Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 20:41 2 284 22

Как ще се справи ЕС с критичния недостиг на лекарства

  • ек-
  • ес-
  • лекарства-
  • антибиотици-
  • медицина-
  • недостиг-
  • европа-
  • аптеки-
  • фармацевти-
  • пациенти

Когато държава се нуждае от дадено лекарство, механизмът посочва това на други държави от ЕС

Как ще се справи ЕС с критичния недостиг на лекарства - 1
Снимка: Shutterstock

Европейската комисия прие набор от действия за по-добро предотвратяване и смекчаване на критичния недостиг на лекарства в ЕС — тази зима, следващата зима и нататък. Неотдавнашният критичен недостиг, включително на някои антибиотици миналата зима, показва, че са необходими непрекъснати координирани действия за справяне с предизвикателствата, свързани с доставките, както и за да направим европейските вериги за доставки на лекарства по-устойчиви в дългосрочен план. Основните цели на съобщението са да се предотврати и смекчи критичният недостиг на равнището на ЕС. В него се поставя специален акцент върху най-критично важните лекарства, за които сигурността на доставките в ЕС трябва да бъде гарантирана по всяко време, съобщи Комисията, цитирана от Представителство на ЕК в България.

Съобщението се основава на работата в рамките на Европейския здравен съюз, по-специално на засиления мандат на Европейската агенция по лекарствата и наскоро публикуваната фармацевтична реформа. То е резултат от настоятелния призив на държавите членки, отправен на заседанието на Европейския съвет през юни 2023 г. и потвърден в Гранада през октомври 2023 г., както и на Европейския парламент.

Смекчаване на критичния недостиг през тази зима и след нея

За да се подготвим по-добре за зимата, вече са предприети много мерки, съобщиха от ЕК. Например Органът за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA) и Европейската агенция по лекарствата (EMA) определиха ключови антибиотици (включително специфични педиатрични рецептури), за които предвиждат риск от критичен недостиг преди зимата. Въведени са мерки, за да се гарантира наличието на тези антибиотици. Необходимо е обаче да се направи повече. Ето защо ЕК засилва действията си със:

- Стартирането на Европейски механизъм за доброволна солидарност в областта на лекарствата (октомври 2023 г.): когато държава членка се нуждае от дадено лекарство, механизмът посочва това на други държави членки, така че те да могат да отговорят с преразпределяне на лекарства от своите налични запаси.

- Списък на Съюза на критично важните лекарства (ще бъде наличен преди края на 2023 г.): След като бъде изготвен, този списък ще бъде първата стъпка за анализиране на веригата на доставки на избрани лекарства до април 2024 г. Този анализ ще покаже къде са необходими допълнителни мерки.

- Регулаторна гъвкавост: Държавите членки могат да използват регулаторни изключения, за да се направи така, че лекарствата да достигат своевременно до пациентите, включително удължаване на срока на годност или бързо разрешаване на алтернативи. През 2024 г. ще има специално съвместно действие за насърчаване на ефективното използване на тези възможности за гъвкавост.

- Насоки на ЕС относно обществените поръчки за лекарства с цел укрепване на сигурността на доставките, издадени от Комисията до началото на 2024 г.

- Съвместно възлагане на обществени поръчки на ЕС за следващата зима за антибиотици и лечение на респираторни вируси.

Държавите членки, EMA и Комисията вече са започнали действия в посока на предложената фармацевтична реформа с цел координиране на предотвратяването и смекчаването на рисковете от критичен недостиг. Комисията ще продължи да работи заедно с държавите членки за ускоряване на елементите на фармацевтичната реформа с цел повишаване на сигурността на доставките, когато това е възможно.

Структурни мерки в подкрепа на дългосрочната сигурност на доставките

За да се диверсифицират доставките, както и да се стимулира и модернизира производството на критично важни лекарства заедно с всички заинтересовани страни, Комисията възнамерява да създаде Алианс за критично важните лекарства, който да започне да функционира в началото на 2024 г. Алиансът за критично важните лекарства ще добави стълб на промишлената политика към нашия Европейски здравен съюз. Това ще позволи на националните органи, промишлеността, представителите на гражданското общество, Комисията и агенциите на ЕС да координират действията на равнището на ЕС срещу недостига на лекарства и да се справят с уязвимостите във веригата на доставки.

Работата на алианса ще се съсредоточи върху целеви брой критично важни лекарства с най-висок риск от недостиг и въздействие върху здравните системи. Тя ще се основава на разнообразен набор от мерки на политиката за смекчаване на рисковете от недостиг и увеличаване на предлагането, включително:

- координиране на практиките за възлагане на обществени поръчки на равнището на ЕС;

- проучване на начините за диверсифициране на световните вериги на доставки чрез стратегически партньорства;

- укрепване на капацитета на Европа за координирано производство и иновации в производството на важни лекарства и съставки;

- разработване на общ стратегически подход към натрупването на запаси от лекарства в ЕС;

- подпомагане на мобилизирането и съгласуването на финансирането от ЕС и националното финансиране.

