Last news in Fakti
  Тема: Украйна

10 Октомври, 2023 18:15 2 597 32

ЕК отпусна 400 млн. евро на „Булгаргаз“ в контекста на руската агресия

  • санкции-
  • ес-
  • ек-
  • булгаргаз-
  • русия-
  • украйна-
  • природен газ-
  • война-
  • българия-
  • енергетика

„Булгаргаз“ ЕАД е изключителен обществен доставчик на природен газ в България

ЕК отпусна 400 млн. евро на „Булгаргаз“ в контекста на руската агресия - 1
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия одобри мярка на стойност от около 400 милиона евро (800 милиона лева) в подкрепа на обществения доставчик на природен газ в България, „Булгаргаз“ ЕАД в контекста на войната на Русия срещу Украйна. Схемата беше одобрена съгласно временната рамка за държавна помощ при кризи, приета от ЕК на 23 март 2022 г. и изменена на 20 юли 2022 г., въз основа на член 107, параграф 3, буква б) от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), в която се признава, че икономиката на ЕС изпитва сериозни затруднения.

Тази временна рамка при кризи беше изменена отново на 28 октомври 2022 г. и заменена с временната рамка за държавна помощ при кризи и преход, приета от Комисията на 9 март 2023 г., в подкрепа на мерки в сектори, които са от ключово значение за ускоряване на екологичния преход и намаляване на зависимостта от горива.

Още новини от Украйна

Българската мярка

България уведоми ЕК съгласно временната рамка при кризи за мярка в размер на около 400 милиона евро (800 милиона лева) за подпомагане на „Булгаргаз“ ЕАД в контекста на войната на Русия срещу Украйна.

„Булгаргаз“ ЕАД е изключителен обществен доставчик на природен газ в България, непряко изцяло притежаван от българската държава. Поради спирането от страна на Русия на дългосрочния договор на „Булгаргаз“ ЕАД с ООО „Газпром експорт“, който покрива 90 % от количествата природен газ, доставян от „Булгаргаз“ ЕАД на клиенти, този бенефициер е изправен пред необичайни нужди от ликвидност, за да осигури доставките си на природен газ в контекста на покачването на цените на газа на европейските енергийни пазари, съобщиха от Представителството на Европейската комисия в България.

Помощта по тази мярка е под формата на заем със субсидирани лихвени проценти, предоставен от българското министерство на енергетиката. Комисията установи, че българската мярка отговаря на условията, посочени във временната рамка при кризи. По-специално субсидираният заем 1) е бил предоставен преди 31 декември 2022 г.; 2) покрива спешни нужди от ликвидност за целите на оборотния капитал; 3) е със срок 3 години; и 4) е с лихвени проценти, които са съобразени с минималните равнища, определени във временната рамка при кризи.

Комисията стигна до заключението, че българската мярка е необходима, целесъобразна и пропорционална за преодоляването на сериозни затруднения в икономиката на държава членка в съответствие с член 107, параграф 3, буква б) от ДФЕС и с условията, посочени във временната рамка при кризи. Въз основа на това Комисията одобри мярката за помощ съгласно правилата на ЕС за държавната помощ.

Временната рамка за държавна помощ при кризи, приета на 23 март 2022 г., позволява на държавите членки да използват гъвкавостта, предвидена в правилата за държавната помощ, за да подпомогнат икономиката в контекста на войната на Русия срещу Украйна. Временната рамка при кризи бе изменена на 20 юли 2022 г., за да бъде допълнен пакетът от мерки за икономисване на газ за зимата и в съответствие с целите на плана REPowerEU. Временната рамка при кризи беше допълнително изменена на 28 октомври 2022 г. в съответствие с Регламента относно спешна намеса за справяне с високите цени на енергията и Регламента относно засилване на солидарността чрез по-добра координация на покупките на газ, надеждни референтни показатели за цените и надежден трансграничен обмен на газ.

На 9 март 2023 г. Комисията прие нова временна рамка за държавна помощ при кризи и преход с цел насърчаване на мерки за подкрепа в сектори, които са от ключово значение за прехода към неутрална по отношение на климата икономика, в съответствие с промишления план на Зеления пакт. Заедно с изменението на Общия регламент за групово освобождаване (ОРГО), което Комисията одобри в същия ден, временната рамка при кризи и преход ще спомогне за ускоряване на инвестициите и финансирането за производството на чисти технологии в Европа. Тя също така ще подпомогне държавите членки при изпълнението на конкретни проекти в рамките на националните планове за възстановяване и устойчивост, които попадат в техния обхват.

С новата рамка се изменя и удължава частично срока на действие на временната рамка при кризи, приета на 23 март 2022 г., за да се даде възможност на държавите членки да използват гъвкавостта, предвидена в правилата за държавната помощ, с цел да подпомогнат икономиката в контекста на войната на Русия срещу Украйна.

С временната рамка при кризи и преход се допълват многобройните възможности, с които държавите членки разполагат, за да разработят мерки в съответствие с действащите правила на ЕС за държавната помощ. Така например правилата на ЕС за държавната помощ предоставят на държавите членки възможност да помагат на предприятията да се справят с недостига на ликвидност и на тези, нуждаещи се от спешна помощ, за да оцелеят. Освен това член 107, параграф 2, буква б) от Договора за функционирането на Европейския съюз дава възможност на държавите членки да компенсират дружествата за вредите, причинени пряко от извънредно събитие, като например тези, причинени от настоящата криза.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тихият преврат на Радев

    12 44 Отговор
    Предателя радев е платил авансово към турската Боташ по заробващия договор за 3,8 млрд., 318 милиона лева. Това се разбира от финансовия отчет на Булгаргаз.
    Служителя на москва, радев, е продал България на Турция, само за да угоди на международния престъпник и терорист путин.
    Радев е национален предател. Радев е ПОЗОР !
    В случай на преждевременно прекратяване на договора, Купувачът ще плати на Продавача сума равна на стойността на дневно доставения продукт в момента на прекратяване, изчислен за целия оставащ период на действие на договора" - Машаллах, Аферим на Румен Радев, на катамаранеца и на Златната Деница Златева, но най-вече на "организатора и вдъхновителя" на тези схема - Владимир Малинов. С един договор Радев догони "майстора" на Големия Шлем Първанов по доходи.

    Коментиран от #19, #25

  • 2 честен ционист

    32 4 Отговор
    Напазаруваха и Булгаргаз.
  • 3 Сатана Z

    43 6 Отговор
    Цяла България ще плаща този заем за да могат софийските лумпени да се топлят през зимата.

    Коментиран от #23

  • 4 Пръц

    33 6 Отговор
    Газпром ще е доволен ,защото парите отиват в турската Боташ и от там в Руския военно промишлен комплекс за финансиране войната в Украйна
  • 5 мани беги

    19 1 Отговор
    „Булгаргаз“ ЕАД благодари за пари4кити и понежи е еднолично, то те жа влянат в едноли4ниот джоб на пома4ето, а за балъците акционери - един голям, а пък за бг бълхите тоже адин голям
  • 6 Бесен-_ Язовец

    37 7 Отговор
    Неграм.отен соросоиде 400 милиона евро са 750 000 000 лв и са пари за семки на фона на това което България плаща за въз скъпия прекупен от Азербейджан руски газ.

    Коментиран от #17, #26

  • 7 КОТарАК

    25 4 Отговор
    Джамбазов бооок.лууко я л@@п@й ма па4@
  • 8 Окраин4ев

    16 2 Отговор
    НПО пииииггг на хранилка
  • 9 Гоуст

    32 0 Отговор
    До всички бауши, които си мислеха, че тези пари са подарък: "Помощта по тази мярка е под формата на заем със субсидирани лихвени проценти"
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 джамби

    24 0 Отговор
    Що за дебилни заглавия?!?
  • 12 Математиката

    13 0 Отговор
    я нямате за нищо ,всичко по две ,ееее
  • 13 Реалист

    27 2 Отговор

    До коментар #10 от "Mиcиpkи,":

    Ган.ьовците НПО шпиони имат заповеди да пропагандират, че ако не е ЕС България е загубена и няма бъдеще.
  • 14 Урюрвкос

    4 1 Отговор
    е как закръглихте 782млн на 800млн обикновено обратното 782млн се закръглят на 700млн
  • 15 Любо

    23 3 Отговор
    Пак долни манипулации, Руска агресия няма , има само евроатлантическа агресия и терор.
  • 16 Отряд1

    22 1 Отговор
    Първо, руска агресия няма, но има защита на руските интереси по начин, който не оставя съмнения, че нещата са стигнали прекалено далеч. После това ... близо 1 млрд. лв трябва да се отразят на българският купувач, ако това не стане лично ще помоля руските интереси да се прехвърлят отново в България по подобия на онези от 1877-1878 ... този път ще ни освобождават от нас самите!
  • 17 Галош пробит

    0 12 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен-_ Язовец":

    Престани с твоите пробити фантазии!
  • 18 И у нас

    5 1 Отговор
    има мераклии-дюнмета да бъдат командвани от турчин.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 българина

    12 0 Отговор
    някой разбра ли за какво ще се изхарчат 400 млн лв????
  • 21 Бесен-_ Язовец

    8 0 Отговор
    За не осведумените съкращението ЕК идва от Евроклозет, всички осатанали комбинации с буквите ЕК са неверни и подвеждащи.
  • 22 Сандо

    9 0 Отговор
    Нанасят вреда за милиарди,а ти отпускат милиони - сладка хапка за промитите козяшки мозъчета.
  • 23 Госъ

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Сатана Z":

    Те софийските лумпени в София сме по-малко от провинциалните такива на територията на София бе !
  • 24 Шефа

    7 0 Отговор
    Половината че ги украднеме!
  • 25 Сандо

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Тихият преврат на Радев":

    Защо пред всички демонстрираш невежеството,омразата и алчността си?
  • 26 дядо поп

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Бесен-_ Язовец":

    Да не се забравя също , че тази помощ е заем , който ще бъде откраднат от управляващите и после ще се плаща от всички.
  • 27 един

    2 0 Отговор
    Не било компютри а ми компоти!ЕС не е отпускал никакви пари,а е одобрил 400млн.€. държавна помощ отпусната от БЕХ!
  • 28 ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!!

    3 0 Отговор
    Одобри мярка за пари на заем. Които ще се връщат с лихвите!Повече дългове! И следващата стъпка да им вземат газовата компания! Де факто е продадена компанията. Ама Ганчо. Не вдява! То и тея пари на заем ще са вързани с няколко договора и стотици клаузи по договорите!
  • 29 Румен Митрофанов

    0 6 Отговор
    Тия ми разбиха опорките.
  • 30 Да си имаш петачница , света е твой!

    4 0 Отговор
    ЩОМ СЛУШКАТЕ , НЕМА ПРЖБЛЕМ. ПУСКАМЕ ПЕЧАТНИЦА , НОЛИ ЗА ТОВА Я ИМАМЕ. ТАЯ ПЕЧАТНИЦА ВЪРШИ ЧУДЕСА. Я ВИЖТЕ КОЛКО ДЪРЖАВИ СМЕ ИЗЛОВИЛИ И НАПИРАТ ОЩЕ ЗА НАС.
  • 31 негодници крдливи

    2 0 Отговор
    Само си раздават милиони за някаква подкрепа ....какво подкрепят , кой подкрепят , политици и разни олигарси стават все по-богати , болшинството от населението все по-бедни ....ами Русия като е виновна , политиците и техния кръг защо не обедняват бе, мошенници ....хвърлили 900-100лв. заплати на иаселението и всеки , който писне го обвиняват , че е руски агент .....управляващите са някакъв картел превзел държавата .
  • 32 ЕК отпусна

    1 0 Отговор
    800млн лв. ЗАЕМ. Това не е помощ! Поредната схема на престъпниците с якички!