Last news in Fakti
  Тема: Украйна

25 Октомври, 2023 07:50 1 502 57

Русия запълва липсите си на фронта с по-евтини дронове и мобилизирани жени, заяви ISW

  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • конфликт

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна

Русия запълва липсите си на фронта с по-евтини дронове и мобилизирани жени, заяви ISW - 1
Снимка: Shutterstock

Русия изглежда все повече допълва използването на дронове Shahed-131/136 с по-евтини и по-леки варианти на дронове местно производство по време на удари по украинска инфраструктура. Руските медии спекулираха на 23 октомври, че руските сили са използвали нови дронове с голям обсег на действие "Италмас" и варианти на "Италмас" за първи път в Украйна по време на атака с дронове срещу Киевска област, цитирана от News.bg.

Руските сили вероятно ще използват и двата вида дронове.

Това се посочва в дневния анализ за ситуацията на фронта в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

Украинските сили продължиха контранастъпателните операции в Източна и Южна Украйна на 24 октомври и настъпиха южно от Бахмут и в западната Запорожка област. Геолокирани кадри, публикувани на 23 октомври, показват, че украинските сили са напреднали източно от Андреевка (10 км югозападно от Бахмут), а кадри от следващия ден показват, че украинските сили са напреднали незначително на запад от Роботине, цитирана от News.bg.

Украинският генерален щаб също така съобщи на 24 октомври, че силите са продължили настъпателните действия южно от Бахмут и са постигнали частичен успех край Роботине.

Руски източници отбелязват, че "Италмас" са по-леки от "Шахед"-ите и са по-трудни за откриване и сваляне. Което означава, че могат да бъдат по-широко произведени и използвани, но доставят по-лек полезен товар, което ограничава тяхната полезност в изолация.

ISW по-рано оцени, че Русия вероятно се опитва да разшири и диверсифицира своя арсенал от дронове, ракети и управляеми бомби за удари срещу украинска критична инфраструктура преди есенно-зимния сезон.

Руските власти засилват усилията за мобилизация, насочени към мигрантските общности от Централна Азия в Русия. Министърът на вътрешните работи на Русия (МВД) Владимир Колоколцев се срещна с борда на МВД, за да обсъди "миграционните проблеми" и "етническата престъпност" и намекна, че мигрантите извършват престъпления с по-висок процент от родените руски граждани.

Колоколцев защити неотдавнашните мобилизационни акции на руските правоприлагащи органи срещу мигрантските общности и твърди, че te прилагат стандартни правни норми.

Руски вътрешен източник твърди, че Руският следствен комитет провежда разследвания срещу натурализирани мигранти с руско гражданство и възобновява прекратени и отменени наказателни дела, за да мобилизира мигранти да се бият в Украйна.

Вътрешният източник също така твърди, че Руският следствен комитет вече ще разследва мигранти за извършване на всяко престъпление, дори незначително, и ще разшири разследването на това лице, за да включи техните приятели и семейство. Вътрешният източник твърди, че неуточнени участници, вероятно МВД или ръководителят на МВД Александър Бастрикин, са наредили на руските държавни медии да увеличат репортажите за етническа престъпност в Русия, което вероятно ще създаде информационни условия за по-нататъшни мобилизационни нападения на мигрантските общности.

Бастрикин непрекъснато се застъпва за целенасочена мобилизация на мигранти с руско гражданство, в съответствие с неотдавнашното разширяване на усилията на руските правоприлагащи органи за задържане и принудително регистриране на мигранти с руско гражданство за военна служба.

Украинският президент Володимир Зеленски подчерта намаляващия руски контрол над Черно море и временните зърнени коридори на Украйна по време на реч на срещата на върха на Кримската платформа на 24 октомври. Зеленски заяви, че Русия се е опитала да създаде илюзията, че руското господство в Черно море е непреодолимо, но каза, че тази илюзия избледнява, тъй като Черноморският флот на Русия (ЧФ) постепенно "бяга" от Крим и все повече се бори да действа в западното Черно море.