Това би могло да проправи пътя за евентуален „Законодателен акт за критично важните лекарства“ в бъдеще. За тази цел до края на 2023 г. Комисията ще започне специално подготвително проучване, което ще проправи пътя за оценка на въздействието. През първата половина на 2024 г. Комисията ще разработи и общ стратегически подход към натрупването на запаси от лекарства с цел предотвратяване и смекчаване на недостига в сътрудничество с държавите членки.

Международни партньорства за доставка

Международното сътрудничество и действителната интеграция на световната фармацевтична промишленост са от ключово значение, за да се гарантира наличието на лекарства в ЕС и по света. Комисията ще създаде мрежа от международни партньори за укрепване на устойчивостта на веригата на доставки. Ще бъдат създадени и стратегически партньорства с трети държави за производството на лекарства от критично значение, които отразяват както местните потребности, така и потребности на равнището на ЕС и на световно равнище.

Постоянното наличие на безопасни, ефективни и финансово достъпни лекарства за европейците е основен приоритет за Комисията. То е в основата на силния Европейски здравен съюз, създаден като една от основните поуки от пандемията от COVID. Нашата фармацевтична реформа, обявена през април 2023 г., включва набор от мерки за подобряване на сигурността на доставките и справяне с недостига на лекарства в дългосрочен план и след кризисни ситуации, посочват от ЕК. Съобщението допълва фармацевтичната реформа, като засилва предварителното въвеждане и привеждането в действие на някои от мерките, предложени в реформата, като същевременно отчита, че допълнителни инструменти на политиката, включително промишлената политика, могат да подкрепят значимата цел за гарантиране на сигурността на доставките на критично важни лекарства в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    14 3 Отговор
    Ще внесе още от Китай.
  • 2 Жица

    9 3 Отговор
    Как да се справи. Населението ще мре.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гориил

    6 0 Отговор
    Вие обаче сте непоправим оптимист. Който не го харесва, може да напусне Европейския съюз.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Гаро

    21 1 Отговор
    Как ли - няма да се пият лекарства и кой оцелее - оцелее. Простолюдието трябва да мре, затова и бързаха да въведат електронната рецепта тук по Европейка директива, за да няма прием на животоспасяващи антибиотици, а отидеш ли на лекар те пишат Ковид 19 и това е хватката в общи линии...
  • 7 Уса

    5 7 Отговор
    Няма да се разберем с тези русофилски статии...ЕС е велика сила,която е способна да затрупа със скрап цяла Украйна.Лекарства да искате,какви лекарства само...

    Коментиран от #14

  • 8 Гого

    14 1 Отговор
    В Турция лекарствата са качествени, достъпни и три пъти по-евтини! Еднодневна екскурзия Бургас-Одрин беше 20-30 лева преди година. Сега наистина не знам, но не вярвам да е повече от 40 лв.
  • 9 Гориил

    2 1 Отговор
    Това е повод за сплотяване и единение.
  • 10 Бесен-_ Язовец

    12 0 Отговор
    Не можаха да избият достанционно европейци поради липса на мед грижи преди 2 години сега ще пробват да доизбия людете с липса на лекарства.
  • 11 Хм...

    16 1 Отговор
    Много просто бе!
    Ще въведе нов пакет санкции срещу Русия и готово.
  • 12 Гориил

    4 1 Отговор
    Русия те предупреди и те посъветва да не се самоубиваш.
  • 13 Да, бе

    7 0 Отговор
    Лекарствата са пречка за погребалния бизнес и грубо погазване на пазарната икономика. Кражба на клиенти....
  • 14 Тони

    15 0 Отговор

    До коментар #7 от "Уса":

    така че не четете такива статии, четете украински! Украйна отдавна победи Русия, те вече стигнаха до Урал, а руснаците всички се разбягаха, уморени да се бият с лопати, а украинците са киборги и скоро ще стигнат до Китай! Можете да прочетете и статията как украинците разкопаха Черно море! Но в Европа има рай, руснаците не знаят това, че в Париж е мръсно и има плъхове, навсякъде има мигранти и е опасно да се ходи по улиците, това е пропаганда, това не може да се случи в Европа ! Путин е виновен!
  • 15 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 1 Отговор
    Все по Труден Става Животът Ни
  • 16 Жунжибау

    7 0 Отговор
    Ще се помоли на Китай за субстанции, както обикновенно. То, Файзер и Бристол Майер, ги боли фара за колониите.
  • 17 сериозно

    4 0 Отговор
    "включително удължаване на срока на годност или бързо разрешаване на алтернативи". Такааа, значи прехваленият и много хуманен ИС ще удължава срока на годност на развалени лекарства или ще бърза да разреши за употреба недостатъчно изпитани нови медикаменти, за да реши проблема с недостига? Това сериозно ли? И защо има критичен недостиг на лекарства? Какво се случи с фармацевтичните компаннии - фалираха ли или създават изкуствен недостиг, за да вдигнат цените до небесата? Аз минавам на аптеката на Господ, той все още пълни аптеката си с безплатни лекарства от билки, които не само не в критичен недостиг, но и ги има в изобилие... засега.
  • 18 123

    4 0 Отговор
    Сатанистите ще намалят населението на Земята. Липсата на лекарства е част от плана.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: