Last news in Fakti

16 Октомври, 2023 17:16 1 878 8

Израел и Газа: Трагедията от двете страни на границата

  • хамас-
  • хан юнис-
  • ивицата газа-
  • израел-
  • сдерот

Стотици хиляди хора са избягали от северната част на ивицата Газа

Израел и Газа: Трагедията от двете страни на границата - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Десетки хора чакат на опашка пред пекарна в Хан Юнис - град в южната част на ивицата Газа. Всички размахват банкноти в опит да получат хляб от пекаря. Ум Абдула Абу Ризик има късмет - успява да си купи хляб. Той обаче далеч не е достатъчен, разказва АРД в репортаж от Газа.

"Това е трагедия. Приютил съм седем семейства, които останаха без дом, в своята къща. Редя се на опашка тук от седем сутринта. Това не е достатъчно", споделя мъжът пред германската обществено-правна телевизия. Той разказва, че хлябът е всъщност само за децата. Възрастните не могат да си позволят да ядат нищо в момента.

Стотици хиляди хора са избягали от северната част на ивицата Газа тук, след като израелската армия започна да атакува Хамас.

Децата не могат да спят

На около 30 километра от Хан Юнис се намира израелският град Сдерот. В непосредствена близост до ивицата Газа хората в южен Израел са подложени на ракетен обстрел от дни. Една от ракетите на Хамас все пак успява да порази цел в Сдерот, обяснява АРД. Израел съветва жителите на региона да потърсят безопасно място.

Йосин Едри споделя с германската медия, че животът му е много труден в последните дни. "Децата са травматизирани. Не могат да спят", казва мъжът, преди да се качи в един от автобусите, които трябва да евакуират хората от Сдерот към други части на Израел. Държавата се грижи за разходите по евакуацията, но и никой не е длъжен да напуска дома си - това е само предложение от властите.

От пет дни няма питейна вода

Шимрит също е предпочела да избяга от Сдерот. Тя дърпа малък куфар на колелца зад себе си, а дъщеря ѝ държи плюшената си играчка. Майката споделя, че вече няколко години преживяват такива неща. "Децата ми не познават нищо друго. Но трябва да се справяме".

Обратно в Хан Юнис екипът на АРД разговаря с хората, които се редят на дълга опашка пред джамията. Там им дават чиста питейна вода. Еяд Агел разказва, че в дома му от пет дни няма питейна вода.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Кифли и Франзели

    3 1 Отговор
    Разликата не е много голяма! На едните децата не могат да спят, а на другите какво да ядът! Предполагам че тия , които са гладни спят много добре!
  • 3 думата Йога

    7 0 Отговор
    означава единство, ако продължим да разделяме света на още фракции, скоро ще има война между любителите на котки и кучета. Ако нашата психологическа рамка стане по голяма от екзистенциалната, определено си търсим белята.
  • 4 Зомби

    0 6 Отговор
    Сиганите на арабския свят се избиват със сиганите на християнския свят
  • 5 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор
    Жестокост
    и Трагедия
  • 6 Калпазанин

    4 5 Отговор
    Лицемерно зеле, кои две страни има една и тя е Палестина. Чия държава в ваша приеха ви като гости а им взехте вече почти всичко. Толкова години терор и насилие гонене и разселване без нито една санкция за евреите и сега ми роните крокодилски сълзи
  • 7 Излъгаха ги пък сега оле ле

    2 1 Отговор
    Преди 70 години политиците обещаха държава на един народ... еее и до днес не им я дадоха... и народа се бори за обещаната държава!!!
  • 8 Да ви помага

    1 0 Отговор
    Хамас сега. Той започна да стреля, да изнасилва и да убива. Бебета при това. Нечувана жестокост. Вие само просите и чакате някой нещо да ви даде. Иран, приветства победата на Хамас. Ами радвайте се нали сте победители. Сеете трупове, а после плачете. Нали Хамас са законно избрани да ви ръководят. Те да Ви хранят сега. Този път холокоста е за вас. Няма за има втори Хитлер. Хамас си е ваш.