Last news in Fakti

24 Октомври, 2023 21:45 3 242 11

Предупреждение! Война в Близкия изток ще доведе до глобална петролна криза

  • петрол-
  • нефт-
  • персийски залив-
  • близък изток-
  • опек-
  • фатих бирол

Силно се надяваме, че тази ситуация няма да се повтори и страните ще стигнат до мирни решения, добави Фатих Бирол

Предупреждение! Война в Близкия изток ще доведе до глобална петролна криза - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Има опасност от нова петролна криза, ако ситуацията в Близкия изток, откъдето идва една трета от световния износ на черно злато, се влоши. Това заяви днес изпълнителният директор на Международната агенция за енергията (МАЕ) Фатих Бирол, цитиран от Франс прес, пише БТА

"Разбира се, ние не знаем как ще се развие политическата ситуация. Напрежението обаче е на много високо равнище и около една трета от износа на петрол идва от този регион. Там са не само производителите, но и основните търговски пътища". Това каза Бирол в отговор на въпрос на медиите за влиянието на войната между Израел и "Хамас".

"Една по-голяма икономическа криза в този регион би могла да доведе до нова петролна криза, 50 години по-късно", подчерта той при представянето на годишния доклад на агенцията за световните енергийни перспективи до 2030 г., правейки препратка към случилото се през 1973 г.

"Силно се надяваме, че тази ситуация няма да се повтори и страните ще стигнат до мирни решения", добави той. Според оценката му колебания на петролния пазар "би била лоша новина за всички и най-вече за развиващите се страни".

Цените на петрола се колебаеха в днешната търговия между опасения от ескалация на напрежението и дипломатически усилия, но на този етап все още няма никакви нарушения по веригите за доставки.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Не Стефане, не!

    29 2 Отговор
    До сега гражданите на "демократичните" страни някак си търпяха, че заради украинците ще се лишат от някои екстри, но съобщението, че това ще продължи заради Израел, няма да приемат. Евреите изчерпиха съчувствието на света още преди 80 години и сега нямат тази опция.
  • 2 Гост

    24 2 Отговор
    И тогава някой ще мачка каскета пред Путин!
  • 3 андрюха

    2 12 Отговор
    Не ми трябва петрол щом има дървени въглища

    Коментиран от #11

  • 4 мдаа

    33 2 Отговор
    Ако се стигне до глобална петролна криза, в България ще настъпи глад, защото за изхранването си ние разчитаме основно на доставки отвън. Като ни превърнаха от износители във вносители и подариха българския пазар на европейските производители, в кризисна ситуация, в която доставките реално могат да бъдат преустановени поради липса на гориво, направо сме жив зян. И вместо да мислим как да обработваме плодородната си земя, в момента масово се дават разрешителни на обработваема земя да се поставят перки и ларки. Очертава се да ги ядем в най.скоро време, защото имаме без.мозъчни и алчни под.логи на власт.
  • 5 Българин

    10 2 Отговор
    Джендарите вместо с танкове ще воюват с тротинетки. Познайте коя коалиция ще има гориво за танкове? Даже и без "върховите" технологии за добив
  • 6 Сталин

    14 1 Отговор
    Иран направи да затвори Ормузкия проток и нефта на 500$ и да фалират банките на тези еврейски ционистки кучета заедно със западните мародери на дъното
  • 7 калеко

    0 7 Отговор
    Аз карам само на ток - стар нисан електрически минава 30км на ден с леко деградирала батерия, така че не ме интересува. Зимата незнам как ще е обаче с пробега

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Маг Гошу

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "калеко":

    Токът синтезираш ли го или от мрежата?
  • 9 Джендър

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "калеко":

    Ще караш тротинетката
  • 10 патето Яки

    3 0 Отговор
    тогава ще на хвани рогацията на петрола
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: