Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 15:15 1 065 10

Помощи за хората в Газа: "На ръба на колапса сме"

  • хамас-
  • газа-
  • израел-
  • египет-
  • бенямин нетаняху

Откакто Израел отговори на бруталните терористични атаки на Хамас с обстрел на региона, един милион палестинци избягаха от северната към южната част на ивицата Газа

Помощи за хората в Газа: "На ръба на колапса сме" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Положението на палестинците в ивицата Газа е отчаяно - ток няма, водата привършва, мнозина са под открито небе. Финансовите помощи за региона обаче често попадат не у нуждаещите се, а в ръцете на терористите от Хамас.

"Докато говоря с вас, водата в ивицата Газа е на привършване", казва пред AРД Филипе Лазарини, ръководител на Агенцията за подпомагане на палестински бежанци на ООН (UNRWA). “Няма електричество. Газа е в задушаваща хватка и изглежда, че светът е изгубил своята човечност”, казва той.

Огромен недостиг на хуманитарна помощ

Откакто Израел отговори на бруталните терористични атаки на Хамас с обстрел на региона, един милион палестинци избягаха от северната към южната част на ивицата Газа. Най-малко 400 хиляди души търсят закрила в училищата и болниците на UNRWA. Но ресурсите на Агенцията също са на изчерпване. “На ръба на колапса сме”, казва Лазарини.

Още преди началото на сегашната война в Близкия изток, UNRWA осигуряваше хранителни продукти за над 1 милион души в ивицата Газа. Общо тя се грижи за шест милиона палестински бежанци - в Йордания, Сирия, Ливан. Но сега Агенцията е изправена пред най-тежката си криза, откакто бе създадена от Общото събрание на ООН през 1949 година, информира германската обществено-правна медия.

В ивицата Газа има сериозен недостиг на хуманитарна помощ, но донорите са силно разколебани, защото помощите, предназначени за цивилното население в ивицата Газа, достигат и до радикалната ислямска организация Хамас, казва експертът по тероризъм Матю Левит от мозъчния тръст “Вашингтонски институт за близкоизточна политика”.

Хамас складира ракетите си в училища

Половината от целия бюджет на UNRWA се излива в Газа - регион, който се контролира от Хамас от 2007 година. Освен хуманитарна помощ, тези пари гарантират и училищното образование на над половин милион момичета и момчета. UNRWA освен това подпомага слабата икономика в региона. Училищата и болниците, които ООН поддържа, осигуряват работа на хиляди млади хора.

Но неведнъж от Агенцията са критикували остро злоупотребите на Хамас с тези помощи и инфраструктура, обяснява Левит пред AРД. “Те складират свои ракети в училищата - и това се е случвало неведнъж. Точно както манипулират и учебниците, които след това съдържат фрази, с които демонизират израелците“, казва той.

Всичко това е само един пример как вместо да се грижи за потребностите на палестинците, Хамас се държи войнствено и екстремистки. UNRWA редовно е поставена под натиск и дори принудена да се оправдава заради различни инциденти. Например, когато нападенията срещу израелци биват наричани в тези учебници “барбекюта”. Или когато палестински учители, заплащани от UNRWA, възхваляват терора в интернет.

Хамас контролира всичко

Матю Левит не е изненадан: “Хамас събира данъците и следи всяка икономическа дейност в ивицата, включително и хуманитарния бизнес. Те получават информация за всичко.” Според експерта е известно е, че Хамас копае тунели под съоръженията на UNRWA и понякога използва тези сгради, за да съхранява оръжията си. “И не мисля, че UNRWA е в състояние да се противопостави ефективно на подобни действия”, казва Левит.

В UNRWA работят около 30 000 души, а организацията има годишен бюджет от около 1,5 милиарда евро. Германия е вторият най-голям донор след САЩ. Но и преди последната ескалация имаше затруднения с финансирането. Когато Доналд Тръмп беше президент, САЩ временно преустановиха изпращането на средства.