Зеленски заяви, че руските власти наскоро обявиха създаването на нова военноморска база за активите на BSF в окупираното Очамчире, Абхазия, далеч от обсега на украинските ракети с голям обсег и военноморските дронове. ISW по-рано съобщи за въздействието на ударната кампания на Украйна срещу активите на Крим и ЧФ и изграждането на постоянна руска военноморска база в Абхазия. Зеленски добави, че руските сили вече нямат напълно надежден логистичен маршрут между Крим и континентална Русия. Зеленски отбеляза, че Украйна е пуснала нови временни маршрути за износ от пристанището на Дунав в Одеска област през Черно море и сухопътните "пътища на солидарност" през Европа.

Съобщава се, че свързаната с руското Министерство на отбраната (МО) частна военна компания (ЧВК) "Редут" се опитва да набира жени за бойни роли. Разследване на руския опозиционен вестник Vazhnye Istorii установи на 23 октомври, че батальонът "Борз" на Редут е започнал да рекламира набиране на жени за бойни роли като снайперисти и оператори на дронове.

Vazhnye Istorii отбеляза, че по-голямата част от жените, които в момента служат в руските въоръжени сили, действат в роли на бойна поддръжка, включително предимно като медици и готвачи, така че появата на повече жени в бойни роли, които традиционно се изпълняват от мъже, заслужава внимание.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви през март 2023 г., че около 1100 жени служат в зоната на бойните действия в Украйна и изглежда, че руското МО е засилило усилията за набиране на жени през последните месеци.

Руските военни командири се опитват да се предпазят от неподчинение сред нискокачествените руски войски чрез заплахи за насилие и задържане. Vazhnye Istorii и независимото разследващо издание Conflict Intelligence Team съобщиха на 24 октомври, че руски командири на полигони в Русия са взели мерки да задържат войници, които отказват да изпълняват учебни задачи или да отидат да се бият в Украйна.

Разследването проучи сателитни изображения, които според съобщенията показват такива ями близо до площадките за тренировки на полигона Прудбой във Волгоградска област и полигона Тоцки в Оренбургска област.

Vazhnye Istorii съобщи, че командирите ще хвърлят войници в ямите и ще ги задържат там за продължителни периоди от време за неподчинение или отказ да се бият в Украйна, особено когато Русия мобилизира по-голям брой нискокачествени и лошо дисциплинирани осъдени новобранци.

Руското опозиционно издание ASTRA съобщи на 24 октомври, че руските командири са поставили най-малко 173 войници в незаконни зони за задържане в Луганска и Донецка области за отказ да участват в скъпи пехотни нападения с малка или никаква подготовка и без подходящо оборудване.

ASTRA разказа историята на един войник, който отказал да участва в атаките срещу Макеевка, Луганска област и когото руски командири задържали в мазе в Зайцеве, Луганска област.

ASTRA съобщи, че всички мъже, задържани в Зайцево, скоро ще бъдат принудени да участват в руски операции край Авдиевка, Донецка област, като наказание.

Руските окупационни власти продължават да създават програми за насилствено депортиране на украински деца в Русия. Окупационният ръководител на Херсонска област Владимир Салдо съобщи, че 1400 деца от окупираната Херсонска област ще участват в програмата на Руската федерална агенция по въпросите на младежта (Росмолодеж) "Повече от пътуване" преди края на 2023 г. и твърди, че като част от тази програма децата ще посетете различни места в Русия и участвайте в образователни дейности.

Руската православна църква (РПЦ) продължава да консолидира влиянието си в окупирана Украйна. Окупационният глава на Крим Сергей Аксьонов се срещна с митрополит Кирил (Леонид Покровски) Ставрополски и Невинномийски и председател на Синодалния отдел на РПЦ за сътрудничество с руските въоръжени сили и правоприлагащи органи на 24 октомври.

Аксьонов твърди, че той и митрополит Кирил са обсъдили подкрепата за руската армия и укрепването на сътрудничеството между окупационната администрация на Крим и РПЦ.

ISW по-рано е наблюдавала доклади, че представители на ROC събират информация за цивилни, за да я предоставят на руските специални служби, и отдавна е оценила, че ROC е замесена в преследване на религиозни общности в окупирана Украйна.

