Last news in Fakti

20 Октомври, 2023 17:47 2 325 14

Може ли Западният бряг да стане трети фронт на войната срещу Израел?

  • западен бряг-
  • хамас-
  • фатах-
  • хизбула-
  • газа-
  • израел

Западните страни, подкрепящи Израел, се опасяват от по-широка война, която може да включи Ливан с подкрепяната от Иран "Хизбула" като втори фронт и Западния бряг, който израелските медии описват като потенциален трети фронт.

Може ли Западният бряг да стане трети фронт на войната срещу Израел? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Насилието на Западния бряг ескаслира, откакто започна войната на Израел с "Хамас", което подхранва страховете, че палестинската територия може да се превърне в трети фронт в по-голяма война на палестинските екстремисти срещу Израел, коментира Би Би Си.

Западните страни, подкрепящи Израел, се опасяват от по-широка война, която може да включи Ливан с подкрепяната от Иран "Хизбула" като втори фронт и Западния бряг, който израелските медии описват като потенциален трети фронт.

Сблъсъците между израелски войници, израелски заселници и палестинци вече доведоха до смъртни случаи. От 7 октомври при сблъсъците на Западния бряг са загинали над 70 палестинци, а Израел е арестувал над 800 души, съобщава Ройтерс.

Израелските войски извършиха нападение и въздушен удар срещу палестински бежански лагер на Западния бряг в четвъртък, убивайки най-малко 12 души, казаха палестински официални лица, а израелската полиция каза, че един неин офицер е бил убит при нападението.

Отделно вчера Пентагонът заяви, че военен кораб на ВМС на САЩ в северната част на Червено море е прихванал три крилати ракети и няколко безпилотни летателни апарата, изстреляни от бунтовническото движение на хутите в Йемен, които може да са били насочени срещу Израел. Хутите, подобно на "Хамас" в Газа и ливанската "Хизбула", се подкрепят от Иран, въпреки че Техеран отрича каквато и да е връзка с тях.

"Хамас" се опитва да "въвлече Израел във война на два или три фронта", включително ливанската граница и Западния бряг, каза говорителят на израелската армия Джонатан Конрикус пред Ройтерс, подчертавайки, че ИД е в повишена бойна готовност и е готова за атаки.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вашето Мнение

    9 9 Отговор
    Русия има много да учи как се води война от сащ и израел. Масово клане на мъже, жени, деца и старци. Така се воюва, така се печелят войни, така се покоряват народи.
  • 2 Aлфа Bълкът

    11 1 Отговор
    Аз честно ви казвам, че Израел се управлява от извънземни!
    За кратък период от време се появиха странно изглеждащи хора в медийното пространство и всички имаха едно общо нещо
    – Израел

  • 3 Българин

    19 2 Отговор
    Нетаняху е най-големият глупак през XXI в. (засега). Надмина и Зеленски.

    Коментиран от #14

  • 4 Ален Делон

    11 0 Отговор
    Абе и аз бях "богоизбран" но сега съм просто един дърт гой.Примирих се.Аре не ми се надувайте,Стената на Плачливите има нужда от влага.Не сте вие единствените на Света дето правят ред сълзи и ред сополи..
  • 5 Последния Софиянец

    13 1 Отговор
    500 млн араби ще залеят Израел.
  • 6 Сатана Z

    15 3 Отговор
    В този ред на мисли е редно да напомним ,че Северна Корея изпрати 10 милиона снаряда и 350 контейнера с оръжие в Русия, за да се бори със Световното зло.
    Украинската еврейска хунта трябва да бъде унищожена преди да е избила собственият си народ.

    Коментиран от #8

  • 7 Българин

    8 0 Отговор
    ХИЧ МИ НЕ ПУКА, АКО ЩЕ И ПЕТИ ФОНТ ДА СТАНЕ

    ТУКА СМЕ ПОТЪНАЛИ У МИЗЕРИЯ И БЕЗ ВОЙНА И ТРЕТИ ФРОНТ! БЛАГОДАРЕНИЕ НА НИКИ ФАШИСТА
  • 8 АРЕ ПЪТЯ И НА ФРОНТА

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "Сатана Z":

    АМИ ДА ИЗПРАЩА КАКВОТО СИ ИСКА БЕ ! АКО ТОЛКОВА ТИ Е ЖАЛ ЗА ТИЯ ФАШИСТИ БЕГАЙ НА ФРОНА НЕДЕЙ ДА МУЧИШ ОТ ДИВАНА
  • 9 Нациста Израел не само ще окупира Газа

    12 0 Отговор
    и ще избие палестинците, той ще започне и по-широка война, която ще включи и Ливан и ще окупира и него. Ако Арабската лига не предприеме мерки Израел ще осъществи глобален геноцид и нацистка окупация, прочистване и милиони цивилни жертви.
  • 10 Симо

    13 0 Отговор
    Евреите са най голямото зло в света.
  • 11 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 0 Отговор
    Два народа от две полупризнати държави водят война не от тези дни , а от над 50 години ❗
    Добре е истината да се знае 😉
  • 12 ХОРАа.. слушате ли ме важно е

    1 0 Отговор
    Хора веднъж минах под газа в бункерите и изведнъж се чуваха мъжки гласове много дълбоки и плашещи..
    Чуваше се пеене на балади хриптене ръмжене дори плач, и реших да проверя какво става започна да се чува и удари силни по стената, и когато отидох да проверя, путин НАГРАБИЛ Бенямин Нетаняху и качил краката му върху раменете си тъкмо ги видях какви ги вършат но путин се ЗАСРАМИ ЧОВЕКА u изведнъж пусна Нетаняху долу.. а евреина взе и оцапа пода....😰
  • 13 стоян георгиев

    2 0 Отговор
    Братя мюсюлмани от цял ​​свят! спрете да подкрепяте евреина Зеленски, той е евреин, подкрепя израелските власти, които убиват мюсюлмани!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.