Last news in Fakti

23 Октомври, 2023 10:47 1 597 9

Превръща ли се Махмуд Абас в изкупителна жертва на войната в Газа

  • фатах-
  • хамас-
  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • махмут абас

На редовите палестинци им е омръзнало от безсилието на Абас и палестинската автономна власт пред израелското правителство, сформирано в края на декември от Бенямин Нетаняху

Превръща ли се Махмуд Абас в изкупителна жертва на войната в Газа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Палестинският президент Махмуд Абас, за когото се говори, че е откъснат от народа си, и който е изправен пред недоволството на улицата, изглежда се превръща в изкупителна политическа жертва на войната, която бушува в Газа между неговите съперници от “Хамас“ и Израел. Въпреки че мирният процес от Осло, чийто главен архитект беше той през 1993 г., и който трябваше да доведе до създаването на палестинска държава, е в задънена улица вече повече от 10 години, Абас все още държи на уреждането на израелско-палестинския конфликт чрез преговори, отбелязва Франс прес.

И всичко това, въпреки засилването на израелската колонизация, която раздробява Западния бряг до степен, която на практика не позволява създаването на постоянна и жизнеспособна палестинска държава, въпреки увеличаването на насилието между израелската армия и палестинските въоръжени групировки и въпреки зачестяването на проявите на насилие от страна на еврейските заселници срещу палестински цивилни граждани на тази територия, окупирана от Израел от 1967 година.

Тази позиция контрастира с настроенията на редовите палестинци, на които им е омръзнало от безсилието на Абас и палестинската автономна власт пред израелското правителство, сформирано в края на декември от Бенямин Нетаняху благодарение на подкрепата на крайната десница, която заема твърда позиция срещу палестинците.

От началото на войната, предизвикана на 7 октомври от безпрецедентната атака на палестинското ислямистко движение “Хамас“ срещу Израел от ивицата Газа, Абас остана твърде предпазлив в изказванията си, докато много палестинци, поддръжници на “Хамас“ или не, приветстваха в социалните мрежи това, което смятат за "унизително поражение" за Израел, и показаха подкрепата си за групировката.

Според израелските власти от 7 октомври насам от израелска страна са убити над 1400 души, повечето от които са цивилни. В ивицата Газа, според последните данни на местните власти, близо 5000 палестинци са били убити при непрестанните бомбардировки на израелската армия в отговор на атаката на “Хамас“.

На 16 октомври изявление, публикувано от официалната палестинска новинарска агенция УАФА, в което Абас казва, че "политиката и действията на “Хамас“ не представляват палестинския народ", предизвика гневни реакции, преди да бъде оттеглено.

На следващия ден ударът по болницата "Ахли Араб" в Газа, за който Израел и палестинските въоръжени групировки в анклава се обвиняват взаимно и при който загинаха няколкостотин души, предизвика демонстрации на Западния бряг. В Рамала стотици палестинци протестираха със скандирания: "Абас, оставка!", преди да бъдат разпръснати със сила.

"Абас заложи на международната общност, вярвайки, че тя ще принуди Израел да се изтегли от окупираните територии и да даде на палестинците държава", заяви пред АФП Убай Абуди, директор на Центъра за изследвания и развитие "Бисан", базиран в Рамала мозъчен тръст. "Но международната общност показа, че не обръща внимание на пролятата от палестинците кръв и техните страдания, откъдето идва и народният гняв", добавя анализаторът.

Според проучване на общественото мнение, публикувано през септември от Палестинския център за политически и социологически изследвания, преди войната 78 процента от палестинците са подкрепяли оставката на 88-годишния Абас. На власт от 2005 г., неговото правителство, излъчено от движението ФАТАХ, контролира само части от Западния бряг, след като през 2007 г. бе изтласкано от ивицата Газа от “Хамас“. Освен това 58 процента от анкетираните подкрепят "въоръжената борба" за прекратяване на израелската окупация, докато 20 процента са за постигане на споразумение чрез преговори, а 24 процента - за "мирна съпротива".

В очите на онези, които оспорват авторитета ѝ, "палестинската автономна власт все повече се приравнява, било то чрез бездействие или сътрудничество в областта на сигурността, с политиката на Израел", казва политологът Ксавие Гиняр, специалист по палестинските територии. "Съществува реално усещане, че Абас е неспособен да реагира на случващото се в Газа", добавя експертът от мозъчния тръст “Нориа“.

Според Хю Ловат, изследовател в Европейския съвет за външни отношения (European Council for Foreign Relations), "при втвърдяването на палестинското обществено мнение в полза на въоръжената съпротива, палестинската автономна власт рискува да бъде пометена, ако продължава да не следва гласа на палестинския народ". Позицията на Абас е още по-нестабилна, тъй като "САЩ и Израел го притискат да предприеме по-строги мерки срещу “Хамас“ и други въоръжени групировки на Западния бряг, което допълнително ще подкопае позициите му", отбелязва анализаторът.

"Притисната между общественото мнение и американските очаквания, палестинската автономна власт досега избягваше да заема ясна позиция, което също не ѝ помогна. Поради това тя е в губеща позиция", допълва анализаторът. Омар Хатиб, млад мъж, който демонстрира в Рамала в петък в подкрепа на палестинците в Газа, не пести упреците си. "Съпротивата се противопоставя на Израел в Газа, а ние се противопоставяме на администрацията тук, защото тя не е нищо повече от инструмент в ръцете на окупацията, за да ни репресира на Западния бряг", казва младият мъж.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Липсващите новини:

    11 4 Отговор
    Ивицата Газа през нощта, израелските ВВС продължават бомбардировките си над цивилни.

    Превъзходството на терористичния ционистки режим прилича на побой над вързана с въжета жена или дете - терор.

    За разлика от войната в Украйна,която е война между военни, в Палестина израелските военни терористи воюват с символни.

    Коментиран от #2, #3, #4, #7

  • 2 Липсващите новини:

    9 3 Отговор

    До коментар #1 от "Липсващите новини:":

    Грешка -
    За разлика от войната в Украйна,която е война между военни, в Палестина израелските военни терористи воюват с цивилни.

    Коментиран от #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Някой си...

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Липсващите новини:":

    Да бяха мислили за последствията на 7 октомври, когато разстрелваха невъоръжени жени и деца в гръб. Винаги съм подкрепял палестинската кауза и правото им на самоопределение, ама тоя път пресолиха манджата.. е, сега що реват, че ядат немити..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Жокер

    2 1 Отговор
    Подлогите на чужди интереси свършват зле в чалмарския свят, дори трупа му ще страда ако не избяга при господарите си!
  • 7 Хаха

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Липсващите новини:":

    Блога е немски ще пишат само каквото се харесва на швабите
  • 8 !!!?

    3 0 Отговор
    Газа е арабското гнездо на осите ! Всички мюсюлмани ги подкрепят, но никой не ги иска в къщата си...дори и от палестинците от Западния бряг на Йордан !!!?

    Коментиран от #9

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.