Макар критиката да е основателна, алтернатива на Агенцията няма, казва Ричард Гоуън от мозъчния тръст Crisis Group. “Очевидно е, че Хамас се възползва от някои съоръжения. И всеки път ООН трябва да се защитава. Но трябва да бъдем реалисти. С подобни обекти винаги може да се злоупотребява”. UNRWA представлява единствената социална и икономическа защита за много повече цивилни палестинци, отколкото за терористите, подчертава Гоуън.

Алтернативата е пълна хуманитарна катастрофа

В крайна сметка западните държави изпращат помощи и на Афганистан, за да предотвратят хуманитарна катастрофа, макар да знаят, че там управляват талибаните. “Смятам, че имаме задължение подкрепата за палестинците да продължи, дори да са управлявани от Хамас”, казва Гоуън. Защото алтернативата е пълна хуманитарна катастрофа. А без училищата и работните места, които UNRWA създава, младите хора в региона ще се насочат към екстремизма.

Експертите са единодушни, че когато конфликтът утихне, нуждата от хуманитарна помощ в Газа ще е още по-голяма. И в момента 13-те хиляди служители на UNRWA, които сега работят под обстрел, имат нужда от допълнително подкрепление, казва говорителката на организацията Жулиет Тума. Повечето от тях са палестински бежанци, а 14 служители на Агенцията вече бяха убити. Тума допълва: “Изпаднали са в паника. Уморени са. И ни молят: Измъкнете ни от този ад!”


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Га стреляха по невинни цивилни !

    7 6 Отговор
    Не ревяха ! Сега реват !
    Сега отмъщението не могат да го спрат !
  • 2 Имбецили

    6 4 Отговор
    Мрете , мам.ицата ви и теро.ристични с.вине. Цяла Европа ви хрантути , за да и се.рете на добрината сега. Да ви дава помощи този , който ви навива пружината - Империята на Злото и лично Др.ебното Ни.щожество
  • 3 Бен Гурион

    5 0 Отговор
    Ами, освободете ЗАЛОЖНИЦИТЕ.

    Като за начало.
  • 4 Въх

    9 0 Отговор
    Аз немога да разбера що за хора са това арабите, значи може 3 милионна планинска Армения да онвори границата си за свойте братя и да приеме 120 000 от Нагорни карабах , а 400 милиона араби владеещи ограмни територии от Атлантика до Индийският океан НЕ ЖЕЛАЯТ да се погрижат за свойте съплеменници. Ми да отвори границите Египет бе, на свойте ще помогне не на някой друг4476

    Коментиран от #5

  • 5 Водоскок

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Въх":

    Мммм да и да оставят земите си на другите.
    Тука фона на събитията са други.
    Къде са договореностите.
    Конфликтът не е от вчера.
  • 6 Макс

    1 1 Отговор
    Защо не помислиха за децата си , когато подкрепяха Хамас ?
  • 7 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    Древната църква "Св. Порфирий" от грацката (грацка) православната църква бързо беше разрушена поради военния конфликт в Газа.
    „Министерството на вътрешните работи в Газа съобщи за срутване на православната църква „Свети Порфирий“ в централния град на Газа в резултат на израелската атака и потвърди наличието на това в ранената среда на Хорат, те го приютиха в църквата. ”, цитат от гръцката обществена телевизия ia ERT.
  • 8 Тити

    0 0 Отговор
    А кой ги кара да видят война като сами не могат да си задоволят собствените си нужди.
  • 9 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    Църквата "Св. Порфирий" е взривена. Десетки хора са под руините. Източници в Гръцката православна църква говорят за възможна смърт на десетки палестинци под руините“, се казва в доклада.

    В материала се отбелязва, че по време на атаката до хиляда души са се криели в училището близо до църквата. Обстрелът е извършен от израелската армия. Повечето от вероятните жертви са цивилни, обикновени енориаши, потърсили убежище от бомбардировките в залата на историческата църква. Освен това в сградата са настанявани вътрешно разселени лица от северните и южните територии на Газа.
  • 10 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    Братя мюсюлмани от цял ​​свят! спрете да подкрепяте евреина Зеленски, той е евреин, подкрепя израелските власти, които убиват мюсюлмани!