Видни руски културни и политически фигури разшириха няколко отдавнашни линии на кремълската реторика по време на срещата на "Общоруския идеологически форум на Световния руски народен съвет на 23-24 октомври. Руският бизнесмен и член на борда на аутлет Царград Константин Малофеев заяви, че събитието беше посветено на "Свещената война", която Русия е "принудена да води срещу Запада".

Участниците във форума обсъдиха руската идеология, концепцията за "руския свят", идеологиите на руската външна политика и "идеологическите основи на демографската и семейната политика", като подчертаха особено значението на военно-патриотичното възпитание на руската младеж.

Форумът подчерта особено идеологическите оправдания на Кремъл за войната на Русия в Украйна и разшири наративите, които представят Украйна и колективния Запад като противоположни на руския суверенитет и патриотизъм.

Русия продължава усилията си да въведе одобрената от Кремъл ревизионистка история в руската училищна система. Руското издание RBC съобщи на 23 октомври, че руското министерство на образованието е изпратило до Конгреса на карачаевския народ (от Карачаево-Черкаската република) пренаписан параграф от учебник по история за 10-ти клас, който официално премахва имената на конкретни етнически малцинствени групи, които са претърпели принудително насилие депортации при режима на Сталин, включително карачаевци, калмики, чеченци, ингуши, балкарци и кримски татари, и просто заявява, че сталинските депортации са били извършени "в условията на близост до фронта и военните операции", но че "справедливостта постепенно е възстановена в 1957-2014 г."


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РУСКИНИТЕ

    10 21 Отговор
    С голи гърди в атака.....

    Коментиран от #16, #19, #21, #42

  • 2 БРАВО

    44 10 Отговор
    Еи с тая статия изкарахте един транш от посолството.
  • 3 Махнете

    43 8 Отговор
    от статията Русия и поставете Украйна и статията вече ще е вярна

    Коментиран от #46

  • 4 Когато Украйна извърши нещо

    42 8 Отговор
    долничко и гнусничко, бързичко се приписва на руснаците!

    По метода на Британското разузнаване!. Мозъка базиран във Вашингтон и медиите на Сорос, не бива да изостават

    Коментиран от #15, #18

  • 5 ТаУмВзе

    35 5 Отговор
    Даже и бебета мобилизира Русия, но Праведната Проганда не ни е светнала все още! Бухаахха
  • 6 Швейк

    8 25 Отговор
    Другарят президент набира жени за фронта. Сигурно затова му е такова името.
  • 7 крис

    21 1 Отговор
    В Украйна „всеки ден оставаме без войници“, така че мобилизацията в страната трябва да стане по-широка и жените също могат да служат.
  • 8 Ццц

    28 4 Отговор
    "Незначителните" напредъци на украинците представляват следното: група пияни и надрусани същества-"доброволци" се изпращат на разузнаване. Когато са напреднали с половин поляна се правят селфитата. После идват руските снаряди. Предимствата са две: ISW пише за "напредък" и го подкрепя с "доказателства". А "доброволците" ползват евтини фотоапарати без светкавици, защото руснаците им осветяват.

    Коментиран от #11

  • 9 фен

    27 3 Отговор
    Поредната статия, пълна с "изглежда", "вероятно" и "може би". А истината, очевидно е точно обратната. НАТО показа във войната си срещу Русия пълната си несъстоятелност.
  • 10 Наташа

    10 6 Отговор
    Може пък на фронта да си намеря мъж, че тука вече не останаха.

    Коментиран от #12, #23

  • 11 Хелмут Кол

    22 4 Отговор

    До коментар #8 от "Ццц":

    Недостатък е, че доброволците са за еднократна употреба. Но пък са евтини за западните спонсори- нито е дрон, нито ракета, а украинец.
  • 12 Ако си с украински паспорт

    21 3 Отговор

    До коментар #10 от "Наташа":

    няма да те огрее. Само старци, деца и няколко азовски фашистки психопати са останали там, които са ялови като Зеленски!

    Освен ако не се предадеш на руснаците! Тогава може и да те огрее!
  • 13 Доматите с колците

    25 3 Отговор
    Е как не осъзнавате,че с толкова елементарна пропаганда вече за нищо не ви вярваме? Дори някога и истина да напишете-няма кой вече да ви се върже....Постигате обратен ефект-насила ни правите русофили с вашето лицемерие лъжи и арогантност.......

    Коментиран от #37

  • 14 Начо

    5 16 Отговор
    Украинските бойци ще чукат руски к....

    Коментиран от #20

  • 15 Ние

    10 3 Отговор

    До коментар #4 от "Когато Украйна извърши нещо":

    които вече не ровим по кофите, благодарение на "Америка за България" и Филантропа, не сме съгласни с това!
  • 16 0808

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "РУСКИНИТЕ":

    ... зеле, а когато сняг забръска, що ще чиниш ти зимъска...
  • 17 123456

    16 2 Отговор
    и деца мобилизират също - след 3-та група в детските градини всичко е в шинели вече и всяко носи ядрено куфарче

    Коментиран от #55

  • 18 Мозъка базиран във Вашингтон

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "Когато Украйна извърши нещо":

    Нищо лично! Просто бизнес!

    Който плаща той поръчва музиката! И ний както и тоя сайт искаме да се храним и имаме разходи.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 реру

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Начо":

    Може и най каати също да пона4ешат

    Коментиран от #54

  • 21 КОТарАК

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "РУСКИНИТЕ":

    00 краинците пък с голи ..зове в атака.
  • 22 Не точно

    2 2 Отговор
    Тия по-скоро набират развеселяващи батальони по стара немска традиция

    Коментиран от #26

  • 23 Надежда Нейнски

    11 1 Отговор

    До коментар #10 от "Наташа":

    Кое е това тук 00 крайна ли имаш предвид?Чао 00 крайна,мичка ви пайна.
  • 24 Не точно

    4 9 Отговор
    Иначе не е хубаво че тормозят азиатците че няма да има кой да работи..по принцип кремълските мъпети много ги мързи да мислят..да не говорим че ония като ги пратят на фронта и вършат никаква работа

    Коментиран от #25

  • 25 Тити

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Не точно":

    Тии па си върха на човешката мисъл,муууухахахаха.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Нема да се пуашите

    2 13 Отговор
    Русските воздушно-комични сили ще атакуват Киев от Космоса със станцията Мир. За по-сигурно. А после от Луната, ще нападнат Вашингтон, Токио и Магадан.

    Коментиран от #32

  • 28 Русия търси жени за армията

    5 14 Отговор
    и лесно ще ги намери, защото в Русия след преврата от 1917г всичко е сбъркано , истинските мъже ги няма и са избити, а са останали само многополовите жени в изобилие....!!!

    Коментиран от #33, #41

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 БАЦЕ ЕООД

    6 1 Отговор
    тия нищо не разбират от модерни военни действия... освен че лъжат нали. щото бая си слъгват
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 да обобщим..

    8 4 Отговор

    До коментар #27 от "Нема да се пуашите":

    ..25% от територята на бандерско е в имперята..и то само от референдуми.
  • 33 да обобщим..

    10 3 Отговор

    До коментар #28 от "Русия търси жени за армията":

    По голем мъжкар от зелен джугач нема-цел свет му се смее че след референдум даде на имперята,цело море-азовско..барбар със пристанищата.
  • 34 Украйна си замина

    9 3 Отговор
    А Украйна запълва с евтини онлайн тролове. Като не могат и не искат да се бият, поне да правят вятър в Интернет, Запада да им праща помощи за крадене. Половин милион вече избити и сега директно се предават на фронта, няма да мрат за краденето на Зеленски я.
  • 35 Аспарух

    3 10 Отговор
    Къде са нашите безродни русороби и копейки??? Стига сте се упражнявали в бойни умения от дивана.
    Събирайте чомодан ,вокзал, Рашистан.
    Може и някоя рускиня да получите за бонус ,плюс чувал за Груз 200.
    Помогнете на късия Пу не само на думи.
  • 36 циба е кл@ун

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "Мунзафер ага":

    Козарчетата къде викаш да ги намеря? В Дубай ли?
    ЕДНО ще ти кажа 120 килограма черен толуп е войник само на хартия
  • 37 флипп

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Доматите с колците":

    Аз откровенно си мисля, че всички тези които храчат по Русия всъщност са точно руски тролове, с нескопосаните си глупости само затвърждават мнението на хората. Доста хитро ако е така.
  • 38 Рюски О.Лигофилтак

    3 5 Отговор
    Стига бандерски лъжи бря,сабале нащи кални и оповръщани братушки са превзели Берлина и вече настъпват към Лондона!

    Коментиран от #40

  • 39 Харон

    2 0 Отговор
    Да им изпрати Ердоганчо бежанците от Азия, даже и тези могат да изловяват които нападат Европа по-море от Африка....Веднага ще има достатъчно за пушено месо...
  • 40 ехаа

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "Рюски О.Лигофилтак":

    Вярно си О.Лигофилтак пълен при това

    Коментиран от #44

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Ибрпхтм

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "РУСКИНИТЕ":

    Ти с голи ягодици и аз ...
  • 43 така е

    2 3 Отговор
    Оная смет рф компенсира липсите на фронта с евтини жени. Пардн. Дронове исках да кажа.
  • 44 Глей сига

    1 3 Отговор

    До коментар #40 от "ехаа":

    ЗНАМ И С КВО Е ПЪЛЕН СМЕТАНОВ СЛАДОЛЕД С ШОКОЛАДОВИ ИВИЧКИ
    СМЕТАНАТА Е РУСКА А ИВИЧКИТЕ УКРАИНСКИ
  • 45 Урюрвкос

    2 3 Отговор
    украинците пристигащи в Шереметиево по 10-12 часа чакат на опашка да минат интервю. Дават си телефоните за проверка и координати на роднини и познати за справка. Тези с малки деца минават първи.
  • 46 Даа бе

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Махнете":

    И какъв ще ефекта от това? май НИКАКЪВ! Украинките защитават родината си, а рускините глупостта и безумието на тази война!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Любопитния

    4 4 Отговор

    До коментар #41 от "Алооооооо":

    ЗАЩО ПУТИН НЕ МОБИЛИЗИРА ХОРА ОТ МОСКВА,САНКТ ПЕТЕРБУРГ И ДРУГИ ГОЛЕМИ ГРАДОВЕ?
  • 49 А Урките?

    4 3 Отговор
    С какво ги запълват бе Факти?Преписвате ефтина пропаганда! То там няма запълване!Старци и жени!
  • 50 Дедо ви...

    3 4 Отговор
    Да бе запълват, напротив използват нови усъвършенствани дронове. Нощес са разорари военно въздушната база в в Миргород където е дислоцирана 831 въздушна бригада на тактическата авиация на ВСУ с Геран-3 с увеличен обхват до 200 км, увеличено тегло на боеприпаса и много по тих.........

    Коментиран от #53

  • 51 А бе

    4 1 Отговор

    До коментар #41 от "Алооооооо":

    Алоооооокащия,много ти е елементарна и куха пропагандата бе ,дай нещо по така? Тази е да разсмиваш децата в забавачницата??!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Ууууууу бре

    3 4 Отговор

    До коментар #50 от "Дедо ви...":

    Дедко ,смени потурите си,стига си ни плакнал с плитките си лъжи!! Украинската тактическа авиация е базирана в Румъния и Полша и още не е задействана. Ще и дойде времето и на нея!
  • 54 Любопитния

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "реру":

    Що бре и тебе ли искаш?
  • 55 Ами

    2 4 Отговор

    До коментар #17 от "123456":

    Абе руснаците деца не мобилизират, но като гледам всичките дебили които ги подкрепят са мобилизирани да дращат по форумите!
  • 56 Удри

    1 0 Отговор
    Крайно време беше и руските жени да се включат в нападението над Украйна. Мъжете вече над 20 месеца не успяват да превземат Киев.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: