Last news in Fakti

30 Октомври, 2023 12:01 4 007 23

Зехтинът се покачи със 120 процента, вече е по-скъп от месото

  • зехтин-
  • гърция-
  • маслини-
  • маслиново масло-
  • инфлация

За гърците е изненадващо, че един литър зехтин е по-скъп от един килограм месо

Зехтинът се покачи със 120 процента, вече е по-скъп от месото - 1
Снимка: Shutterstock

Първата тазгодишна продукция на зехтин достига цена, която е със 120 процента по-висока отколкото през 2021 г., предаде информационният портал „Нюзбомб“, цитиран от БТА.

Цената на новата реколта в района на Илия в Северозападен Пелопонес възлиза на 9,25 евро на литър, посочи Костас Пападопулос, собственик на фабрика за обработка на маслини. Същата е регистрираната цена и в Лакония, Южен Пелопонес, отбеляза Миронас Хиледзакис, заместник-председател на Земеделското партньорство – Съюз Ираклион. По думите му зехтинът от миналогодишната реколта в момента е 8,50 евро на килограм.

„Като се има предвид, че тази година зехтинът се намира трудно, никой не знае докъде ще стигне цената [...] Много е вероятно да видим цени над 10 евро“, заяви Хиледзакис. За гърците е изненадващо, че един литър зехтин е по-скъп от един килограм месо, предаде гръцката телевизия „Оупън Нюз“.

През последните седмици се наблюдават значителен брой кражби както на зехтин, така и на маслини по дърветата, особено в Халкидики, Северна Гърция, написа „Нюзбомб“. За да защитят продукцията си производителите в сектора са започнали да поставят видеокамери или патрули.

В същото време на пазара са се появили продавачи на евтин зехтин „със съмнително качество и произход“, предаде националната гръцка телевизия ЕРТ. Продавачите, които подбиват цената на продукта, го предлагат с твърдението, че е с местен произход, без обаче това да е подкрепено от наличието на етикет с информация за стоката. Проби от такива продукти са показали, че те съдържат примеси като напр. оцветители, заяви собственикът на маслинопреработвателната фабрика Савас Константинидис в интервю за ЕРТ.

Гърция е третата по големина страна производител на зехтин в света след Италия и Испания, пояснява „Нюзбомб“. При нормални обстоятелства, в години, лишени от бедствия, в Гърция се отглеждат повече от 132 милиона маслинови дървета, от които се произвеждат около 300 000 тона зехтин годишно, като 82 процента от него се отнася към категорията „екстра върджин“ (висококачествен нерафиниран зехтин). Традиционно около половината от годишното производство на зехтин в Гърция се изнася към страните на Европейския съюз.

Тази година обаче продукцията в цялата страна е слаба поради неблагоприятните климатични условия. През следващия търговски период 2023-2024 г. се очаква да има недостиг на предлагания зехтин в размер на почти 1 млн. тона в световен мащаб, тъй като запасите са на рекордно ниски нива.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 В България

    22 3 Отговор
    Винаги е бил по-скъп от месото
  • 3 QR Виза

    5 0 Отговор
    Зехтинът на световните борси в момента е около 8900$ за тон, така че цените не са изненада.
    В момента в големите магазини в Гърция цена на литър заводски е м/у 10 и 13,50 Е Има определени от правителството цени и напр. един вид и марка в магазин се продава на 8,90Е - 9,00 за литър. От зехтинаджийниците директно 9-10Е/л.
    Гърците говорят помежду си за крайни цени 15Е/л за новата реколта след месец два!
    В Испания не е по различно 10-на Е/л. в магазините.
    Това са реалностите!
  • 4 меса има много евтини .

    4 2 Отговор
    зехтина е лукс . береш маслини . оставяш ги да се изтискат в машината , слагаш скъпа бутилка и етикет . и водката е лукс . шише, етикет, извлечен алкохол от плодове , разреждане . от избирателните комисии да не си купуват зехтин . за 2 дни са им дали доста , но прималивия зехтин могат да го заменят с родното Олио . от 23 кандидати , сега дъвчем ваня и терсиев . по квартали не се и чу кой е кмет . още едни избори и армеец пак ще ги събира там да лежат и спят . от 21 до 09 , около 12 часа хахахахах
  • 5 Ами че

    11 4 Отговор
    Пишете де.
    зиленски засегнат ли от този проблем?

    Не ни дръжте в неведение

    Коментиран от #8, #16

  • 6 дарк фючър

    15 4 Отговор
    Глобалната върхушка няма никакъв интерес хората по Света да се хранят здравословно, усетиха се за зехтина и цената изхвърча за 6 месеца не със 120, а със 130% и продължават да я вдигат. Не става въпрос за "лоши реколти" и "климатични проблеми" и преди е имало такива, но никога не е имало такова изкуствено повишаване!
    Трябва да ядете, палмови, хидрогенирани и пр. мазнини, защото много народ стана, това искат Господарите!
  • 7 гостът

    5 4 Отговор
    Тъпо.Месото е храна,зехтина не е храна,а добавка за приготвяне на храна,мазнина за овкусяване на салати,за добавка към някои видове тесто и др.но не се храниш със зехтин.Ползваш като добавка и то в минимални количества спрямо храната която човек консумира.А храна са месо, яйца,риба и морски дарове,зеленчуци ,плодове,варива и някои видове ядки в допълнение. Като чета някъде: ....пет полезни храни за еди какво си ....и следва : Зехтин,лимонов сок,джинджифил,чесън,куркума и пр.от тоя род и ми става интересно колко ще издържи човек на такива ,,храни" .

    Коментиран от #20

  • 8 Зельонска от ВОГ

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Ами че":

    Напротив, оцветява в зелено обогатено с обеднен уран украинско олио и прави пари
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 назад са

    13 2 Отговор
    18 лв литър зехтин първо качество?
    У нашите вериги зехтинът си върви по 15-17 евро илли 30-35 лв!

    То може ли нещо у нас да не е двойно по-скъпо?
  • 11 Иван Асен

    2 3 Отговор
    До миналата година при всяка наша почивка на Тасос купувах по 5 туби по 5 литра последно 2022 за по 27 евра и така изкарвахме до следващото лято.Тази година бяхме шокирани защото същия зехтин беше 55 евра и се върнахме без един литър.Минахме на италиански за 50-60 лв за 5 литра и съм много доволен.
  • 12 Шабан

    8 1 Отговор
    Най-фалшифицираните храни в България са зехтина и меда! Ако не си го произведеш сам, 90% ще ядеш фалшименто!!! Или ще стане като олиото, преди две години 6лв за литър, а сега 2,50 лева, защото никой не купува и глад мори фирмите!?!?
  • 13 ами така е

    6 2 Отговор
    Опитаха се да напомпат црената на олиото. Дори де би ли те се биха по опашки за 7.50 лв литъра а тарикати обясняваха по тв, че трявбал ода е 15 лв.
    После народа подразбрам че това е нещо вредно и то ни най-малко не в недоимък, ами е в излишък... и сега цената под 3 лв литъра, ама няма кой да купува.Сега ще оп-раскат и зехтина по един или друг начин.

    Коментиран от #17

  • 14 Механик

    8 2 Отговор
    Зехтинът е екстра (поне в България) и спокойноможем да минем без него.
    Виж месото е друга работа, а цената му бележи нови върхове. Хляба също. За захарта няма да говорим. И за олиото няма да говорим.
    Но нищо! Важното е на Путин да му е зле. Нали така?
  • 15 QR Виза

    1 2 Отговор
    Само да добавя и още нещо по темата на по туристически места в таверни и ресторантиноще в края на лятото започнаха да калкулират зехтина, ако искате допълнително да си сложите на салатата, рибата и т. н. Носят го в едни малки бутилчици по 1,2-1,5Е бр. и ако искаш. Ако това с цените на зехтина продължи допускам, че това ще стане доста масова практика освен, ако фамилията, която стопанисва таверната нямат лични маслинаци и добив на зехтин.
  • 16 Механик

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ами че":

    Най-малкия проблем за Зелински е зехтина. В същност в неговата позиция вече няма печеливша карта и всичко се превръща в проблем.
    Скоро ще го бъдем забравили.
  • 17 Да ама

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "ами така е":

    Олиото не може да се сравнява със зехтина по скоро заради специфичното му и по ограничено производство и по-скоро иконимически се причислява, към животинското масло, а всички помним, как напомпиха изкуствено цената на маслото и после не падна. Дори и да падне зехтина, ще е малко 10-20% и никога няма да се върне на старите нива около 5-6евро за литър!
  • 18 оня с коня

    3 3 Отговор
    Значи може Зехтина на Комшиите да поскъпне със 120%,а Нас Осъдително ни критикуват че вдигаме цената на Транзита на Газ само с 20%?Е как тогава Българите ще си купуват поскъпналия Зехтин и нали той ще остане Непродаден?Е тия неща Сърбите и Унгарците не го мислят и ни се ЗАКАНВАТ люто,а всъщност са Врагове както на Българите че няма да могат да си купят гръцки Зехтин,така и на Гърците че стоката им ще остане непродадена.
  • 19 Така ли....!?

    1 2 Отговор
    ,,За гърците е изненадващо, че един литър зехтин е по-скъп от един килограм месо......,А за българите отдавна не е изненадващо ,че 1кг.кренвирш е по скъп от 1кг.месо.Асен Василев каза ,че ,,заплатите са се вдигнали,,и ето защо е така !!!
  • 20 зехтина не е храна

    2 1 Отговор

    До коментар #7 от "гостът":

    и солта не е храна амааа
  • 21 Никой

    2 1 Отговор
    Мм , даа, и във Южна Италия цените там тази година са със почти 190% увеличени на зехтина. Миналата година директно от производителя цената беше около 6 евро на литър, сега е между 10 и 11 евро. А колко ще се вдигне след месец, и там никой не знае. За разлика от виното 1,40 за литър
  • 22 Никой

    2 0 Отговор
    Извинете, грешка. Сто процента исках да напиша
  • 23 Оракула от Делфи

    1 3 Отговор
    Зехтина е един преувеличен , маслен продукт!
    Слънчогледовото олио е значително по -добро
    и със далеч по- добри показатели в хранителната индустрия!
    Но понеже маркетинга му на международните пазари е слаб, губи ценни продажби!
    Фермерите в България да не се сърдят на украинците , защото в момента ,те им подържат продукта
    на световния пазар благодарение на по -ниски цени!!
    Няма как на световния пазар, олиото от България да е двойно и тройно по-скъпо , затова че
    "къртела" в България така е решил!!
    Слънчогледожото олио е загубило до 70% от продажбите в Скандинавия за сметка на олио от рапица!
Новини по държави: