на 2014 г., когато домът на семейството му е бил до голяма степен разрушен. “Просто е невъзможно да се живее тук", казва друг 26-годишен мъж, който желае да остане анонимен.

Поне от 2007 г. насам, когато Хамас насилствено взе властта от Палестинската автономия в Газа, Израел до голяма степен е блокирал ивицата Газа, като контролира стриктно сухопътните и морските граници, както и въздушното пространство. Египет също многократно налага ограничения на сухопътната си граница в южната част на ивицата Газа. Ислямистката организация Хамас е класифицирана като терористична организация от Европейския съюз, САЩ и други държави.

Израел от години твърди, че ограничава движението на хора и стоки към и от Ивицата Газа заради проблеми със сигурността. Така обаче приблизително 2,3 милиона души там са до голяма степен изолирани от света вече 16 години.

Безработица и липса на перспектива

Уасим е дипломиран счетоводител, завършил е преди шест години и оттогава безуспешно се опитва да си намери подходяща работа. Според наскоро публикувани данни на Световната банка в Газа 59,3% от хората на възраст от 15 до 29 години са безработни. "Бях сред петимата с най-висок успех в моя випуск, но никой от нас никога не е работил по специалността - ако приемем, че изобщо можеш да си намериш работа", казва той. Младият мъж се оплаква, че за да си намери човек работа в Газа, трябва да има връзки.

Получаването на шенгенска виза е много трудно. Виза за Турция е по-лесно да се извади, а това поне ги доближава до Европа. Нямат много други възможности. Така например получаването на разрешение от Израел да живеят и работят в окупирания от Израел Западен бряг е не по-малко безнадеждно за повечето палестинци от Газа.

Трудно пътуване към неизвестното

Пътят до Европа излиза между 5000 и 12 000 евро - в зависимост от избрания маршрут, смятат мъжете, които се опитват да избягат. Това включва разходите за визи, за полети, транспорт и парите за каналджии, които трябва да плащат на различни места. Дори за да напуснат ивицата през граничния пункт Рафа те се нуждаят от разрешение от египетските власти, което е дълга и сложна процедура.

След полета от Кайро до Истанбул тримата трябва да продължат към различни турски крайбрежни градове. Оттук те зависят от контрабандисти, които продават места в малки моторни лодки, с които мигрантите стигат до Родос или Лесбос. Оттам трябва да платят на каналджии за прехвърлянето им до континенталната част на Гърция. Най-много ги притеснява, че могат да бъдат заловени или регистрирани от полицията в Гърция. Палестинците от Газа искат да подадат молба за убежище в Германия или Белгия, където имат приятели, за да могат да останат там съгласно законодателството на ЕС.

Мнозина изразходват всичките си спестявания за дългото пътуване до Европа, взимат пари на заем или продават семейни имоти. "Някои се връщат, защото или не намират работа, не получават разрешение за пребиваване, или просто са разочаровани, защото и Европа не е това, което са си представяли", казва Маха Хусаини от неправителствената организация Euro-Med Human Rights Monitor в Газа.

Средиземно море: пътят до свободата е много опасен

Трудно е да се определи колко хора напускат Газа с намерението да стигнат до Европа без шенгенска виза, тъй като те заминават с виза за трета страна. Особено млади мъже, които наскоро са завършили университет, са решени да се махнат, казва правозащитничката. "Те виждат, че няма никакви изгледи за [политическо] решение и че несигурната ситуация продължава, не могат да си намерят работа и не могат да създадат семейство", допълва тя.

Твърде често обаче пътуването до Европа завършва трагично. Така, както е приключило то за Махмуд от Хан Юнис, град в южната част на ивицата Газа. Момчето се е удавило, след като през март лодката, с която пътували за Европа, потънала в Егейско море. Тялото му е намерено и върнато в Газа. След тази трагедия семейството е отложило плановете на брата на Махмуд, който е искал да поеме по същия маршрут към Европа.

Много семейства, загубили близките си, нямат дори информация за съдбата им, тъй като телата на жертвите често не могат да бъдат открити. От 2014 г. насам най-малко 375 души от ивицата Газа се смятат за изчезнали или загинали, по данни на Euro-Med Human Rights Monitor. Реалният брой на загиналите вероятно е много по-висок. Правозащитната организация е документирала и случаи на изнудване: семейства са принуждавани да плащат за информация за местонахождението на техните роднини, която често се оказва невярна.

Автор: Таня Кремер


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    9 9 Отговор
    Хазарите избиха индианците в резерватите,сега ще унищожат и арабите в резервата Газа.
  • 3 крамер

    8 3 Отговор
    А от България 1,8 милиона
  • 4 ...

    31 9 Отговор
    що не ходите към ИРАН И РУСИЯ БЕ??? НАЛИ СА ВИ БРАТУШКИ? ЩО ВСЕ КЪМ ГАДНИЯ ЗАПАД???
  • 5 Последния Софиянец

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "ТУРЧИНА АЛИ":

    Ердоган подкрепи Палестина.Ти си менте турчин от Факултето

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Българин

    10 8 Отговор
    Тази авторка на статията Таня Кремер сега едва ли не иска да ни внуши, че всички палестинци ще избягат от Ивицата Газа поради еврейските действия. 2,5 млн. души ще я напуснат? Това, разбира се, няма да се случи, но тя си разпространява еврейската пропаганда, како и лъжата, че израелските служби се били провалили. Нищо подобно. Търсеше се повод за нападение и затова "проспаха" действията на Хамас.

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Коментар

    7 5 Отговор
    Значи се очакват още мигранти.
    Зелето кога ще прави Велик Израел?Вече е разчистил територията с месомелачките и остава само да сложи край на войната.
  • 10 Наблюдател

    13 4 Отговор
    Терористите от Хамас и Хизбула се подкрепят от руснаците. Русия от десетки години използва ислямските терористи за свои цели.

    Коментиран от #16

  • 11 Даа да бягат

    7 1 Отговор
    Но след като минат танковете и булдозерите.
  • 12 Русофил

    10 3 Отговор
    Незабавно затваряне на БГ границите за араби и руснаци. Те са непосредствена опастност
    за националната ни сигурност.
  • 13 Само питам

    4 5 Отговор

    До коментар #7 от "Българин":

    Ти руска пропаганда ли правиш?
  • 14 Христосос

    9 2 Отговор
    И като е безработен, от къде ги взема тези хиляди долари или евро?!
  • 15 Много интересно, защо

    11 3 Отговор
    не отиват към Рушлямистан!
  • 16 АМА ЧАКАЙ ЧААКАЙ МАЛКО☝

    4 1 Отговор

    До коментар #10 от "Наблюдател":

    ТА ТОВА „ПОДПОМАГАНЕ”
    БЕШЕ ОТ ВСИЧКИ СОЦ.СТРАНИ
    В ТОВА ЧИСЛО И...НРБ И БКП...
    А ЦЕЛИЯ АРАБСКИ СВЯТ ГИ „ОБУЧАВАХА”
  • 17 стоян георгиев

    3 2 Отговор
    Хамас благодари на Киев, че им е продал оръжия на НАТО, за да атакуват Израел
    08.10.2023 г. 00:25 ч
    Палестинското ислямистко движение и политическа партия, управляваща в ивицата Газа, Хамас, благодари на режима на украинския лидер Владимир Зеленски , че им е продал оръжия от НАТО.
    Видео с благодарност от бойците вече се появи в интернет.
    „Повечето РПГ, използвани в операцията по наводнението в Ал-Акса, са доставени от украинци“, се казва по-специално в публикации от близкоизточните телеграм канали.
    Националистът Зеленски дори не се интересува от родителите си, които сега живеят в Израел, коментира бившият народен депутат от Върховната рада на Украйна Иля Кива в своя акаунт в месинджър.
    Припомнят също, че „Железният купол” на Израел днес се оказа безсилен – градовете горят след удари от 150 ракети на Хамас

    Коментиран от #20

  • 18 добре дошли на всички бежанци

    1 2 Отговор
    Брюксел ,Германия и Франция ще ги посрещнат като царе.В ЕС ви чакаме с нетърпение за да ви подобрим живота.ГОЛЯМ ПОТОК е новата бежанска концепсия на ЕС
  • 19 зевзек

    1 3 Отговор
    в Газа, можеш да спиш на палатка, и няма да настинеш нощем, в Германия, ако си намерят работа, ще им отива цялата заплата за наем и парно, но щом така искат, тяхна си работа, Германия взима всички
  • 20 сара

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "стоян георгиев":

    Рашки селянин